Στην αιχμή του δόρατος της εθνικής προσπάθειας για ανάταξη του τουρισμού θα είναι και πάλι η Κρήτη, όπως σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης, τονίζοντας ότι η φετινή σεζόν για το νησί θα είναι πολύ καλύτερη από το 2020.
«Η Κρήτη αποτελεί διαχρονικά μία από τις ναυαρχίδες του ελληνικού τουρισμού και μέσα στην πρωτοφανή κρίση του κορωνοϊού, κατάφερε να κρατήσει σε υψηλό επίπεδο την φήμη της και να προσφέρει υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών στους τουρίστες που την επισκέφθηκαν την περυσινή σεζόν», υπογραμμίζει ο κ. Φραγκάκης. Μάλιστα, προσθέτει ότι φέτος υπάρχει το πλεονέκτημα πως η χώρα έχει περισσότερα όπλα για ένα ασφαλές και, όσο το δυνατόν, πιο έγκαιρο άνοιγμα του τουρισμού.
Αφού σημειώνει ότι η Κρήτη παραμένει ένα από τα ισχυρότερα «brand» ο κ. Φραγκάκης εστιάζει στους παράγοντες που θα αποτελέσουν τον καταλύτη για μια ομαλή εξέλιξη των κρατήσεων για το νησί αλλά και για όλους τους τουριστικούς προορισμούς της χώρας. Η πορεία των εμβολιασμών και η έγκαιρη υιοθέτηση σταθερών κανόνων για την επανέναρξη των ταξιδιών, συνολικά, θα συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό, ώστε η υψηλή ζήτηση που υπάρχει για την χώρα μας να μετατραπεί σε κρατήσεις, τονίζει χαρακτηριστικά και εξηγεί: «Όσο προχωράει ο εμβολιασμός, όσο πιο γρήγορα και αξιόπιστα υλοποιηθεί το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό για τις χώρες της ΕΕ, αλλά και όσο αυξάνονται οι διμερείς συμφωνίες, που ήδη έχουν ξεκινήσει από την χώρα μας, τόσο πιο αισιόδοξοι θα είμαστε για μία καλή σεζόν, πάντα τηρουμένων των αναλογιών της πανδημίας».
Εκτιμήσεις επαγγελματιών του κλάδου για την εξέλιξη των αφίξεων στην Κρήτη το 2021
Στην Κρήτη οι «μηχανές» της τουριστικής βιομηχανίας δεν είναι ποτέ «σβηστές», μιας και οι προκλήσεις της επόμενης μέρας ήταν και είναι πάντα στο προσκήνιο, σημειώνουν οι κλαδικοί φορείς του νησιού στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Στην πρώτη γραμμή οι ξενοδοχειακές μονάδες, οι οποίες αυτή την περίοδο προετοιμάζονται για το επίσημο άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου ή και νωρίτερα, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης. Αφού σημειώνει ότι η Κρήτη θα πρωταγωνιστήσει στις τουριστικές αφίξεις από το εξωτερικό επισημαίνει ότι εφέτος θα ανοίξουν όλα τα ξενοδοχεία. Μάλιστα ο κ. Χαλκιαδάκης εκτιμά ότι οι διμερείς συμφωνίες της Ελλάδας με Ισραήλ, Ρωσία, Σερβία και άλλες χώρες πιθανόν να επιτρέψουν και την έλευση τουριστών και πριν την 14η Μαίου.
Σε κάθε περίπτωση η αγωνία του ξενοδοχειακού κόσμου επικεντρώνεται, όχι τόσο στην ημερομηνία – ορόσημο της εφετινής χρονιάς, αλλά στο πότε θα υπάρξουν οι αυξημένες τουριστικές ροές προς το νησί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα τουριστικά έσοδα. «Το άνοιγμα στις 14 Μαΐου θα μοιάζει με τον Μάρτιο των παρελθόντων ετών και από τα μέσα Ιουνίου θα ανεβαίνουν οι πληρότητες για το νησί που αναμένεται να “αγγίξουν” το 80%» εκτιμά ο κ. Χαλκιαδάκης.
Στο 40% των αφίξεων του 2019 ποντάρει εφέτος η Κρήτη
Ο Ιούνιος και για τον πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Ρεθύμνου, Μανώλη Τσακαλάκη, είναι ο μήνας – κλειδί για την επίτευξη στόχου του 40% των αφίξεων του 2019, κάτι που μεταφράζεται σε περίπου 2 εκατομμύρια αφίξεις το 2021. Αν τελικά, ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού τρέξει «δυνατά», αλλά και υπάρξει επέκταση της τουριστικής σεζόν έως τον Νοέμβριο, η Κρήτη θα αγγίξει τον στόχο του 40% των αφίξεων του 2019, εκτιμά ο κ. Τσακαλάκης, ο οποίος υπενθυμίζει ταυτόχρονα, ότι «η εξέλιξη της εφετινής χρονιάς πάει χέρι – χέρι με την εξέλιξη της πανδημίας».
Μάλιστα, σημειώνει ότι η τρέχουσα χρονική συγκυρία βρίσκει τους ξενοδόχους του νησιού σε πολύ χειρότερη μοίρα, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Πέρυσι, εξηγεί ο κ. Τσακαλάκης, υπήρχαν κρατήσεις στα συστήματα των ξενοδοχείων τον Μάρτιο, υπήρχαν τα «early booking» του Δεκεμβρίου, ενώ είχαν δοθεί και κάποιες προκαταβολές από τους Tour Operators.
«Εφέτος, ετούτη τη χρονική συγκυρία, δεν υπάρχει τίποτα», σημειώνει ο κ. Τσακαλάκης και υπογραμμίζει ότι οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, ακόμα και μια μέρα νωρίτερα, θα καθορίσουν πού θα «κάτσει η μπίλια» των κρατήσεων, στην Κρήτη, αλλά και στους υπόλοιπους ελληνικούς προορισμούς το 20021. Υπενθυμίζεται ότι το 2019 στην Κρήτη καταγράφηκαν 4,4 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, εκ των οποίων 3,3 εκατ. καταγράφηκαν στο Ηράκλειο και 1,1 εκατ. στα Χανιά.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Γραφείων Δυτικής Κρήτης Αντώνης Γελασάκης, ο οποίος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέρει ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν υπάρχουν κρατήσεις στο σύνολο του τουριστικού πακέτου, είτε λέγεται ξενοδοχείο, είτε εισιτήριο, είτε ενοικιάσεις αυτοκινήτων, με την ελπίδα η «άνοιξη» των κρατήσεων να μετατεθεί τον Μάιο, όπως αναφέρει. Μάλιστα οι πρώτες ενδείξεις για «θέρμανση» της τουριστικής κίνησης αναμένεται να καταγραφούν τον Ιούνιο, αν φυσικά όλα εξελιχθούν καλά στο μέτωπο της πανδημίας, υπογραμμίζει ο κ. Γελασάκης.
Μεγάλος ο ανταγωνισμός φέτος εντός και εκτός συνόρων
Το 2021 μπορεί διαγράφεται ως μια καλύτερη χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό και για την Κρήτη ειδικότερα, σε σχέση με το 2020, ωστόσο δεν θα πρέπει να διαφύγει της προσοχής, το γεγονός ότι εφέτος η Ελλάδα θα έλθει αντιμέτωπη με τον ανταγωνισμό και των άλλων χωρών.
«Πέρυσι μόνο η Ελλάδα και η Κύπρος υπήρχε στον τουριστικό χάρτη. Φέτος όλες οι αγορές θα είναι ανοικτές» σημειώνει ο κ. Τσακαλάκης, ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί και στον εγχώριο ανταγωνισμό σε σχέση με το 2020. Πέρυσι λειτούργησαν περίπου 5.000 ξενοδοχεία και στον πρώτο μήνα έκλεισαν τα 2.500 και φέτος θα ριχτούν στη μάχη των κρατήσεων 10.000 ξενοδοχειακές μονάδες, αναφέρει ο κ. Τσακαλάκης. Στο μεταξύ, στο διεθνές τουριστικό στερέωμα φέτος, ήδη η Μαγιόρκα, που πέρυσι ήταν στο «κόκκινο», ελέω της πανδημίας, ήδη υποδέχεται τουρίστες αναφέρει ο κ. Τσακαλάκης και τονίζει ότι την τρέχουσα τουριστική χρονιά, οι «ταξιδιώτες» θα επιλέξουν τους προορισμούς με γνώμονα την υγειονομική ασφάλεια και όχι με βάση τις τιμές των τουριστικών πακέτων. Σε ό,τι αφορά πάντως το μέτωπο των τιμών, οι τιμές που δίδονται στα τουριστικά πακέτα είναι τιμές του 2020, σύμφωνα με τους φορείς.
