Άμεσα, δηλαδή εντός των επόμενων ημερών, αναμένεται -σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες τού HANIA.news– να ξεκινήσουν οι επιτόπιοι έλεγχοι από ειδικούς μηχανικούς – εκπροσώπους της Πολεμικής Αεροπορίας, της Υπηρεσίες Πολιτικής Αεροπορίας, της Fraport Greece και της βρετανικής συμβουλευτικής εταιρείας στο αεροδρόμιο «Δασκαλογιάννης» των Χανίων και στις γύρω από αυτό περιοχές, για να καταγραφούν οι απαιτήσεις και οι θέσεις που θα πρέπει να αναπτυχθούν τα συστήματα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας (ραντάρ προσέγγισης).
Η τοποθέτηση ραντάρ προσέγγισης αναμένεται ν’ αυξήσει τη «δυναμικότητα» και τις ημερήσιες κινήσεις προς το αεροδρόμιο Χανίων, ωστόσο -σύμφωνα με γνώστες τού αντικειμένου- για να συμβεί αυτό θα απαιτηθεί να περάσει ένα χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο ετών, κατά τη διάρκεια του οποίου θα ολοκληρωθούν όλες οι από ‘δω και στο εξής απαιτούμενες διαδικασίες, καθώς και οι αναγκαίες δοκιμές, προκειμένου το σύστημα να τεθεί, ακολούθως, σε κανονική λειτουργία.
Το HANIA.news απευθύνθηκε στη Fraport Greece για το ζήτημα του ραντάρ προσέγγισης, θέτοντας συγκεκριμένα ερωτήματα για την πορεία υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου, που αποτελεί, ως γνωστόν, συμβατική υποχρέωση της εταιρείας.
Στην απάντηση που λάβαμε από τη Fraport Greece, επισημαίνεται, αρχικά, ότι, όντως, «σύμφωνα με τη Σύμβαση Παραχώρησης ο Παραχωρησιούχος πρέπει να προμηθεύσει συστήματα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας προς όφελος της Πολεμικής Αεροπορίας για τη διαχείριση των τερματικών περιοχών εναέριας κυκλοφορίας των αεροδρομίων Χανίων, Ανδραβίδας, Αράξου, Ζακύνθου και Κεφαλονιάς. Στα συστήματα αυτά περιλαμβάνονται MLAT, συστήματα επικοινωνιών καθώς και σύστημα διαχείρισης αεροσκαφών εδάφους, προκειμένου να διαχειρίζεται σωστά η εναέρια κυκλοφορία που τώρα υπολείπεται σημαντικά. Τα συστήματα αφορούν κυρίως για εμπορικές πτήσεις και θα τα διαχειρίζεται η Πολεμική Αεροπορία για τη διαχείριση του νοτιοδυτικού και δυτικού τομέα (τερματικές περιοχές διαχείρισης εναέριας κυκλοφορίας Χανίων και Ανδραβίδας)».
Αναφορικά με την καθυστέρηση που έχει παρατηρηθεί έως και σήμερα (υπενθυμίζεται ότι η Fraport Greece ανέλαβε τη διαχείριση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων τον Απρίλιο του 2017), η εταιρεία σημειώνει ότι «τις προδιαγραφές των συστημάτων αυτών, τις απέστειλε η Πολεμική Αεροπορία τον Αύγουστο 2018, με τις οποίες η ΥΠΑ συμφώνησε τον Φεβρουάριο 2020. Αμέσως η Fraport Greece (εν μέσω πανδημίας) προχώρησε σε διαγωνισμό επιλογής συμβούλου για τον έλεγχο, την επιβεβαίωση και τυχόν επικαιροποίηση των προδιαγραφών που έχουν ληφθεί, ώστε να είναι σύμφωνες με τη Σύμβαση Παραχώρησης και τις οδηγίες της ΕΕ και του χρονοδιαγράμματος υλοποίησης της προμήθειας. Ο υπόψη διαγωνισμός κατέληξε στην επιλογή σχετικής βρετανικής εταιρείας».
Όπως τονίζει η Fraport Greece, «σε αυτή τη φάση απαιτούνται επιτόπιοι έλεγχοι από ειδικούς μηχανικούς – εκπροσώπους της Πολεμικής Αεροπορίας, της ΥΠΑ, της Fraport Greece, της βρετανικής συμβουλευτικής εταιρείας σε Χανιά, Ανδραβίδα, Άραξο, Ζάκυνθο και Κεφαλλονιά, στα αεροδρόμια και στις γύρω από αυτά περιοχές, για να καταγραφούν οι απαιτήσεις και οι θέσεις που θα πρέπει να αναπτυχθούν τα συστήματα. Οι επιτόπιοι έλεγχοι δεν ήταν εφικτό να γίνουν λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας. Η Πολεμική Αεροπορία, αφού αναιρέθηκαν οι περιορισμοί μετακινήσεων λόγω πανδημίας, έστειλε πρόσφατα την έγκρισή της και οι επιτόπιοι έλεγχοι ξεκινούν άμεσα και θα ολοκληρωθούν εντός του Ιουλίου».
Καταλήγοντας, η Fraport Greece επισημαίνει ότι «μετά τις επιτόπιες επισκέψεις, και βάσει των αποτελεσμάτων που θα προκύψουν, θα γίνει η προετοιμασία των εντύπων της διαδικασίας του διαγωνισμού προμήθειας και των απαιτήσεων των συστημάτων. Έπεται η εκτέλεση του διαγωνισμού και η διαδικασία υποβολής προσφορών. Μετά την αξιολόγησή τους και ανάθεση, θα ξεκινήσει η παραγωγή και εγκατάσταση των συστημάτων. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η εκπαίδευση (θεωρητική και πρακτική) στο προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας, ώστε τα συστήματα να καταστούν πλήρως λειτουργικά», καταλήγει η Fraport Greece, η οποία, ουσιαστικά, επιβεβαιώνει τις προαναφερθείσες εκτιμήσεις αναφορικά με τον χρόνο πλήρους λειτουργίας του ραντάρ προσέγγισης.
Διαβάστε ακόμη: Το ραντάρ προσέγγισης στο αεροδρόμιο Χανίων και τι λέει η Fraport Greece