Ο δρόμος που οδηγεί προς τη Μονή Γουβερνέτου είναι επαρχιακός και θ’ ανοίξει σήμερα ή αύριο, υπογράμμισε ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης.
Ο κ. Καλογερής τόνισε ότι στη συνάντηση που είχε πρόσφατα με τον Ηγούμενο της Μονής, έναν Ιερομόναχο και τον Τεχνικό Σύμβουλο του Μοναστηριού, παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, «τους είπαμε ότι ο δρόμος είναι επαρχιακός με το Βασιλικό Διάταγμα του 1956 και επομένως οφείλουν ν’ ανοίξουν τον δρόμο. Αυτοί έχουν κάποια στοιχεία, με βάση τα οποία υποστηρίζουν ότι είναι ιδιωτικός, όμως στην πορεία κατάλαβαν…».
Ο κ. Καλογερής σημείωσε ότι η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων έστειλε έγγραφο στη Μονή με το οποίο «ζητά να φέρουν ό,τι στοιχεία έχουν που αποδεικνύουν ότι είναι ιδιωτικός, αλλά μέχρι τότε ν’ ανοίξει ο δρόμος. Είχα και μία τηλεφωνική επικοινωνία μαζί τους και ο δρόμος θ’ ανοίξει. Ο δρόμος θ’ ανοίξει σήμερα ή αύριο».
«Έχουμε βρει τις εργολαβίες των τελευταίων σαράντα και παραπάνω ετών, που αναφέρονται σε κατασκευή τμημάτων του δρόμου, βελτίωση, ασφαλτόστρωση κ.λπ., μέχρι το 1981 τουλάχιστον, γιατί μετά το 1981 τα έργα δεν αναφέρονταν ειδικά στη Μονή Γουβερνέτου, αλλά έβγαιναν με τη μορφή συμπλεγμάτων. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, για εμάς τουλάχιστον, ότι ο δρόμος είναι επαρχιακός και η Μονή οφείλει να τον ανοίξει. Το κατάλαβαν και σήμερα – αύριο ανοίγει ο δρόμος», κατέληξε ο κ. Καλογερής.
Διαβάστε ακόμη: Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ Χανίων στη Μονή Γουβερνέτου: Προκλητικές και κατακριτέες συμπεριφορές
ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΧΑΝΙΩΝ
Σημειώνεται ότι το κλείσιμο του δρόμου από τη Μονή Γουβερνέτου συζητήθηκε, eκτός ημερησίας διάταξης, και κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, αν και το θέμα «ανήκει» στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας Κρήτης.
«Είναι σύννομες οι ενέργειες αυτές; Ο δρόμος ελέγχεται ως επαρχιακός που ανήκει στην Περιφέρεια. Να επιτρέπεται η ελέυθερη πρόσβαση μέχρι να διευθετηθεί η υπόθεση. Θεωρώ ότι η Μονή θα συμμορφωθεί και θα συνταχθεί, τόσο με το νόμο, όσο και με το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Πιστεύω ότι το θέμα θα κλείσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για όλους», επισήμανε, αρχικά, ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης.
«Να ανοίξει άμεσα ο δρόμος. Δεν μπορεί ο καθένας να τον κλείνει. Να είναι ελεύθερος ο δρόμος και να κυκλοφορούν άπαντες», είπε εκ μέρους της παράταξης Παπαδογιάννη, ο Μανώλης Κεμεσίδης.
«Αφορά αρμοδιότητα της Περιφέρειας το θέμα και ήδη ως αρμόδια Αρχή έχει απαντήσει στη Μονή, ενώ θα έρθει προς συζήτηση και στο Περιφερειακό Συμβούλιο», ανάφερε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων Ευτύχης Δαμιανάκης.
«Με κάλυψε πλήρως ο κ. Δήμαρχος, αλλά πιστεύω ότι το θέμα δεν πρέπει να πάρει περαιτέρω διαστάσεις. Να τον εξουσιοδοτήσουμε να κάνει ό,τι πρέπει να κάνει», είπε ο Γρηγόρης Αρχοντάκης.
«Συμφωνώ με τις ανοικτές πόρτες, αλλά να σεβόμαστε και τον μοναχικό βίο. Μπορεί να επιλυθεί ειρηνικά το θέμα και πιστεύω ότι ο Ηγούμενος θα συναινέσει», πρόσθεσε ο Τάσος Βάμβουκας.
