Η είδηση έρχεται από τη Γαλλία και, αν μη τι άλλο, καταδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος. Οι εορταστικές εκδηλώσεις στη συγκεκριμένη χώρα, λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα και την «έλευση» του νέου έτους, ακυρώνονται. Ο λόγος; Η μεγάλη διασπορά της μετάλλαξης Όμικρον.
Διαβάζω ότι, σύμφωνα με ανακοίνωση των Αρχών, αυτό το μέτρο κρίθηκε επιβεβλημένο, ενώ συνιστάται και στους πολίτες να μη συνωστίζονται ούτε στις ιδιωτικές συναντήσεις κατά τη διάρκεια των εορτών, καθώς και να υποβάλλονται σε τεστ για τον κορωνοϊό, πριν πραγματοποιήσουν κάποια επίσκεψη.
Έτσι, η Γαλλία είναι η πρώτη χώρα που απαγορεύει τις δημόσιες συγκεντρώσεις την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, δηλαδή όλες τις εορταστικές εκδηλώσεις.
«Δεν θα υπάρξουν πυροτεχνήματα», ανακοίνωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ, ο οποίος σημείωσε ότι στις αρχές Ιανουαρίου το στέλεχος Όμικρον θα είναι το κυρίαρχο στη χώρα.
Αυτά στη Γαλλία, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.
Στην Ελλάδα δεν έχουμε φτάσει ακόμα σε αυτό το σημείο, χωρίς τίποτα να αποκλείεται, αφού η νέα μετάλλαξη αναμένεται να κυριαρχήσει και στη χώρα μας τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών.
Τι κάνουμε εμείς, στην παρούσα συγκυρία σε όλη τη χώρα; Προετοιμαζόμαστε να εορτάσουμε τα Χριστούγεννα και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, λες και είμαστε… στο 2019!
Φαντάζομαι ότι τα γεγονότα στα Χανιά, ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα, αποτελούν μια μικρογραφία όσων συμβαίνουν, στον έναν ή τον άλλον βαθμό, σε όλη τη χώρα, με τις όποιες εξαιρέσεις… αντιδημοφιλών επιλογών λογικής και ευθύνης.
Μετά τη «φαντασμαγορική» εκδήλωση με τα εντυπωσιακά πυροτεχνήματα -απολύτα επιτυχημένη, είναι αλήθεια- για τη φωτοδότηση του νέου χριστουγεννιάτικου δέντρου στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων, συνεχίζουμε -διοργανωτές, εν δυνάμει συμμετέχοντες και εν δυνάμει απέχοντες, εκ των συνθηκών όλοι μαζί- με βάση τον αρχικό σχεδιασμό. Εκδηλώσεις, εκδηλώσεις, εκδηλώσεις. Σε κλειστούς και σε ανοιχτούς χώρους. Για μικρούς και μεγάλους. Στο πλαίσιο, πάντα, όσων επιτρέπονται με βάση τα υφιστάμενα μέτρα που έχει λάβει η Ελληνική Πολιτεία.
Επιτρέπονται μεν, αλλά… Ακόμα θυμάμαι τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού του Δήμου Χανίων Γιάννη Γιαννακάκη να ζητά από τους παρεβρισκόμενους στην εκδήλωση φωτοδότησης τού δέντρου να φορούν τη μάσκα τους. Οι περισσότεροι δεν τη φορούσαν ή την είχαν… στο πηγούνι ως «αξεσουάρ» και μετά τη σχετική παραίνεση. Περί αποστάσεων ούτε λόγος. Οι εκατοντάδες φωτογραφίες και τα βίντεο από εκείνη τη βραδιά αποδεικνύουν των λόγων το απολύτως αληθές.
Εορταστικές εκδηλώσεις διοργανώνουν και άλλοι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων. Τηρουμένων πάντα των αναλογιών, τα ίδια θα δούμε, πάνω – κάτω ως προς τον συγχρωτισμό (δεκάδων ή εκατοντάδων πολιτών), με ή χωρίς μάσκα. Μόνο εμβολιασμένων ή και πολιτών που διαθέτουν εν ισχύ πιστοποιητικό νόσησης σε κλειστούς χώρους (καλώς εχόντων των πραγμάτων αυτά…), «τουρλού – τουρλού», σε εξωτερικούς χώρους.
Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο, άρα δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί με σοβαρά επιχειρήματα, σήμερα, Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2021, ότι ο αυξημένος αριθμός νέων κρουσμάτων το τελευταίο τετραήμερο στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων οφείλεται, εν πολλοίς ή εν ολίγοις, και στην εκδήλωση φωτοδότησης – όπως ήδη «συζητείται» μεταξύ πολιτών σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Άλλωστε, το ζήτημα της διασποράς είναι πολυπαραγοντικό. Υπάρχουν μια σειρά από σημαντικά δεδομένα και στοιχεία, που εκ των πραγμάτων μπαίνουν στην εξίσωση.
Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, το μήνυμα που έστειλαν, διοργανωτές (πρωτίστως) και συμμετέχοντες, ήταν λανθασμένο.
Λάθη κάνουν όλοι, θα πει κανείς. Καμία διαφωνία. Μόνο που εμείς, απ’ ό,τι φαίνεται, επιμένουμε στον ίδιο δημοφιλή δρόμο, επιμένουμε να στέλνουμε τα ίδια λανθασμένα μηνύματα.
Προτάσσοντας, ξανά, το εφήμερα ευχάριστο από το δυσάρεστα σημαντικό.
Εύχομαι ειλικρινά να μην το «πληρώσουμε». Δεν ξέρω αν βαθιά μέσα μου το ελπίζω. Κάτι τέτοιες στιγμές νιώθω για λίγο -αν και φύσει αισιόδοξος- ότι δεν ξέρω σε τι να ελπίζω…
1 Σχόλιο
Διαφωνώ με την λογική του «στέλνω μηνύματα». Την έχουμε δει όλοι πομποί μηνυμάτων ενώ η πραγματικότητα είναι οτι είμαστε κουφοί αποδέκτες που κάνουν του κεφαλιού τους. Επίσης δεν μέμφω τους οργανωτές διότι έπραξαν εντός των υποχρεώσεων και των περιορισμών που ορίζονται από την πολιτεία. Το οτι τελικά έγινε μια εκδήλωση ενάντια σε κάθε λογική περιορισμού μετάδοσης covid οφείλεται αποκλειστικά στη συμπεριφορά των συμμετεχόντων.
Καλώς η κακώς σε αυτό το κράτος δεν είναι όλοι φτιαγμένοι για επιλογές λογικής πόσο μάλλον για ευθύνης.