Ξεκάθαρο μήνυμα καταδίκης των μηνύσεων σε εκπαιδευτικούς από γονείς που αρνούνται τα μέτρα ενάντια στη διασπορά του κορωνοϊού, έστειλε η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στον ΑΝΤ1, υπογραμμίζοντας πως υπάρχει διάταξη που καλύπτει πλήρως τους εκπαιδευτικούς που εφαρμόζουν τους κανόνες.
Σε περίπτωση κρούσματος σε σχολείο, τα παιδιά που βρίσκονταν κοντά σε παιδί φορέα του ιού, μπορούν να κάνουν 7 τεστ την εβδομάδα, όλα πληρωμένα από το Κράτος, τόνισε η Υπουργός. Διευκρίνισε πως δεν υπάρχει τηλεκπαίδευση για τα παιδιά που λείπουν από το τμήμα λόγω νόσησης.
Όταν το παιδί βρίσκεται σε καραντίνα, προβλέπεται άδεια ειδικού σκοπού για τους γονείς, επεσήμανε η κα Κεραμέως.
Παρέμβαση στον νέο ποινικό κώδικα για την αποφυγή αυτοφώρου εκπαιδευτικών και γιατρών
Εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πορεία των εμβολιασμών σε εφήβους. Όπως είπε στους φοιτητές πάνω από το 75% είναι εμβολιασμένοι με τουλάχιστον μία δόση, στο προσωπικό των Πανεπιστημίων το ποσοστό ξεπερνά το 87% και στους Καθηγητές ανέρχεται σε 91%.
Επιπροσθέτως, σημείωσε πως θα γίνουν προσλήψεις ειδικού προσωπικού στα ΑΕΙ για τους ελέγχους των πιστοποιητικών εμβολιασμού.
Βορίδης: Πώς θα προστατευθούν οι εκπαιδευτικοί από μηνύσεις αρνητών γονέων
Λαζανάς: Αρνητές ξεθάβουν νεκρούς για να δουν αν πέθαναν από Covid-19 – Είμαστε τρελοκομείο
Για τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργούν αρνητές που ακόμη και ενώ νοσηλεύονται αρνούνται ότι έχουν κορωνοϊό, μίλησε ο λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής Μάριος Λαζανάς, στον ΣΚΑΪ.
Όπως είπε, γιατροί τραβιούνται στα αστυνομικά τμήματα και στα δικαστήρια μετά από μηνύσεις και δυστυχώς «αν σου συμβεί οτιδήποτε από αυτά πρέπει να τρέχεις μόνος σου, με τους δικούς σου δικηγόρους».
Αίσθηση προκαλεί μάλιστα το γεγονός ότι στην Αθήνα έχουν ληφθεί τουλάχιστον τρεις αποφάσεις δικαστηρίου για εκταφές νεκρών προκειμένου να διαπιστωθεί ότι πέθαναν από Covid-19.
«Είμαστε τρελοκομείο πια», είπε ο κ. Λαζανάς προσθέτοντας ότι εκτός από την υπογραφή γιατρού σε έναν θάνατο, υπάρχουν σειρά ιατρικών εγγράφων και εξετάσεων και δεν λαμβάνεται υπόψη τίποτα από αυτά.
Μπορεί να αναθεωρηθούν άμεσα τα μέτρα στα σχολεία
Για τα μέτρα που εφαρμόζονται στα σχολεία, ο κ. Λαζανάς τόνισε ότι είναι υπό σκέψη και μπορεί άμεσα να αναθεωρηθούν. Ανέφερε συγκεκριμένα το μέτρο «50+1» δηλαδή το κλείσιμο τμήματος μόνο εάν μολυνθούν με κορωνοϊό πάνω από τους μισούς μαθητές, λέγοντας ότι μπορεί να αναθεωρηθεί.
Τι θα γίνει στη Βόρεια Ελλάδα
Για την επιδημιολογική επιβάρυνση στη Βόρεια Ελλάδα, ο λοιμωξιολόγος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψης επιπρόσθετων μέτρων εάν η κατάσταση φτάσει στο απροχώρητο, ότι λαμβάνονται μέτρα ώστε να μην χρειαστεί και ότι η προσπάθεια όλων είναι τα μαγαζιά και η οικονομία να λειτουργεί.