«Το θέμα δεν είναι μόνο ότι πρόκειται για επαρχιακό δρόμο, αλλά έχει και διαστάσεις ηθικές και πολιτικές. Τίποτα δεν έγινε τυχαία, γιατί κανείς άλλος δεν θα τολμούσε να κάνει κάτι τέτοιο. Ο δρόμος πρέπει να μείνει ανοικτός», είπε ο Γιάννης Σαρρής.
«Να αφαιρεθούν άμεσα οι πόρτες από αυτό τον δημόσιο δρόμο και να είναι ελεύθερη η πρόσβαση», ζήτησε ο Νίκος Βουρλάκης.
«Στηρίζουμε το δικαίωμα όλων των Χανιωτών, κανείς δεν μπορεί να περιφράξει την πρόσβαση ενός δημοσίου δρόμου», επισήμανε ο Σεραφείμ Ρίζος.
«Με κάλυψε απόλυτα ο Δήμαρχος. Αυτό που ζητάμε είναι να μείνει ανοικτός ο δρόμος. Εμείς την έχουμε στηρίξει και την Μονή και την περιοχή. Ωστόσο, δεν ξέρω γιατί το μοναστήρι έχει ξεκινήσει διαδικασίες, κλείνοντας δρόμους με πόρτες, χωρίς να ρωτήσει κανέναν. Πως λειτουργεί; Θα τους κρίνει ο Θεός», είπε ο πρόεδρος της Κοινότητας Χορδακίου, κ. Κοζωνάκης.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κοινότητας Κουνουπιδιανών, κ. Τσιτωνάκης, στάθηκε στο δίκαιο -όπως είπε- αίτημα όλων των Ακρωτηριανών, εκφράζοντας παράλληλα τον προβληματισμό του για τον τρόπο που ενεργεί το Μοναστήρι. «Δεν τους πείραξε κανείς. Δεν ξέρω με ποιο σκεπτικό το κάνανε αυτό! Και έκαναν παρατηρήσεις σε όποιον περνούσε, διώχνοντάς τον. Κλείνουν διαρκώς πόρτες, αυτή τη φορά σε επαρχιακό δρόμο. Δεν μπορεί κανείς δηλαδή να κινείται στην περιοχή του; Δεν ζητάμε κάτι παράλογο», πρόσθεσε.
«Συμφωνώ με τον κ. Δήμαρχο, αλλά τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Δεν θα υποχωρήσουν ελαφρά τη καρδία. Ασφαλώς και υπάρχει κάτι στοχευμένο, έχει απασχολήσει και δοκιμάσει τις αντοχές μας τα τελευταία χρόνια… Ο δρόμος πρέπει να είναι ελεύθερος, αλλά μην επαναπαύεστε, γιατί, όπως είπε και στο ραδιόφωνο ο Ηγούμενος (σ.σ.: στην εκπομπή «Μικρόφωνο για 2» με τους δημοσιογράφους Μανώλη Κονσολάκη και Γιώργο Γεωργακάκη), «θα υπάρξει δικαστική κατάληξη. Υπήρχε μία είσοδος που δεν τους ενοχλούσε και την πήγαν κάπου που ξαφνικά τους ενοχλεί και την έκλεισαν. Αναφορικά με τις ΑΠΕ, νομίζω ότι έχει βρεθεί ανάδοχος για 1.200 στρέμματα. φωτοβολταϊκά. Ενώ λοιπόν η Μονή προστατεύει το περιβάλλον, από την άλλη ετοιμάζεται να καταστρέψει το μικροκλίμα στο κέντρο του Ακρωτηρίου. Όσο για τη συγκέντρωση της Κυριακής, κάποιοι ανεγκέφαλοι έγραψαν συνθήματα! Να ζητήσουν συγγνώμη από την αδελφότητα και να πάνε να τα σβήσουν… είναι απαράδεκτα. Επαναλαμβάνω, δεν είναι απλό το ζήτημα, δεν θα υποχωρήσουν, θα πάει δικαστικά το θέμα… κάτι υπάρχει από πίσω», τόνισε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, Γιάννης Κουτράκης.
Τελικά αποφασίστηκε να συνταχθεί ψήφισμα, με το οποίο θα εξουσιοδοτείται ο Δήμαρχος για τις περαιτέρω ενέργειες που πρέπει να γίνουν, ενώ ξεκαθαρίστηκε ότι ο δρόμος θα πρέπει να είναι ανοικτός μέχρι να διευθετηθεί το θέμα.
Διαβάστε ακόμη: Ομόφωνο ψήφισμα Δ.Σ. Χανίων για την ελεύθερη πρόσβαση προς τη Μονή Γουβερνέτου