Χανιά | Πολάκης: Απερίγραπτο κομφούζιο με τους δασικούς χάρτες

Για «απερίγραπτο κομφούζιο» αναφορικά με την ανάρτηση των δασικών χαρτών στα Χανιά έκανε λόγο σήμερα ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Παύλος Πολάκης, ο οποίος επισκέφθηκε την τοπική Διεύθυνση Δασών, συνοδευόμενος από την τέως βουλευτή Βάλια Βαγιωνάκη και τον πολιτευτή Μιχάλη Χαιρετάκη.

Ο κ. Πολάκης συζήτησε με τη διευθύντρια της Διεύθυνσης Δασών Χανίων Πολύμνια Σκλαβάκη και στελέχη της Υπηρεσίας για τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται από την ανάρτηση των δασικών χαρτών.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της επίσκεψης, ο κ. Πολάκης σημείωσε ότι «επισκέφθηκα σήμερα, μαζί με αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, το Δασαρχείο Χανίων για να αναδείξουμε το θέμα που έχει προκύψει και απασχολεί πάρα πολύ κόσμο στο νησί μας, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, με την ανάρτηση των δασικών χαρτών. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, καταργώντας τον νόμο τον δικό μας, βάζοντας καινούργιες προϋποθέσεις, με τη νέα ανάρτηση των δασικών χαρτών έχει δημιουργήσει ένα απερίγραπτο κομφούζιο. Ενα κομφούζιο που έχει να κάνει με τις αλλοπρόσαλλες ρυθμίσεις που τελικά κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς γίνεται, έχει γίνει μια μεξικάνικη σαλάτα το πράγμα».

Ο κ. Πολάκης επισήμανε ότι η ανάρτηση των δασικών χαρτών «συνδυάζεται με πάρα πολλά λάθη» ενώ, αναφερόμενος σε «κάποια αρχεία με ιδιοκτησίες που δεν ανέβηκαν και δεν ενσωματώθηκαν για τεχνικούς λόγους και έχουν δημιουργήσει πολύ μεγάλη αγωνία στον κόσμο γιατί βλέπουν τις περιουσίες τους, υφιστάμενες για πάρα πολλά χρόνια, να χαρακτηριζόνται δασικές, με διαβεβαίωσαν σήμερα οι υπάλληλοι της Δασικής Υπηρεσίας ότι αυτού του τύπου τα λάθη θα λυθούν με μια πρόδηλη αντίρρηση, χωρίς να χρειαστεί να πληρώσουν κάποιο παράβολο για την αντίρρηση αυτή».

«Όμως το πράγμα πάει πιο βαθιά και πάει πιο βαθιά σε δύο ζητήματα. Το ένα είναι ότι στην Κρήτη που υπάρχει ένα ιδιαίτερο ιδιοκτησιακό καθεστώς λόγω και της Κρητικής Πολιτείας, υπάρχουν μια σειρά από περιοχές στις οποίες ασκείται κτηνοτροφική δραστηριότητα εδώ και χιλιάδες χρόνια. Υπάρχουν ιδιοκτησίες, ακόμα και από την εποχή της μετάβασης από την Τουρκοκρατία και της απελευθέρωσης του νησιού, που με αυτόν τον τρόπο του χαρακτηρισμού ως εντασσόμενες στη δασική νομοθεσία και ως δασικές εκτάσεις, μπαίνει ζήτημα αν αυτές οι εκτάσεις μπορούν να συνεχίζουν να επιδοτούνται για την κτηνοτροφική δραστηριότητα που γίνεται εκεί. Αν πατήσουν σε αυτό το πράγμα και κοπούν επιδοτήσεις σημαίνει καταστροφή ενός μεγάλου μέρους του παραγωγικού ιστού του νησιού», πρόσθεσε ο κ. Πολάκης.

«Το δεύτερο ζήτημα είναι ότι ο χαρακτηρισμός με αυτόν τον τρόπο αυτών των εκτάσεων -και δεν μιλάω για τα δάση – δάση, μιλάω για τις εκτάσεις που έχουν θαμνώδη βλάστηση σε ορεινά τοπία κ.λπ.- ουσιαστικά ανοίγει τον δρόμο για την περαιτέρω επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο νησί και όλα αυτά τα μεγαλεπίβολα σχέδια της εγκατάστασης μεγάλων ανεμογεννητριών σε πάρα πολλές βουνοκορφές, το οποίο βέβαια σαφώς δεν το θέλει η κοινωνία και ήδη στο νησί είμαστε στο ποσοστό το οποίο έπρεπε να έχουμε πιάσει ως παραγωγή από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Βέβαια η όρεξη έχει ανοίξει σε πολλούς», υπογράμμισε ο κ. Πολάκης.

Και πρόσθεσε: «Εμείς λέμε τα εξής: Δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να χρησιμοποιηθούν αυτοί οι δασικοί χάρτες για τη μείωση των επιδοτήσεων και για το άνοιγμα του δρόμου για περαιτέρω εγκατάσταση σε συγκεκριμένες περιοχές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Πρέπει να δοθεί μια μεγάλη και άνετη παράταση για να κατατεθούν και οι πρόδηλες ενστάσεις και οι αντιρρήσεις με τα παράβολα τα οποία πρέπει και αυτά να μειωθούν. Και το τρίτο που θα πρότεινα εγώ είναι ότι το Υπουργείο, αξιοποιώντας και τον θεσμό του επικουρικού, να προσλάβει και μέσω των Δασαρχείων δασολόγους, οι οποίοι να δουν τους χάρτες αυτούς και να λύσουν προβλήματα χωριό – χωριό. Και βέβαια να υπάρξει και μια νομοθετική παρέμβαση που να λύσει τα προβλήματα σε σχέση με την ιδιοκτησία κάποιων ανθρώπων, γιατί έχουν συμβόλαια αυτοί οι άνθρωποι. Είναι μεγάλη η αναστάτωση που έχει δημιουργηθεί στο νησί. Νομίζω ότι έτσι πρέπει να πάμε γιατί όταν αντιμετωπιζουν τείχος από την κοινωνία δεν μπορούν να περπατήσουν», σημείωσε ο κ. Πολάκης.

Κανένα σχόλιο

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή