Αντιπαράθεση σήμερα, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, αναφορικά με το θέμα των βραβεύσεων του Δήμου, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στα «Best City Awards 2022».
Αρχικά, ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης αναφέρθηκε στις διακρίσεις του Δήμου Χανίων «και από το βήμα του Δημοτικού Συμβουλίου και να αποσαφηνίσω κάποια πράγματα», όπως χαρακτηριστικά είπε.
Και συνέχισε: «Να πω ότι η διάκριση αυτή, όπως και κάθε διάκριση που απευθύνεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν αποτυπώνει το σημείο το οποίο είμαστε, αποτυπώνει τα βήματα τα οποία κάναμε. Αυτό ακριβώς αξιολόγησε η Επιτροπή, υπό τη συνδιοργάνωση, ουσιαστικά, της ΚΕΔΕ και της Περιφέρειας Αττικής, με μία Επιτροπή από Δημάρχους με επικεφαλής τον δήμαρχο και πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Παπαστεργίου, όπου τις 4 προτάσεις που υπέβαλε ο Δήμος Χανίων τις αξιολόγησαν και τους έδωσαν το πρώτο βραβείο και ταυτόχρονα το συνολικό πρώτο βραβείο του συγκεκριμένου διαγωνισμού αξιολόγησης των πολιτικών ενεργειών των Δήμων. Θεωρώ ότι κάθε διάκριση, κάθε Δήμου, δίνει την ευκαιρία να ακουστεί θετικά το όνομά του σε εθνικό επίπεδο και να επιβραβεύσει όχι τη Δημοτική Αρχή αλλά τη συλλογική δουλειά η οποία γίνεται σε κάθε Δήμο, με κυρίαρχους πρωταγωνιστές τους εργαζόμενους στους Δήμους. Έτσι, θα ήθελα να τους ευχαριστήσω για την πολύ καλή, για την άριστη συνεργασία, η οποία υπάρχει και για τις 4 διακρίσεις», σημείωσε ο κ. Σημανδηράκης και ακολούθως αναφέρθηκε στο τι ακριβώς αφορούσαν τα βραβεία που έλαβε ο Δήμος Χανίων.
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Σημανδηράκης επανέλαβε ότι «τα βραβεία αυτά αποτυπώνουν τα βήματα που έγιναν τα τελευταία χρόνια, δεν αποτυπώνουν εκεί που θέλουμε να είμαστε. Είναι πάρα πολλή η δουλειά που πρέπει να γίνει σε πάρα πολλές κατηγορίες, αυτά ήταν σε τέσσερις συγκεκριμένες, όμως η αναγνώριση που υπήρχε από τους υπόλοιπους Δήμους, που ήταν και οι αξιολογητές των προτάσεών μας, θεωρώ ότι επικυρώνει τη σημαντική συλλογική προσπάθεια που γίνεται στον Δήμο Χανίων και την κατεύθυνση την οποία έχουμε αποφασίσει».
Τάσος Βάμβουκας: «Κάνετε δημόσιες σχέσεις με ξένα κόλλυβα»
Ο Τάσος Βάμβουκας τόνισε, από την πλευρά του, ότι «για τη βράβευση του Δήμου ως Smart City δηλώνουμε φυσικά την ικανοποίησή μας, ειδικά από τη στιγμή που το σημαντικότερο από τα προγράμματα που βραβεύτηκαν, η ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών μονάδων, ύψους 7 εκατ. ευρώ, ξεκίνησε επί δικών μας ημερών. Φυσικά δεν περιμέναμε να αναφέρετε κάτι τέτοιο, γιατί έχουμε συνηθίσει να κάνετε δημόσιες σχέσεις με ξένα κόλλυβα», σημείωσε ο τέως Δήμαρχος Χανίων.
Ο κ. Βάμβουκας επισήμανε ότι «υπάρχει, βέβαια, και το άλλο θέμα αυτό του οικονομικού κόστους αυτής της προβολής. Στη δική μας θητεία αρκούμασταν σε ένα δελτίο Τύπου σε τέτοιες περιπτώσεις με την ελάχιστη εκπροσώπιση. Εδώ προκύπτει ότι από τον Δήμο συμμετείχαν 9 άνθρωποι. Μάλιστα πήρατε μαζί σας και το Γραφείο Τύπου σε αυτό το ταξίδι. Φαίνεται πως δεν έχετε την αίσθηση της οικονομίας όταν πρόκειται για τη δημόσια προβολή. Κακώς, ειδικά την περίοδο οικονομικών δυσκολιών που διανύουμε με τα όσα συμβαίνουν στον διεθνή περίγυρο».
