Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Δημοτικού Γηροκομείου Χανίων ορίστηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, στη διάρκεια της οποίας ανέβηκαν ιδιαίτερα οι τόνοι κατά τη συζήτηση τού συγκεκριμένου θέματος.
Αιτία ήταν το γεγονός ότι ο κ. Σημανδηράκης επέλεξε να εξαντλήσει τα περιθώρια που εκ του νόμου έχει, ορίζοντας τα 7 από τα 11 μέλη στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος, ευχαριστώντας, παράλληλα, τα μέλη των οποίων η θητεία δεν ανανεώθηκε.
Η επιλογή αυτή, που είχε ως αποτέλεσμα τη μη εκπροσώπηση στο Διοικητικό Συμβούλιο τριών παρατάξεων της αντιπολίτευσης, προκάλεσε, αρχικά, την αντίδραση του Νίκου Βουρλάκη («Λαϊκή Συσπείρωση») και, ακολούθως, κατά χρονική σειρά, την έντονη κριτική από τον Σεραφείμ Ρίζο («Ανταρσία στα Χανιά») και τον Τάσο Βάμβουκα («Δήμος Ενεργών Πολιτών»).
«Η “Λαϊκή Συσπείρωση” δεν έχει προταθεί… Δεν το θέλετε. Δεν μπορούμε να υπερψηφίσουμε το Διοικητικό Συμβούλιο», σημείωσε ο Νίκος Βουρλάκης.
«Τι λέτε κ. Βουρλάκη; Εδώ υπήρχε δικό μας αναπληρωματικό μέλος» (σ.σ.: Φώτης Μπιχάκης) «και το καρατομήσανε. Άρα, στην πραγματικότητα αυτό που θέλει η Δημοτική Αρχή στο Γηροκομείο είναι να έχει ένα Διοικητικό Συμβούλιο απόλυτα ελεγχόμενο για να μπορεί να μην έχει έλεγχο από πουθενά. Και ξέρουμε ότι από τη δική μας την πλευρά αποκαλύψαμε το προηγούμενο διάστημα. Και με συγχωρείτε, αλλά ακόμα και η κα Ντερμανάκη», (σ.σ.: η κα Χαρίκλεια Ντερμανάκη, τέως, πλέον, αντιπρόεδρος του Δημοτικού Γηροκομείου Χανίων, υποψήφια με τον συνδυασμό Σημανδηράκη), «απ’ ό,τι έχω πληροφορηθεί, την οποία επίσης καρατομήσατε παρά τις ευχαριστίες σας, είχε ζητήσει και τη λίστα όλων των ακινήτων. Μήπως γι’ αυτό φιμώνεται και η κα Ντερμανάκη;», επισήμανε, αμέσως μετά, ο Σεραφείμ Ρίζος.
Απαντώντας, ο Δήμαρχος Χανίων σημείωσε ότι «για να μη δημιουργούνται εντυπώσεις και ακούγονται πάλι μεγαλοστομίες από τον κ. Ρίζο να πω ότι το Καταστατικό του Δημοτικού Γηροκομείου δυστυχώς δεν προβλέπει αναπληρωματικούς… Στην προηγούμενη εκλογή, που δεν είχαμε την ενημέρωση, κακώς, αλλά δεν είχαμε την ενημέρωση ότι δεν υπήρχαν αναπληρωματικά μέλη, εγώ είχα μιλήσει με τον κ. Ρίζο και μου ζητήσει -και ευλόγως, το δικαίωμα να εκπροσωπηθεί είναι σεβαστό- ένα συγκεκριμένο πρόσωπο, που ανήκει στην παράταξή του, να συμμετέχει στα αναπληρωματικά μέλη. Και του είπα, “φυσικά”. Και ο ίδιος άνθρωπος με κατηγορεί τώρα επειδή δεν υπάρχουν, τελικά, αναπληρωματικά μέλη στο συγκεκριμένο Συμβούλιο».
Δείτε ΕΔΩ την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, στις 2 Δεκεμβρίου 2019, με την οποία είχαν οριστεί τακτικά, αλλά και αναπληρωματικά μέλη στο Διοικητικό Συμβούλιο του Δημοτικού Γηροκομείου.
Λίγο αργότερα, τον λόγο ζήτησε ο Τάσος Βάμβουκας πήρε τον λόγο, τονίζοντας ότι «μπορεί να αναφέρει αυτό η νομοθεσία, αλλά εδώ πέρα υπάρχει και μία πρακτική και νομίζω ότι πρέπει να υπάρχει μία καλή διάθεση εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής, τουλάχιστον να δώσει το δικαίωμα στις παρατάξεις να βάλουν κάποιους πολίτες, μιας και είναι έτσι τα πράγματα. Θεωρώ, δηλαδή, ανεπίτρεπτο να περιορίζεται τόσο πολύ η συμμετοχή του υπόλοιπου Δημοτικού Συμβουλίου. Αυτό νομίζω ότι είναι το σωστό και το δημοκρατικό. Και πρέπει να σας πω ότι και σ’ εμάς υπήρχε ο Κανονισμός, αλλά ο κ. Παπαντωνάκης, από την πλευρά της “Λαϊκής Ενότητας” συμμετείχε στο προηγούμενο Συμβούλιο».
Ακολούθησαν δευτερολογίες, σε υψηλή ένταση, με τον κ. Ρίζο να θέτει το εξής ερώτημα: «Όλες οι αποφάσεις που πάρθηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο του Γηροκομείου με τη συμμετοχή αναπληρωματικών μελών είναι παράνομες;»
«Κανείς αναπληρωματικός δεν έχει ψηφίσει στο Δ.Σ. Να κοιτάξουμε τα πρακτικά για να δούμε πότε ψήφισε αναπληρωματικό μέλος», απάντησε ο πρόεδρος του Δημοτικού Γηροκομείου Χανίων Γιάννης Σημαντηράκης.
Τελικά, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Δημοτικού Γηροκομείου Χανίων έχει ως εξής:
1. Γιάννης Σημαντηράκης (πρόεδρος, δημοτικός σύμβουλος παράταξης Σημανδηράκη).
2. Ελένη Ζερβουδάκη (αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής).
3. Γιώργος Φραγκιαδάκης (γενικός γραμματέας Δήμου Χανίων).
4. Σοφία Καντανολέων (γιατρός, υποψήφια με τον συνδυασμό Σημανδηράκη).
5. Ευτύχης Κοντορινάκης (εργαζόμενος στο Νοσοκομείο Χανίων, υποψήφιος με τον συνδυασμό Δαμιανάκη).
6. Νίκος Παντιέρας (μέλος Δ.Σ. Νοσοκομείου Χανίων).
7. Χαράλαμπος Κουρούσης (δημοτικός σύμβουλος, παράταξη Σαρρή).
8. Βαΐτσης Τελεμένης (δημοτικός σύμβουλος, παράταξη Παπαδογιάννη).
9. Ειρήνη Στυλιανουδάκη – Αθουσάκη (γιατρός, υποψήφια με την παράταξη Αρχοντάκη).
10. Γιάννης Χαλκιαδάκης, εκπρόσωπος Δημοτικής Κοινότητας Χανίων.
11. Βασίλης Κουρομιχελάκης, εκπρόσωπος εργαζομένων Δημοτικού Γηροκομείου Χανίων.
Σημειώνεται ότι τα πρώτα επτά πρόσωπα προτάθηκαν από τον Δήμαρχο Χανίων, ενώ η Δημοτική Κοινότητα Χανίων και οι εργαζόμενοι του Δημοτικού Γηροκομείου Χανίων συμμετέχουν εξ οφίτσιο στο Δ.Σ. του Ιδρύματος.
Σημειώνεται, τέλος, ότι ο Αντιπρόεδρος του Γηροκομείου εκλέγεται από το Διοικητικό Συμβούλιο, όπως διευκρίνισε ο κ. Σημανδηράκης.