Το τρίτο βήμα, από τα αρκετά που πρέπει συνολικά να γίνουν, για την αποκατάσταση και λειτουργία των Νεωρίων, στο ενετικό λιμάνι των Χανίων, πραγματοποιήθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο ενέκρινε ομόφωνα την προμελέτη με τίτλο «Ερευνητικές εργασίες για την ιστορική και τεχνολογική τεκμηρίωση της μελέτης ωρίμανσης των έργων αποκατάστασης – απόδοσης χρήσεων – ανάδειξης των Νεωρίων στα Χανιά».
Πρόκειται για ένα τεράστιο αναπτυξιακό «στοίχημα» για τα Χανιά, γεγονός που είχε σαφώς επισημάνει, στις 5 Ιουλίου 2020, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, τονίζοντας τότε ότι τα Νεώρια μπορεί να αποτελέσουν έναν τεράστιο αναπτυξιακό πόρο, παράλληλα με την πολιτιστική δυναμική για τον τόπο, από τη στιγμή που θα αποκατασταθούν και «αποδοθούν στο μνημείο οι σωστές χρήσεις».
Οι επισημάνσεις της κ. Μενδώνη είχαν γίνει κατά τη διάρκεια λιτής τελετής για την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης με τίτλο «Ερευνητικές εργασίες για την ιστορική και τεχνολογική τεκμηρίωση της μελέτης ωρίμανσης των έργων αποκατάστασης – απόδοσης χρήσεων – ανάδειξης των Νεωρίων στα Χανιά», από την ίδια, τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, τον δήμαρχο Χανίων, Παναγιώτη Σημανδηράκη και τον πρύτανη του Πολυτεχνείου, Ευάγγελο Διαμαντόπουλο (φωτογραφία κάτω). Ήταν το δεύτερο βήμα.
Αξίζει, δε, να επισημανθεί ότι για το θέμα των χρήσεων των Νεωρίων, η κα Μενδώνη, ήδη από τον Οκτώβριο του 2019 (φωτογραφία κάτω) είχε δηλώσει, ευρισκόμενη στα Χανιά, ότι δεν θα πρέπει να εγκατασταθεί ένα ακόμα Μουσείο στα Νεώρια, τονίζοντας ότι κρίσιμο ζήτημα είναι η βιώσιμη επανάχρηση.
Το πρώτο βήμα αυτής της νέας προσπάθειας για τα Νεώρια (καθώς είχαν προηγηθεί αρκετές κατά το παρελθόν) είχε γίνει από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, όταν ο τέως δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας συναντήθηκε, τον Απρίλιο του 2017, για το συγκεκριμένο ζήτημα με τον τότε αντιπρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης Γιώργο Σταυρουλάκη (φωτογραφία κάτω), με αποτέλεσμα να προχωρήσει η διαδικασία συνεργασίας του Δήμου με το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα και να συνταχθεί η σχετική προγραμματική σύμβαση – που τελικά υπεγράφη τον Ιούλιο του 2020. Προγραμματική σύμβαση που είχε εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων ήδη από τον Νοέμβριο του 2018, αλλά καθυστέρησε η ανάλογη έγκρισή της από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης – κάποιοι κάνουν λόγο για εσκεμμένη καθυστέρηση, καθώς ήδη βρισκόμασταν, ανεπίσημα μεν, ουσιαστικά δε, σε προεκλογική περίοδο για την Αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού (οι εκλογές έγιναν τον Μάιο του 2019).
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων υπήρξε σύμπνοια απόψεων και θέσεων όλων των παρατάξεων, αλλά και των εκπροσώπων τοπικών επιστημονικών φορέων (Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων, ΤΕΕ/Τμήμα Δυτικής Κρήτης, Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Ν. Χανίων), αναφορικά με το περιεχόμενο της προμελέτης, εγχείρημα που ανέλαβε ευρεία ομάδα επιστημόνων του Πολυτεχνείου Κρήτης, με επιστημονικό υπεύθυνο του έργου τον καθηγητή της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης και διευθυντή του Εργαστηρίου Τεκμηρίωσης και Αποκατάστασης Ιστορικών Κτηρίων και Συνόλων, Νίκο Σκουτέλη. Παράλληλα, παρουσιάστηκε και σχετική ανάλυση, ως μέρος της συνολικής μελέτης, που αφορά στην οικονομική και κοινωνική αξιολόγηση του επικείμενου έργου. Σημειώνεται ότι με επικεφαλής τον καθηγητή του Τμήματος Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης και Audencia Business School της Γαλλίας και διευθυντή του Financial Engineering Laboratory, Κωνσταντίνου Ζοπουνίδη, η ομάδα έργου που εκπόνησε την ανάλυση απαρτίζεται από την Ελπίδα Τσιτσιρίδη, οικονομολόγο M.Sc. Οργάνωσης και Διοίκησης, εξωτερική συνεργάτη του Financial Engineering Laboratory, και τις Αντωνία Καλαϊτζάκη και Παναγιώτα – Μαρία Σοφιού, φοιτήτριες της Σχολής Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Κύρια ζητήματα που τίθενται με έμφαση στην ανάλυση είναι η βιωσιμότητα του μνημείου μετά την αποκατάσταση και επαναλειτουργία, με βάση τις προτεινόμενες χρήσεις (οι οποίες παρουσιάζονται στον πίνακα που ακολουθεί) και γενικότερα «η μέριμνα για την κάλυψη και των μελλοντικών αναγκών, εκείνων δηλαδή που προβλέπεται ότι θα προκύψουν σε ένα μέσο-μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα. Κύριος στόχος της εν λόγω προσέγγισης, όπως αναφέρεται στη σχετική ανάλυση, θα πρέπει να είναι ο νέος οργανισμός να χαίρει της βέλτιστης δυνατής λειτουργικής επανένταξης μεν, στοχεύοντας όμως δε απαραιτήτως και στη μελλοντική οικονομική βιωσιμότητά του».
Αξίζει να σημειωθεί ότι «κεντρική παραδοχή, στην οποία υπακούουν όλα τα σενάρια που αναπτύσσονται, είναι ότι η λειτουργία των Νεωρίων θα ενσωματωθεί στη δραστηριότητα τής ΚΕΠΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ. Η πιθανότητα στη δραστηριότητα της Επιχείρησης να ενσωματωθεί κι άλλος χώρος, για παράδειγμα το Θέατρο “Μ. Θεοδωράκης”, δε συνυπολογίζεται. Στο σημείο αυτό θα αντιπαραβληθούν οι πιθανές επιλογές και θα δοθεί μία τάξη μεγέθους αναφορικά με το προσωπικό που θα χρειαζόταν να απασχολείται σε κάθε περίπτωση μόνο όμως για την επιπλέον δραστηριότητα που θα προκύψει με την επανάχρηση των Νεωρίων. Σημειώνεται όμως ότι, η εξειδίκευση των αναγκών, όπως αυτή θα πραγματοποιηθεί σε επόμενο στάδιο του έργου, θα υποδεικνύει περισσότερο συγκεκριμένες απαιτήσεις και σε επίπεδο προσωπικού αλλά και σε επίπεδο λοιπών συντελεστών παραγωγής, οπότε και μία εκτίμηση του συνολικού λειτουργικού κόστους θα είναι σαφώς πιο ασφαλής».
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην εν λόγω ανάλυση «η υφιστάμενη κτηριακή κατάσταση των Ενετικών Νεωρίων των Χανίων κρίνεται ιδιαίτερα ευάλωτη, λόγω της χρόνιας έλλειψης συντήρησης, των κατά καιρούς παρεμβάσεων, αλλά και της φθοράς από τη θάλασσα. Επιπλέον, όμως, της δεδομένης αναγκαιότητας αποκατάστασης του κελύφους, σημαντική θα είναι και η αναβάθμιση του συγκεκριμένου τμήματος του Ενετικού Λιμένα, το οποίο επηρεάζεται από την πλημμελή συντήρηση ταυτόχρονα και του συγκροτήματος αλλά και του περιβάλλοντος χώρου, ο οποίος εκτός από την αισθητική υποβάθμιση και τα ανάμεικτα συναισθήματα που προκαλεί, συχνά μετατρέπεται σε σημείο συσσώρευσης απορριμμάτων κι επικίνδυνων αντικειμένων, ιδιαίτερα από τη νότια πλευρά του. Αξίζει να σημειωθεί ότι, παράλληλα με την εικόνα του σημείου, παρατηρείται και μια άνιση ανάπτυξη κατά μήκος του λιμένα. Η δυτική πλευρά του παράλιου μετώπου παρουσιάζει εντονότερη και πυκνότερη εμπορική και τουριστική ανάπτυξη, σε αντίθεση με την ανατολική πλευρά, κατάσταση η οποία προβλέπεται να μεταβληθεί άρδην με την αποκατάσταση και επανάχρηση του μνημείου, η οποία θα επιφέρει βελτίωση συνολικά της ευρύτερης περιοχής και θα προσδώσει αξία, ακόμη και σε όρους επισκεψιμότητας και περιπάτου, σε σημεία της Παλιάς Πόλης που σήμερα υστερούν. Επιπλέον, λοιπόν, της υφιστάμενης κατάστασης των ίδιων των Νεωρίων, η οποία απαιτεί μέριμνα, υψηλής σημαντικότητας θεωρούνται και πρόσθετα χαρακτηριστικά του περιβάλλοντος του συγκροτήματος, τα οποία θα ήταν χρήσιμο να μελετηθούν σε δεύτερο χρόνο, ως συμπληρωματικά μέρη της διευρυμένης “εικόνας”. Η κυκλοφοριακή διευθέτηση, οι χώροι στάθμευσης στην περιοχή, η πληροφοριακή σήμανση των διαδρομών, η πρόσβαση των ατόμων με δυσκολίες και οι παροχές για αυτά, είναι κάποια από τα χαρακτηριστικά που χρήζουν περαιτέρω μελέτης».
Παράλληλα, τονίζεται ότι «η επικείμενη αποκατάσταση των επτά σωζόμενων Νεωρίων, σε συνέχεια της ανακατασκευής και επανάχρησης του Μεγάλου Αρσεναλιού (σημερινού Κέντρου Αρχιτεκτονικής Μεσογείου) και του Παλαιού Τελωνείου (σημερινού Θεάτρου “Μίκης Θεοδωράκης”), προβλέπεται να έχει ως αποτέλεσμα την αναβάθμιση τόσο του ίδιου του βενετσιάνικου εμβληματικού ιστορικού κτιριακού συγκροτήματος, όσο και της συνολικής εικόνας του Ενετικού Λιμένα των Χανίων, δημιουργώντας ιδιαίτερη, πολιτιστική, τουριστική, και όχι μόνο, προοπτική στην περιοχή. Η λειτουργική αξιοποίηση του συγκροτήματος, θεωρείται απαραίτητο να συνδυαστεί με την αισθητική αναβάθμιση της περιοχής και την ανάδειξη των ιστορικών και αρχιτεκτονικών χαρακτηριστικών που προσδίδουν σημαντική αξία στον χώρο, καθώς και συνολικά στην περιοχή του Ενετικού Λιμένα των Χανίων. Οι παρεμβάσεις θα βοηθήσουν όχι μόνο στη διατήρηση της σημασίας του χώρου, αλλά θα δώσουν και την ευκαιρία στις επόμενες γενεές των Χανίων να “γράψουν” τη δική τους ιστορία μέσα σε αυτόν, όχι μόνο μέσω της εξάλειψης μίας μη ικανοποιητικής εικόνας ενός εγκαταλελειμμένου ιστορικού χώρου, αλλά και μέσω της ουσιαστικής επανένταξης του χώρου αυτού στην ενεργή δράση της πόλης. Η διατήρηση της παρακαταθήκης του συγκροτήματος, παράλληλα με τη σύγχρονη και βιώσιμη λειτουργική αξιοποίηση του, θα προσδώσει προστιθέμενη πολιτιστική αξία σε μία περιοχή, που σε κάθε γωνιά της μαρτυρά την μοναδικό της ιστορικό και αρχιτεκτονικό χαρακτήρα, δημιουργώντας ικανές συνθήκες για ένα νέο σπουδαίο πολιτιστικό -και όχι μόνο- κεφάλαιο για τα Χανιά».