Ο κ. Βάμβουκας υπογράμμισε, ακόμη, ότι «οι καιροί δεν είναι εύκολοι και καλό θα είναι να αποκτήσετε μια αίσθηση οικονομικής πειθαρχίας, όσο και αν σας δυσκολεύει. Δεν εννοώ φυσικά ότι δεν θα έπρεπε να ταξιδέψουν οι υπηρεσιακοί που εργάστηκαν και κοπίασαν γι’ αυτά τα προγράμματα, αλλά και το Γραφείο Τύπου; Αν κάποιος έπρεπε να παραβρίσκεται στη βράβευση αυτός δεν είναι άλλος από τον κ. Ξανθουδάκη που χειρίστηκε 3 από τα 4 προγράμματα που βραβεύτηκαν, αλλά να είστε σίγουρος ότι και να του το προτείνατε δεν θα πήγαινε, όχι για κανέναν άλλο λόγο αλλά γιατί χαρακτηρίζεται από πλήρη αδιαφορία για την προβολή του και συναίσθηση ευθύνης για το δημόσιο χρήμα».
Γ. Σαρρής: «Το too much έχει το αντίθετο αποτέλεσμα»
Σχολιάζοντας την αναφορά του Δημάρχου Χανίων στα βραβεία, ο Γιάννης Σαρρής σημείωσε: «Να αποφύγουμε αυτό που λέμε στο χωριό μου, το too much. Όταν παραγίνεται έχει το αντίθετο αποτέλεσμα».
Ν. Βουρλάκης: «Θέλει μεγάλη εξυπνάδα για να κυκλοφορείς σε αυτούς τους δρόμους»
«Καλά κάνατε και τα πήρατε τα βραβεία. Αλλά έπρεπε να τα δώσετε σε έξυπνους πολίτες. Γιατί πρέπει να έχεις μεγάλη εξυπνάδα για να κυκλοφορείς στα πεζοδρόμια και σε αυτούς τους δρόμους», σχολίασε ο Νίκος Βουρλάκης.
Σ. Ρίζος: «Τα βραβεία αφορούν πολιτικές καριέρες συγκεκριμένων προσώπων»
«Οι επικοινωνιακού τύπου βραβεύσεις καλές είναι, αλλά αυτές αφορούν τις πολιτικές καριέρες συγκεκριμένων προσώπων. Δεν αφορούν τις ανάγκες του Δήμου. Και είναι μακριά από τις ανάγκες, από την κατάσταση την οποία βιώνουμε», ανέφερε ο Σεραφείμ Ρίζος.
Τ. Αλόγλου: «Κολλήσαμε στα βραβεία»
O αντιδήμαρχος Οικονομικών Τάσος Αλόγλου, ο οποίος απάντησε από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής, ανέφερε τα εξής:
«Ειλικρινά δεν περίμενα να μπούμε στη διαδικασία για μία, ας το πούμε, εκδήλωση, όπως είναι αυτή η οποία κάθε χρόνο γίνεται… Αν δεν κάνω λάθος, φέτος ήταν η πέμπτη φορά που γινόντουσαν τα βραβεία, τα οποία τυγχάνει η εταιρεία να τα ονομάζει Smart Cities ή Έξυπνες Πόλεις ή οτιδήποτε άλλο. Βέβαια, τα βραβεία είχαν πάρα πολλές κατηγορίες, για τις οποίες συμμετείχαν Δήμοι και βραβεύτηκαν ανάλογα. Δεν περίμενα λοιπόν να γίνει τόσος ντόρος. Δεν μπορώ να καταλάβω και δεν μπορώ να μαντέψω το τι τελικά θέλουμε για την πόλη μας. Όπως και δεν μπορώ να γνωρίζω τι από αυτά που θα πω θα βγούνε προς τα έξω ή τι θα επιλέξουμε να βγούνε προς τα έξω προκειμένου να μείνουν στη συνείδηση και στο υποσυνείδητο του κόσμου.
