Ολοκληρώθηκε η ιστορική συνεδρίαση της Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης για την κατάρτιση του τριπρόσωπου.
Το τριπρόσωπο αποτελείται από τους μητροπολίτες Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιο, που έλαβε 7 ψήφους, Κισάμου και Σελίνου Αμφιλόχιο, ο οποίος έλαβε επίσης 7 ψήφους, και Πέτρας και Χερρονήσου Γεράσιμο, που έλαβε 5 ψήφους.
Ήδη ενημερώθηκαν σχετικά το Οικουμενικό Πατριαρχείο αλλά και η κυβέρνηση.
Το τριπρόσωπο θα τεθεί στη συνέχεια στη συνεδρίαση της Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου που θα συνεδριάσει στις 11-13 Ιανουαρίου 2022, υπό τον Οικουμενικό Πατριάρχη και θα αποφασίσει για τον νέο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης.
Αξιοσημείωτη, σύμφωνα με το cretalive.gr, είναι η μη «είσοδος» στο τριπρόσωπο του μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου Ανδρέα, που θεωρούνταν μέχρι πρότινος από τα «φαβορί» σε αυτή την ιστορική, όπως έχει χαρακτηριστεί, για την Εκκλησία της Κρήτης, διαδικασία.
Ο Μητροπολίτης Αμφιλόχιος
Αντίστροφη μέτρηση για την επόμενη ημέρα στην Αρχιεπισκοπή Κρήτης
Λίγο μετά τις 11 το πρωί της Τρίτης, ολοκληρώθηκε η άφιξη στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο και των οκτώ Μητροπολιτών, οι οποίοι συνεδρίασαν και επέλεξαν με μυστική ψηφοφορία, το τριπρόσωπο με τους τρεις υποψηφίους Μητροπολίτες, από τους οποίους θα επιλεγεί από το Φανάρι ο νέος ποιμενάρχης της Κρήτης.
Ο Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας Μακάριος
Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά κι αφού τροποποιήθηκε ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας της Κρήτης, που το τριπρόσωπο καταρτίζεται μέσα από εσωτερική διαδικασία κι όχι από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, ενώ παράλληλα η ιστορικότητα της ημέρας έχει να κάνει και με το γεγονός ότι ο νέος Αρχιεπίσκοπος πρόκειται να εκλεγεί, ενώ ο προκάτοχός του είναι εν ζωή.
Υπενθυμίζεται πως ο κ. Ειρηναίος κατετάγη με απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στους εφησυχάζοντες ιεράρχες από τις 2 Δεκεμβρίου οπότε και η θέση του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κηρύχτηκε χηρεύουσα. Με την απόφαση αυτή, είχαν εκκινηθεί και τυπικά οι διαδικασίες για τη διαδοχή.
Ο Μητροπολίτης Ευγένιος
Ο Μητροπολίτης Γεράσιμος
Πηγή: cretalive.gr