Ο Αυγενάκης, τα Χανιά και η «καραμέλα» μιας άστοχης και εκ του πονηρού σύγκρισης

Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με μία προσωπική αναφορά: Ως Χανιώτης πολίτης δεν αισθάνθηκα προσβεβλημένος από τον «κομπλεξισμό» που «διέκρινε» κατά την τελευταία του επίσκεψη στα Χανιά ο υφυπουργός Αθλητισμού, βουλευτής Ηρακλείου της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης.

Εξηγούμαι: πιστεύω ότι ένα πολιτικό πρόσωπο -όποιο και αν είναι αυτό- δεν μπορεί, πραγματικά, να με προσβάλλει, ως πολίτη, με τα λόγια του, είτε αναφέρεται στους Χανιώτες, είτε στους Κρητικούς (όπως παλαιότερα ο τέως υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης που μας αποκάλεσε «γρόθους» – και τελικά αναγκάστηκε να καταθέσει ως πρόταση για το νέο ΒΟΑΚ αυτό που ζητούσαν οι…. «γρόθοι»).

Και δεν μπορεί να με προσβάλλει, διότι ακόμα και όταν κάνει άστοχους, λανθασμένους, ατυχείς ή απαράδεκτους χαρακτηρισμούς, που κάλλιστα μπορεί να εκληφθούν ως «προσβλητικοί», αυτοί, τελικά, χαρακτηρίζουν το ίδιο το πολιτικό πρόσωπο. Τον τρόπο που σκέφτεται, τον τρόπο που εκφράζεται, τον τρόπο που τοποθετείται γενικότερα στη δημόσια σφαίρα και, σε τελική ανάλυση, τον τρόπο που καταγράφεται στην ατομική και τη συλλογική μνήμη των πολιτών.

Τι είπε -μεταξύ πολλών άλλων- ο κ. Αυγενάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό τού Ηρακλείου Athletic Radio, μετά την τελευταία του επίσκεψη στα Χανιά; «Η αλήθεια είναι ότι διέκρινα και έναν κομπλεξισμό, μα γιατί κάνετε τόσα έργα στο Ηράκλειο και δεν κάνετε στα Χανιά…».

Είπε, δηλαδή, κάτι που δεν έπρεπε σε καμία περίπτωση να εκστομίσει ως μέλος της κυβέρνησης. Τελεία. Δουλειά ενός Υπουργού, άλλωστε, δεν είναι ούτε να παριστάνει τον… ψυχολόγο, ούτε, πολύ περισσότερο, να κρίνει με αφορισμούς τους πολίτες μιας περιοχής την οποία επισκέπτεται. Δουλειά του είναι να… κάνει σωστά τη δουλειά του. Από τη στιγμή, μάλιστα, που εκτός από την ιδιότητα τού Υφυπουργού Πολιτισμού «κουβαλά» και τον συνοδεύει εκ των πραγμάτων και η ιδιότητα τού βουλευτή Ηρακλείου, ο κ. Αυγενάκης, με τη συγκεκριμένη αναφορά, έσφαλε εις διπλούν. Τελεία και παύλα.

Η διαχείριση του ζητήματος, από τη στιγμή που έγινε γνωστή η προαναφερόμενη δήλωση στα Χανιά από το athlitiko.gr, ήταν άστοχη. Αρχικά, ο κ. Αυγενάκης μίλησε για fake news.

