Μικροφωνική διαμαρτυρία έξω από το Δημαρχείο Χανίων πραγματοποίησε σήμερα το μεσημέρι η Συνέλευση αλληλεγγύης στην κατάληψη Rosa Nera.
Σε ανακοίνωσή της αναφέρει:
«Δεν είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία-φάντασμα Belvedere Μονοπρόσωπη Ε.Π.Ε. φαίνεται να καθοδηγεί με επιστολές της στα τοπικά Μ.Μ.Ε. τοπικούς θεσμούς. Ήδη από τον Αύγουστο του 2020, ζητά την αλλαγή του Γ.Π.Σ. (Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου) ώστε να καλυφθούν νομικά οι σχεδιαζόμενες επενδύσεις της στον λόφο Καστέλι. Φυσικά ζητά και την εκκένωση της κατάληψης Rosa Nera, η οποία πραγματοποιείται ένα μήνα μετά στις 5 Σεπτεμβρίου. Έκτοτε τα κτίρια και η αυλή παραμένουν μη προσβάσιμα, με αγκαθωτά συρματοπλέγματα ενώ φρουρούνται από αστυνομικές δυνάμεις που εκτελούν χρέη security επί εικοσιτετραώρου βάσεως.
Παρά τις μεγάλες κινητοποιήσεις που οδήγησαν σε δημόσιο διάλογο για την χρήση των κτιρίων, ο δήμαρχος Χανίων ούτε έχει καταδικάσει τη βίαιη εκκένωση, ούτε έχει ζητήσει την απόσυρση των “οργάνων της τάξης”, ούτε καν έχει σχολιάσει την αστυνομοκρατία στην περιοχή και την διατάραξη της ζωής των μόνιμων κατοίκων. Αντίθετα έχει υπερασπιστεί δημόσια πρόσωπα όπως τον λογιστή της εταιρείας (Π. Πετσετάκη) που ολοφάνερα έχει προσωπικό όφελος από την ξενοδοχοποίηση του λόφου. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο δήμαρχος Π. Σημανδηράκης συμμετείχε σε εν κρυπτώ διαβουλεύσεις με το Πολυτεχνείο Κρήτης (και πιθανότατα και με την εταιρεία) ενημερώνοντας εκ των υστέρων το Δημοτικό Συμβούλιο.
Φτάνοντας στο σήμερα, από την περασμένη εβδομάδα είχε αναγγελθεί η πραγματοποίηση ενός Δημοτικού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα συζήτησης τους δύο εμβληματικούς δημόσιους χώρους της πόλης, δηλαδή τον λόφο Καστέλι και το στρατόπεδο Μαρκοπούλου. Για να πραγματοποιηθεί αυτό θα έπρεπε να υπάρχει εισήγηση από τον αντιδήμαρχο Ν. Χαζιράκη. Μέχρι την περασμένη Παρασκευή, και ενώ είχε προαναγγελθεί στα Μ.Μ.Ε. ότι η εισήγηση θα προάσπιζε τον «κοινωφελή χαρακτήρα» τελικά καμία εισήγηση δεν εμφανίστηκε, ενώ η προγραμματισμένη συνεδρίαση του Δ.Σ. μετατράπηκε σε μια στείρα “διά περιφοράς” διαδικασία με άλλο περιεχόμενο. Ταυτόχρονα δημοσιοποιείται (με την γνωστή μέθοδο του αποκλειστικού) μια “απειλητική” προς τον Δήμο επιστολή της Belvedere, που ζητά την αναβολή του Δ.Σ. και μια “διαβούλευση με τους ιδιοκτήτες”. Είναι εύλογο λοιπόν, να υποθέσει κανείς πως η δημοτική αρχή είτε εκβιάστηκε είτε ροκανίζει τον χρόνο ώστε να λήξει η προθεσμία υποβολής του Γ.Π.Σ. και τελικά την απόφαση να την πάρει ανενόχλητο το αρμόδιο υπουργείο, όπως επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας (Λαϊκή Συσπείρωση). Ανάλογο περιεχόμενο έχει και η “Μια Θυμωμένη Ανακοίνωση” του Συλλόγου Κατοίκων της Παλιάς Πόλης Χανίων, στην οποία χαρακτηριστικά αναφέρουν: “Ούτε ο Δήμος ούτε πολύ περισσότερο η διοίκηση του Πολυτεχνείου ρώτησαν τη γνώμη μας”.
Παρά το γεγονός ότι το σημερινό Δ.Σ. δεν έχει κανένα στοιχείο διαβούλευσης αλλά αποτελεί μια γραφειοκρατική αποστολή e-mail, επιλέγουμε να κινητοποιηθούμε μπροστά στο Δημαρχείο για να αναδείξουμε όλα αυτά τα “μαγειρέματα” και για να ξεκαθαρίσουμε πως είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε τον πραγματικά κοινωφελή χαρακτήρα των δημόσιων χώρων. Καμία απόφαση για κανένα τοπικό ζήτημα δεν μπορεί να λαμβάνεται με “υποδείξεις” και απειλές εταιριών, πίσω από κλειστές πόρτες, ούτε να γίνεται μπαλάκι μεταξύ των “αρμοδίων”. Όσο για τον κοινωφελή χαρακτήρα, μπορούμε να μεταφέρουμε από την εμπειρία δεκαέξι χρόνων ότι απαιτεί τη διαφύλαξη του αντι-εμπορευματικού χαρακτήρα, την ελεύθερη πρόσβαση χωρίς αποκλεισμούς, και την προσωπική δέσμευση για την αυτοδιαχείριση του χώρου. Καμία από τις προτάσεις που έχουν μέχρι σήμερα κατατεθεί δεν εξασφαλίζει τίποτα από αυτά. Αντίθετα, τόσο οι εν κρυπτώ συνεννοήσεις όσο και η αποφυγή των ευθυνών αναδεικνύουν το μέγεθος της διαπλοκης.
Όλη αυτή η βιωμένη εμπειρία απεικονίζεται και αναλύεται στην πρότασή μας την οποία απευθύνουμε στην τοπική κοινωνία και θυροκολλούμε σήμερα στο Δημαρχείο. Μόνο σε ένα από τα τρία κτίρια του λόφου λειτουργούσαν: δομή κοινής κατοίκησης, δομή φιλοξενίας ανθρώπων σε ανάγκη, δανειστική βιβλιοθήκη περισσότερων των 2.500 τίτλων, παιδικό στέκι, θέατρο, αίθουσα προβολών, εκδηλώσεων και εκμάθησης παραδοσιακών χορών, αντι-εμπορευματικό καφενείο, χαριστικό παζάρι, ζυμωτήριο, παρασκευαστήριο και συλλογική κουζίνα. Στον χώρο της κατάληψης με ευθύνη της ανοιχτής πολιτικής/διαχειριστικής συνέλευσης της Rosa Nera οργανώθηκαν και φιλοξενήθηκαν αναρίθμητες πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, συνελεύσεις και αγωνιστικοί συντονισμοί. Όλα τα παραπάνω πραγματοποιούνταν με ελεύθερη συνεισφορά αποδεικνύοντας ότι η αυτοδιαχείριση μπορεί να είναι οικονομικά βιώσιμη, κοινωνικά ωφέλιμη και εφικτή χωρίς αποκλεισμούς, ενώ εμπλέκει άμεσα τις δημιουργικότερες προσωπικές και συλλογικές δυνάμεις.
Το παρελθόν δεν μας δεσμεύει, αλλά μας εμπνέει. Για αυτό οποτεδήποτε κι αν αποφασίσουν τα “θεσμικά όργανα” να πάρουν θέση θα βρισκόμαστε εδώ, για να υπερασπιστούμε το παρόν και το μέλλον όλων μας».
Πηγή φωτογραφίας: ΚΡαΧ radio