«Θα ευχόμουν λίγο περισσότερη σοβαρότητα από τα υπόλοιπα κόμματα», δήλωσε σήμερα η βουλευτής Χανίων της ΝΔ, πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με αφορμή την κριτική που ασκούν στην κυβέρνηση.
«Περνάμε μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Σε όλη την Ευρώπη σήμερα τα κόμματα συνεργάζονται για να δουν πώς μπορούν να ξεπεράσουν μια κρίση εξωγενή. Μόνο στην Ελλάδα αναζητούν κάποια κόμματα της Αντιπολίτευσης στους εξωγενείς παράγοντες που ταλαιπωρούν σήμερα τη χώρα, επιχειρήματα για να χτυπήσουν την Κυβέρνηση. Αλλά δεν πειράζει. Ο ελληνικός λαός ξέρει, βλέπει και αποφασίζει», σημείωσε η κα Μπακογιάννη στο περιθώριο της επίσκεψης, αργά σήμερα το απόγευμα, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, δεκάδων μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Πολιτική Επιτροπή του οποίου συνεδριάζει αύριο, Δευτέρα, στο ξενοδοχείο Pilot Beach Resort, στη Γεωργιούπολη.
«Η Πολιτική Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης θα συνεδριάσει για πρώτη φορά στην Κρήτη, για πρώτη φορά στα Χανιά. Έρχονται 120 άνθρωποι, απ’ όλες τις χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ερχονται για να συζητήσουν βεβαίως το μεγαλο θέμα της Ουκρανίας και να αναλύσουν την όλη κατάσταση με διάφορους ειδικούς, οι οποίοι έρχονται για να ενημερώσουν. Μέσα σε αυτούς καλέσαμε και τον κ. Βενιζέλο για να έχει και εκείνος τη δική του συνδρομή στην ανάλυση η οποία πρόκειται να γίνει για το Ουκρανικό. Ταυτόχρονα θα είναι εδώ ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης. Τους έχουμε οργανώσει ένα πολύ ωραίο πρόγραμμα. Και μόνο το ότι θα έρθουν στα Χανιά αύξησε τον αριθμό σημαντικά των ανθρώπων οι οποίοι θα συμμετέχουν σε αυτή την Πολιτική Επιτροπή. Θα δουν το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο των Χανίων, θα φάνε το βράδυ στο Λιμάνι των Χανίων και αύριο το βράδυ στην Αργυρούπολη, όπου τους έχουμε ένα παραδοσιακό κρητικό τραπέζι. Εχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία ο χρόνος που γίνεται αυτή η σύσκεψη όπως καταλαβαίνετε, γιατί για το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι εξαιρετικά σημαντικό να δούμε την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουκρανία, την ανάλυση για τα θύματα, που δυστυχώς είναι και πολλά παιδιά, στην Ουκρανία και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατεύσουμε αποτελεσματικά, στον βαθμό που μπορούμε βεβαίως, τους ανθρώπους αυτούς οι οποίοι σήμερα περνάνε έναν Γολγοθά», τόνισε σε δηλώσεις της η κα Μπακογιάννη.
Ερωτηθείσα αναφορικά με την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, σημείωσε πως «είναι βέβαιο ότι μια πολιτική σχεδόν 70 ετών της Φινλανδίας και πολύ παλαιότερα ακόμα της Σουηδίας, έχει αλλάξει ριζικά. Δύο χώρες που νιώθουν απειλή. Νιώθουν απειλή από τη Ρωσία και αποφάσισαν να αλλάξουν μια πολιτική και να υποστηρίξουν την ένταξή τους, να ζητήσουν, την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. Είναι βέβαιο ότι το ΝΑΤΟ θα απαντήσει θετικά. Υπάρχουν κάποιες επιφυλάξεις, τις οποίες προσπαθεί να παρουσιάσει η Τουρκία, αλλά στο τέλος της ημέρας, νομίζω, ότι ομόφωνα το ΝΑΤΟ θα αποδεχθεί την ένταξή τους. Ένας λόγος παραπάνω διότι απειλούνται ρητορικά αυτή τη στιγμή από τη Ρωσία με διάφορους τρόπους. Το ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να αφήσει ακάλυπτες δύο χώρες που συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Θα υπάρξει μια ταχεία διαδικασία ένταξης και για τις δύο χώρες».
Σχολιάζοντας, τέλος, την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η κα Μπακογιάννη είπε πως «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η επίσκεψη του Πρωθυπουργού έχει ιδαίτερη σημασία και για τον χρόνο που γίνεται αυτή η επίσκεψη, μια μοναδική τιμή αυτή να μιλήσει στο Κογκρέσο -είναι ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός ο οποίος θα μιλήσει μετά από πρόσκληση και των δύο κομμάτων, και τον Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών. Και θα έχει ακριβώς την ευκαιρία να αναλύσει και τα θέματα τα ελληνοτουρκικά, τα οποία εμάς μας απασχολούν, εκτός από τα μεγάλα προβλήματα της Ουκρανίας, ενημερώνοντας έτσι τους ανθρώπους εκείνους οι οποίοι θα πάρουν σε τελική ανάλυση και τις αποφάσεις για οποιονδήποτε περαιτέρω εξοπλισμό της Τουρκίας».
Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ
Ο βουλευτής Βόρειας Αθήνας της ΝΔ, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Δημήτρης Καιρίδης, σχολιάζοντας την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, σημείωσε ότι «είναι μια εξαιρετικά σημαντική στιγμή για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις που αναβαθμίζονται έτι περαιτέρω. Ιδίως η ομιλία του Πρωθυπουργού στο Κογκρέσο σηματοδοτεί τον αυξημένο ρόλο που παίζει το Κογκρέσο στο οποίο η ελληνική επιρροή ειναι πολύ ισχυρή, στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και στην ευρύτερη αμερικανική εξωτερική πολιτική εδώ στην περιοχή, στα ελληνοτουρικά, στα αμερικανοτουρκικά και ούτω καθεξής. Για πρώτη φορά Ελλληνας Πρωθυπουργός μιλάει σε κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου και αυτό είναι κάτι που πρέπει να υπογραμμιστεί».
Απαντώντας σε ερώτηση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Καιρίδης είπε ότι «ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να αναπτύξει ολόκληρη την ελληνική επιχειρηματολογία και στο ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας και του αναθεωρητισμού από μεριάς της Τουρκίας και στον πρόεδρο Μπάιντεν αλλά και στην ηγεσία του Κογκρέσου, που είναι πολύ σημαντικό, και εκεί υπάρχει μεγάλη κατανόηση θα σας έλεγα -ιδίως στο Κογκρέσο- για τις ελληνικές αιτιάσεις προς όφελος και του εθνικού συμφέροντος αλλά και της ευρύτερης σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή».
Σε ό,τι αφορά, τέλος, στην ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ, ο κ. Καιρίδης τόνισε ότι «οι Αμερικανοί έκαναν μια σαφή επιλογή. Αποφάσισαν να επενδύσουν και να επενδύσουν σημαντικά στην Ελλάδα και εδώ στην Κρήτη με την αναβάθμιση της Σούδας αλλά και στην Αλεξανδρούπολη και αλλού, ενώ την ίδια ώρα αποεπενδύουν, αποχωρούν από άλλες χώρες. Δεν το κάνουν στην Τουρκία, διότι θεωρούν την Ελλάδα τον αξιόπιστο στρατηγικό σύμμαχο και εταίρο που έχουν στην περιοχή για τα ευρύτερα της Ανατολικής Μεσογείου. Και αυτό εξυπηρετεί πάρα πολύ το ελληνικό συμφέρον».