Τη Δευτέρα το απόγευμα, περίπου στις 4, περπάτησα στο παλιό λιμάνι. Μετά περπάτησα την ίδια διαδρομή στις 9.30 το βράδυ.
Από το Συντριβάνι μέχρι τον Ίστιοπλοϊκό Όμιλο Χανίων, ζήτημα αν συνάντησα είκοσι ανθρώπους το απόγευμα και δέκα το βράδυ – τότε μάλιστα τα αδέσποτα σκυλιά που συνάντησα ήταν περισσότερα από τους ανθρώπους.
Στη Βενετία θα είχα συναντήσει, σε ανάλογες βόλτες, χιλιάδες ανθρώπους.
Γιατί κάνω αυτήν τη σύγκριση;
Την κάνω επειδή αρκετοί άνθρωποι στα Χανιά, μεταξύ αυτών και τοπικοί άρχοντες όπως ο κ. Βάμβουκας, ισχυρίζονται πως τα Χανιά, και ιδιαίτερα η παλιά πόλη, πάσχουν από υπερτουρισμό, όπως π.χ. η Βενετία.
Το συγκλονιστικό είναι πως αυτοί οι άρχοντες θέλουν με παρεμβάσεις όπως τον νέο κανονισμό κοινόχρηστων χώρων και το νέο χωροταξικό, που ψηφίστηκε πρόσφατα στο Δημοτικό Συμβούλιο, αν και έμμεσα και μη ομολογουμένως, να μειώσουν τον αριθμό των τουριστών.
Πώς αυτό;
Ο κανονισμός για τους κοινόχρηστους χώρους προβλέπει την απομάκρυνση του ενός τρίτου των εξωτερικών τραπεζοκαθισμάτων στην παλιά πόλη.
Το χωροταξικό προβλέπει δρόμοι όπως η οδός Μουσούρων και η οδός Ποτιέ να μην έχουν καθόλου εστίαση!
Με τον κανονισμό κοινόχρηστων χώρων και το χωροταξικό μαζί, θα έχουμε δηλαδή μείωση τραπεζοκαθισμάτων στην παλιά πόλη στο περίπου 50%!
Δεν υπάρχει αμφιβολία πως αν οι τουρίστες έρχονται στα Χανιά και δεν θα βρίσκουν να καθίσουν και όταν βρουν να καθίσουν θα δουν τιμές πολύ υψηλές επειδή η ζήτηση για τραπεζοκαθίσματα θα είναι πολύ πιο μεγάλη από την προσφορά, πολλοί από αυτούς δεν θα έρθουν ξανά και θα κάνουν επίσης αρνητική διαφήμιση.
Συγκλονιστικό, γιατί τα Χανιά ζουν από τους τουρίστες. Κανένας τουρίστας δεν περισσεύει στα Χανιά!
Επίσης είναι οι τουριστικές επιχειρήσεις που κρατούν τα κτήρια της παλιάς πόλης όρθια, κυριολεκτικά, δίχως αυτές η παλιά πόλη θα είχε καταρρεύσει προ πολλού, άσχετα πως πολλοί πιστεύουν πως η παλιά πόλη θα υπήρχε και με τους μισούς τουρίστες, θα ήταν ακμαιότατη, γεμάτη με ντόπιους μόνιμους κάτοικους. Μια παρανοϊκή φαντασίωση πραγματικά. Οι μισοί τουρίστες να έφευγαν, ούτε ένας ντόπιος παραπάνω δεν θα κατοικούσε στην παλιά πόλη – η παλιά πόλη άρχισε να αδειάζει δραματικά από ντόπιους όταν ακόμα ο τουρισμός στα Χανιά δεν ήταν ούτε στα μισά του σημερινού.
Το Νοέμβριο είναι άδεια η παλιά πόλη. Από τον Δεκέμβριο έως τον Μάρτιο επίσης. Τον Απρίλιο έχει κάποιο κόσμο. Τον Μάιο μέτρια πράγματα, τον Οκτώβριο ανάλογα.
Τον Ιούνιο έχει κόσμο, αλλά όχι πατείς με πατώ σε. Τον Ιούλιο έχει πολύ κόσμο, αλλά όχι και τόσο που θα πούμε πως δεν τον σηκώνει η παλιά πόλη.
Τον Δεκαπενταύγουστο, μόνο, η παλιά πόλη γεμίζει με ανθρώπους, ιδιαίτερα από τις 6 μ.μ. ως τις 11 μ.μ. περίπου.
Τον Σεπτέμβριο η καμπύλη πάει απότομα προς τα κάτω.
Να μιλάει κανείς λοιπόν για υπερτουρισμό στα Χανιά, με έξι νεκρούς μήνες και μόνο μισό μήνα αιχμής τον χρόνο και ως συνέπεια να πυροβολεί τα πόδια της παλιάς πόλης και να βάζει έτσι σε κίνδυνο τον τουρισμό, είναι παράλογο και εγκληματικό.
Εκτός του κ. Βάμβουκα θα είναι επίσης ο κ. Σημανδηράκης (που είναι σχεδόν σε όλα η συνέχεια και ολοκλήρωση του κ. Βάμβουκα) και τα άλλα μέλη του Δημοτικού Συμβούλιου (που ψηφίζουν απερίσκεπτα τους κανονισμούς) υπεύθυνοι για ό,τι καταστροφικό προκύψει από τη λανθασμένη ανάγνωση της πραγματικότητας της παλιάς πόλης.
Πιθανό είναι να μην εφαρμοστούν ποτέ οι κανονισμοί αυτοί, γιατί θα τους μπλοκάρει η δύναμη της πραγματικότητας, της αλήθειας δηλαδή.
Αλλά και πάλι: Τι κρίμα να έχουμε δήμαρχους, αντιδήμαρχους και δημοτικούς σύμβουλους που αντίς να προωθούν τα συμφέροντα της πόλης, να λειτουργούν ενάντια σε αυτά.
Πώς τα Χανιά μένουν στην εξέλιξη τους πίσω από άλλους νομούς της Κρήτης, αλλά και της Ελλάδας γενικά, εξηγείται σε μεγάλο βαθμό με την ανικανότητα αυτών των ανθρώπων να κάνουν ορθολογική και χωρίς προκαταλήψεις ανάγνωση της χανιώτικης πραγματικότητας.
Τη φωτογραφία την τράβηξα στο παλιό λιμάνι Τετάρτη 10/11/2021, 9.42 μ.μ.
* Ο κ. Γιώργος Κιαγιάς είναι καθηγητής της γερμανικής γλώσσας
4 Σχόλια
Αυθαίρετα -και εξυπηρετικά στη στήριξη των απόψεων του συγγραφέως- συμπεράσματα και μια φωτογραφία του Νοεμβρίου για την απόδειξη οτι ΔΕΝ υπάρχει «υπερτουρισμός».
Ας δεχτώ το παραμύθι -ως υπόθεση εργασίας- τότε προκύπτει το ερώτημα: αφού ΔΕΝ υπάρχει «υπερτουρισμός» τότε τί πρόβλημα θα φέρει η μείωση κατά 1/3 των τραπεζοκαθισμάτων;
Αμφιβάλλω οτι οι διοικούντες δεν μπορούν (άλλο αν δεν θέλουν) να κάνουν «ορθολογική και χωρίς προκαταλήψεις ανάγνωση της χανιώτικης πραγματικότητας.» αλλά σίγουρα ο κ Κιαγιάς κάνει ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ ανάγνωση της χανιώτικης πραγματικότητας με γνώμονα την εξυπηρέτηση προσωπικών συμφερόντων.
Δεν είναι κακό να υποστηρίζει κάποιος το συμφέρον του, αλλά με προφανείς διαστρεβλώσεις της πραγματικότητας δεν θα πειστούμε οτι ο γάιδαρος πετάει.
Αν σε έναν χώρο που θεωρητικά χωρούν 50 καρέκλες υπάρχουν 30 καρέκλες και είναι 30 άτομα που θέλουν να καθίσουν και έρχεται ο δήμαρχος και πει να φύγουν οι 10 καρέκλες και να μείνουν μόνο 20, τα 30 άτομα δεν είναι “υπερτουρισμός” ( “υπερτουρισμός θα ήταν 51+ άτομα ), περικόβουμε, όμως, τον τουρισμό που έχουμε. Δεν ξέρω αν με καταλάβατε, πιστεύω πως μάλλον όχι. Δεν ξέρω επίσης για ποια προσωπικά συμφέροντα μιλάτε, είμαι καθηγητής γερμανικής γλώσσας και δεν έχω κανένα συμφέρον στον τουριστικό κλάδο ( εκτός αυτά που έχουμε έμμεσα όλοι μας) μόνος οδηγός μου σε αυτά που γράφω είναι η λογική, λοιπόν αν θέλετε να αμφισβητήσετε αυτά που γράφω, προσπαθήστε το και εσείς με την λογική και…ό, τι καταφέρετε.
Περιμένω φωτογραφία από 15Αύγουστο ώρα 23.00 στα «στενα» του παλλασομπαρμπαρόσα που να αποδεικνύει οτι δεν υπαρχει υπερτουρισμός. Αν είναι με 3 άτομα αποσύρω ως προϊόν ανοησίας τους ισχυρισμούς μου. Και 30 να είναι τα άτομα ισχύει.
Μέχρι τότε θα αντιπαραβάλλω το δικό μου «καρεκλάτο» παράδειγμα με τα ίδια νούμερα:
Αν σε ένα χώρο που «χωράνε» 30 καρέκλες βάλει ο επιχειρηματίας 50 καρέκλες θα πρέπει να έρθει ο δήμαρχος και να βγάλει τις 20 καρέκλες. Την χωρητικότητα δεν την ορίζει το πόσοι θέλουν η θέλει ο επιχειρηματίας να κάτσουν αλλά το πόσοι μπορούν να κάτσουν σε δεδομένο χώρο με συγκεκριμένες αποστάσεις και συγκεκριμένο ελευθερο χώρο για εξυπηρέτηση αυτών που απλά θέλουν να περάσουν.
«Υπερτουρισμός» για μένα είναι να στριμώχνεσαι να περάσεις στην Ποτιέ που εκει που χωρούσε νταλίκα δεν περνάει πλέον παιδικό καρότσι.
«Υπερτουρισμός» είναι να έχουν βγάλει σταθερά 2 τραπέζια έξω από τη κίτρινη διαγράμμιση, γιατί βλέπεις κόβιντ και πρέπει να είναι αραιά.
«Υπερτουρισμός» είναι να έχουν βγάλει τις ταμπέλες με τα μενού στη μέση του πεζοδρόμου επίτηδες για να μη μπορείς να τα αγνοήσεις και σαν οριοθέτηση του «χώρου τους»
Θα μου πεις, δεν είναι υπερτουρισμός… είναι κακές πρακτικές των αρχόντων της εστίασης. Του επιτρέπεις 5 βγάζει 10… του επιτρέπεις 10 βγάζει 20….
Το θέμα είναι οτι ακόμα και έτσι η λύση είναι η περικοπή του χώρου που διατίθεται για τραπεζοκαθίσματα και η αυστηρή επιτήρηση εφαρμογής.
Και μια και τελειώσαμε με τη θεωρητικολογία… επί του πρακτέου ο καθένας κάνει ότι θέλει, καταλαμβάνει ότι θέλει και ο εκάστοτε δήμαρχος είναι θεωρητικά σωστός με τους περιορισμούς και πρακτικά δεν τους επιβάλλει σταθερά καταστώντας τους άνευ ουσίας.
‘Οπως πολύ σωστά γράφεται «Πιθανό είναι να μην εφαρμοστούν ποτέ οι κανονισμοί αυτοί, γιατί θα τους μπλοκάρει η δύναμη της πραγματικότητας, της αλήθειας δηλαδή.»
«…η δύναμη της πραγματικότητας…» ή αλλιώς άδεια τα πουκάμισα άδεια και τα παντελόνια.
Κυρία μου, αν διαβάσατε το κείμενο μου, θα βλέπατε πως έγραψα πως όπως σε αυτήν την φωτό έχουμε 6 μήνες, μετά περιέγραψα και τους υπόλοιπους μήνες με συμπέρασμα πως μόνο με μισό μήνα χαμό και με 6 μήνες νέκρα δεν μπορούμε να μιλάμε για υπερτουρισμό, από εκεί και πέρα δεν ασχολούμαι με τις αυθαιρεσίες χωρίς καμία λογική που γράφετε.