Αλλαγές στα μπουφέ των ξενοδοχείων φέρνουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα φέτος
Στο σκέλος των υγειονομικών μέτρων, ο κ. Τσακαλάκης σημειώνει ότι φέτος τα ξενοδοχεία καραντίνας θα είναι πολύ κοντά στα αεροδρόμια του νησιού, αφού τα γρήγορα τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού, με το άμεσο αποτέλεσμα, δεν θα ταλαιπωρήσουν τον φορέα του ιού με χρονοβόρες μετακινήσεις. Την ίδια στιγμή, στα ξενοδοχεία θα εφαρμοστούν τα περυσινά υγειονομικά πρωτόκολλα, με μικρές τροποποιήσεις, όπως αυτή της λειτουργίας του μπουφέ.
Φέτος η πρόταση των ξενοδόχων είναι να ανοίξουν οι μπουφέδες, με μονή κατεύθυνση, όπου στο τέλος του διαδρόμου, θα υπάρχει υπάλληλος, κατάλληλα ενδεδυμένος, που θα προμηθεύει τους πελάτες, με μάσκες γάντια, αντισηπτικά και θα τους δίδει στο χέρι το πιάτο. Έτσι θα αποφευχθούν τα προβλήματα των καθυστερήσεων που υπήρξαν πέρυσι. Στο μεταξύ, κάθε ξενοδοχείο, αναφέρει ο κ. Τσακαλάκης, θα έχει προμηθευτεί και τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού, όπου εκπαιδευμένο μέλος του προσωπικού, θα βοηθάει σε αυτή τη διαδικασία, ώστε αν υπάρξει κάποιο ύποπτο κρούσμα να διαπιστώνεται άμεσα.
Ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού η Κρήτη
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Περιφέρεια της Κρήτης αντιπροσωπεύει το 15% των επισκέψεων που καταγράφηκαν μεταξύ όλων των Περιφερειών της χώρας το 2018, σημειώνοντας αύξηση κατά 15% σε σύγκριση με το 2016 (από 4,5 εκατ. σε 5,2 εκατ.), σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση Ανταγωνιστικότητας και Διαρθρωτικής Προσαρμογής στον Τομέα του Τουρισμού των 13 Περιφερειών της χώρας του ΙΝΣΕΤΕ.
Παράλληλα, η Περιφέρεια κατέχει μερίδιο 20% στο σύνολο των τουριστικών εισπράξεων που καταγράφηκαν στην Ελλάδα το 2018, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1% σε σύγκριση με το 2016 (από 3,1 δισ. ευρώ σε 3,13 δισ. ευρώ). Οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις την περίοδο 2013 – 2018 σημείωσαν αύξηση κατά 37% (από 3,3 εκατ. σε 4,6 εκατ.).
Επίσης, η Περιφέρεια κατέχει το 4% των διακινηθέντων ακτοπλοϊκώς στο εσωτερικό της χώρας, σημειώνοντας την περίοδο 2013 – 2018 αύξηση κατά 20% (από 2,4 εκατ. σε 2,9 εκατ.). Την ίδια περίοδο, οι απασχολούμενοι στα καταλύματα σημείωσαν αύξηση κατά 50% (από 14.000 το 2013 σε 20.000 το 2018), ενώ οι απασχολούμενοι στην εστίαση παρουσίασαν αύξηση κατά 32% (από 14.000 σε 18.000).
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κ. Χαλκιαδάκης