Στον Φιρκά θα στεγαστεί το Πολεμικό Μουσείο Χανίων

Την έγκριση του αιτήματος του Πολεμικού Μουσείου για την παραχώρηση χρήσης του πρώτου (ανατολικού) συγκροτήματος (συνολικού καθαρού ωφέλιμου χώρου εμβαδού 240 τ.μ.) του ορόφου των Στρατώνων του φρουρίου Φιρκά για τη στέγαση του Παραρτήματος του Πολεμικού Μουσείου Χανίων αποφάσισε η υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Λίνα Μενδώνη.

Ο συγκεκριμένος χώρος παραχωρείται για δέκα έτη με δυνατότητα ανανέωσης.

Η έγκριση χορηγείται υπό 12 συγκεκριμένους όρους, οι οποίοι αναφέρονται στην υπουργική απόφαση.

Το θέμα γνωστοποίησε ο βουλευτής Χανίων της ΝΔ Μανούσος Βολουδάκης, ο οποίος σε ανάρτησή του στο Facebook σημειώνει:

«Μέρος του Φιρκά (στρατώνες) παραχωρείται από το Υπουργείο Πολιτισμού στο Πολεμικό Μουσείο Χανίων για να στεγαστεί η συλλογή του. Μια πλούσια συλλογή χτισμένη κομμάτι κομμάτι από το Γιάννη Μάντακα, η οποία βρέθηκε άστεγη μετά την πυρκαγιά στους Ιταλικούς Στρατώνες.

Το ζήτημα είχαμε θέσει από κοινού με τον πρόεδρο του Πολεμικού Μουσείο Τάσο Λιάσκο στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, την οποία και ευχαριστούμε (https://bit.ly/3cIr9UD).

Ευχαριστίες επίσης και στην προϊσταμένη της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Ελένη Παπαδοπούλου για τη θετική εισήγησή της.

Με την παραχώρηση αυτή η πόλη μας έχει διπλό όφελος. Θα αποκτήσει κατ’αρχάς Πολεμικό Μουσείο σε προνομιακή θέση, το οποίο θα εμπλουτίσει την εμπειρία της επίσκεψης στο παλιό λιμάνι. Αλλά ταυτόχρονα αίρεται και ένα εμπόδιο στην αποκατάσταση και αξιοποίηση των Ιταλικών Στρατώνων, το κατεστραμμένο κτήριο των οποίων είχε παραχωρηθεί παλαιότερα για αποκλειστική χρήση του Πολεμικού Μουσείου. Χωρίς εξεύρεση λύσης για τη στέγαση του Μουσείου δε θα μπορούσε να προχωρήσει κανένα σχέδιο αξιοποίησης των Ιταλικών Στρατώνων».

Δείτε την απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού…

Κανένα σχόλιο

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή