Το όριο των 300 καταστημάτων «σπάνε» οι τράπεζες, με πρώτη τον τόνο να δίνει η Eurobank που έχει περιορίσει τα καταστήματά της κάτω από 290 περίπου σε όλη την Ελλάδα, ενώ σε απόσταση αναπνοής είναι και η Alpha Bank με 292 καταστήματα σήμερα.
Μετά και το νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου για το προσωπικό που ανακοίνωσε η Eurobank που συνδυάζεται με στοχευμένη αναδιάρθρωση του δικτύου σε συγκεκριμένους νομούς, ο αριθμός των καταστημάτων εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει τα 250 έως τα τέλη του έτους, ενώ σε ανάλογες κινήσεις επιδίδονται όλες οι τράπεζες, που επιδιώκουν περαιτέρω μείωση του κόστους με συρρίκνωση του δικτύου και περιορισμό του απασχολούμενου προσωπικού στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της Ευγενίας Τζώρτζη στο moneyreview.gr, εντός του 2022 περί τα 100-150 καταστήματα θα βάλουν λουκέτο, ενώ η μείωση των τραπεζοϋπαλλήλων υπολογίζεται ότι θα φτάσει έως και 2.000.
Συνολικά μέσα από τα προγράμματα εθελούσιας εξόδου από το 2013 έως και τα τέλη του 2021 έχουν αποχωρήσει 20.000 υπάλληλοι και το κόστος που πήραν εφάπαξ οι τέσσερις συστημικές τράπεζες εκτιμάται ότι ξεπέρασε τα 2,5 δισ. ευρώ.
Ο περιορισμός του δικτύου συνδυάζεται και με την αλλαγή της φυσιογνωμίας των καταστημάτων που μετατρέπονται από κέντρα συναλλαγών σε συμβουλευτικά κέντρα με phygital χαρακτηριστικά.
Την αυλαία για τη μείωση του προσωπικού άνοιξε για το τρέχον έτος η Eurobank με το νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου που ανακοίνωσε και το οποίο θα τρέξει έως τις 28 Φεβρουαρίου. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε υπαλλήλους που εργάζονται στη Γενική Διεύθυνση Κεντρικών Εργασιών και Λειτουργιών Ομίλου της Τράπεζας ή της Eurobank Holdings και στην Γενική Διεύθυνση Δικτύου Καταστημάτων με έμφαση στους νομούς Αργολίδας, Αρκαδίας, Αχαΐας, Ημαθίας, Καβάλας, Κορινθίας, Λάρισας, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Πέλλας, Τρικάλων, Φθιώτιδας και Χίου, για τους οποίους προβλέπεται αυξημένη αποζημίωση έως και 50 μισθούς (από 42 μισθούς που προβλέπεται για τους υπαλλήλους άλλων νομών), «φωτογραφίζοντας» και το σχεδιασμό για αναδιάρθρωση του δικτύου στις συγκεκριμένες περιοχές. Αν και η Τράπεζα δεν έχει θέσει επίσημο στόχο, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μείωση του προσωπικού κατά 300 υπαλλήλους. Η Τράπεζα ολοκλήρωσε στα τέλη του 2021 ένα μικρότερο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου για το προσωπικό (40 περίπου άτομα) που εργάζονταν στη δραστηριότητα του merchant acquiring, που μεταβιβάστηκε στην Wordline.
Σε στοχευμένη συρρίκνωση του δικτύου των καταστημάτων κατά 20-25 καταστήματα, θα οδηγηθεί σύμφωνα με πληροφορίες και η Εθνική τράπεζα, το δίκτυο της οποίας αριθμεί σήμερα περί τα 350 καταστήματα. Η Τράπεζα μετά την υψηλή συμμετοχή που υπήρξε στο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου στα τέλη του 2021 με την αποχώρηση 430 υπαλλήλων, η Τράπεζα διατηρεί ανοιχτό το ενδεχόμενο για ένα νέο πρόγραμμα με στοχευμένα χαρακτηριστικά, ενώ περαιτέρω μείωση του προσωπικού κατά 130 άτομα αναμένεται να επέλθει μέσω του προγράμματος αποχώρησης προσωπικού από τη διεύθυνση καθυστερήσεων δανείων στην εταιρεία διαχείρισης doValue, στο πλαίσιο της συμφωνίας για την ανάληψη της διαχείρισης του χαρτοφυλακίου κόκκινων δανείων Frontier.
Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη πολιτική σε πιο διευρυμένη μάλιστα κλίμακα έχουν εφαρμόσει η Alpha Bank, η Eurobank και η τράπεζα Πειραιώς μέσω της μεταφοράς 800, 600 και 1.000 υπαλλήλων αντίστοιχα στις εταιρείες διαχείρισης Cepal, doValue και Intrum που δημιουργήθηκαν μέσω της απόσχισης του τομέα καθυστερήσεων και της μεταφοράς των υπαλλήλων σε ξεχωριστές εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων. Οι υπάλληλοι αυτοί δεν έχουν ενταχθεί σε προγράμματα εθελούσιας εξόδου, αλλά πριμοδοτηθεί με ειδικά κίνητρα και περιλαμβάνονται στη συνολική μείωση του προσωπικού που έχουν πετύχει οι συστημικές τράπεζες.
Σε μεγαλύτερη μείωση του δικτύου της που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει ίσως και τα 50 καταστήματα αναμένεται να προχωρήσει η τράπεζα Πειραιώς, που διαθέτει άλλωστε και το πιο πολυάριθμο δίκτυο με 410 καταστήματα σήμερα και προσωπικό 8.900 υπαλλήλων. Η τράπεζα έχει θέσει ως στόχο στο πλαίσιο του σχεδίου μετασχηματισμού τα 380 καταστήματα από 578 που αριθμούσε το δίκτυο το 2019, σημείο εκκίνησης και του σχεδίου μετασχηματισμού που έχει ανακοινώσει η διοίκηση της Τράπεζας, ενώ το προσωπικό έχει μειωθεί κατά 1.800 άτομα περίπου τον τελευταίο χρόνο και στόχος είναι να περιοριστεί στους 7.500 υπαλλήλους.
Στοχευμένες παρεμβάσεις δρομολογεί και η Alpha Bank, η οποία έχει επιτύχει το στόχο για μείωση του δικτύου κάτω από τα 300 καταστήματα από 360 που αριθμούσε το δίκτυο ένα περίπου χρόνο πριν. Η Τράπεζα ολοκλήρωσε εντός του 2021 ένα μεγάλο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου του προσωπικού μέσω του οποίου αποχώρησαν 600 υπάλληλοι, επιτυγχάνοντας τη μείωση του προσωπικού που εργάζεται στο δίκτυο και τις κεντρικές υπηρεσίες της Τράπεζας στην Ελλάδα στα 5.900 άτομα.