Χθες, Δευτέρα 23 Αυγούστου, που μίλησε στον ΑΝΤ1 Δυτικής Κρήτης για το ίδιο ζήτημα, ο κ. Αυγενάκης επέμεινε και προχώρησε ένα βήμα παραπέρα το «αφήγημα» ότι αναφερόταν στον ΣΥΡΙΖΑ: «Βρέθηκα στα Χανιά για τρίτη φορά τον τελευταίο χρόνο, όχι για να εξαγγείλω πράγματα, αλλά για να δρομολογήσουμε περαιτέρω και να ενημερωθούν άπαντες για την πορεία των πρωτοβουλιών που έχουμε ήδη πάρει μέχρι σήμερα σχετικά με τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Νομού Χανιών. Είναι βέβαιο ότι υπάρχει μια αμηχανία από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ και δικαιολογημένα. Να θυμίσουμε ότι ο Νομός Χανίων την προηγουμένη περίοδο είχε τέσσερις βουλευτές και υπουργούς, δηλαδή μια υπερδύναμη πολιτική, η οποία στα θέματα των αθλητικών εγκαταστάσεων ήταν απολύτως ανύπαρκτη. Καταλαβαίνω τη θέση τους και σε αυτούς αναφέρθηκα. Το τονίζω για πολλοστή φορά, το “διακρίνω έναν κομπλεξισμό” αναφερόταν σε μέρος της αντιπολίτευσης, η οποία προσπαθούσε με πυροτεχνήματα να δημιουργήσει εντυπώσεις».

Καταγράφονται όλα αυτά. Και κρίνονται.

Μεταξύ μας, πάντως, ο κ. Αυγενάκης -αν και υπέπεσε σε ξεκάθαρο πολιτικό ατόπημα, και όφειλε να ανακαλέσει αντί να συνεχίσει να τοποθετείται δημόσια με υπεκφυγές και με μη πειστικά επιχειρήματα- ψέματα, όσον αφορά την ουσία (όχι τον χαρακτηρισμό), δεν είπε. Ας είμαστε ειλικρινείς, τουλάχιστον μεταξύ μας, εν Χανίοις. Εδώ και πολλά χρόνια στα Χανιά αρκετοί -όχι όλοι- είναι εκείνοι που «πιπιλάνε», κατά διαστήματα, την «καραμέλα» της άνισης μεταχείρισης των Χανίων, συγκριτικά πάντα με το Ηράκλειο. Αιρετοί, πολίτες, Μέσα Ενημέρωσης, δημοσιογράφοι. Τους αρέσει να «κλαίγονται», να διαμαρτύρονται ότι αδικούνται συγκρινόμενοι πάντα με το Ηράκλειο. Πότε είναι η κυβέρνηση, πότε ο τάδε Υπουργός και πότε -την τελευταία δεκαετία- ο Αρναουτάκης, τον οποίο ορισμένοι αρέσκονται να αποκαλούν «Περιφερειάρχη Ηρακλείου»! Αστεία πράγματα…

Και το κάνουν σε σταθερή βάση, κυρίως για να κρύψουν ή έστω να… μακιγιάρουν τη δική μας ανεπάρκεια, τις δικές μας αβελτηρίες, τα δικά μας λάθη και τις δικές μας παραλείψεις, που σε αρκετές περιπτώσεις είναι εξώφθαλμες και ενίοτε εξοργιστικές.

Προφανώς το Ηράκλειο, ως το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Κρήτης -και ένα από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας, μετά την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τον Πειραιά-, αλλά και ως διοικητικό κέντρο του νησιού, με διπλάσιο πληθυσμό από τα Χανιά, θα έχει μία διαφορετική αντιμετώπιση από την εκάστοτε κυβέρνηση. Σωστό ή λάθος, αυτό είναι το μοντέλο με το οποίο αναπτύχθηκε η χώρα τις τελευταίες αρκετές δεκαετίες. Το γνωρίζουμε. Συμβαίνει και σε άλλες περιοχές της χώρας. Προφανώς, επίσης, κάθε βουλευτής που έχει, ταυτόχρονα, και υπουργική θέση, θα προσπαθήσει να βοηθήσει περισσότερο την εκλογική του περιφέρεια. Πανελλαδικά και διαχρονικά τα φαινόμενα αυτά.

Το θέμα, επομένως, δεν είναι πώς πορεύεται το (κάθε) Ηράκλειο (είτε λόγω των διαχρονικών κυβερνητικών επιλογών, είτε εξαιτίας των επιλογών που κάνουν οι τοπικοί του άρχοντες), αλλά πώς πορευόμαστε εμείς. Και αν θέλουμε σώνει και καλά να συγκριθούμε με κάποιον, ας ρίξουμε το βλέμμα μας σε άλλες περιοχές της χώρας (γιατί το Ηράκλειο είναι πολύ μπροστά από τα Χανιά σε οικονομικό – αναπτυξιακό επίπεδο), όπως, για παράδειγμα, το Ρέθυμνο, τα Τρίκαλα και η Καλαμάτα, με πληθυσμό μικρότερο των Χανίων. Όπου συζητούν, ιεραρχούν, «ωριμάζουν» μελέτες, αποφασίζουν και προχωρούν (με τα όποια λάθη, που και αυτά είναι μέσα στο «παιχνίδι»), με απτά αποτελέσματα, χωρίς «σύνδρομο Νίκου Ξανθόπουλου».

ΥΓ.: Ο κ. Αυγενάκης μπορούσε έως πρόσφατα να χρησιμοποιεί ως δικαιολογία για τις όποιες καθυστερήσεις αναφορικά με τη μελετητική «ωρίμανση» αθλητικών έργων στα Χανιά το γεγονός ότι δεν είχε επιλέξει ο ίδιος την προηγούμενη Διοίκηση του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου (ΕΑΚ) Χανίων, την οποία και αντικατέστησε με τη συμπλήρωση της διετούς θητείας της. Πλέον, τέτοια δικαιολογία δεν υφίσταται. Όπως δεν θα υπάρξουν δικαιολογίες και για τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης αν δεν παραδώσει τις μελέτες για το κολυμβητήριο της Νέας Χώρας εντός χρονοδιαγραμμάτων.

6 Σχόλια

 • Ιωάννης Κ. Σφακιωτάκης Reply

  24 Αυγούστου 2021 at 12:31

  Το ουσιαστικό στην υπόθεση αυτή είναι η επί δεκαετίες μεταφορά πόρων από έργα τα οποία θα έπρεπε να γίνονται στα Χανιά σε έργα τα οποία γίνονται στο Ηράκλειο. Πως είναι δυνατό να έχουν δαπανηθεί 55.000.000 ευρώ (τιμές 2004) για την κατασκευή του παγκρήτιου σταδίου (των 30.000 θέσεων και των δεκάδων αιθουσών άθλησης κάτω από τις κερκίδες) στο Ηράκλειο και στα Χανιά να έχουν δαπανηθεί μηδέν ευρώ, αφού δεν έχει κατασκευασθεί νέο στάδιο; Πως είναι δυνατό να έχουν δαπανηθεί περίπου 25.000.000 ευρώ για το κλειστό στα δύο αοράκια, 5.000.000 ευρώ για το κλειστό στο ΤΕΙ Ηρακλείου και την ίδια ώρα στα Χανιά να έχουν δαπανηθεί μόνο 5.000.000 ευρώ για το κλειστό στον Κλαδισό; Το Ηράκλειο έχει πληθυσμό 170.000 και τα Χανιά 115.000 κατοίκους, συνεπώς ο πληθυσμός του δεν είναι διπλάσιος από τον πληθυσμό των Χανίων. Αναφορικά με τη σημασία της κάθε περιοχής τα Χανιά αποτελούν το σημαντικότερο γεωπολιτικό τμήμα της χώρας μας (κυρίως εξαιτίας του λιμανιού της Σούδας, αλλά όχι μόνο) γι’ αυτό και η υπερδύναμη έχει εδώ το κέντρο της. Συνεπώς η αξιολόγηση της σπουδαιότητας της κάθε περιοχής την οποία κάνετε κύριε Γεωργακάκη είναι κατά τη γνώμη μου λανθασμένη.

  • Ομάδα Σύνταξης Reply

   24 Αυγούστου 2021 at 14:11

   Κύριε Σφακιωτάκη, καλησπέρα.

   Όταν μιλώ για Χανιά και Ηράκλειο αναφέρομαι στο σύνολο των Περιφερειακών Ενοτήτων.
   Περί τις 310.000 άτομα ο πληθυσμός στην Π.Ε. Ηρακλείου, περί τις 160.000 ο πληθυσμός στην Π.Ε. Χανίων.
   Θυμίζω, επίσης, ότι το Ηράκλειο ήταν «ολυμπιακή» πόλη το 2004.
   Κατά τη γνώμη μου, ο γεωπολιτικός ρόλος της Σούδας δεν συνδέεται με την πορεία «ωρίμανσης» και υλοποίησης ή μη υλοποίησης έργων υποδομής (όπως οι αθλητικές εγκαταστάσεις, εν προκειμένω), που αφορούν τον τοπικό πληθυσμό. Είναι δύο εντελώς ανεξάρτητα θέματα.
   Αναφορικά με τα υπόλοιπα θέματα που θέτετε, θεωρώ ότι απαντώνται, ουσιαστικά, από το ίδιο το άρθρο.
   Σε κάθε περίπτωση, σεβαστή η διαφορετική άποψη.
   Καλή σας συνέχεια.

   Γιώργος Γεωργακάκης

 • Ιωάννης Κ. Σφακιωτάκης Reply

  24 Αυγούστου 2021 at 14:44

  Κύριε Γεωργακάκη σας ευχαριστώ για την ανταπόκριση.
  1.Εάν συγκρίνουμε τα αθλητικά έργα σε επίπεδο νομών τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα για το νομό Χανίων (αναλογικά με τον πληθυσμό). Εάν αναφερθούμε δε στο σύνολο των έργων και όχι μόνο των αθλητικών, μπορώ εύκολα να σας αποδείξω ότι τα δεδομένα είναι τραγικά για το νομό Χανίων.
  2. Τα Χανιά (εξαιτίας της θέσης τους και του κόλπου της Σούδας) είναι αδιαμφισβήτητα σήμερα το σημαντικότερο γεωπολιτικό τμήμα της χώρας.
  Σε τοπικό επίπεδο:
  α. διαθέτουν το 80% των υδατικών αποθεμάτων του νησιού (ασύγκριτο πλεονέκτημα για τη γεωργία).
  β. διαθέτουν μια από τις μεγαλύτερες ακτογραμμές στην Ελλάδα (ασύγκριτο πλεονέκτημα για τον τουρισμό, ο οποίος αποτελεί και την κύρια οικονομική δραστηριότητα στο νησί).
  Συνεπώς η σπουδαιότητά τους και η προοπτική τους είναι μεγαλύτερη από αυτή του νομού Ηρακλείου.
  Σας ευχαριστώ.

  • Πατσουράκης Μιχάλης Reply

   26 Αυγούστου 2021 at 20:49

   Θεωρώ άτυχές το επιχείρημα πόσα ξοδεύονται εδώ και πόσα εκεί!Τα λεφτά π.χ που ξοδεύτηκαν για το “κολυμβητήριο” στο Ακρωτήρι ήταν πεταμένα λεφτά.Και μάλιστα από μια χώρα που σε λίγο χρεοκόπησε.
   Λέτε επίσης για μια από τις την μεγαλύτερες ακτογραμμές στην Ελλάδα! Αφού είναι έτσι γιατί δεν δημιουργούν ένα καταδυτικό πάρκο να δουλέψει άνεργος κόσμος και να αυξηθούν και τα ψάρια;;
   Το οικολογικό κίνημα έχει μιλήσει κατ επανάληψη για αυτό!!

   • Ιωάννης Κ. Σφακιωτάκης Reply

    27 Αυγούστου 2021 at 10:28

    Δεδομένου ότι τα χρήματα με τα οποία γίνονται τα έργα προέρχονται από τη φορολόγηση των πολιτών, είναι άδικο να χρησιμοποιούνται τα χρήματα των Χανιωτών, χωρίς αυτοί να ερωτηθούν, προκειμένου να γίνονται έργα και να βελτιώνεται η ποιότητα ζωής των κατοίκων του Ηρακλείου.

    • Πατσουράκης Μιχάλης Reply

     28 Αυγούστου 2021 at 02:36

     Τα χρήματα προέρχονται από φορολόγηση των πολιτών και από δάνεια!Τα χρήματα πρέπει να ξοδεύονται με περίσκεψη και ισορροπία ανάμεσα στις διάφορες περιοχές της χώρας!
     Σε αυτό νομίζω έχετε δίκιο!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο