Τη συγκρατημένη αισιοδοξία του ότι ο στόχος να υποδεχτούμε φέτος το 45-50% των επισκεπτών του 2019, είναι εφικτός εξέφρασε, μιλώντας στον Αντέννα Δυτικής Κρήτης 97,1 και τους δημοσιογράφους Μανώλη Κονσολάκη και Γιώργο Γεωργακάκη (εκπομπή «Μικρόφωνο για 2»), ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Χανίων Μανώλης Γιαννούλης.
Ο κ. Γιαννούλης εξήγησε ότι «υπάρχει μια τεράστια ζήτηση, η οποία δεν μπορεί να εκδηλωθεί. Είναι κλειστά όλα» και έφερε ως παράδειγμα τη Γερμανία, όπου «τα τουριστικά πρακτορεία στα οποία μπαίνει ο κόσμος για να κλείσει τις διακοπές του είναι κλειστά δύο μήνες λόγω lockdown. Ο κόσμος και να θέλει να κλείσει διακοπές δεν μπορεί. Ο Γερμανός, 90-92% δουλεύει με τον πράκτορα πρόσωπο με πρόσωπο. Δεν είναι Σουηδός, που θα μπει στον υπολογιστή του να κλείσει διακοπές».
Η εκτίμηση τού Προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Χανίων είναι ότι «στο σύνολο της αγοράς το 45-50% του 2019 είναι εφικτό. Θα εξαρτηθεί από το πώς θα έχουν τρέξει οι εμβολιασμοί και γενικά όλα τα πρωτόκολλα και στις υπόλοιπες χώρες» όπως είπε.
«Ο τουρισμός θα ξεκινήσει μετά τις 15-20 Ιουνίου. Θα έχουμε κάποιες λίγες πτήσεις τις επόμενες ημέρες αλλά δεν θα είναι ο τουρισμός όπως τον ξέρουμε» επισήμανε ο κ. Γιαννούλης, ο οποίος δίνοντας το χρονοδιάγραμμα του ανοίγματος εκτίμησε ότι «κόσμο θα έχουμε μετά τις 10-15 Ιουλίου». «Το άνοιγμα των ξενοδοχείων θα εξελιχθεί σύμφωνα με την κίνηση. Πολύ λίγα ξενοδοχεία θα ανοίξουν στην αρχή, θα φτάσουμε Ιούλιο για να ανοίξουν όλα».
Η «πράσινη» λίστα της Βρετανίας
Ερωτηθείς για τον αποκλεισμό της χώρας μας από την «πράσινη» λίστα της Βρετανίας αλλά και τη ραγδαία αύξηση που παρουσίασε η ζήτηση των Βρετανών για την Πορτογαλία, ο κ. Γιαννούλης ήταν καθησυχαστικός.
«Δεν νομίζω ότι χάσαμε μεγάλη ευκαιρία. Είναι μια απόφαση που δεν είναι ευνοϊκή τη συγκεκριμένη στιγμή αλλά η Πορτογαλία δεν είναι στους τοπ προορισμούς των Βρετανών. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μέχρι πρόσφατα η Βρετανία είχε απαγορεύσει τα ταξίδια έως και τον Ιούνιο. Είμαστε έτοιμοι στην επόμενη αξιολόγηση που θα κάνουν και η Ελλάδα να είναι μέσα στην πράσινη λίστα. Ο προγραμματισμός όλων των πτήσεων, άλλωστε, έχει γίνει προς τα τέλη Ιουνίου. Νομίζω θα είμαστε έτοιμοι να τις υποδεχτούμε».
Ο κ. Γιαννούλης τόνισε τη σημασία της ατομικής ευθύνης που έχουμε όλοι και επισήμανε ότι «κι εμείς θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε τους τουρίστες με τις καλύτερες προϋποθέσεις. Πρέπει να γίνει γνωστή στο εξωτερικό η δουλειά που γίνεται στην Ελλάδα προς αυτή την κατεύθυνση (self tests, εμβολιασμοί, rapid tests). Ολο το πλέγμα το οποίο εξασφαλίζει την υγειονομική προστασία του κόσμου».
Σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό του προσωπικού των ξενοδοχείων ο κ. Γιαννούλης ήταν κατηγορηματικός. «Από τη στιγμή που ζητάμε δουλειά και ζητάμε τον κόσμο να μας επισκεφτεί θεωρώ ότι πρέπει να είμαστε απολύτως υπεύθυνοι. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι θα πρέπει να εμβολιαστούμε. Ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός αλλά πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι είναι ο μόνος τρόπος να προστατευτεί κανείς και να προστατέψει και τους γύρω του».
Σύμφωνα με τον ίδιο «η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων είναι υπέρ του εμβολιασμού. Θεωρώ ότι θα είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις των αρνητών των εμβολίων», είπε, απαντώντας στο ερώτημα αν θα «προτιμηθούν» οι εμβολιασμένοι υπάλληλοι στα ξενοδοχεία φέτος.
Η εικόνα από τη σκανδιναβική αγορά
Ερωτηθείς αναφορικά με την εικόνα που υπάρχει σήμερα από τη σκανδιναβική και τη φινλανδική αγορά, ο κ. Γιαννούλης εκτίμησε ότι «αυτή τη στιγμή τα πράγματα είναι δύσκολα».
Όπως εξήγησε, «μέχρι πριν από 10 ημέρες είχαν απαγορευτικό πτήσεων όλες οι χώρες. Να βάλω και τη Δανία και οι τέσσερις χώρες. Οι Σκανδιναβοί στο θέμα αυτό, το υγειονομικό, δεν πάνε καλά, με το να έχουν αυτή τη θεωρία για την ανοσία της αγέλης. Όπως και η Νορβηγία έχει ελάχιστο κόσμο να έρθει προς τα έξω. Αν πάνε καλά, από εδώ και έπειτα μπορούμε να ευελπιστούμε ότι θα έχουμε ένα τουλάχιστον 45% του 2019 της κίνησης από τη Σκανδιναβία μέχρι το τέλος της σεζόν. Η Φινλανδία, για παράδειγμα, ξεκινάει πλέον πτήσεις αρχές Ιουλίου. Έχει φύγει και ο Ιούνιος. Η Σουηδία ξεκινάει τώρα, στις 14 Μαΐου, αλλά θα υπολογίσετε ότι ξεκινάνε απ’ όλη τη Σουηδία 3-4 πτήσεις την εβδομάδα, εκεί που το 2019 είχαμε αντίστοιχα 20-25 πτήσεις. Γι’ αυτό λέω, το πράγμα θα χτίζεται σιγά – σιγά. Δεν θα δούμε τα νούμερα του 2019».