Την παράταση της σύμβασης ή τη μονιμοποίηση έξι συμβασιούχων στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων ζητά το Εργατικό Κέντρο, με επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό, τους συναρμόδιους Υπουργούς (Εσωτερικών, Εργασίας) και τον Περιφερειάρχη Κρήτης.
«Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Χανίων είναι δίπλα στον αγώνα των 6 συμβασιούχων εργαζομένων, οι οποίοι έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη και που προσλήφθηκαν λόγω Covid-19 στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης. Στηρίζουμε το δίκαιο αίτημά τους για παραμονή στην εργασία», σημειώνει το Εργατικό Κέντρο.
Και προσθέτει: «Οι συνάδελφοι προσλήφθηκαν από την Περιφέρεια Κρήτης με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων και επειγουσών αναγκών για το χρονικό διάστημα από 28-01-2021 έως και 05-07-2021 και δόθηκε παράταση χρονικής διάρκειας δύο μηνών.
Λόγω της επικείμενης έξαρσης των κρουσμάτων την προσεχή περίοδο, όπως έχει ήδη εκτιμηθεί και αναμένεται από τους επιστήμονες που παρακολουθούν στενά την εξέλιξη της πανδημίας Covid-19, και λόγω του συνεχιζόμενου κινδύνου για τη Δημόσια Υγεία, κρίνουμε απαραίτητη και αναγκαία την εκ νέου παράταση των συμβάσεων των συναδέλφων, ώστε με την εμπειρία και την τεχνογνωσία που έχουν αποκτήσει όλο αυτό το χρονικό διάστημα, θα συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία και την κάλυψη των αναγκών των Υπηρεσιών στις οποίες απασχολούνται.
Η πρόσληψη του προσωπικού αυτού έγινε με αντικειμενικά κριτήρια, αδιάβλητα και αξιοκρατικά. Οι κενές οργανικές θέσεις είναι πολλαπλάσιες από τις θέσεις που καλύπτει αυτό το προσωπικό».
Επίσης, όπως αναφέρει το Εργατικό Κέντρο Χανίων στην επιστολή του:
«Οι αρχικές συμβάσεις και οι ανανεώσεις αυτών, δεν δύνανται να εξαιρεθούν από την Οδηγία 1999/70/ΕΚ, δεδομένου ότι η εργασία των εργαζομένων παρέχεται υπό συνθήκες εξαρτημένης εργασίας και στην πραγματικότητα οι ανάγκες που καλύπτονται είναι πάγιες και διαρκείς.
Η μη ανανέωση των συμβάσεών τους συνιστά κατάχρηση, η οποία πρέπει να εξαλειφθεί.
Κατ’ ακολουθία, πρέπει να αναγνωρισθεί ότι οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι πρέπει να συνεχίσουν να απασχολούνται στη θέση με την ειδικότητα και με τις αποδοχές που αντιστοιχούν εκ του νόμου στην υπηρεσιακή τους ένταξη και εξέλιξη.
Το ζήτημα αυτό θα πρέπει το σύνολο του πολιτικού προσωπικού να κατανοήσει ότι δεν είναι ευκαιρία για οποιαδήποτε πολιτική ή κομματική εκμετάλλευση. Αποτελεί ένα πρόβλημα που απαιτεί άμεση επίλυση και προϋποθέτει τη συναίνεση και τη συνεργασία του πολιτικού προσωπικού, καθώς και των αρμόδιων δικαιοδοτικών οργάνων της Ελληνικής Επικράτειας.
Η Ελληνική Πολιτεία, με δική της αποκλειστική ευθύνη, παραβιάζει την Ευρωπαϊκή Συμφωνία – Πλαίσιο, χρησιμοποιώντας συμβάσεις ορισμένου χρόνου, με αποτέλεσμα το υπάρχον προσωπικό να βρίσκεται σε κατάσταση επισφάλειας. Τώρα έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου να διορθωθεί αυτή η κατάσταση.
Απαιτούμε νομοθετική ρύθμιση η οποία θα αναγνωρίζει ότι οι συμβάσεις που συνάφθηκαν και ψευδεπίγραφα χαρακτηρίζονται ως ορισμένου χρόνου, είναι εξ αρχής συμβάσεις εργασίας που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Το αίτημα παραμονής αυτού του προσωπικού είναι δίκαιο και ηθικό.
Απαιτούμε παράταση των συμβάσεων και οριστική λύση του προβλήματος των συμβασιούχων, η οποία συνεπάγεται αποκατάσταση των πραγματικών εργασιακών σχέσεων», καταλήγει το Εργατικό Κέντρο Χανίων.