Θεμιστοκλέους: Πιθανή η χορήγηση τρίτης δόσης εμβολιασμού και σε άλλες ομάδες

Ανοικτό το ενδεχόμενο επέκτασης της τρίτης δόσης εμβολιασμού και σε άλλες ομάδες άφησε ο γενικός Γραμματέας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης.

Ειδικότερα, ο κ. Θεμιστοκλέους, απαντώντας σε σε σχετική ερώτηση news4health.gr είπε ότι είναι πιθανό στην πορεία να ενταχθούν και άλλες ομάδες στην τρίτη ενισχυτική δόση.

Επίσης, ξεκαθάρισε ότι η τρίτη ενισχυτική δόση πρόκειται για σύσταση και ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο ποσοστό εμβολιασμού που πρέπει να εξασφαλιστεί.

«Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η τρίτη δόση αποτελεί σύσταση ειδικά για άτομα άνω των 60 και τα άτομα τα οποία είναι ανοσοκατεσταλμένα γιατί είναι αυτά που παρουσιάσουν πτώση της ανοσίας μετά τον εμβολιασμό. Τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ωστόσο ότι δεν θα χρειαστεί άλλη δόση μετά την τρίτη και ενισχυτική για τον οργανισμό. Αυτή φαίνεται να επαρκεί ώστε να έχουμε μια ικανοποιητική προστασία από τον ιό. Δεν υπάρχει συγκεκριμένα ποσοστό. Όλα τα κράτη τώρα αρχίζουν την τρίτη δόση» είπε.

Στο ερώτημα αν θα χορηγηθεί τρίτη δόση και σε άλλες ομάδες είπε συγκεκριμένα: «Είναι αρκετά πιθανό, η Επιτροπή βλέπει τα δεδομένα και ανοίγει ανάλογα με τα δεδομένα που υπάρχουν. Είναι αρκετά πιθανό στην πορεία και εδώ είμαστε να σας το ανακοινώσουμε».

Ο ίδιος δεν θέλησε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πόσο πιθανό είναι να γίνει αυτό μέχρι το τέλος του χρόνου ωστόσο είπε χαρακτηριστικά «ότι είναι αρκετά πιθανό».

Σύμφωνα με πληροφορίες σταδιακά θα εισάγονται όλο και περισσότερες ηλικιακές ομάδες. Ειδικά όσο περνά το 6μηνο από τον δεύτερο εμβολιασμό, πιθανόν να έχει ανοίξει για όλο τον πληθυσμό πολύ πριν το τέλος του έτους.

Τρίτη δόση: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τα άτομα άνω των 50 ετών

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης ανακοινώθηκε η σύσταση τρίτης δόση σε πολίτες άνω των 50 ετών.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αφού συνεκτίμησε τα δεδομένα ανακοίνωσε ότι συστήνει τη διενέργεια τρίτης δόσης για άτομα άνω των 50 ετών, για πολίτες με ευπαθή νοσήματα που ανήκουν στην ομάδα Α και για τους πολίτες με υποκείμενα νοσήματα που ανήκουν ομάδα Β. Η ομάδα αυτή υπολογίζεται γύρω στα 100 χιλιάδες άτομα.

Η χορήγηση τρίτης δόσης θα γίνεται μετά τη συμπλήρωση τουλάχιστον 6 μηνών από την τελευταία τους δόση.

Η πλατφόρμα των ραντεβού θα ανοίξει την προσεχή Κυριακή (10/10) στις απογευματινές ώρες.

Κανένα σχόλιο

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή