Ανατροπές αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το συγκρότημα των επτά Νεωρίων στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων έφερε η αξιολόγηση της δομικής επάρκειας του μνημείου με τη χρήση προηγμένων τεχνικών laser και ενόργανης παρακολούθησης, όπως αποκάλυψε σήμερα ο καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, διευθυντής του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Μηχανικής και Τεχνολογίας Δομικών Υλικών του Πολυτεχνείου Κρήτης, Κώστας Προβιδάκης.
Ο κ. Προβιδάκης ήταν εκ των ομιλητών στο συνέδριο, με θέμα “Ενετικά Νεώρια Χανίων – Έρευνα και τεκμηρίωση”, που διεξάγεται στο θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης”, στο Ενετικό Λιμάνι.
Σε δηλώσεις του εξήγησε, αρχικά, ότι “η τεχνολογία που έχουμε αναπτύξει την τελευταία περίοδο, δουλεύοντας αρκετοί μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές, αναφέρεται στη δυνατότητα που έχει κάποιος μηχανικός από απόσταση, χωρίς μεγάλη επέμβαση σε κτήρια ιστορικής σημασίας, μεγάλης πολιτιστικής αξίας δηλαδή, στα οποία δεν επιτρέπεται να επεμβαίνουμε. Έχουμε τη δυνατότητα με τεχνολογίες laser πλέον και ακολουθώντας διαδικασίες που έχουμε χρησιμοποιήσει σε εξίσου δυναμικότητας και αξίας έργα, όπως είναι οι τοιχογραφίες ή οι ζωγραφικοί πίνακες μεγάλης αξίας, να μπορούμε να μεταφέρουμε αυτή την τεχνολογία στα κτήρια, στα μνημεία, να παρακολουθήσουμε από απόσταση και να δώσουμε οδηγίες και δυνατότητες στους μηχανικούς που δεν είχαν μέχρι τώρα, ώστε να μπορούν να ξέρουν σε τι βαθμό βλάβης είναι αυτό το συγκεκριμένο μνημείο, η συγκεκριμένη περιοχή του μνημείου και να κάνουν την επέμβαση χωρίς να προξενήσουν κάποια προκαταρκτική βλάβη όπως έχουμε συνηθίσει μέχρι τώρα για να μπορούμε να κάνουμε ανίχνευση βλάβης σε ένα κτήριο, σε ένα μνημείο”.
Ο κ. Προβιδάκης σημείωσε ότι “αυτή τη δυνατότητα την εφαρμόσαμε στα Νεώρια, στη Μονή Τζαγκαρόλων στην Αγία Τριάδα, σε τοιχογραφίες που έχουν βρεθεί στη Δήλο, σε βυζαντινά μοναστήρια στην Κρήτη. Το έχουμε εφαρμόσει και είμαστε αισιόδοξοι ότι αυτό θα αποτελέσει μια καινούργια ώθηση στη διαδικασία ανάλυσης υψηλής πολιτιστικής αξίας και αντικειμένων και κτηρίων”.
Ο ίδιος σημείωσε ότι “η συγκεκριμένη τεχνολογία μειώνει τους χρόνους. Σαρώνει σε μικρό χρονικό διάστημα μια πολύ μεγάλη επιφάνεια. Ήδη σε αρκετές τοιχοποιίες των Νεωρίων έχουμε μια πολύ προωθημένη άποψη. Σε πολλά σημεία υπάρχει πρόβλημα και θα πρέπει να γίνει επέμβαση, συνολικά όμως και παρότι τα Νεώρια είναι μια κατασκευή πολλών χρόνων πριν, είμαστε αισιόδοξοι ότι οι επεμβάσεις δεν θα είναι τόσο μεγάλης έκτασης. Αλλά σε ορισμένα σημεία θέλει σοβαρή επέμβαση. Είχαμε ανατροπές σε αυτά που περιμέναμε, γιατί αυτή η τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα να ανιχνεύονται πράγματα, τα οποία δεν τα βλέπουμε με την πρώτη ματιά. Τα σημαντικότερα προβλήματα υπάρχουν σε ορισμένες περιοχές που οι μηχανικοί με μία εύκολη διαδικασία θα μπορούν να επέμβουν. Δηλαδή στα ακριανά Νεώρια, το ανατολικό και το δυτικό, υπάρχουν κάποια προβλήματα τα οποία πρέπει να τα δούμε”, υπογράμμισε ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Δείτε όσα δήλωσε ο κ. Προβιδάκης: