Χανιά | Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας εγκαινίασε την έκθεση «Η Ελλάδα μετά την Επανάσταση»

Την έκθεση «Η Ελλάδα μετά την Επανάσταση – Καλλιτεχνικοί Θησαυροί από τη Συλλογή Κρασάκη», που φιλοξενείται στη Δημοτική Πινακοθήκη και στις αίθουσες του Φιλολογικού Συλλόγου «Χρυσόστομος», επί της οδού Χάληδων, στο κέντρο της πόλης των Χανίων, εγκαινίασε σήμερα, Σάββατο, το απόγευμα, η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου, οι βουλευτές Χανίων της ΝΔ, Μανούσος Βολουδάκης και Βασίλης Διγαλάκης, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής, ο μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνός, η σύζυγος του Πρωθυπουργού Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη με τον γιο της, Κωνσταντίνο, κ.ά.

 

Η κα Σακελλαροπούλου, στην ομιλία της, που πραγματοποίησε στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Χρυσόστομος», σημείωσε ότι «με ιδιαίτερη χαρά εγκαινιάζω σήμερα τη μεγάλη έκθεση των σπάνιων καλλιτεχνημάτων και αντικειμένων που περιλαμβάνει η Συλλογή Κρασάκη και οργανώνει ο Δήμος και η Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων. Μέσα στις δεκαετίες, ένα ζευγάρι αφοσιωμένο στην τέχνη, η Τίνα και ο Μιχάλης Κρασάκης, δημιούργησαν μια συλλογή που φέρει ανάγλυφη τη μετάβαση από την περίκλειστη Ελλάδα της Τουρκοκρατίας, στην Ελλάδα της ανεξαρτησίας, των ανοιχτών οριζόντων. Οι δύο συλλέκτες, ξεκινώντας από τα πρώτα νεανικά τους χρόνια, ψάχνοντας σε παλαιοπωλεία, παρακολουθώντας δημοπρασίες, αποκτώντας με το υστέρημά τους ό,τι τροφοδοτούσε το έντονο ενδιαφέρον τους για την περίοδο αυτή, ό,τι ερέθιζε το ασκημένο τους μάτι και το υψηλό αισθητικό κριτήριό τους, μας παρουσιάζουν σήμερα έναν καλλιτεχνικό θησαυρό που συντηρεί την ιστορική μνήμη και συμβάλλει στην αυτογνωσία μας».

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε, ακόμη, ότι «μας εντυπωσιάζει το εύρος της συλλογής, η ποικιλία των εκθεμάτων. Μας προκαλεί συγκίνηση το συλλεκτικό πάθος και η διορατικότητα του ζεύγους Κρασάκη. Η περιέργειά τους για τις ποικίλες πτυχές της ελληνικής περιπέτειας στον 19ο αιώνα και τις αρχές του 20ού και για τους τρόπους με τους οποίους αποτυπώθηκε εικαστικά, χειροτεχνικά, γραπτά. Η ικανότητά τους να διακρίνουν τη συμβολική αξία των αντικειμένων. Η αίσθηση ευθύνης που τους κινητοποίησε να διασώσουν έργα τέχνης με ελληνική θεματολογία. Μέσα από τις επιλογές τους αναδύεται ένας κόσμος γοητευτικός, μακρινός αλλά οικείος, ένα έθνος που αφυπνίζεται και διεκδικεί την ταυτότητά του, αλλά και τα πρόσωπα που εμμέσως διαμόρφωσαν αυτήν την ταυτότητα. Άλλοτε περιγράφοντας αδρά κάποια εξωτερικά χαρακτηριστικά της, όπως οι φιλέλληνες εικαστικοί, και άλλοτε τονίζοντας κάποια εσωτερικά στοιχεία της επιδιώκοντας να αναδείξουν την ουσία της, όπως οι μεγάλοι ζωγράφοι της εποχής, Γύζης, Λύτρας, Βολανάκης, Ιακωβίδης και άλλοι πολλοί».

Πηγή φωτογραφίας: Προεδρία της Δημοκρατίας

Η κα Σακελλαροπούλου υπογράμμισε ότι «θεωρώ πολύ σημαντική την έκθεση της συλλογής σε μια πινακοθήκη της περιφέρειας, τη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων. Θέλω να συγχαρώ τον δήμαρχο Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκη και τον αντιδήμαρχο Χανίων και πρόεδρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Γιάννη Γιαννακάκη για την πρωτοβουλία τους να τη φιλοξενήσουν στην πόλη τους. Τέτοιες πρωτοβουλίες αποτελούν ορόσημα πολιτιστικής και εκπαιδευτικής δραστηριότητας, ενισχύουν την πνευματική παράδοση των Χανίων και διευρύνουν τους ορίζοντες της πόλης. Θερμά συγχαρητήρια οφείλονται επίσης στον επιμελητή της έκθεσης Δημήτρη Ανδρεαδάκη και τους συνεργάτες του, που με τη σύγχρονη και ιδιαίτερα φροντισμένη προσέγγιση των εκθεμάτων μάς παρέχουν μια πλούσια αισθητική και γνωσιακή εμπειρία. Εύχομαι γόνιμη συνέχεια στο έργο σας, έμπνευση και δύναμη. Ο τελευταίος λόγος, βεβαίως, οφείλεται στην Τίνα και τον Μιχάλη Κρασάκη. Ανοίγοντας την συλλογή τους στο κοινό, πέρασαν από την υποκειμενικότητα του συλλέκτη στην προσφορά προς το σύνολο, μια προσφορά ιστορικής γνώσης, αισθητικής απόλαυσης και γνήσιου πατριωτισμού. Τους ευχαριστούμε από καρδιάς», κατέληξε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Στο καλωσόρισμα του ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης επισήμανε ότι «αυτή η έκθεση αποτελεί τη μεγαλύτερη διοργάνωση στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Η απόφαση να πραγματοποιηθεί μία τέτοιας κλίμακας έκθεση στην Κρήτη και ειδικά στα Χανιά, αποτελεί μια συνειδητή πολιτική επιλογή. Εμπίπτει στο όραμα του Δήμου Χανίων να αποτελέσει ο Πολιτισμός, όχημα τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης». Δεν παρέλειψε μάλιστα να εκφράσει τη βαθιά εκτίμηση και τις ευχαριστίες του εκ μέρους του Δήμου για την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας στη συμβολική εκδήλωση.

Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Χανίων και πρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων, Γιάννης Γιαννακάκης με τη σειρά του ανέφερε πως «η έκθεση “Η Ελλάδα μετά την Επανάσταση – Καλλιτεχνικοί Θησαυροί από τη Συλλογή Κρασάκη” σηματοδοτεί μια δυναμική επανεκκίνηση της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων. Μια επανασύσταση με το κοινό της, τόσο σε τοπικό, όσο και σε πανελλήνιο επίπεδο. Μια αφορμή για μια εκτεταμένη και διαρκή αναβάθμιση των χώρων, των υποδομών και της λειτουργίας της. Αποτελεί δε, την ικανοποίηση του διαχρονικού στόχου για μια Πινακοθήκη που θα παράγει μεγάλα εικαστικά γεγονότα διεκδικώντας κεντρικό ρόλο στον καλλιτεχνικό χάρτη της χώρας».

«Είναι μια έκθεση που αφορά όχι μόνο το κοινό της Κρήτης, αλλά το σύνολο των φιλότεχνων, καθώς πολλά από τα έργα παρουσιάζονται για πρώτη φορά», έδωσε το στίγμα της διοργάνωσης, ο γενικός επιμελητής της έκθεσης και αντιπρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων, Δημήτρης Ανδρεαδάκης, ο οποίος επισήμανε την αξιοποίηση και της σύγχρονης τεχνολογίας για την καλύτερη παρουσίασή τους. 

«Είναι ευτυχής συγκυρία που ένα μέρος της έκθεσης “Η Ελλάδα μετά την Επανάσταση – Καλλιτεχνικοί Θησαυροί από τη Συλλογή Κρασάκη» φιλοξενείται στο κτήριο του Φιλολογικού Συλλόγου «Χρυσόστομος», σημείωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου, Κωστής Μαυρακάκης, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η έκθεση θα βρεθεί για τους πέντε επόμενους μήνες στο κέντρο της πολιτιστικής ζωής των Χανίων.

Η τελετή εγκαινίων ολοκληρώθηκε με την παρουσία στο βήμα των Τίνα και Μιχάλη Κρασάκη, που ευχαρίστησαν όλους τους συντελεστές και έκαναν λόγο τόσο για τις δυσκολίες που υπήρξαν στη διαχείριση του υλικού ώστε να συγκροτηθεί η έκθεση, όσο και στον τρόπο παρουσίασής των έργων, που επιτρέπει στον επισκέπτη να τα δει, με προσοχή και χωρίς περισπασμούς, βιώνοντας μια ξεχωριστή εμπειρία. 

Η ΕΚΘΕΣΗ

Η έκθεση των 167 καλλιτεχνικών θησαυρών, από τους συνολικά 1.500 που διαθέτει η Συλλογή Τίνας και Μιχάλη Κρασάκη, αναπτύσσεται σε πέντε ενότητες: «Η Ελλάδα των περιηγητών», «Επαναστατημένη Ελλάδα και Φιλελληνισμός», «Η Βαυαροκρατία», «Η Ελλάδα στο γύρισμα του αιώνα» και «Η καθημερινή ζωή». Παρουσιάζεται δε, για πρώτη φορά στις πέντε και πλέον δεκαετίες από τη σύστασή της δημοσίως και μάλιστα, όχι στην έδρα της, στην Κολωνία της Γερμανίας, αλλά στη γενέτειρα του συλλέκτη και δημοσιογράφου της Deutsche Welle, Μιχάλη Κρασάκη, την Κρήτη.

Σπάνια έργα ζωγραφικής και γλυπτικής, λιθογραφίες και σχέδια, χρηστικά αντικείμενα, ρολόγια και φορεσιές, όπλα και εκδόσεις συνθέτουν την έκθεση, που αποτελεί ένα εντυπωσιακό ψηφιδωτό όπου η πορσελάνη συναντά τον ορείχαλκο, το λάδι συμπορεύεται με το πενάκι, το ύφασμα «συνομιλεί» με το μέταλλο και οι δημιουργίες εικαστικών, εικονογράφων και τεχνιτών δημιουργούν τη συνολική εικόνα. Μια εικόνα που δεν εστιάζει μόνο στην Κρήτη και την εμπλοκή της στην Επανάσταση, αλλά με το περιεχόμενό της, που καλύπτει πολλές διαφορετικές πτυχές της επαναστατικής και μετεπαναστατικής περιόδου, αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων επισκεπτών.

Τη γενική επιμέλεια της έκθεσης έχει ο ζωγράφος, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης και αντιπρόεδρος της Πινακοθήκης Χανίων, Δημήτρης Ανδρεαδάκης.

Συνοδεύεται δε, από εικονογραφημένο κατάλογο 380 σελίδων (στα ελληνικά, αγγλικά και γερμανικά) με κείμενα της συγγραφέως Κατερίνας Σχινά, του συγγραφέα και δημοσιογράφου Νίκου Ψιλάκη, του ιστορικού τέχνης και επιμελητή των συλλογών του Ελληνικού Κοινοβουλίου Θοδωρή Κουτσογιάννη και του ιστορικού – ερευνητή Ευτύχη Τζιρτζιλάκη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύγχρονη τεχνολογία έχει τον δικό της ρόλο στην έκθεση, καθώς σε συνεργασία με την ερευνητική ομάδα του Πολυτεχνείου Κρήτης έχει δημιουργηθεί τρισδιάστατο μοντέλο εικονικής πραγματικότητας του χώρου της έκθεσης, που επιτρέπει την ψηφιακή ανάγνωση πληροφορίας για κάθε έργο.

Παράλληλα, με την ψηφιακή, πολυμεσική επαύξηση εκθεμάτων της έκθεσης, δίνεται η δυνατότητα διαδραστικής παρατήρησης, ανάλυσης και τρισδιάστατης προσομοίωσης των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των εκθεμάτων με ταυτόχρονη θέαση του εκθέματος και της ψηφιακής επαύξησης. Μέσω της αλληλεπίδρασης με την επαυξημένη πραγματικότητα, οι χρήστες βιώνουν μια νέα εμπειρία, αποκτώντας με εύληπτο τρόπο σημαντικές πληροφορίες για τη χρήση των αντικειμένων – εκθεμάτων και για την ιστορία της συγκεκριμένης περιόδου.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

Διάρκεια: 30 Oκτωβρίου 2021 – 30 Μαρτίου 2022.
Φορέας: Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων.

Έκθεση κατάλληλη για όλες τις ηλικίες.

Τοποθεσίες έκθεσης:

• Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, Χάληδων 98-102

https://goo.gl/maps/CumYCHrMwT3kAvBB6

• Φιλολογικός Σύλλογος «Χρυσόστομος», Χάληδων 83.

Πρόσβαση ΑμεΑ: Μόνο στον μουσειακό χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων.

Έναρξη επισκέψεων για το κοινό: Κυριακή 31 Οκτωβρίου.

Ωράριο λειτουργίας

• Τρίτη έως και Σάββατο: 10:00 έως 14:00 και 18:00 έως 21:00.
• Κυριακή: 10:00 έως 14:00.
• Δευτέρα: κλειστά.

ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΩΝ «ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ»

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» αναγόρευσε την κα Σακελλαροπούλου σε επίτιμη πρόεδρο και εταίρο του Ιδρύματος, για την προσωπική της διαδρομή ως κορυφαίας δικαστικής λειτουργού σε ένα θεσμό που συνδέθηκε στενά με το μεταρρυθμιστικό έργο του Ελευθερίου Βενιζέλου, καθώς και για την ενεργό συμμετοχή και την ουσιαστική προσφορά της στο επιστημονικό έργο του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος».

Διαβάστε ακόμη: Χανιά | Σε δομή για ορφανά παιδιά η Πρόεδρος της Δημοκρατίας (βίντεο)

Κανένα σχόλιο

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο