Βουρλάκης: Οι υποχρεώσεις τακτοποιούνται με γλυκά, δώρα και λουλούδια, όχι με ψήφους

Κάλεσμα στα μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων να συμμετέχουν μαζικά στις εκλογές για την ανάδειξη νέας Διοίκησης και να εμπιστευτούν «αυτούς που ακόμα και αν δεν συμφωνείς σε όλα μαζί τους αναγνωρίζεις τον έντιμο αγώνα που δίνουν», απευθύνει με ανοιχτή επιστολή του ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου, υποψήφιος με την Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων Χανίων Νίκος Βουρλάκης.

«Οι υποχρεώσεις τακτοποιούνται με γλυκά, δώρα και λουλούδια όχι όμως με ψήφους γιατί τις περισσότερες φορές μας βγαίνουν ξινές», σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο κ. Βουρλάκης.

Αναλυτικά, στην ανοιχτή επιστολή του σημειώνει τα εξής:

«Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Την Τετάρτη 15 & Πέμπτη 16 Σεπτέμβριου ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων θα διεξάγει τις εκλογικές του διαδικασίες. Την Τετάρτη 15/9, στις 17:00, θα πραγματοποιηθεί η εκλογοαπολογιστική συνέλευση. Μετά το πέρας της συνέλευσης θα ξεκινήσει η ψηφοφορία που θα αναδείξει τους συναδέλφους που θα μας εκπροσωπήσουν για τα επόμενα τρία χρόνια στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας αλλά και στα ανώτερα συνδικαλιστικά όργανα (Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης – ΟΕΣΚ – ΕΣΕΕ).

Είναι κοινό μυστικό ότι βιώνουμε εδώ και δέκα τουλάχιστον χρόνια μια παρατεταμένη οικονομική κρίση με μικρές εκφάνσεις ύφεσης. Οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί έμποροι πληρώσαμε ακριβά το μάρμαρο, μαζί με τους εργαζόμενους και τους μικρούς αγρότες όλα αυτά τα χρόνια. Η μικρή εμπορική επιχείρηση, ο αυτοαπασχολούμενος στο εμπόριο και στις υπηρεσίες ήταν τα πρώτα θύματα της κρίσης. Πάνω από 350.000 (πανελλαδικά) ήταν τα μικρά μαγαζιά που δεν άντεξαν και έβαλαν λουκέτο. Πάνω από 30% των μικρών βλέπει δύσκολη την εμπορική του δραστηριότητα μέχρι τέλους 2021. Τα προβλήματα πολλά, όπως  συσσωρευμένα χρέη, άδικοι φόροι, άνισος ανταγωνισμός και τώρα τελευταία ένα ξέφρενο ράλι ανατιμήσεων σε πάρα πολλά είδη.

Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πιστά ακολουθήσαν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα μας θεωρεί διαρθρωτικό πρόβλημα. Ότι δηλαδή εμείς οι μικροί είμαστε πολλοί και στους περισσότερους κλάδους αποτελούμε εμπόδιο στην ανάπτυξη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Γνωρίζουν όλοι αυτοί από πρώτο χέρι ότι είναι δύσκολο να αντέξουμε στις συνθήκες ανταγωνισμού και με αυτές τις πολιτικές που εφαρμόζονται. Πολιτικές όπως η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, η πλήρης απελευθέρωση των ωραρίων, οι πτωχευτικοί νόμοι έχουν στόχο την εξαφάνισή μας. Το Ταμείο Ανάκαμψης δεν θα μας ακουμπήσει αφού η πλειοψηφία του θα κατευθυνθεί στις τσέπες των πολυεθνικών ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τον ανταγωνισμό τους με εμάς. μεταξύ εμάς με τις μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις. Επιβεβαίωση των παραπάνω οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ, αφού οι μεγάλοι κερδισμένοι αυτών είναι συντριπτικά οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Εύλογα γεννιούνται λοιπόν τα ερωτήματα. Μπορούμε να αντιδράσουμε; Μπορούμε να βάλουμε φρένο στα μέτρα που μας οδηγούν στον αφανισμό; Εμείς λέμε ναι. Έχουμε εμπειρία από συλλογική δράση και διεκδίκηση. Εμείς οι μικροί αποτελούμε την πλειοψηφία στον χώρο μας. Άρα τα παραπάνω ερωτήματα δεν είναι ρητορικά αλλά ουσίας προκειμένου να δούμε για ποιους και με ποιους θέλουμε τον εμπορικό σύλλογο να αγωνίζεται. Όσοι συνάδελφοι βλέπουν τον Εμπορικό Σύλλογο σαν ένα εργαλείο διεκδίκησης, σαν ένα αποκούμπι θα πρέπει να συνταχθούμε όλοι μαζί. Έχουμε αποδείξει στην πράξη από όποια θέση και να βρεθήκαμε (ακόμα και στη διοίκηση 2015-2018) για ποιους πασχίζουμε καθημερινά για ποιους αγωνιούμε. Ποιος μπήκε μπροστά στα μικρά ή στα μεγάλα προβλήματα.

Με ξεκάθαρες θέσεις με πρόγραμμα και αιτήματα τασσόμαστε με τα συμφέροντα των αυτοαπασχολούμενων και μικρών εμπόρων. Απορρίπτουμε την “ξύλινη” και συνάμα ακαταλαβίστικη γλώσσα περί ανάκαμψης, ανάπτυξης, εξωστρέφειας για όλους. Λέμε ανοιχτά ότι είναι επικίνδυνη η λογική ότι όλοι το ίδιο είμαστε μικροί μεγάλοι, ότι όλοι θα έχουμε μερίδιο από τη “δίκαιη” ανάπτυξη που ευαγγελίζονται.

Τα όσα έχουν διαδραματιστεί το τελευταίο διάστημα στον Εμπορικό Σύλλογο ούτε τυχαία ήταν, ούτε για να καλυτερέψει η ζωή της πλειοψηφίας των μελών του Συλλόγου έγιναν. Αυτό που δεν θέλουν οι κυβερνήσεις αλλά και ο κυβερνητικός συνδικαλισμός ήταν και είναι οι φωνές  της αμφισβήτησης να γίνονται φωνές διεκδίκησης. Δεν θέλουν συλλογικές φωνές ενάντια στις εγκληματικές πολιτικές που σκοπό έχουν -για χατίρι των μεγάλων- να αφανίσουν από τον χάρτη τη μεγάλη μερίδα των αυτοαπασχολούμενων και μικρών εμπόρων.

Ήταν μεγάλο χαστούκι για την απερχόμενη Διοίκηση που προσπάθησαν στις αρχές του 2020 αλλά δεν κατάφεραν να εφαρμόσουν το ωράριο των πολυεθνικών στον εμπορικό κόσμο των Χανίων. Είναι κατάκτηση του εμπορικού κόσμου των Χανίων που στον νούμερο ένα τουριστικό προορισμό η πλειοψηφία των μικρομάγαζων κλείνει χειμώνα καλοκαίρι τις Κυριακές κρατώντας ένα αξιοπρεπές ωράριο. Κατάκτηση που -παλιοί και νέοι σωτήρες του συλλόγου- θέλουν να την ανατρέψουν.

Αυτοί είναι οι λόγοι που τα άλλα δύο ψηφοδέλτια δεν τοποθετούνται ξεκάθαρα για τα  φλέγοντα θέματα που μας απασχολούν. Για αυτό λέμε ότι αποτελούν τις δυο όψεις του ίδιου νομίσματος. Όσο και να ψάξεις στις θέσεις και στα γυαλιστερά προγράμματά τους, μόνο “τσάι και συμπάθεια” θα βρεις για τους μικρούς, αφού οι ίδιες οι προτάσεις τους ξεκαθαρίζουν ποιοι είναι αυτοί, για ποιους πραγματικά πασχίζουν.

Απουσιάζει η θέση τους για την απελευθέρωση των ωραρίων και του ανοίγματος των Κυριακών. Απουσιάζει η θέση τους για τη νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. Επικίνδυνη η θέση τους για τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις, γιατί αντί για διαγραφή ζητάνε αποδοχή της θηλιάς των χρεών, αφού θεωρούν λύση τον πτωχευτικό κώδικα. Εκτός αν έχουν στο μυαλό τους την “υγιή επιχειρηματικότητα” δηλαδή να κλείσει ο διπλανός να… γλυτώσουμε εμείς. Ποια η θέση τους και η στάση τους για την πλήρη επέκταση των πολυεθνικών και των μεγάλων εμπορικών επιχειρήσεων; Οι θέσεις τους αυτές δεν είναι τυχαίες. Δείχνουν ολοκάθαρα την πολιτική τους εξάρτηση από τις εκάστοτε κυβερνητικές πολιτικές, οι οποίες είναι αντίθετες με την επιβίωση μας αφού εξυπηρετούν  συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Για αυτό άλλωστε, όλοι οι εμφανιζόμενοι ως τοπικά “ανεξάρτητοι”, στα παραπάνω συνδικαλιστικά όργανα (ΟΕΣΚ – ΕΣΕΕ), στοιχίζονται στα ίσια στο άρμα του κομματικού κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Συνάδελφε, συναδέλφισσα

Βάλε προτεραιότητα να έρθεις, να συμμετέχεις στη γενική συνέλευση του συλλόγου στις 15/9, στη συζήτηση και να μεταφέρεις την αγωνία και την εμπειρία σου. Να προτείνεις πώς από κοινού συλλογικά θα υπερασπιστούμε τις δουλειές μας. Να ακούσεις από πρώτο χέρι τις θέσεις των ψηφοδελτίων που διεκδικούν για να σε εκπροσωπήσουν στη νέα διοίκηση του Συλλόγου. Στη ζωή μας σαφώς υπάρχουν φιλίες, κουμπαριές και επαγγελματικές υποχρεώσεις, δεν μπορούν όμως να αποτελούν κριτήριο ψήφου σε ένα μαζικό φορέα, που ο προσανατολισμός που θα κρίνει τη δυνατότητα διεκδίκησης καλύτερων όρων επιβίωσής μας. Να σταθείς στο ύψος σου και να απορρίψεις διαφόρων ειδών ψεύτικες υποσχέσεις. Να εμπιστευτείς αυτούς που ακόμα και αν δεν συμφωνείς σε όλα μαζί τους αναγνωρίζεις τον έντιμο αγώνα που δίνουν. Μπορούμε όλοι μαζί να ξαναφέρουμε την αγωνιστική προοπτική στον Σύλλογο.

ΥΓ.: Οι υποχρεώσεις τακτοποιούνται με γλυκά, δώρα και λουλούδια όχι όμως με ψήφους γιατί τις περισσότερες φορές μας βγαίνουν ξινές.

Δυνάμωσε με την ψήφο σου στην Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων Χανίων.

Δώσε δύναμη στη δύναμή σου».     

Κανένα σχόλιο

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή