Η σημαντική μείωση της κατανάλωσης στον τομέα της εστίασης, όπου, εξαιτίας των έντονων πληθωριστικών πιέσεων (ακρίβειας) και του υψηλού ενεργειακού κόστους, οι τιμές στα “μενού” των εστιατορίων – ταβερνών έχουν αυξηθεί σημαντικά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται αναφορικά με την κατανάλωση, προβληματίζει ιδιαίτερα τη φετινή τουριστική χρονιά τους επιχειρηματίες τού κλάδου, οι οποίοι διαπιστώνουν, συχνά – πυκνά, ότι το ταμείο… δεν βγαίνει.
Το πρόβλημα καταγράφεται σε πολλές τουριστικές περιοχές τόσο στην Κρήτη, όσο και σε άλλα νησιά, καθώς και σε τουριστικούς προορισμούς της ηπειρωτικής χώρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Ελληνικό Δίκτυο Μικρών Νησιών επισημαίνει ότι βρισκόμαστε “στην καρδιά του καλοκαιριού με την εστίαση να μένει πίσω”.
“Ακούμε τα πρώτα σημάδια στις κοινωνίες μας. Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού με πολύ καλούς ρυθμούς επισκεψιμότητας στα μικρά νησιά, αλλά με την εστίαση να μένει πίσω. Η φετινή σεζόν δείχνει ενθαρρυντικά σημεία ότι το καλοκαίρι θα κρατήσει και μετά τον Δεκαπενταύγουστο, ενώ οι κρατήσεις συνεχίζονται και όλο τον Σεπτέμβρη”, τονίζει το Ελληνικό Δίκτυο Μικρών Νησιών.
Ωστόσο, προσθέτει ότι “η πίτα όμως φέτος δεν μοιράστηκε σωστά. Έτσι οι μεταφορές μετά και τις τελευταίες αυξήσεις μεγάλωσαν το μερίδιό τους, τα καταλύματα κρατήθηκαν στα ίδια περίπου νούμερα, αλλά η εστίαση φαίνεται ότι έμεινε πίσω”.
“Η ακρίβεια οδηγεί πολλούς επισκέπτες στο να γευματιζουν κάπου πρόχειρα. Το Ελληνικό Δίκτυο Μικρών Νησιών ακούγοντας τα πρώτα σημάδια και λόγω του ότι οι Μικρονησιωτικοί Δήμαρχοι είναι πιο κοντά στις κοινωνίες τους από τους μεγαλύτερους Δήμους, έχουν ήδη εντοπίσει αυτό το φαινόμενο σε ορισμένα νησιά και το παρακολουθούν”, καταλήγει.
Το Ελληνικό Δίκτυο Μικρών Νησιών, ιδρύθηκε το 2007 από Δήμους μικρών ελληνικών νησιών, είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία και σκοπός της είναι η ανάπτυξη του ανθρώπινου και κοινωνικού κεφαλαίου των νησιών. Μέλη της είναι περίπου 30 μικρονησιωτικοί Δήμοι της Ελλάδας (48 μικρά νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.500 μόνιμων κατοίκων).
Φωτογραφία αρχείου