Η ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ
Το σύνολο της ανάλυσης που παρουσιάστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο σχετικό κείμενο, «κατευθύνει προς ένα σημαντικό βασικό συμπέρασμα ως προς τη βιωσιμότητα. Η λειτουργία της νέας δομής, με στόχο την οικονομική της επάρκεια, αλλά και κυρίως τη βιωσιμότητά της σε όρους αξίας και ποιότητας, οφείλει να περιλαμβάνει, κατά τη διάρκεια του έτους, ένα διεθνές γεγονός, το οποίο θα λειτουργήσει ως ναυαρχίδα της ετήσιας δραστηριότητας της. Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να είναι είτε πολιτιστικό (μεγαλύτερης διάρκειας), είτε και εμπορικό (μικρότερης διάρκειας). Στην περίπτωση αυτή ο ανταγωνισμός θα είναι ιδιαίτερα έντονος. Αξιόλογο παράδειγμα τέτοιου γεγονότος που πραγματοποιείται εντός της περιοχής ενδιαφέροντος και μεταξύ των χώρων που εμπλέκει είναι και τα νεώρια της πόλης είναι η Biennale της Βενετίας».
«Με στόχο την αποκατάσταση του συγκροτήματος των Νεωρίων αλλά και τη λειτουργική τους επανένταξη ως ζωτικό χώρο των Χανίων και δεδομένης της εξάντλησης της αντοχής τους, την ανάγκη διάσωσής τους και αισθητικής βελτίωσης της περιοχής, κρίσιμες αδιαμφισβήτητα θεωρούνται οι κτιριακές επεμβάσεις, ως προς την ανάδειξη και αναβάθμιση της ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας τόσο των Νεωρίων όσο και της ευρύτερης περιοχής. Εξίσου σημαντική είναι όμως και η βέλτιστη επαναχρησιμοποίηση του συγκροτήματος και η διασφάλιση της λειτουργικής του βιωσιμότητας, ώστε η διαδικασία να μην αφορά σε μία στείρα “αναγέννηση”, αλλά να εξελιχθεί σε μία αξιοθαύμαστη ενίσχυση της πολιτιστικής φυσιογνωμίας της περιοχής, οδηγώντας παράλληλα σε σημαντικές αλλαγές της κοινωνικοοικονομικής δραστηριότητας. Στην προσέγγιση αυτής της στόχευσης, ένα πρωτότυπο αλλά και ρεαλιστικό ταυτόχρονα πλάνο χρήσης και λειτουργίας του χώρου θα διευκολύνει την αξιολόγηση των εν δυνάμει επιλογών και θα εξορθολογήσει τη λήψη αποφάσεων. Περιλαμβάνοντας περιγραφή των πιθανών χρήσεων, πρόβλεψη των λειτουργικών αναγκών που σχετίζονται με τις εν λόγω χρήσεις, ανασκόπηση του εξωτερικού περιβάλλοντος και εκτίμηση των πηγών των απαραίτητων εισροών που θα χρηματοδοτούν τη λειτουργία και θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα, ένα τέτοιο πλάνο αποτελεί απαραίτητο εργαλείο για τον εντοπισμό και την αξιοποίηση των ευκαιριών, αλλά και την εκτίμηση και διαχείριση των κινδύνων που είναι πιθανό να προβληματίσουν».
Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, «μία διοργάνωση πολιτιστική διεθνούς βεληνεκούς και απήχησης είναι ένα γεγονός που προϋποθέτει σωστό σχεδιασμό και οργάνωση, απευθύνεται σε ένα συγκεκριμένο κοινό – στόχο και υπηρετεί κάποιους στρατηγικούς στόχους για τους οποίους υλοποιείται. Μια τέτοια διοργάνωση συνήθως πραγματοποιείται, έχοντας σταθμίσει τους παράγοντες, αναφορικά με την κατάλληλη χρονική περίοδο που θα λαμβάνει χώρα και τον κατάλληλο χώρο που τη φιλοξενεί. Το σύνολο των παραγόντων που επηρεάζουν τον σχεδιασμό και την υλοποίηση μίας μεγάλης διοργάνωσης είναι τέτοιο που δεν αφήνει κανένα περιθώριο ελλιπούς προσοχής και επιφανειακής προσέγγισης, αν ο στόχος είναι η χρονική και ποιοτική βιωσιμότητά της. Παράγοντες όπως το κοινό – στόχος, οι δυνατότητες του χώρου, η διαχειριστική επάρκεια των υπευθύνων, οι δυνατότητες της περιοχής, η εποχικότητα, η περιοδικότητα, το πρόγραμμα και οι ενδεχόμενες ροές που συναρτώνται άμεσα με το ενδιαφέρον που δημιουργείται για τη διοργάνωση είναι μερικοί από τους παράγοντες αυτούς. Μια επιτυχημένη διοργάνωση οδηγεί σε νέες ροές ανθρώπων, σύμφωνα με τους Carvalho et al. (2021)44, που λειτουργούν ως προοπτική ενίσχυσης της οικονομικής δραστηριότητας της περιοχής και τόνωσης της τοπικής ανάπτυξης. Τα αποτελέσματα που έχει όμως μία ανάλογη διοργάνωση ξεπερνούν το μικροπεριβάλλον του χώρου που τη φιλοξενεί με έναν ακόμη τρόπο. Η περιοχή, με αφορμή τη διοργάνωση και ανάλογα πάντα με την επιτυχία της, τονώνει την παρουσία της στον διεθνή χώρο και ενδυναμώνει το brand name της. Η δημοσιότητα που προσφέρει η διοργάνωση στον προορισμό, σε όρους τουριστικών ροών δεν αφορά μόνο την περίοδο της διοργάνωσης, αλλά ανοίγει προοπτικές για διευρυμένες ροές επισκεπτών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, είτε μέσω της αύξησης της δημοσιότητας που χαίρει ο προορισμός μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (social media), είτε μέσω της επίσκεψης με αφορμή τη διοργάνωση και την γνωριμία με τον προορισμό. Μία θετική εμπειρία των επισκεπτών από τη διοργάνωση αλλά και τον προορισμό, ενδέχεται να οδηγήσει στην επανάληψη της επίσκεψης, στη διεύρυνση του χρόνου διαμονής, στην αύξηση της κατανάλωσης αλλά και σε δύο ακόμη σημαντικά στοιχεία: στην αφοσίωση (loyalty) του επισκέπτη και στην άκρως αποτελεσματική διαφήμιση του προορισμού, μέσω αυτού που ονομάζεται word of mouth, δηλαδή από στόμα σε στόμα».
«Στο πλαίσιο αυτό, από την εκκίνηση της λειτουργίας των Νεωρίων, προτείνεται η στόχευση σε μία διεθνούς βεληνεκούς διοργάνωση, η οποία μακροπρόθεσμα θα αυξήσει το ακαθάριστο προϊόν της περιοχής, θα τονώσει την τοπική οικονομία και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, αυξάνοντας κατ’ επέκταση το μέσο επίπεδο ποιότητας ζωής. Το πλεονέκτημα μίας τέτοιας κατεύθυνσης όμως δεν αφορά μόνο τα Νεώρια ή την περιοχή των Χανίων. Το πολιτιστικό προϊόν της Κρήτης εμπλουτίζεται προσφέροντας προστιθέμενη αξία στην καμπάνια της Περιφέρειας Κρήτης για την προώθηση συνολικά του νησιού υπό το brand “ΚΡΗΤΗ”. Σε συνδυασμό με το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, που σύντομα ενταχθεί στο πολιτιστικό δυναμικό των Χανίων και σε συνδυασμό με το σύνολο των υφιστάμενων υψηλής σημαντικότητας πολιτιστικών χώρων της περιοχής, ο προσανατολισμός στον Πολιτιστικό Τουρισμό φαίνεται να είναι η επόμενη μεγάλη ευκαιρία των Χανίων για διαφοροποίηση. Το παραδοσιακό μοντέλο του μαζικού τουρισμού, που αρχίζει να χάνει τη δημοτικότητά του σταδιακά και η μετατροπή των κινήτρων στην επιλογή προορισμού ως προς την εμπειρία του επισκέπτη, την ποιότητα των διακοπών και παράλληλα τη γνωριμία με τον προορισμό, τα τοπικά προϊόντα, την ιστορία και τον πολιτισμό του, ανοίγουν μία λαμπρή προοπτική για επένδυση του τόπου στον Πολιτιστικό Τουρισμό».
