Με στόχο την προώθηση του στρατιωτικού τουρισμού από τον ΕΟΤ, ο γενικός γραμματέας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού Δημήτρης Φραγκάκης, επισκέφτηκε χθες το Πολεμικό Μουσείο και συναντήθηκε με τον πρόεδρο Αναστάσιο Λιάσκο, τον α’ αντιπρόεδρο, αντιστράτηγο Νικόλαο Χιονή και τον αρμόδιο για το θέμα, ειδικό σύμβουλο του Πολεμικού Μουσείου Χρήστο Πετρέα.
Η συνάντηση -σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ- έγινε στο πλαίσιο των κατευθύνσεων που θέτει το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας των υπουργείων Εθνικής Άμυνας, Πολιτισμού – Αθλητισμού και Τουρισμού για την ανάδειξη και στη χώρα μας ενός σχετικά νέου είδους τουρισμού, αλλά με ραγδαία ανάπτυξη στο εξωτερικό.
Αφού διερευνήθηκαν οι δυνατότητες σύμπραξης των δύο φορέων για την ενίσχυση της προβολής τουριστικών μνημείων στρατιωτικού ενδιαφέροντος, συμφωνήθηκε να συμπεριληφθούν 27 Πολεμικά Μουσεία και στρατιωτικά μνημεία της χώρας στην επίσημη ιστοσελίδα του ΕΟΤ (https://www.visitgreece.gr/), όπως και η προβολή αυτών στις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις, που ο ΕΟΤ συμμετέχει κάθε χρόνο. Επίσης συμφωνήθηκε να δημιουργηθεί διαδραστικός χάρτης με τα μουσεία στην εφαρμογή του ΕΟΤ για τις κινητές συσκευές (https://visitgreeceapp.com/), και ο ΕΟΤ να διοργανώσει δημοσιογραφικές αποστολές από το εξωτερικό προς συγκεκριμένες περιοχές της χώρας που διαθέτουν πλούσια στρατιωτική ιστορία και μουσεία.
Όπως διαπιστώθηκε και στη συνάντηση, η Ελλάδα διαθέτει πλήθος στρατιωτικών αξιοθέατων σε ολόκληρη την επικράτεια όπως μουσεία, συλλογές κινητών μνημείων και κειμηλίων, ακίνητα μνημεία και εγκαταστάσεις, καθώς και τοποθεσίες σε ολόκληρη τη επικράτεια, όπου έχουν λάβει χώρα σημαντικά για την ελληνική Ιστορία πολεμικά γεγονότα (μάχες, ναυμαχίες, συρράξεις, κ.λπ.).
Ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ συζήτησε με τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο το ζήτημα της μεταφοράς του Πολεμικού Μουσείου Χανίων στο φρούριο του Φιρκά. Ενημερώθηκε για τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί το χρονοδιάγραμμα που προβλέπεται καθώς και για την πρόοδο του έργου το οποίο πρέπει να επιταχυνθεί.
Παράλληλα, ο κ. Φραγκάκης έθεσε στην ηγεσία του Πολεμικού Μουσείου και την πρόταση που έχει ήδη διατυπώσει για τη δημιουργία ενός Μουσείου για τη Μάχη της Κρήτης ενός από τα σημαντικότερα γεγονότα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Τέλος, τέθηκε και από τις δύο πλευρές η ανάγκη να αναδειχθούν περισσότερο και πιο οργανωμένα τα ναυάγια τα οποία είναι διάσπαρτα στην περιοχή των Χανίων. Όλα τα παραπάνω αποτελούν κομμάτι της ιστορικής μνήμης αλλά και σημαντικούς πόλους έλξης για τον τουρισμό στην περιοχή.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τη δέσμευση να συνεχιστεί η συνεργασία του ΕΟΤ με το Πολεμικό Μουσείο για την περαιτέρω ανάδειξη των μνημείων αυτών.