Την πρόταση που είχε καταθέσει και παλαιότερα, ως Δήμαρχος Χανίων, για τη δημιουργία περιφερειακού πάρκινγκ σε οικόπεδο του Πολυτεχνείου στο Ακρωτήρι επανέφερε σήμερα ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δήμος Ενεργών Πολιτών» Τάσος Βάμβουκας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη.
Η πρόταση Βάμβουκα θα μπορούσε ν’ αποτελέσει «μία καλή εναλλακτική περίπτωση» σχολίασε ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, τόνισε, ωστόσο, ότι η προτεινόμενη τοποθεσία είναι εκτός των προτάσεων που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας.
Μάλιστα, ο κ. Σημανδηράκης γνωστοποίησε ότι η Δημοτική Αρχή βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τον ΟΑΕΔ για την παραχώρηση έκτασης παραπλεύρως της οδού Ακρωτηρίου, περίπου στο ύψος της οδού Εθνικής Αντιστάσεως, προκειμένου να προχωρήσει εκεί σε χώρο στάθμευσης, στο πλαίσιο των κατευθύνσεων του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας.
Αναλυτικότερα:
Ο τέως δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας υπογράμμισε ότι «στο πλαίσιο του διαλόγου για τη δημιουργία περιφερειακών πάρκινγκ πέριξ της πόλης των Χανίων, θέλω δημόσια να επαναφέρω πρόταση που είχα κάνει ως δήμαρχος στον πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Διαμαντόπουλο, ο οποίος μου είχε δηλώσει ότι την έβλεπε θετικά και είχε μάλιστα καλυφθεί από τα Μέσα Ενημέρωσης. Η πρότασή που είχα κάνει τότε στον κύριο Πρύτανη ήταν η δημιουργία μεγάλου χώρου στάθμευσης στη νότια πλευρά του οικοπέδου των 80 στρεμμάτων ιδιοκτησίας του Πολυτεχνείου, πλησίον του κυκλικού κόμβου των τάφων Βενιζέλων. Ο κ. Διαμαντόπουλος είχε δει τότε θετικά την ιδέα».
«Επιπλέον, πριν από λίγες ημέρες με πρότασή της προς τον υφυπουργό Αθλητισμού η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου έκανε λόγο για αθλητικές εγκαταστάσεις, στέγαση φοιτητών και άλλες δραστηριότητες, στον συγκεκριμένο χώρο. Στην πρόταση μάλιστα αυτή συμπεριλαμβάνεται χώρος στάθμευσης για τις ανάγκες των εγκαταστάσεων. Αυτό που προτείνω επί πλέον είναι, σε συνεργασία του Πολυτεχνείου με τον Δήμο Χανίων, να δημιουργηθεί εκεί μεγάλο περιφερειακό πάρκινγκ όπου θα σταθμεύει μεγάλος αριθμός αυτοκινήτων με προορισμό την πόλη των Χανίων, με διαρκή εξυπηρέτηση των επιβαινόντων στα ΙΧ με λεωφορεία από και προς την πόλη των Χανίων, καθώς και σύνδεση με τα Κουνουπιδιανά», σημείωσε ο κ. Βάμβουκας.
Και πρόσθεσε: «Έτσι μελλοντικά θα υπάρξει αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας στην πόλη από μία μεγάλη πηγή τροφοδοσίας που είναι το Ακρωτήρι και θα εξυπηρετούνται καθημερινά πολλές εκατοντάδες πολίτες από ένα σημείο κομβικής σημασίας. Είναι επομένως μια πρόταση που συμβαδίζει με τους σχεδιασμούς του Πολυτεχνείου και αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία την οποία η παρούσα δημοτική αρχή θα πρέπει να προωθήσει εν όψει το σχεδιασμού της για περιφερειακά πάρκινγκ και να συζητηθεί στο πλαίσιο της διαβούλευσης του Σχεδίου Βιώσιμης Κινητικότητας. Την επαναφέρω λοιπόν στη συζήτηση καθώς τη θεωρώ ωφέλιμη και επίκαιρη».
Απαντώντας, ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης υπογράμμισε ότι «τα περιφερειακά πάρκινγκ είναι χώροι που δεν γίνονται απλά όπου υπάρχει διάθεση. Υπάρχουν υποδείξεις και κατευθύνσεις που προκύπτουν μέσα από το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας. Το Σχέδιο αυτό, που βρίσκεται στην τελική του φάση, υποδεικνύει περιοχές μέσα στις οποίες η χωροθέτηση πάρκινγκ εξυπηρετεί τον συνολικό σχεδιασμό που αποτυπώνει. Η πρόταση που αναφέρει ο κ. Βάμβουκας θα μπορούσε πράγματι ν’ αποτελέσει μία καλή εναλλακτική περίπτωση, δυστυχώς, όμως, απέχει πάρα πολύ από τα σημεία που υποδεικνύει η συγκεκριμένη μελέτη για τα περιφερειακά πάρκινγκ. Στον ίδιο άξονα έχουμε ήδη εντοπίσει ένα χώρο αρκετά μεγάλο, ο οποίος βρίσκεται παράπλευρα της οδού Ακρωτηρίου, περίπου στο ύψος της οδού Εθνικής Αντιστάσεως. Υπάρχει μία έκταση που ανήκει στον ΟΑΕΔ και είμαστε ήδη σε προχωρημένες συζητήσεις για να μας την παραχωρήσει και να αξιοποιήσουμε εκεί ως την ανατολική πύλη εισόδου που εμπίπτει και στις κατευθύνσεις και τις προτάσεις του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας».
Τέλος, ο κ. Σημανδηράκης σημείωσε ότι οι μελέτες, σε επίπεδο τευχών δημοπράτησης, για τα αναγκαία έργα ολοκλήρωσης του ποδηλατοδρομίου στα Καθιανά Ακρωτηρίου θα είναι έτοιμες τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
1 Σχόλιο
Ποιος θα μπαίνει στο Ακρωτήρι ( π.χ. στα Κουνουπιδιανά) στο αυτοκίνητο του και θα το αφήνει στο Πολυτεχνείο ή στου Τάφους Βενιζέλου για να μπει σε λεοφωρείο να έρθει στα Χανιά; Και για ποιο μεγάλο όγκο ανθρώπων μιλούμε στο Ακρωτήρι; Περιφερειακό πάρκινγκ έχει νόημα μόνο για τους τουρίστες, και για δικούς μας, που έρχονται από την Εθνική για Χανιά, και αυτό μετά τον κόμβο Μουρνιών.