Σύμφωνα με τους μελετητές, «σε επόμενο στάδιο του έργου, μέσω του marketing plan, θα πρέπει να προσδιορισθούν οι διαδικασίες που απαιτούνται να λάβουν χώρα, ώστε τα Νεώρια να «μπουν στον χάρτη» για κάθε μία από τις χρήσεις που θα έχουν. Να γίνουν γνωστά με άλλα λόγια στους ενδιαφερόμενους πελάτες (π.χ. μίας μεγάλης καλλιτέχνιδας που θέλει να εκθέσει, ή μίας μεγάλης εταιρίας που θέλει να κάνει παρουσίαση ενός νέου προϊόντος κ.λπ.) και αναγνωρίσιμα ως προς το τι θα προσφέρουν στο πεδίο. Ωστόσο, για την επόμενη περίοδο, προτείνεται η καταγραφή σταδίων που πρέπει να ακολουθηθούν στο πλαίσιο ενός Marketing Plan, που θα περιγράφει τις απαραίτητες ενέργειες που απαιτούνται να γίνουν στο στάδιο της προετοιμασίας, αλλά και στα πρώτα στάδια του κύκλου ζωής των Νεωρίων, με άλλα λόγια στο στάδιο εισόδου (introduction stage), το οποίο απαιτεί τη μεγαλύτερη επένδυση, έως το στάδιο ανάπτυξης (growth stage), που είναι και το στάδιο στο οποίο προβλέπονται εξομάλυνση της λειτουργίας της δομής και έσοδα».
Δείτε τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων για το συγκεκριμένο θέμα, στο βίντεο που ακολουθεί:
ΚΑΙΡΙΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ
Ολοκληρώνοντας την ανάλυσή τους «και μέχρι το επόμενο στάδιο, τίθενται «ερωτήματα καίρια, που συμπεριλαμβάνονται στον οδηγό προετοιμασίας των πόλεων για τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2020-203346 και θα μπορούσαν να τεθούν και στην προκειμένη περίπτωση των Νεωρίων, κατ’ αντιστοιχία, και να απαντηθούν στο επόμενο στάδιο του έργου:
• Την κρίσιμη στιγμή η πόλη θα είναι σε θέση να αναλάβει τη διαχείριση μίας δομής του βεληνεκούς που προβλέπεται να έχουν τα Νεώρια; Θα έχει την επάρκεια, κατά την ολοκλήρωση του τεχνικού έργου, σε υποδομές και προσωπικό; Θα είναι τα θεσμικά όργανα έτοιμα να υποστηρίξουν τη δραστηριότητα; Θα υπάρχουν στελεχωμένες υπηρεσίες πρώτης γραμμής για εξυπηρέτηση των επισκεπτών καταρτισμένες κατάλληλα;
• Θα μπορούν τα Χανιά να υπερβούν το σημερινό τρόπο διαχείρισης του πολιτιστικού τους προϊόντος; Θα είναι σε θέση να υποστηρίξουν το άνοιγμα οικονομικά; Θα μπορέσουν να ενεργοποιήσουν όλους του συμμετέχοντες και λοιπούς ενδιαφερόμενους του πολιτισμού της περιοχής; Θα μπορέσουν να δημιουργηθούν κίνητρα για την υποστήριξη κι ενεργό συμμετοχή τους;
• Θα είναι η πόλη ικανή να διευρύνει τους πολιτιστικούς της ορίζοντες, να εξερευνήσει νέους τρόπους πολιτιστικής έκφρασης και να δημιουργήσει δεσμούς αλληλεπίδρασης και συνεργασίας μέσω της απαραίτητης εξωστρέφειας που θα πρέπει να υιοθετήσει σε σχέση με το διεθνές πολιτιστικό ταμπλό; Να φέρει τον τοπική κοινωνία σε επαφή με τον πολιτιστικό πλούτο και τη διαφορετικότητα της πολιτιστικής έκφρασης προερχόμενης από διαφορετικά μέρη και κουλτούρες;
• Είναι τα θεσμικά όργανα διατεθειμένα, με την αφορμή της επανάχρησης των Νεωρίων, να επαναπροσδιορίσουν το συνολικό πολιτιστικό τοπίο της περιοχής, ενισχύοντας και διαφοροποιώντας τη μπράντα των Χανίων ως προορισμό, σε μία εποχή που γνωστοί και άγνωστοι τουριστικοί προορισμοί σε παγκόσμιο επίπεδο καλούνται, υπό το βάρος των νέων συνθηκών, να επανασυστηθούν στον πελάτη – επισκέπτη;»
Αναλυτική παρουσίαση όλων των νέων στοιχείων θα γίνει από την ερευνητική ομάδα του Πολυτεχνείου Κρήτης σε ειδικό συνέδριο στις 15 Οκτωβρίου στο ΚΑΜ.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΠΡΟΜΕΛΕΤΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΤΩΝ ΕΠΤΑ ΝΕΩΡΙΩΝ