Την προγραμματική σύμβαση για το έργο «Αποπεράτωση Κλειστού Γυμναστηρίου με κτήριο γραφείων και αποδυτηρίων Δήμου Κισάμου», προϋπολογισμού 2,1 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, υπέγραψαν σήμερα ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο δήμαρχος Κισάμου Γιώργος Μυλωνάκης.
Παρόντες κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Αυγενάκη στο Καστέλι Κισάμου ήταν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Χανίων της ΝΔ, Μανούσος Βολουδάκης και Βασίλης Διγαλάκης και ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής.
Όπως έγινε γνωστό, το έργο, τα σχέδια του οποίου παρουσιάστηκαν σήμερα, περιλαμβάνει και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, ενώ οι αθλητικές εγκαταστάσεις θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:
• Γήπεδο καλαθοσφαίρισης και πετοσφαίρισης.
• Γυμναστήριο.
• Αποδυτήρια.
• Γραφεία Διεύθυνσης και Γραμματείας.
• Χώρο θεατών.
• Ιατρείο.
• Χώρο στάθμευσης.
Το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση του έργου (σε οικόπεδο 17.762 τ.μ., με εμβαδόν κάλυψης 2.044 τ.μ.):από τη στιγμή που θα υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο είναι 24 μήνες, ενώ θα προηγηθεί η διαδικασία της δημοπράτησης από την Περιφέρεια, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει εντός του 2022.
Δείτε όλα όσα ειπώθηκαν κατά την υπογραφή της σημερινής προγραμματικής σύμβασης στο Δημαρχείο Κισάμου στο βίντεο που ακολουθεί (πηγή βίντεο: biskotto.gr):
Διαβάστε ακόμη: Σύσκεψη για το κλειστό κολυμβητήριο και το αθλητικό κέντρο στο Ακρωτήρι
Ο υφυπουργός αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης ανέφερε πως «η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει βάλει στόχο το νοικοκύρεμα και τη στήριξη της βάσης της αθλητικής πυραμίδας. Δεσμευόμαστε στη βελτίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων, πρώτα απ’ όλα εκείνων που ανήκουν στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Σήμερα μια δέσμευση του ίδιου του Πρωθυπουργού γίνεται πράξη. Χάρη στη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων, το πρότζεκτ έτρεξε γρηγορότερα και προγραμματίζουμε τη δημοπράτηση του έργου πολύ γρήγορα, με δεδομένο ότι και τα χρήματα είναι δεσμευμένα».
Ο Υφυπουργός είπε ακόμα ότι «το κλειστό γυμναστήριο στην Κίσαμο αποτελούσε ένα αθλητικό νεκροταφείο, όταν το θεμελίωναν χωρίς άδεια και χωρίς εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Υποχρέωσή μας είναι να στηρίξουμε κάθε λογική προσπάθεια, και θα είμαστε εδώ να το εγκαινιάσουμε».
Ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης δήλωσε: «Εκφράζω την ικανοποίησή μου, γιατί μετά από μία συνεργασία που είχαμε με τον Δήμο Κισάμου, με το Υπουργείο Αθλητισμού, τους βουλευτές μας, την Αντιπεριφέρεια, κατορθώνουμε και υπογράφουμε σήμερα την προγραμματική σύμβαση για να γίνει ένα μεγάλο οραματικό έργο για την Κίσαμο. Για τον αθλητισμό, για τον πολιτισμό, για τη νεολαία. Κάθε Δήμος χρειάζεται τέτοια έργα κι αυτά γίνονται μόνο μέσα από την συνεργασία και τις συνέργειες. Αποδεικνύουμε σήμερα πως με τη διεκδίκηση του Δήμου από το υπουργείο Πολιτισμού, προχωρεί το έργο. Εμείς είχαμε πει πριν από ένα χρόνο ότι “υιοθετούμε” τον Δήμο Κισάμου, γιατί δεν έχει επάρκεια σε τεχνικό προσωπικό για να κάνει τα έργα. Όλες οι Τεχνικές Υπηρεσίες μας και ο αντιπεριφερειάρχης μας, ο Νίκος Καλογερής, προετοίμασαν το έργο και είμαστε στην ευχάριστη θέση σήμερα να ξεκινούμε για τη δημοπράτησή του. Να ευχαριστήσω κι εγώ απ’ την πλευρά μου τον Λευτέρη Αυγενάκη, τον Δήμαρχο και όλους όσους συνέβαλαν ούτως ώστε να γίνει πραγματικότητα αυτό το οραματικό έργο».
Ο δήμαρχος Κισάμου, Γιώργος Μυλωνάκης ανέφερε ότι «πρόκειται για ένα πολύπαθο έργο καθώς οι διαδικασίες για την κατασκευή του ξεκίνησαν πριν από χρόνια, το 2002 συγκεκριμένα, αλλά ουσιαστικά δεν ολοκληρώθηκαν, ενώ δεν υπήρχε αισιοδοξία ότι το έργο θα τελεσφορήσει. Όμως με συντονισμένες προσπάθειες, υποβλήθηκε πλήρης φάκελος και μαζί με την Περιφέρεια υποβάλλαμε το τεχνικό δελτίο στο Υπουργείο Αθλητισμού. Η αποπεράτωση του Κλειστού Γυμναστηρίου Κισάμου αποτέλεσε από την αρχή έργο προτεραιότητας για την παρούσα Δημοτική Αρχή και ιδιαιτέρως για τον Αντιδήμαρχο Αθλητισμού Γιάννη Κελαϊδή».
Οι βουλευτές Μανούσος Βολουδάκης και Βασίλης Διγαλάκης συνεχάρησαν τη Δημοτική Αρχή για τη σύναψη της προγραμματικής σύμβασης και τόνισαν τη σημασία του έργου για την περιοχή.
Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής δήλωσε ότι η Περιφέρεια αναλαμβάνει τη δημοπράτηση, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία και να ολοκληρωθεί το σημαντικό αυτό έργο για την Κίσαμο, ενώ η Γενική διευθύντρια των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Κρήτης Ελένη Δοξάκη έδωσε στοιχεία και διευκρινίσεις όσον αφορά στην προγραμματική σύμβαση.
ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΧΩΡΑΣ
Υπενθυμίζεται ότι χθες, Σάββατο, ο κ. Αυγενάκης είχε αλλεπάλληλες συναντήσεις με τον πρόεδρο του ΕΑΚ Χανίων, Τάκη Σβουράκη και τη διοίκηση του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου, τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΑΚ, Άρη Παπαδογιάννη και στελέχη του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, μαζί με τη Διοίκηση του Ναυτικού Ομίλου Χανίων, παρουσία του βουλευτή, Βασίλη Διγαλάκη και του αντιπεριφερειάρχη, Νίκου Καλογερή, αλλά και με τον δήμαρχο Αποκορώνου, Χαράλαμπο Κουκιανάκη.
Σύμφωνα με τον κ. Αυγενάκη, κορυφαίο ζήτημα είναι «η ολοκλήρωση των Μελετών (αποτύπωσης, αρχιτεκτονικής, στατικής, η/μ και ενεργειακής αναβάθμισης) για τον πλήρη εκσυγχρονισμό του Ναυταθλητικού Κέντρου στη Νέα Χώρα. Εντός του Φεβρουαρίου ολοκληρώνονται και ως το τέλος Μαρτίου θα έχουμε τα τεύχη δημοπράτησης και την ολοκληρωμένη χρηματοδότηση του μεγάλου έργου πνοής για το Κολυμβητήριο Χανίων. Για την αναβάθμισή του μετά από δεκαετίες σε σύγχρονο και ασφαλές, όπως αρμόζει στη λαμπρή ναυταθλητική ιστορία του νομού», σημειώνει ο κ. Αυγενάκης.
Προσθέτει, δε, ότι «παράλληλα, εντός των προσεχών ημερών θα ρυθμιστούν με ειδική διάταξη στη Βουλή, τα πολεοδομικά του ζητήματα, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της κολυμβητικής εγκατάστασης είναι δομημένο στον αιγιαλό».
ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΧΑΝΙΩΝ
Ο Υφυπουργός Αθλητισμού τονίζει, ακόμη, ότι «ήδη, τα αποτελέσματα της δουλειάς της Διοίκησης του ΕΑΚ είναι ορατά σε όλους και τους ευχαριστώ θερμά. Το Εθνικό Στάδιο μετεξελίσσεται σε ασφαλές, σύγχρονο και προσβάσιμο σε ολοένα και περισσότερους, με παρεμβάσεις στοχευμένες και μεθοδικές. Κι επειδή εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, για το 2022 έχει τον μεγαλύτερο προϋπολογισμό από όλα τα περιφερειακά ΕΑΚ της χώρας, ύψους 1,05 εκατ. ευρώ».
Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ
Ο κ. Αυγενάκης επισημαίνει, επίσης, ότι «η στήριξή μας στον ερασιτεχνικό αθλητισμό είναι έμπρακτη και διαρκής. Τα 83 αθλητικά σωματεία του νομού, νόμιμα και εγγεγραμμένα στο Μητρώο του Υφυπουργείου, επιδοτήθηκαν με 320.000 ευρώ την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ως προκαταβολή από την ετήσια χρηματοδότηση του νέου τρόπου φορολογίας των κερδών του Στοιχήματος. Και εξ αυτών ο ΝΟΧ εισέπραξε 83.756 ευρώ».
Ο ίδιος υπογραμμίζει πως, «παράλληλα, με τον Δήμαρχο Αποκορώνου, δρομολογήσαμε το έργο της κατασκευής πλωτής εξέδρας για κανόε καγιάκ ΑμεΑ στη Λίμνη του Κουρνά».
Σημειώνεται ότι η διήμερη επίσκεψη τού κ. Αυγενάκη στα Χανιά ολοκληρώνεται σήμερα το απόγευμα, με προγραμματισμένη συνάντηση που θα έχει με τον πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης Ευαγγέλο Διαμαντόπουλο, στη διάρκεια της οποίας «θα εξετάσουμε την πρόοδο της μελέτης επικαιροποίησης της λειτουργίας, για πρώτη φορά, του Κολυμβητηρίου στο Ακρωτήρι», σημειώνει ο Υφυπουργός Αθλητισμού.