Την εκτίμηση ότι ο καύσωνας που πλήττει την Ιβηρική Χερσόνησο και «επηρεάζει κυρίως την Ισπανία και την Πορτογαλία, αλλά αναμένεται να ενταθεί και να επεκταθεί», όπως δήλωσε από τη Γενεύη η Κλερ Νούλις εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, δεν θα επηρεάσει τη χώρα μας, αναλύει σε ανάρτησή του στο facebook, με τίτλο «Ζέστη ναι Καύσωνας όχι», ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης.
Αναλυτικά, ο κ. Μαρουσάκης αναφέρει τα εξής:
«Οπως όλα δείχνουν η τύχη για άλλη μια φορά φαίνεται να είναι με το μέρος μας μιας και τα πλανητικά κύματα ψηλά στην ατμόσφαιρα επιμένουν να διαμορφώνουν μιά γενικά βόρεια βορειοανατολική ροή των αερίων μαζών περιορίζοντας αρκετά πιο δυτικά αυτά τα ισχυρά θερμά κύματα.
Για να μπορέσουμε να εξηγήσουμε την όλη ατμοσφαιρική κυκλοφορία επισυνάπτουμε τον χάρτη των αερίων μαζών όπου με το βαθύ πορτοκαλί χρώμα αποτυπώνονται οι πολύ θερμές αέριες μάζες που όμως όπως μπορείτε να δείτε δεν μπορούν να μετατοπιστούν τόσο ανατολικά ώστε να αυξήσουν σημαντικά τη θερμοκρασία στη χώρα μας.
Αυτό οφείλεται στην επικράτηση βορειοανατολικής ροής (μπλε βέλη) τόσο χαμηλά αλλά και υψηλότερα στην ατμόσφαιρα μηχανισμός γνωστός στην Μετεωρολογία ως μηχανισμός δημιουργίας του μελτεμιού ή πιο ορθά των ετησίων όπου στην ουσία εμποδίζουν τις πολύ θερμές αέριες μάζες με το βαθύ πορτοκαλί χρώμα να φτάσουν με την ίδια ισχύ στην περιοχή μας.
Γι’ αυτό και αν αφήσετε το βίντεο να κυλήσει, θα παρατηρήσετε ότι το βαθύ πορτοκαλί χρώμα φτάνει οριάκα μέχρι τα πιο δυτικά τμήματα της χώρας μας και στη συνέχεια τα χρώματα ανοίγουν (γίνονται πιο δροσερές οι αέριες μάζες) για να ξανακλείσουν προς το νοτιοανατολικό Αιγαίο και την Κύπρο.
ΕΤΣΙ ΛΟΙΠΟΝ
Όπως σημειώνουμε και στον χάρτη μας την περισσότερη ζέστη με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει κοντά στους 37 με 39 βαθμούς την αναμένουμε στα δυτικά ηπειρωτικά και το νοτιοανατολικό Αιγαίο, δεύτερη σε κατάταξη θερμοκρασιών θα μπορούσε να τοποθετηθεί η κεντρική και βόρεια ηπειρωτική χώρα με θερμοκρασίες σε εσωτερικές περιοχές κοντά στους 35 με 37 βαθμούς ενώ πολύ καλύτερη θα είναι η κατάσταση στα ανατολικά προσήνεμα αλλά και σε θαλάσσιες – παραθαλάσσιες περιοχές με τον υδράργυρο να μην ξεπερνά τους 34 με 35 βαθμούς κελσίου.
Η παραπάνω θερμοκρασιακή εικόνα που μόλις περιγράφηκε συνιστά το γνήσιο ελληνικό Καλοκαίρι βάζοντας στον κορυφή της επικινδυνότητας την έναρξη και εξάπλωση πυρκαγιάς κάτι το οποίο θα πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα για τις επόμενες αρκετές ημέρες.
Καλή συνέχεια σε όλες και σε όλους!»
Ευρώπη καύσωνας: Ακραίες θερμοκρασίες σε Πορτογαλία, Ισπανία, Γαλλία και Βρετανία
Μετά την Ισπανία και την Πορτογαλία, που ήδη πλήττονται εδώ και ημέρες από καύσωνα, η Βρετανία και η Γαλλία – όπου 10.000 στρέμματα δάσους έχουν καεί-προετοιμάζονται σήμερα να αντιμετωπίσουν ένα δεύτερο κύμα ακραίων θερμοκρασιών μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η αύξηση των φαινομένων αυτών οφείλεται στην κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με τους επιστήμονες, καθώς τα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου ενισχύουν την ένταση, τη διάρκεια και τη συχνότητά τους.
Το κύμα καύσωνα που έχει εγκατασταθεί στη δυτική Ευρώπη «επηρεάζει κυρίως την Ισπανία και την Πορτογαλία, αλλά αναμένεται να ενταθεί και να επεκταθεί», δήλωσε από τη Γενεύη η Κλερ Νούλις εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού.
Η ίδια προειδοποίησε ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη λόγω «του πάρα πολύ ξηρού εδάφους» και των επιπτώσεων από τις θερμοκρασίες στους παγετώνες στις Άλπεις: «Είναι μια πολύ κακή εποχή για τους παγετώνες», υπογράμμισε, λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα μετά την κατάρρευση στην Ιταλία μεγάλου όγκου του παγετώνα Μαρμολάντα η οποία προκάλεσε τον θάνατο ένδεκα ανθρώπων.
Στη Γαλλία δύο πυρκαγιές είχαν κάψει μέχρι χθες Τρίτη το πρωί 10.000 στρέμματα δάσους στην περιοχή του Μπορντό.
Το κύμα των ακραίων θερμοκρασιών αναμένεται να παραταθεί στη Γαλλία τουλάχιστον ως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Σήμερα ο υδράργυρος θα φτάσει τους 31 με 36 βαθμούς Κελσίου και κατά τόπους στα νοτιοδυτικά τους 37 με 38.
Εξοικονόμηση
Ο καύσωνας αναμένεται στη συνέχεια να επεκταθεί σε άλλες χώρες της δυτικής και κεντρικής Ευρώπης.
Στη Βρετανία η μετεωρολογική υπηρεσία εξέδωσε πορτοκαλί συναγερμό για ένα κύμα «ακραίας ζέστης» από την Κυριακή, με θερμοκρασίες που ενδέχεται να ξεπεράσουν τους 35 βαθμούς Κελσίου.
Εξάλλου οι εταιρείες υδροδότησης έχουν καλέσει τους Βρετανούς να εξοικονομήσουν κάθε σταγόνα νερού, συστήνοντάς τους μεταξύ άλλων να βράζουν ακριβώς την ποσότητα νερού που χρειάζονται για να φτιάξουν το τσάι τους.
Με το θερμόμετρο να έχει ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου, η Ισπανία και η Πορτογαλία εξακολουθούν να πνίγονται.
Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και των ισχυρών ανέμων οι πυρκαγιές που μαίνονταν στην κεντρική Πορτογαλία το Σαββατοκύριακο ενισχύθηκαν χθες Τρίτη, με αποτέλεσμα να εκκενωθούν πολλά χωριά. Στη μάχη με τις φλόγες συμμετέχουν περισσότεροι από 1.000 πυροσβέστες.
Όπως μετέδωσαν τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα, κάτοικοι και πυροσβέστες προσπαθούν να περιορίσουν τις φλόγες που απειλούν πολλά χωριά σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων βόρεια της Λισαβόνας.
Ο κίνδυνος πυρκαγιάς ώθησε τις αρχές να κλείσουν το φυσικό πάρκο Σίντρα, δυτικά της Λισαβόνας, καθώς η θερμοκρασία έφτασε τους 43,1 βαθμούς στα κεντρικά της Πορτογαλίας.
«Οι μετεωρολογικές προβλέψεις για τις επόμενες ημέρες παραμένουν ιδιαίτερα ανησυχητικές σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο πυρκαγιών», τόνισε χθες ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα.
Στην Ισπανία η θερμοκρασία ξεπέρασε και πάλι τους 40 βαθμούς Κελσίου σε μεγάλο μέρος του δυτικού τμήματος της χώρας. Η κορύφωση του φαινομένου αναμένεται αύριο Πέμπτη.
Ευνοημένες από τις ακραίες θερμοκρασίες πολλές πυρκαγιές μαίνονται στη χώρα, εκ των οποίων μία έχει ήδη κάψει 25.000 στρέμματα βλάστησης στην Εστρεμαδούρα.
Σύμφωνα με την ισπανική κυβέρνηση, από την 1η Ιανουαρίου ως τις 3 Ιουλίου έχουν καεί στη χώρα 703.540 στρέμματα δάσους, σχεδόν διπλάσιος αριθμός σε σχέση με τον μέσο όρο των δέκα προηγούμενων ετών.