«Η εταιρεία προφανώς και εξακολουθεί να ενδιαφέρεται και έχει προβεί σε όλες τις νόμιμες διαδικασίες προκειμένου να προχωρήσει η επένδυση στον λόφο Καστέλι. Προφανώς ενδιαφέρεται και θα συνεχίσει πάντα στα πλαίσια της νομιμότητας και έχοντας τον νόμο σύμμαχο θα συνεχίσει όλες τις διαδικασίες προκειμένου η επένδυση να ολοκληρωθεί».
Τα παραπάνω επισήμανε η νομική σύμβουλος της εταιρείας Belvedere Στέλλα Βαλάνη, μιλώντας σήμερα το πρωί στον Αντέννα Δυτικής Κρήτης 97,1 και τους δημοσιογράφους Μανώλη Κονσολάκη και Γιώργο Γεωργακάκη (εκπομπή «Μικρόφωνο για 2»).
«Η διαδικασία έχει ακολουθηθεί όπως προβλέπει ο νόμος. Έχουν κατατεθεί όλες οι μελέτες και οι φάκελοι στους αρμόδιους φορείς και είμαστε σε αναμονή των σχετικών εγκρίσεων και των σχετικών αδειών προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να επισημάνουμε το γεγονός ότι θα πρέπει όλοι οι αρμόδιοι φορείς να αναλάβουν ο καθένας τις ευθύνες που του αναλογούν και θέλω να εστιάσω ιδιαίτερα στην επικινδυνότητα αυτού του κτηρίου, η οποία έχει καταγγελθεί και από τους προηγούμενους πρυτάνεις του Πολυτεχνείου. Από το 2006 μέχρι και σήμερα έχουν σταλεί επιστολές και αναφορές σε όλους τους αρμόδιους φορείς. Μέχρι σήμερα δυστυχώς δεν έχει γίνει τίποτα. Θέλω να επισημάνω την επικινδυνότητα που έχει αυτό το κτήριο, το οποίο μάλιστα έχει χαρακτηριστεί νεότερο μνημείο, όσον αφορά και τους ανθρώπους που επανεκατέλαβαν το κτήριο και αυτή τη στιγμή βρίσκονται μέσα. Είναι πάρα πολύ επικίνδυνο και για τη ζωή αυτών των ανθρώπων», σημείωσε η κα Βαλάνη.
Πρόσθεσε, δε, για το ίδιο θέμα, λίγο αργότερα: «Όπως αντιλαμβάνεστε, έχουμε πάει πάλι ένα χρόνο πίσω. Θα πρέπει ξανά να γίνουν οι νόμιμες διαδικασίες προκειμένου να εκκενωθεί ξανά το κτήριο. Η διαδικασία όσον αφορά την κατάθεση των μελετών και των φακέλων στην Αρχαιολογία, στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες έχουν προχωρήσει. Είμαστε εν αναμονή των εγκρίσεων».
«Η εταιρεία, όπως είναι γνωστό και έχουμε ξαναπεί, έχει υπογράψει σύμβαση μίσθωσης από το 2017, η οποία παρατάθηκε, τον Αύγουστο του 2020, για άλλους 18 μήνες και προφανώς η εταιρεία είναι νομέας του κτηρίου αυτού. Προφανώς και έγιναν εργασίες. Προχωρήσαμε κανονικά όλη τη διαδικασία προκειμένου να προβούμε στην κατάθεση των σχετικών μελετών. Από εκεί και πέρα, επειδή ακούστηκαν πάρα πολλά ότι η εταιρεία έβαλε την Αστυνομία, μετά ότι η εταιρεία ζήτησε από την Αστυνομία να αποχωρήσει, θέλω να πω ότι η εταιρεία δεν είναι Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ούτε κυβέρνηση, προκειμένου να ζητάει από την Αστυνομία επιχειρησιακούς σχεδιασμούς. Δεν είναι στην αρμοδιότητά μας αυτό. Εμείς είμαστε μια ιδιωτική εταιρεία, συμμετείχαμε σε έναν πλειοδοτικό διαγωνισμό, υπογράψαμε με βάση αυτόν μια σύμβαση μίσθωσης και μία παράταση και προχωράμε στις εργασίες προκειμένου να ολοκληρώσουμε την επένδυση, την οποία έχουμε αναλάβει με βάση νόμιμες συμβάσεις που έχουν υπογραφεί μεταξύ ημών και του ιδιοκτήτη. Από εκεί και πέρα η Αστυνομία, ο Δήμος, το Υπουργείο Πολιτισμού, η Πολεοδομία και οποιοσδήποτε άλλος αρμόδιος θα πρέπει να αναλάβουν και αυτοί να ασκήσουν τα καθήκοντά τους έτσι όπως προβλέπει ο νόμος και το Σύνταγμα και να αναλάβει ο καθένας από εδώ και πέρα την ευθύνη του. Απλά εμείς αυτό που θέλουμε να επισημάνουμε, όσον αφορά την επικινδυνότητα του κτηρίου, η οποία είναι διαπιστωμένη από τις αρμόδιες αρχές από το 2006, τον άμεσο κίνδυνο να έχουμε τραυματισμούς και να μη χαθεί ίσως και ανθρώπινη ζωή από την ετοιμορροπία αυτού του μνημείου», πρόσθεσε η κα Βαλάνη, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις.
Ερωτηθείσα αν η εταιρεία είχε αναλάβει πρωτοβουλίες για την ιδιωτική φύλαξη του χώρου καθώς και αν υπήρξε συνεννόηση με την Αστυνομία για τη φύλαξη του χώρου, η νομική σύμβουλος της εταιρείας Belvedere είπε ότι «ο ρόλος της Αστυνομίας είναι να επεμβαίνει σε περιπτώσεις παράνομων ενεργειών και, αν δεν μπορεί να τις προλάβει, να τις καταστέλλει. Αυτό έγινε τον Σεπτέμβριο του 2020, μετά από μήνυση την οποία κατέθεσε και η εταιρεία στον εισαγγελέα. Εμείς, προφανώς και έχουμε την εντολή, όλη η ομάδα των δικηγόρων, να προβούμε σε αντίστοιχες αναφορές και μηνύσεις στον αρμόδιο εισαγγελέα και από εκεί και πέρα τα αρμόδια όργανα θα πρέπει να κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν. Κάναμε όλες τις ενέργειες στις οποίες έπρεπε να προβούμε για τη φύλαξη του χώρου, αυτές που μπορούσαμε και στην κατεύθυνση που κρίναμε εμείς ότι θα είναι ικανές προκειμένου να φυλάξουν τον χώρο. Δυστυχώς, όπως αποδείχτηκε, δεν ήταν ικανές όλες αυτές οι ενέργειες είτε με διάφορα τεχνικά μέσα είτε από ιδιωτικές εταιρείες. Αυτές οι ενέργειες δεν στάθηκαν ικανές να αποτρέψουν ό,τι βλέπουμε δυστυχώς εκ των υστέρων, την επανακατάληψη. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ακυρώνεται ο νόμος ή ότι ακυρώνονται όλες οι διαδικασίες, οι οποίες είναι θεσμοθετημένες».
Κληθείσα να σχολιάσει όσα γράφονται από το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου και την ανακατάληψη του χώρου περί «βολικής» αποχώρησης της Αστυνομίας προκειμένου η εταιρεία Belvedere να διεκδικήσει αποζημιώσεις, η κα Βαλάνη τόνισε ότι «η οποιαδήποτε ιδιωτική εταιρεία αναλαμβάνει να προβεί σε μια επένδυση θα πρέπει να ξέρετε δεν έχει το μυαλό της στις αποζημιώσεις. Αυτό που θέλω να επισημάνω είναι ότι θα πρέπει και οι κάτοικοι των Χανίων να αποφασίσουν και να καταλάβουν την επικινδυνότητα και τη σοβαρότητα της κατάστασης όσον αφορά τη μη ολοκλήρωση της επένδυσης, διότι, όπως είδαμε το Σάββατο, δυστυχώς η ανομία και οι παράνομες ενέργειες από την πλευρά κάποιων συγκεκριμένων ανθρώπων, δεν νομίζω ότι βρίσκουν σύμφωνη την τοπική κοινωνία των Χανίων, ακόμα και αυτούς οι οποίοι είναι υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα, που μιλάμε βέβαια για ιδιωτική περιουσία. Δεν ξέρω πώς είναι υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα μιας ιδιωτικής περιουσίας, αλλά ακόμα και αυτή η άποψη, η οποία είναι σεβαστή από την πλευρά της εταιρείας, θα πρέπει να αναθεωρηθεί σε σχέση με τις ενέργειες που γίνονται αυτή τη στιγμή στο συγκεκριμένο κτήριο, το οποίο -επαναλαμβάνω- έχει χαρακτηριστεί νεότερο μνημείο και δεν τυγχάνει του ανάλογου σεβασμού και της ανάλογης ανακατασκευής που του αξίζει. Νομίζω ότι όλοι πάνω σε αυτό θα πρέπει, με σοβαρά πλέον επιχειρήματα, να σταθούμε και να δούμε ποια θα είναι η καλύτερη αξιοποίηση, αν όχι η ιδιωτική ανακατασκευή και η επένδυση αυτή που κάποιοι άνθρωποι από τα Χανιά, ή δεν ξέρω από πού αλλού, δεν θέλουν να προχωρήσει».
Ερωτηθείσα αν η εταιρεία Belvedere είχε ζητήσει εγγράφως την αποχώρηση της Αστυνομίας από τον λόφο Καστέλι, η κα Βαλάνη ανέφερε: «Βεβαίως, επειδή είχαμε δεχτεί πολλά αρνητικά σχόλια για το θέμα της αστυνόμευσης, είχαμε δηλώσει στην Αστυνομία ότι ουδέποτε η εταιρεία ζήτησε αστυνόμευση, ούτε και επιθυμούμε κάτι τέτοιο και παρακαλέσαμε να πράξουν τα νόμιμα. Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός από πλευράς της Αστυνομίας και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δεν έχει να κάνει με την εταιρεία. Υπάρχει ηγεσία και πολιτική και αστυνομική, η οποία θα πάρει τις ανάλογες αποφάσεις και δεν είμαστε εμείς οι οποίοι θα πούμε στην Αστυνομία να μείνει ή να φύγει».
Κληθείσα, τέλος, να σχολιάσει τις εναλλακτικές προτάσεις αξιοποίησης των κτηρίων που κατατέθηκαν εσχάτως από τοπικούς αυτοδιοικητικούς – θεσμικούς φορείς, η κα Βαλάνη σημείωσε: «Χαίρομαι πολύ που οι τοπικοί φορείς και όλοι οι αρμόδιοι φορείς, έστω και με καθυστέρηση 16 χρόνων, έχουν εναλλακτικές προτάσεις. Βέβαια, θα πρέπει να συνοδεύονται και από μια σοβαρή χρηματοδότηση. Θα ήθελα να δω το ίδιο ενδιαφέρον και μετά την επανακατάληψη προκειμένου να υπάρχει μια συνεργασία όσον αφορά τη διάθεση και την αξιοποίηση αυτού του “μπαλκονιού των Χανίων”, όπως όλοι το αποκαλείτε σήμερα».
1 Σχόλιο
Εξαιρετική τοποθέτηση και επιχειρηματολογία! Προφανώς η μπελβεντερε «ξεβρακώνει» όλους θέτοντάς τους προ των ευθυνών, των δηλώσεων και των υποσχέσεων τους.