Εγώ όμως οφείλω να πω κάποια πράγματα, τα οποία δεν ήθελα, αλλά μιας και αναφερθήκατε για φιέστες, για σόου, για, για, για…, πρέπει να γνωρίζετε κι εσείς ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Δήμος συμμετέχει σε διαδικασία τέτοια, εκδήλωση. Είναι μια εκδήλωση που και άλλες φορές στο παρελθόν έχουμε συμμετάσχει και με έξι άτομα και με λιγότερα και με περισσότερα. Αυτό έχει να κάνει με την Αυτοδιοίκηση και την πολιτική. Όλα, εκτός από τα προβλήματα της καθημερινότητας, έχουν και μια δόση δημοσιότητας και αυτό είναι που στην ουσία τρέφει και την καθημερινότητα της πολιτικής. Το να προβάλλονται τα έργα από επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού μέχρι επίπεδο διοίκησης κεντρικής, όπως είναι μια κυβέρνηση. Δεν νομίζω ότι καθένας δεν προσπαθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να προβάλλει το έργο το οποίο κάνει. Τον ίδιο απολογιστικό χαρακτήρα έχει μια Δημοτική Αρχή όταν ολοκληρώνει τη θητεία της, τον ίδιο προϋπολογιστικό χαρακτήρα έχει μια Δημοτική Αρχή όταν ξεκινάει τη θητεία της, με τους στόχους τους οποίους θέλει να πετύχει ή τους στόχους τους οποίους πέτυχε κατά τη διάρκειά της. Και αυτό είναι ένα σόου στην ουσία και αυτό θα έπρεπε να έχει την ίδια διαδικασία επικριτική ή επιβραβευτική απ’ όλους.
Κολλήσαμε λοιπόν στα βραβεία. Ας δούμε λοιπόν τι είναι αυτά τα βραβεία. Ναι, είναι μία διαδικασία στην οποία συνδιοργανώνει η ΚΕΔΕ, ο ανώτατος θεσμός που εκπροσωπεί τους Δήμους στη χώρα μας, άρα για ποιον λόγο να αμφισβητήσουμε τη συνδιοργάνωση μιας εκδήλωσης στην οποία συμμετέχει η ΚΕΔΕ; Δεν είναι κάτι το ιδιωτικό. Συνδιοργανώνει η Περιφέρεια Αττικής, η μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας μας και είναι μία διαδικασία στην οποία υπάρχει μία Κριτική Επιτροπή -νομίζω γύρω στους 30 Δημάρχους απ’ όλη τη χώρα- η οποία βαθμολογεί σε κάθε κατηγορία συμμετοχών τους Δήμους. Ναι, για να συμμετάσχεις στη διαδικασία πληρώνεις. Δεν πληρώνεις για να πάρεις το χρυσό μετάλλιο ή το ασημένιο ή το χάλκινο, πληρώνεις για να συμμετάσχεις στον διαγωνισμό. Θα μπορούσες να μη συμμετάσχεις στον διαγωνισμό. Εδώ επανέρχομαι στην αρχική τοποθέτηση για όλους σας που έχει να κάνει με το κατά πόσο θέλουμε να γνωστοποιήσουμε στην υπόλοιπη Ελλάδα κάποια βήματα τα οποία έχει κάνει ο Δήμος μας τα τελευταία χρόνια σε συγκεκριμένες κατηγορίες.
Πήραν βραβεία όλοι οι Δήμοι; Πήραν βραβεία αρκετοί Δήμοι. Το σύνολο ίσως και οι περισσότεροι Δήμοι που συμμετείχαν. Ήταν πάρα πολλές οι κατηγορίες, δεν ήταν μονάχα τέσσερις οι κατηγορίες στις οποίες συμμετείχαμε εμείς. Αν δεν κάνω λάθος, εκείνο το βράδυ κουραστήκαμε να είμαστε στη διαδικασία, πρέπει να ήταν πάρα πολλές οι κατηγορίες και αρκετοί Δήμοι πήραν… Πήρε η Χάλκη και μπράβο που πήρε η Χάλκη, γιατί είναι ένα νησί με πολύ λίγους κατοίκους και καλά κάνει και πήρε η Χάλκη για να δείξουμε ότι υπάρχει αυτό το νησί. Πήρε η Ξάνθη και καλά κάνει και πήρε η Ξάνθη, γιατί είναι και αυτός ένας Δήμος απομακρυσμένος, ο οποίος πρέπει να φαίνεται στον χάρτη της χώρας μας αυτοδιοικητικά. Πήραν και άλλοι Δήμοι από την υπόλοιπη Κρήτη. Πήραν Δήμοι που συμμετείχαν.
Πόσα άτομα πήγαμε; Δεν μπήκαμε να διαφημίσουμε ότι τα έξοδα του Δήμου βάρυναν τον προϋπολογισμό μας για πέντε άτομα, γιατί οι υπόλοιποι έβαλαν από την τσέπη τους, τα πληρώσαν από την τσέπη τους. Αλλά εσείς μένετε στον αριθμό. Μετράτε κεφάλια, λες και είμαστε, ξέρω εγώ, αρνιά στο τσιγκέλι πάνω και μας μετράτε σε σώματα. Γιατί αυτό δεν θέλαμε να κάνουμε. Συμμετείχαμε λοιπόν αυτοί που βλέπατε και μετρήσατε, αλλά δεν μείνατε στην ουσία, ότι πόσοι από αυτούς που συμμετείχαν ο Δήμος κάλυψε τα έξοδά τους… Είτε τα αεροπορικά είτε του να μείνουν σε ξενοδοχεί. Όχι, δεν κάλυψε ο Δήμος το σύνολο των χρημάτων των ατόμων που βλέπετε στις φωτογραφίες. Αλλά ούτε πλουραλιστές είμαστε, ούτε άνθρωποι που θέλουμε να δείχνουμε αν κάνουμε ή δεν κάνουμε. Αποφασίσαμε να πάμε εννιά άτομα, ναι. Θέλαμε να πάμε εννιά άτομα. Και ήταν μια απόφαση την οποία ο Δήμαρχος, στην ουσία, το ζήτησε, γιατί ήταν ο μοναδικός Δήμαρχος, ενώ σε όλα τα υπόλοιπα βραβεία υπήρχαν Δήμαρχοι οι οποίοι παραλάμβαναν αυτοί τα βραβεία και αυτοπροβάλλονταν, ήταν ο μοναδικός Δήμαρχος ο οποίος σήκωσε τους Αντιδημάρχους του και τους υπηρεσιακούς για να παραλάβουν τα βραβεία. Και το μοναδικό βραβείο που πήρε ο Δήμαρχος ήταν το βραβείο που το είπανε Smart City.
Τι είναι τόσο έξυπνο; Σε αυτό δεν μπορώ να μη μιλήσω. Ούτε Ντουμπάι γίναμε, ούτε Βρυξέλλες, ούτε Στρασβούργο, ούτε η καλύτερη πόλη στον κόσμο για να ζούμε γίναμε. Έχουμε πολλά πολλά βήματα να κάνουμε μπροστά, αλλά τι καταφέραμε αυτά τα δύο τελευταία χρόνια; Μέχρι το 2019 ο Δήμος Χανίων στο σύνολό του, από την ίδρυσή του το 2010 μέχρι το 2019» (αναφέρεται στον «Καλλικρατικό» Δήμο Χανίων, ο οποίος δημιουργήθηκε από την 1η Ιανουαρίου 2011) «είχε εξυπηρετήσει συνολικά 25 αιτήματα μέσω e-mail, τα οποία θεωρούνταν ηλεκτρονική εξυπηρέτηση. Τα τελευταία δυόμιση χρόνια, με την αλλαγή του λογισμικού, με τις ενέργειες οι οποίες έχουν γίνει, έχουμε πλήρως ψηφιοποιήσει όλες τις υπηρεσίες του Δήμου μας και έχουμε καταφέρει να εξυπηρετήσουμε και να ολοκληρώσουμε παραπάνω από 45.000 αιτήματα, τα οποία έχουν έρθει ηλεκτρονικά στον Δήμο Χανίων. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Ότι 45.000 πολίτες δεν πάτησαν τα πόδια τους, ως φυσική παρουσία, στον Δήμο Χανίων για να τους απαντήσει και να εξυπηρετηθούν. Σημαίνει ότι 45.000 πολίτες απλώς από το έξυπνο κινητό τους ή από τον υπολογιστή τους στο σπίτι τους κατάφεραν να ολοκληρώσουν μια υπηρεσία, χωρίς να χρειαστεί να έρθουν εδώ. Αυτό ναι, είναι έξυπνο. Αυτό δεν μπορούμε να το αμφισβητήσουμε. Είτε μας αρέσει είτε δεν μας αρέσει. Τώρα, το να μιζιεράζουμε είναι ένα χαρακτηριστικό και είναι και δικαίωμα τού να αντιπολιτεύεται κάποιος…», κατέληξε ο κ. Αλόγλου.