«Το νέο ΕΣΥ, είναι η μεγάλη πρόκληση για τους προοδευτικούς ανθρώπους αυτής της χώρας. Είναι η μεγάλη πρόκληση για τη προοδευτική διακυβέρνηση. Είναι οι αξίες μας στην πράξη». Με αυτά τα λόγια παρουσίασε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για το δημόσιο σύστημα υγείας.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι ένα νέο ΕΣΥ δεν είναι απλά μια προγραμματική δέσμευση, «είναι εθνική επιταγή» και υπογράμμισε ότι αυτό αποτελεί κορυφαία πολιτική προτεραιότητα του κόμματός του για τα επόμενα χρόνια.
Το σχέδιο για το νέο ΕΣΥ που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έχει κόστος 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, με χρηματοδότηση 2 δισ. από τον κρατικό προϋπολογισμό και 1 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, ένα νέο ΕΣΥ πρέπει:
– Να ανταποκρίνεται στις ανάγκες όλων των πολιτών – ισότιμα.
– Να ενισχύει τα νοσοκομεία και όλες τις δημόσιες δομές.
– Να δίνει έμφαση στην ποιότητα των υπηρεσιών υγείας.
– Να οδηγεί σε καθοριστική μείωση των ιδιωτικών δαπανών υγείας που να αντιστρέφει το braindrain των νέων γιατρών – επιστημόνων που εγκαταλείπουν τη χώρα και διαπρέπουν σε νοσοκομεία του εξωτερικού.
– Να δίνει οριστικό τέλος στη σπατάλη, στη διαφθορά και τις «άτυπες πληρωμές».
– Να αναδιανέμει τους πόρους υπέρ της υγείας και κατά των μεσαζόντων της.
– Να διασφαλίζει την αξιοπρέπεια του ασθενούς και του υγειονομικού προσωπικού.
Σύμφωνα με όσα παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας, τα θεμέλια του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ βασίζονται σε τρεις συγκεκριμένους άξονες:
Πρώτος άξονας:
«Ένα Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο με τους εργαζόμενους στο χώρο της Δημόσιας Υγείας. Γιατρούς, νοσηλευτές, διοικητικό προσωπικό. Αυτή η μεταξύ μας συμφωνία θεωρεί τους εργαζόμενους θεμέλιο λίθο του ΝΕΟΥ ΕΣΥ. Χωρίς αυτούς δεν υπάρχει μεταρρύθμιση. Προϋπόθεση για την ενίσχυση του συστήματος αποτελεί η γενναία αύξηση των απολαβών των εργαζόμενων στο χώρο της δημόσιας υγείας. Αλλά και η πολύ αυστηρή τήρηση των νόμων απέναντι σε φαινόμενα διαφθοράς».
Δεύτερος άξονας:
«Η γενναία αύξηση των οικονομικών πόρων του συστήματος, ώστε αυτοί σε βάθος τετραετίας να εναρμονιστούν με τον ευρωπαϊκό Μ.Ο. που είναι στο 7% του ΑΕΠ. Πριν όμως από αυτά, κατά το πρώτο έτος του νέου ΕΣΥ, προβλέπεται μία ένεση ζωής ύψους περίπου 2 δισ. € από τον εθνικό προϋπολογισμό και επιπλέον 1 δισ. από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ο απαραίτητος οικονομικός “χώρος” για τη μεγάλη αυτή μεταρρύθμιση».
Τρίτος άξονας:
«Η αναδιανομή των οικονομικών πόρων εντός του Συστήματος. Η αύξηση των δαπανών δεν είναι από μόνη της ικανή συνθήκη. Αν δε θέλουμε να σπαταλήσουμε αλλά να επενδύσουμε πόρους, πρέπει να σχεδιάσουμε ένα άλλο μοντέλο αξιοποίησής τους. Γι’ αυτό είναι απαραίτητη η εσωτερική ανακατανομή των πόρων με βάση τις διεθνείς οικονομικές μελέτες και πρακτικές. Πόροι που θα αξιοποιούνται για περισσότερες και καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες».
Στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει:
– Άμεση πρόσληψη 5.500 μόνιμων υγειονομικών που αποχώρησαν από το σύστημα τον τελευταίο χρόνο (σε συνθήκες πανδημίας) χωρίς να αντικατασταθούν.
– Πρόσληψη επιπλέον 10.000 μόνιμων υγειονομικών σε βάθος τριετίας.
– Μονιμοποίηση στο ΕΣΥ του συνόλου του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε τη μάχη της πανδημίας στη πρώτη γραμμή.
– Αυτόματη προκήρυξη όλων των κενούμενων οργανικών θέσεων στο ΕΣΥ.
– Ειδικά κίνητρα για την προσέλκυση γιατρών ΕΣΥ στις άγονες και νησιωτικές περιοχές.
– Αναδιαμόρφωση του μισθολογίου του ιατρικού προσωπικού, ώστε ο εισαγωγικός μισθός για τον πρωτοδιόριστο γιατρό να είναι τα 2.000€.
– Αναλογικές αυξήσεις των μισθών για το μη ιατρικό, υγειονομικό προσωπικό.
– Ένταξη όλων των εργαζόμενων στο καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών.
Αναφορικά με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε:
– Τον τριπλασιασμό δομών ΤΟΜΥ. Από τις 127 που λειτουργούν σήμερα πάμε στις 380 σε όλη τη χώρα.
– Την εδραίωση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού σε όλη την επικράτεια και για όλους τους πολίτες.
– Τη λειτουργία ανά δήμο Πολυδύναμων Κέντρων Υγείας.
– Το Δίκτυο Ολοκληρωμένης κατ’ οίκον Φροντίδας.
Οι Κινητές Ομάδες Υγείας, που αφορούν κυρίως τους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών και η Σχολική Υγειονομική Φροντίδα, με τη συγκρότηση των Σχολικών Ομάδων Φροντίδας Υγείας (Σ.Ο.Φ.Υ.) με ειδικευμένους παιδοψυχολόγους και νοσηλευτές στα σχολεία της χώρας, συμπληρώνουν την Πρώτη Βαθμίδα.
Στη Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας περιλαμβάνονται:
– Η ανάπτυξη κρεβατιών ΜΑΦ (Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας) και ΜΕΘ (Μονάδα Εντατικής Θεραπείας) με βάση τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
– Η λειτουργική επάρκεια των Νοσοκομείων της περιφέρειας ώστε να αποφεύγεται η μεγάλη μετακίνηση ασθενών προς τα κεντρικά Νοσοκομεία.
– Η ανάπτυξη νέων ειδικών νοσοκομειακών δομών (Ογκολογικά, Καρδιοχειρουργικά, Παιδιατρικά) με κριτήριο τη νοσηρότητα και την απουσία ανάλογων μονάδων σε μεγάλες γεωγραφικές περιφέρειες.
– Η επιχειρησιακή ολοκλήρωση του ΕΚΑΒ, με πανελλαδικό δίκτυο διακομιδής ασθενών με χερσαία, εναέρια αλλά και πλωτά πλέον μέσα.
Τρίτο κομβικό σημείο της μεταρρύθμισης, η Φαρμακευτική Πολιτική:
– Με εγγυημένη πρόσβαση όλων των ασθενών στις σύγχρονες φαρμακευτικές θεραπείες.
– Με στήριξη της εγχώριας έρευνας.
– Με καθοριστική μείωση της συμμετοχής στο φάρμακο για τους χρόνια πάσχοντες.
Τέταρτο σημείο, ο ΕΟΠΥΥ:
– Με διεύρυνση των παρεχόμενων υπηρεσιών για το σύνολο του πληθυσμού.
– Με πλήρη κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών σε υγειονομικό υλικό για χρόνιες ασθένειες, γιατί όπως δεν κάνει διακρίσεις η ασθένεια, έτσι δεν κάνει διακρίσεις και η Πολιτεία απέναντι στον ασθενή.
– Με κάλυψη νέων υπηρεσιών, όπως η οδοντιατρική φροντίδα για παιδιά και ενήλικες.
Πέμπτο σημείο οι Εθνικές Οριζόντιες Στρατηγικές για ένα νέο Χάρτη Υπηρεσιών Υγείας:
Η αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας της χώρας, με έμφαση στην πρόληψη και στην προαγωγή της Υγείας. Με συγκρότηση σύγχρονου μηχανισμού επιδημιολογικής επιτήρησης.
Με αποκέντρωση των υπηρεσιών του ΕΟΔΥ και ανάπτυξη των Περιφερειακών Εργαστηρίων Δημόσιας Υγείας.
Με ενίσχυση της Ιατρικής της Εργασίας, της επαγγελματικής και περιβαλλοντικής υγείας.
Με φροντίδα υγείας για τους ευάλωτους πληθυσμούς.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε αναφορά στο Εθνικό Σχέδιο για την αναβάθμιση των υποδομών του συστήματος υγείας Είναι το σχέδιο «ΦιλόΔημος» για την Υγεία, που -μεταξύ άλλων- προβλέπει:
– Αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό της ξενοδοχειακής υποδομής και του εξοπλισμού των νοσοκομείων.
– Υλικοτεχνική αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας της περιφέρειας.
– Δημιουργία νέων Νοσοκομείων εκεί όπου διαπιστωμένα υπάρχει ελλιπής υγειονομική κάλυψη, όπως στην Ανατολική Αττική και τη Δυτική Θεσσαλονίκη.
– Επαναλειτουργία όλων των Νοσοκομείων που έκλεισαν από τη κυβέρνηση Σαμαρά (π.χ. το πρώην Λοιμωδών στην Αγία Βαρβάρα και στη Θεσσαλονίκη, το «Παναγία» στην Καλαμαριά).
– Επαναφορά του «Ερρίκος Ντυνάν» και υπαγωγή του στο Υπουργείο Υγείας.
Στρατηγικό Σχέδιο ψηφιοποίησης των υπηρεσιών Υγείας, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:
– Καθολική εφαρμογή του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου.
– Ψηφιακή διασύνδεση όλων των δημόσιων δομών υγείας.
– Εξειδικευμένες Στρατηγικές που θα υλοποιηθούν με ανάπτυξη του δημόσιου συστήματος υγείας, σε τομείς που μέχρι σήμερα η παρουσία του ήταν ανεμική.
Πηγή: iefimerida.gr