Για τις προκλήσεις σχεδιασμού, κατασκευής και λειτουργίας του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων μίλησε ο αρχιτέκτοντας του εμβληματικού κτηρίου Θεοφάνης Μπομπότης, ο οποίος παραβρέθηκε χθες στην ξενάγηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο νέο τοπόσημο της Κρήτης.
«Η κάθε εποχή έχει τα δικά της χαρακτηριστικά, έχει τα δικά της στοιχεία. Μέλημα, κατά τη δική μου άποψη, των αρχιτεκτόνων, αλλά και όλων των πολιτών, οι οποίοι αποδέχονται στο τέλος αυτό που διαμορφώνεται, είναι να αφήσουμε κι εμείς στη δική μας εποχή το δικό μας στίγμα σχεδιασμού, το οποίο πρέπει να είναι ειλικρινές, να είναι αληθινό και να έχει αιτία ύπαρξης», υπογράμμισε ο κ. Μπομπότης, όταν ρωτήθηκε από το HANIA.news πώς αντιμετώπισε την πρόκληση να σχεδιάσει ένα έργο μεγάλης κλίμακας σε μία ιστορική συνοικία των Χανίων με συγκεκριμένα αρχιτεκτονικά και πολεοδομικά χαρακτηριστικά.
«Να μην είναι απλώς ένα κτήριο», πρόσθεσε ο κ. Μπομπότης, «το οποίο έχει κάποιο στοιχείο – διάκοσμο, ο οποίος είναι προσωρινού χαρακτήρα και στο μέλλον ή και στο εγγύς μέλλον να κουράσει. Άρα, λοιπόν, η διαχρονικότητα έχει μεγάλη σημασία και ως εκ τούτου το αληθινό κτήριο μπορεί να συνδυαστεί με οποιοδήποτε άλλο κτήριο είναι αληθινό. Στο παρελθόν, ο πολιτισμός έχει δώσει αληθινά κτήρια γιατί υπήρχε μια πολύ ποιοτική σκέψη. Θέλω να πιστεύω ότι αυτό που κάναμε θα ζήσει στον χρόνο», σημείωσε ο βραβευμένος αρχιτέκτονας.
Διαβάστε ακόμη: Αποκαλυπτήρια | Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων μέσα από 50+ εικόνες
Ο κ. Μπομπότης τόνισε, ακόμη, πως «είναι πολύ σημαντικό να σχεδιάζει κάποιος Μουσεία, διότι είναι τα κτήρια που φιλοξενούν πολιτισμό και το πιο σημαντικό, κατά την άποψή μου, δεν είναι τόσο η έκθεση του πολιτισμού του παρελθόντος, αλλά είναι η παραγωγή του πολιτισμού σήμερα. Αυτό είναι το πιο σημαντικό κομμάτι, τμήμα της όλης αυτής προσπάθειας και αυτό εξαρτάται από μια σειρά από πράγματα».
Ερωτηθείς αναφορικά με το τελικό αποτέλεσμα στα Χανιά, ο κ. Μπομπότης είπε πως «είναι μια μεγάλη ικανοποίηση δεδομένου ότι δεν είναι ένα κτήριο απλό, δεν είναι ένα κτήριο ιδιωτικό, ένα κτήριο μιας δραστηριότητας επαγγελματικής ή κοινωνικής, είναι ένα κτήριο πολιτισμού. Ως εκ τούτου, δεν μπορεί παρά να είναι πολύ σημαντικό για όλους μας, για σας που θα το έχετε και θα το βλέπετε στο μέλλον. Και αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι ότι ο σχεδιασμός του είναι τέτοιος, σε ένα επίπεδο λιτότητας, θα έλεγα και δωρικότητας, έτσι ώστε να έχει μια διαχρονική παρουσία στην πόλη και να προσφέρει στον πολιτισμό και να αναδείξει ιδιαίτερα, όχι τόσο μόνο τα εκθέματα αυτά καθ’ εαυτά αλλά και τις αξίες και τις αιτίες που δημιούργησαν αυτά τα εκθέματα, ώστε να γίνει κτήμα η αξία -πιθανώς σε κάποιο βαθμό έχει εκφυλιστεί στη σημερινή εποχή- και οι αξίες αυτές να επανέρθουν στον σημερινό πολιτισμό. Γι’ αυτό λέω είναι σημαντικό να παράξει πολιτισμό και όχι μόνο να τον εκθέσει», κατέληξε ο κ. Μπομπότης.