Οι χρήσεις των Νεωρίων, που προβλέπονται στην προμελέτη, με τίτλο «Ερευνητικές εργασίες για την ιστορική και τεχνολογική τεκμηρίωση της μελέτης ωρίμανσης των έργων αποκατάστασης – απόδοσης χρήσεων – ανάδειξης των Νεωρίων στα Χανιά», η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα, στις 15 Σεπτεμβρίου 2021, από το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου με θέμα «Ενετικά Νεώρια Χανίων – Έρευνα και τεκμηρίωση», που διεξάγεται στο θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης», στο Ενετικό Λιμάνι.
Ο καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης, μέλος της ομάδας εργασίας αρχιτεκτόνων που συνέταξε την προμελέτη, Νίκος Σκουτέλης, σε δηλώσεις του υπογράμμισε ότι «η συζήτηση αφορά τη μελλοντική χρήση των Νεωρίων και τη δυναμική που θα έχουν στους επόμενους ελπίζουμε αιώνες. Το ζήτημα έχει προκύψει πρώτα απ’ όλα από τις ζυμώσεις που έχουν γίνει ήδη από τη δεκαετία του ’80 στην πόλη των Χανίων μεταξύ του τεχνικού κόσμου και της κοινωνίας των Χανιωτών και από την άλλη μεριά, τώρα που τα πράγματα έχουν επιταχυνθεί, προκύπτει μέσα από μια δημόσια διαβούλευση που έγινε πέρυσι το καλοκαίρι (Αύγουστο – Σεπτέμβριο) στο ξεκίνημα της δικής μας έρευνας για την τεκμηρίωση των θόλων».
Διαβάστε ακόμη: Ο στόχος για τα Νεώρια: Δημοπράτηση εντός του 2022, χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ
Ο κ. Σκουτέλης υπενθύμισε ότι «σε αυτή τη διαβούλευση συμμετείχαν κάπου 350 άνθρωποι των Χανίων και όχι μόνο. Σε ένα μεγάλο ποσοστό περίπου στο 98%, οι απαντήσεις ήταν ότι η νέα χρήση οφείλει να έχει έναν χαρακτήρα, ο οποίος να “απογειώσει” την πόλη των Χανίων κι έξω από τα ελληνικά σύνορα και επίσης ένα μεγάλο ποσοστό, γύρω στο 67%, μας δήλωνε ότι οι χρήσεις αυτές οφείλουν να έχουν ένα χαρακτήρα πολιτιστικό, πολιτισμικό και δευτερευόντως ψυχαγωγίας, πράγμα το οποίο επιβεβαιώνει και τις δεσμεύσεις του Υπουργείου Πολιτισμού ότι ο χαρακτήρας των Νεωρίων, σαν χώρος εσωτερικός, οφείλει να είναι ενιαίος, σε ό,τι αφορά τις χωρικές του αξίες, άρα και οι χρήσεις, σε μεγάλο ποσοστό, οφείλουν να ακολουθήσουν αυτή την αίσθηση της ενιαίας οργάνωσης του χώρου και όχι του κατακερματισμού του».
«Άρα εκεί που φτάνουμε τελικά είναι στο ότι ένα μεγάλο μέρος των Νεωρίων, τα οποία επικοινωνούν μεταξύ τους με εσωτερικές καμάρες και υπάρχει αυτό το ενιαίο του χώρου, οφείλουν να διαμορφωθούν σαν χώρος εκθέσεων. Είτε αυτή είναι καλλιτεχνική έκθεση, ακόμα και εμπορική. Εκθέσεις οι οποίες θα μπορούσαν να μεταφέρουν προς τα έξω το προφίλ της Κρήτης. Επίσης ένας άλλος χώρος των Νεωρίων, το 6ο και το 7ο Νεώριο, τα οποία είναι τα ανατολικότερα και τα πιο κλειστά, με έναν χαρακτήρα πιο εσωτερικό, εκεί τοποθετούμε γραφεία, αναψυκτήριο, αποθήκη, τουαλέτες και το 7ο Νεώριο το δίνουμε αποκλειστικά σαν χώρο θεαμάτων, σκηνικών τεχνών και ομιλιών. Θα μπορούν δηλαδή την ίδια στιγμή να συμβαίνουν τρία πράγματα στα Νεώρια», σημείωσε ο κ. Σκουτέλης.
Και συνέχισε: «Το Νεώριο από την πλευρά του Τελωνείου, το οποίο έχει τις πιο εύκολες προσβάσεις από τον δημόσιο χώρο με αυτόνομη χρήση. Το 5ο Νεώριο μπορεί να χρησιμοποιείται και σαν δημόσιο πέρασμα. Αυτό είναι θα λέγαμε το μεγάλο στοίχημα της πρότασής μας. Να μπορεί δηλαδή τις περισσότερες μέρες του χρόνου και τις περισσότερες ώρες της ημέρας εκεί να περνά ο Χανιώτης με τον ίδιο τρόπο που κυκλοφορεί μέσα στην Αγορά. Η αντιστοίχιση για εμάς είναι πολύ σημαντική. Και από την άλλη συνεχίζουμε με ένα καφέ το οποίο θα είναι συνεχώς ανοικτό και χώρος για τις εκδηλώσεις, ομιλίες».
Διαβάστε ακόμη: Νεώρια | Ανατροπές στον εντοπισμό των σημαντικότερων προβλημάτων με τεχνολογία laser
Ο κ. Σκουτέλης υπογράμμισε, ακόμη, ότι «οι σκέψεις που έχουν ωριμάσει είναι ότι τα Νεώρια πρέπει να λειτουργήσουν σαν ανεξάρτητος φορέας μαζί με το πρώην Τελωνείο, το θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης” και το ΚΑΜ, προκειμένου και τα τρία μαζί να λειτουργήσουν σαν πόλος πολιτισμού, ο οποίος να προωθεί τα πράγματα προς τα έξω και να αλληλοϋποστηρίζονται. Υπάρχουν κατευθύνσεις που έχουμε δώσει στον Δήμο Χανίων και σε συνεργασία μαζί τους προκειμένου αυτός ο χώρος να λειτουργήσει με αντίστοιχο τρόπο όπως το Ιδρυμα “Αλέξανδρος Ωνάσης” στην Αθήνα, ή άλλες δομές όπως μεγάλα Μουσεία, το παράδειγμα της Μασσαλίας είναι σημαντικό… Δίνουμε κατευθύνσεις ώστε κατά τη διάρκεια κατασκευής του, αυτό να μπορεί να οργανώνεται να σχεδιάζεται και να επανδρώνεται κατά κάποιο τρόπο».
Δείτε όσα δήλωσε σήμερα ο κ. Σκουτέλης:
1 Σχόλιο
Καλός ο τριφασικός πολιτισμός (ΚΑΜ-ΜΙΚΗΣ-ΝΕΩΡΕΙΟ) με καφέ…
Αλλά εχω πρόταση με ΤΕΤΡΑΦΑΣΙΚΟ πολιτισμό (ΡΟΖΑΝΕΡΑ-ΚΑΜ-ΜΙΚΗΣ-ΝΕΩΡΕΙΟ) με καφέ ΚΑΙ σουβλατζίδικο!!! Καλό εεε;;;