Ξεκάθαρα αρνητικός στο ενδεχόμενο μηδενισμού του τέλους ανάπτυξης αεροδρομίων (γνωστού και ως τέλος επιβάτη), που αυτή τη στιγμή ανέρχεται σε 14,25 ευρώ ανά αναχωρούντα επιβάτη, εμφανίστηκε σήμερα από τα Χανιά ο διευθύνων σύμβουλος της Fraport Greece Αλεξάντερ Τσινέλ (Alexander Zinell), απορρίπτοντας έτσι το σχετικό αίτημα που έχει υποβάλει η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Ryanair.
Ο κ. Τσινέλ απάντησε αρνητικά στη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης που διοργάνωσε η Fraport Greece στον πολυχώρο “Μίκης Θεοδωράκης” στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων. Συνάντηση που έγινε με πρωτοβουλία της εταιρείας, η οποία είχε αποστείλει και σχετικές προσκλήσεις προς τοπικούς αυτοδιοικητικούς και επιχειρηματικούς φορείς και Μέσα Ενημέρωσης.
“Έχουμε πρόγραμμα έκπτωσης 50% για τον χειμώνα και δεν χρησιμοποιείται. Να πάμε στο δωρεάν; Όχι. Γιατί;”, αναρωτήθηκε ο κ. Τσινέλ όταν η συζήτηση για το ζήτημα αυτό είχε κυριολεκτικά “φουντώσει”. “Γιατί δεν το κάνει η Aegean; Θα μπορούσε να το κάνει, έχει τα αεροσκάφη, έχει τις υποδομές, αν έβλεπε τη ζήτηση…”, σημείωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Fraport Greece εμμένοντας στη διαχρονική άποψη της εταιρείας ότι ο προορισμός -και όχι τα φτηνά αεροπορικά εισιτήρια- αποτελούν τη βασική αιτία για την προσέλκυση επιβατών τη χειμερινή περίοδο.
Για το ίδιο θέμα, ο γενικός διευθυντής Ανάπτυξης Αεροδρομίων της Fraport Greece Γιώργος Βήλος διευκρίνισε ότι η έκπτωση 50% τη χειμερινή περίοδο στο τέλος επιβάτη ισχύει, ουσιαστικά, για όλες τις αεροπορικές συνδέσεις με προορισμούς του εξωτερικού, καθώς από τη στιγμή που μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν σχετικές απευθείας πτήσεις, όλες θεωρούνται νέες.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Fraport Greece είπε δύο φορές στη διάρκεια της αρχικής του τοποθέτησης, όταν και δεν έκανε καμία αναφορά στο ζήτημα αυτό, ότι στην εταιρεία που διευθύνει δεν είναι “οπορτουνιστές” και πρόσθεσε ότι στόχος της είναι να συνδράμει την τοπική κοινωνία, με ένα μακροπρόθεσμο επενδυτικό σχέδιο, το οποίο υλοποιεί ήδη από τον Απρίλιο του 2017, όταν και ανέλαβε τη διαχείριση των δεκατεσσάρων περιφερειακών αεροδρομίων, μεταξύ των οποίων και το “Δασκαλογιάννης” των Χανίων.
Ο κ. Τσινέλ σημείωσε ότι το ζήτημα της Ryanair αποτελεί ένα “ενδιαφέρον debate”. “Εμείς θέλουμε να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες. Όταν δούμε ότι η κίνηση ξεπερνά ορισμένα όρια τότε θα επεκταθούμε. Υπάρχουν ορισμένα όρια απαιτήσεων. Όταν ξεπεραστούν αυτά τότε θα επεκτείνουμε το αεροδρόμιο, όχι μόνο στα Χανιά, αλλά και αλλού. Πριν φτάσουμε στη συζήτηση του χειμώνα όσον αφορά τη Ryanair, θέλω να σας πω ότι οι τιμές μας είναι οι ίδιες. Η αύξηση των τιμών των εισιτηρίων δεν σχετίζεται με εμάς και με τις χρεώσεις των αεροδρομίων, είναι ξεκάθαρα παροχή και ζήτηση. Γι’ αυτό βλέπετε εισιτήρια οι τιμές των οποίων ανεβοκατεβαίνουν. Η Ryanair ζητά μια βελτίωση των συνθηκών. Ένα δισεκατομμύριο λίρες είχε ως κέρδος πέρυσι. Πιέζουν και κόβουν κόστη απ’ όπου μπορούν. Θα συνεχίσουν να το κάνουν αυτό και είναι δικαίωμά τους. Η Ryanair είναι ο δεύτερος σημαντικότερος πελάτης μας και πολύ σημαντικός πελάτης για την Ελλάδα. Αλλά δεν τη διαχωρίζουμε, γιατί έτσι κάνουμε εμείς δουλειές. Δεν διαχωρίζουμε. Πρέπει να δικαιολογούμε τις τιμές μας μια φορά τον χρόνο και πρέπει οι τιμές αυτές να εγκριθούν. Δεν έχουμε την ευχέρεια να αλλάζουμε τις τιμές όποτε θέλουμε. Πρέπει να γίνεται ένα χρόνο πριν. Όλες οι αεροπορικές εταιρείες είναι για εμάς το ίδιο και αυτό ορίζουν οι οδηγίες της Ε.Ε. Η Ryanair λέει συνήθως τα ίδια για την Αθήνα, για εμάς, για τις Βρυξέλλες, για την Κω, τη Ρόδο και για τα Χανιά με ιδιαίτερη έμφαση. Είναι σημαντικό να συσχετίσουμε αυτά που λέει η Ryanair με τις άλλες αεροπορικές εταιρείες, που σταματούν τη λειτουργία τους τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο. Η Ryanair κατηγορεί εμάς γι’ αυτό, οι άλλες εταιρείες δεν το κάνουν. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει αρκετή δουλειά, δεν είναι αρκετά προσοδοφόρο, το αεροπλάνο δεν γεμίζει, δεν είναι θέμα τιμής. Οι εταιρείες θέλουν μια έκπτωση. Τους κάναμε μια έκπτωση. Έτσι κάναμε εδώ και τέσσερα χρόνια στα Χανιά…”, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Fraport Greece.
Για το ίδιο ζήτημα, ο κ. Βήλος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι “η Ryanair έχει συγκεκριμένο επιχειρηματικό μοντέλο. Το σεβόμαστε. Κοιτάζει πώς μπορεί να πιέσει το κόστος για να έχει μεγαλύτερα κέρδη. Η Ryanair τι μας έχει δείξει όλα αυτά τα χρόνια; Με την ίδια ευκαιρία που πηγαίνει σε έναν προορισμό, με την ίδια ευκολία φεύγει”, σημείωσε ο κ. Βήλος και παρουσίασε σχετικά δημοσιεύματα από Μέσα Ενημέρωσης στα Χανιά και σε άλλους προορισμούς. “Είναι σεβαστό. Με την ίδια ευκολία που φεύγει, επανέρχεται μετά, ανεξαρτήτως κόστους. Οι ταρίφες μας έχουν καθοριστεί από τη σύμβαση παραχώρησης και είναι αυτές… Το business plan το δικό μας εξαρτάται από το business plan το δικό σας”, πρόσθεσε ο κ. Βήλος, απευθυνόμενος στους παριστάμενους αυτοδιοικητικούς και επιχειρηματικούς φορείς. “Και αυτό δεν εξαρτάται από μια μείωση λίγων ευρώ”, υποστήριξε ο Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης Αεροδρομίων της Fraport Greece, κάνοντας λόγο για μπακαλίστικες λογικές.
Ο ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΤΣΙΝΕΛ
Στην αρχική του τοποθέτηση, ο διευθύνων σύμβουλος της Fraport Greece Αλεξάντερ Τσινέλ σημείωσε ότι “δώσαμε ορισμένες υποσχέσεις το 2017 και χαίρομαι πάρα πολύ που βλέπω ότι αυτές έχουν γίνει πραγματικότητα και αποδίδουν. Φέτος, τα περισσότερα αεροδρόμια έχουν ξεπεράσει τον αριθμό των επισκεπτών του 2019 και το αεροδρόμιο των Χανίων τα πηγαίνει πολύ καλά”.
Παράλληλα, σημείωσε ότι “το αεροδρόμιο Χανίων έχει μια συνεχώς ανοδική πορεία, με διάφορες αεροπορικές εταιρείες που μας κάνουν να ελπίζουμε για ένα καλύτερο μέλλον”. Σύμφωνα με τον ίδιο η Fraport Greece έχει επιλέξει το “μοντέλο της βιώσιμης ανάπτυξης”, και όχι αυτό του ανεξέλεγκτου τουρισμού. “Έχετε ακούσει τον όρο υπερτουρισμός”, πρόσθεσε, αναφέροντας ως χαρακτηριστικά παραδείγματα, τη Βενετία, τη Βαρκελώνη και “ίσως και τη Σαντορίνη” και σημείωσε πως είναι σημαντικό να υπάρχει συνεργασία με τους τοπικούς φορείς για βρεθεί μία κοινή ισορροπία μεταξύ του αριθμού των αφίξεων και της λειτουργικότητας της περιοχής.
“Δεν είμαστε οπορτουνιστές, είμαστε μακροπρόθεσμοι επενδυτές”, υπογράμμισε ο κ. Τσινέλ και επισήμανε ότι “μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν προορισμό και για τις τέσσερις εποχές, με σεβασμό στον τόπο”. “Η Fraport Greece θα είναι πάντα ανοιχτή στις προτάσεις για συνεργασία. Είμαστε μαζί στην ίδια βάρκα, είμαστε μαζί σας, δεν είμαστε οπορτουνιστές όπως είπα και νωρίτερα”, κατέληξε.
Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΗΛΟΣ
Ο γενικός διευθυντής Ανάπτυξης Αεροδρομίων της Fraport Greece Γιώργος Βήλος τόνισε ότι στο αεροδρόμιο Χανίων έχουν γίνει αρκετές παρεμβάσεις επιχειρησιακού χαρακτήρα, αλλά και παρεμβάσεις εμπορικού χαρακτήρα, με αποτέλεσμα να διαθέτει, πλέον, εμπορικούς χώρους, “για τους οποίους δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από σημαντικά αεροδρόμια εξωτερικά. Το εμπορικό σκέλος έχει σημαντική συμβολή σε αυτό που λέμε ταξιδιωτική εμπειρία”, ανέφερε ο κ. Βήλος.
Ο ίδιος είπε ότι στο αεροδρόμιο “Δασκαλογιάννης” των Χανίων θα διακινηθούν συνολικά (αφίξεις – αναχωρήσεις) 3,3 εκατομμύρια επιβάτες το 2022 (με πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού) αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις της Fraport Greece κι έκανε λόγο για αύξηση του αριθμού των επιβατών κατά 9,7% στα Χανιά συγκριτικά με το 2019. Τα Χανιά, συνέχισε ο κ. Βήλος, έχουν μία από τις καλύτερες πορείες στα 14 αεροδρόμια που διαχειριζόμαστε. Η ανάπτυξή τους είναι πολύ υψηλότερη από τον μέσο όρο των 14 αεροδρομίων. Σημείωσε, επίσης, ότι στο αεροδρόμιο των Χανίων καταγράφεται ανάπτυξη 10,6% το εννιάμηνο του 2022 και αύξηση 21% τον φετινό Σεπτέμβριο.
Αναφερόμενος ειδικά στην κίνηση εξωτερικού στο αεροδρόμιο Χανίων, ο κ. Βήλος ανέφερε ότι φέτος καταγράφεται 14,2% ανάπτυξη, ο Σεπτέμβριος -συγκριτικά με τον ίδιο μήνα του 2019- παρουσιάζει μέχρι στιγμής αύξηση 23,5%, ενώ η αύξηση για τα Χανιά έως το τέλος του έτους αναμένεται να φτάσει στο +16,2, ενώ στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια θα κυμανθεί στο 8%.
Ο κ. Βήλος έκανε και σύγκριση των αεροδρομίων Χανίων και Ηρακλείου, λέγοντας ότι η διαφορά στην κίνηση (αφίξεις – αναχωρήσεις) τείνει να μειωθεί στα 3 εκατομμύρια επιβάτες από 4 εκατομμύρια. Παράλληλα, σημείωσε ότι “έχουμε διαφορετικό μείγμα εθνικοτήτων τα τελευταία χρόνια. Το 2022 η βάση μας έχει αλλάξει, με τους Σκανδιναβούς να αντιπροσωπεύουν λίγο πάνω από το ένα τρίτο του συνόλου των επισκεπτών… Έχουμε μεγαλύτερη διασπορά και λιγότερη εξάρτηση από συγκεκριμένες ειδικότητες. Και αυτό έχει τη σημασία του για την ανάπτυξη ενός προορισμού”, είπε και πρόσθεσε ότι “οι 30 νέες συνδέσεις το 2022 για εμάς είναι ψήφος εμπιστοσύνης”.
Ο κ. Βήλος σημείωσε ότι καταγράφεται αύξηση του αριθμού των επιβατών που διακινούν προς τα Χανιά οι low cost αεροπορικές εταιρείες. Λίγο αργότερα, πάντως, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Γραφείων Δυτικής Κρήτης Μιχάλης Κυριακάκης επισήμανε ότι η αύξηση αυτή καταγράφεται και εξαιτίας του γεγονότος ότι αρκετοί tour operators, για μια σειρά από λόγους, κλείνουν θέσεις σε αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους, μεταφέροντας με αυτές τους πελάτες τους σε τουριστικούς προορισμούς, μεταξύ των οποίων και τα Χανιά.
Ο κ. Βήλος ανέφερε ότι υπάρχει σήμερα “μεγαλύτερη διασπορά σε αεροπορικές εταιρείες. Αυτό σημαίνει ότι αν μια αεροπορική εταιρεία αποφασίσει να αποχωρήσει, το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί θα είναι πιο μικρό και πιο διαχειρίσιμο”. Μάλιστα, επισήμανε ότι από το 2017 μέχρι και σήμερα, 12 νέες – σημαντικές αεροπορικές εταιρείες ξεκίνησαν να πετούν στο αεροδρόμιο Χανίων. Είχαμε και αποχωρήσεις. Δώδεκα εταιρειών, εκ των οποίων οι εννέα πτώχευσαν. Άρα, αυτό δεν είχε σχέση με τον προορισμό”, είπε ο κ. Βήλος.
Καταλήγοντας, τόνισε την ανάγκη σύμπραξης και συνεργασίας. “Ούτε εμείς μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας, ούτε εσείς. Όλοι μαζί μπορούμε. Στα Χανιά η Fraport Greece έκανε την πρώτη σύμπραξη με την Ένωση Ξενοδόχων Ν. Χανίων, τον κ. Γιαννούλη, τον κ. Παπαδάκη και τα άλλη μέλη της Διοίκησης. Για εμάς το σωστό είναι η ισχύς εν τη ενώσει. Το ξεκινήσαμε το 2019 μαζί με τη Marketing Greece και μετά ήρθαν η Aegean και η Eurobank κι ένα χρόνο μετά πήραμε την αιγίδα της Περιφέρειας. Αυτό που έχουμε κάνει στα Χανιά είναι για εμάς παράδειγμα προς μίμηση. Τα Χανιά είναι ένας από τους σημαντικότερους προορισμούς, με τεράστια προοπτική ανάπτυξης. Με την πανδημία είδαμε ότι δουλεύει ο Σεπτέμβριος, δουλεύει ο Οκτώβριος, ίσως δουλέψει και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου. It works. Αυτό που κάνουμε πιάνει τόπο, αλλά μόνο μέσα από τη συνεργασία που θέλουμε να συνεχίσουμε με τόση επιτυχία”, υπογράμμισε ο κ. Βήλος.
Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΑΤΟΣ
Ο γενικός διευθυντής Επιχειρησιακών Λειτουργιών της Fraport Greece Παναγιώτης Σπυράτος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις αλλαγές που υπήρξαν στις εγκαταστάσεις του αερολιμένα και στις ενέργειες που έγιναν από την εταιρεία, σε συνεργασία με τις αεροπορικές για να αντιμετωπιστούν επαρκώς τα προβλήματα που υπήρξαν φέτος σε όλα σχεδόν τα διεθνή αεροδρόμια σχετικά με την έλλειψη προσωπικού, τις ουρές επιβατών και τις καθυστερήσεις στις αναχωρήσεις των αεροσκαφών.
“Δεν αποφύγαμε τελείως τις καθυστερήσεις, αλλά σίγουρα κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε να κάνουμε”, ανέφερε ο κ. Σπυράτος, ο οποίος τόνισε, ακόμη, ότι “έχουμε μεγαλώσει τον χώρο ελέγχου από τους σεκιούριτι, με μέσο όρο 11 με 14 λεπτά σε χρονικά διαστήματα μεγάλης κίνησης επιβατών”. Παράλληλα, “δημιουργήσαμε οδούς προς το αεροσκάφος χωρίς να χρειάζεται η μεταφορά των επιβατών με λεωφορείο, ειδικά με τις αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους”, ενώ “έχουμε δημιουργήσει ένα σημείο μέσα στο αεροδρόμιο για τους επιβάτες με ιδιαίτερες ανάγκες για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους, καθώς κι ένα σημείο στο πάρκινγκ”.
Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ακόμα, από πλευράς Fraport Greece η υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων της εταιρείας Αγλαΐα Πολιουδάκη και ο διευθυντής του αεροδρομίου “Δασκαλογιάννης” των Χανίων Τάσος Τηνιακός.
ΟΙ ΤΟΠΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Σειρά ερωτημάτων και τοποθετήσεων κατατέθηκαν από τοπικούς φορείς. Ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κυριάκος Κώτσογλου, ο οποίος ζήτησε και πήρε πρώτος τον λόγο, έκανε μια μακροσκελή τοποθέτηση, κάνοντας απολογισμό της φετινής χρονιάς μέχρι στιγμής, σημειώνοντας πως “η Κρήτη απέδειξε ότι είναι ένας σημαντικός προορισμός”.
Ο κ. Κώτσογλου τόνισε την ανάγκη “να κινηθούμε με βιωσιμότητα και αειφορία”, έθεσε το ερώτημα “πόσο καλύτερα μπορούν να πάνε τα Χανιά και πώς;”, επισήμανε ότι “στην Κρήτη είναι απαραίτητο να μπορέσουμε να ξετυλίξουμε όλες τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού που υπάρχουν” και ανέφερε πως σε ό,τι αφορά στη Fraport Greece “διαφωνούμε με τη στρατηγική. Να δείτε το θέμα της μείωσης των τελών για να βοηθήσουμε τις εταιρείες. Καλό είναι από αυτή τη συνέργεια να έχουμε μεγαλύτερο βάρος από την πλευρά σας. Θα θέλαμε να ακούσουμε περισσότερα για τη συνεισφορά σας στην προσέλκυση αεροπορικών εταιρειών. Για την τακτική είμαστε βέβαιοι, ξέρουμε τι σημαίνει Γερμανία. Ίσως πρέπει να δούμε τη στρατηγική μας καλύτερα, γιατί ο χειμώνας για την Ευρώπη θα είναι πολύ δύσκολος εξαιτίας κυρίως της ενέργειας”, είπε ο κ. Κώτσογλου.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Χανίων Μανώλης Γιαννούλης ζήτησε να μάθει πότε θα τεθεί σε λειτουργία το ραντάρ προσέγγισης.
“Εδώ και πέντε χρόνια προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε αυτό το πρότζεκτ, που προχωρά πολύ αργά. Έχουμε μείνει πίσω. Όχι μόνο στα Χανιά. Το ίδιο πρόβλημα παρατηρείται και σε άλλα αεροδρόμια. Αν εξαρτιόταν από εμάς, θα το είχαμε ολοκληρώσει σε τρία χρόνια”, απάντησε ο κ. Τσινέλ.
“Είμαστε στην τελική ευθεία. Υπήρχε ένας διαγωνισμός, έπρεπε να καταγραφούν περίπου 1.000 διαφορετικές προδιαγραφές από την Πολεμική Αεροπορία και την ΥΠΑ. Θα απαιτηθούν γύρω στους 18 μήνες περίπου για να τεθεί σε λειτουργία. Μπορεί να χρειαστούν κάποιοι μήνες παραπάνω για την εκπαίδευση, χρόνο που δεν τον έχουμε συνυπολογίσει”, συμπλήρωσε ο κ. Σπυράτος.
Ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης σημείωσε ότι “είναι πολύ χρήσιμη αυτή η επικοινωνία. Τέθηκαν κάποια πράγματα που έχουν ενδιαφέρον… Δεν επιλέγει ο δυνητικός επισκέπτης προορισμό στη βάση του αεροδρομίου. Το λέω όλο αυτό γιατί οι υποδομές προϋπήρχαν ή ολοκληρώθηκαν κατά την έλευση της Fraport. Η πρόσβαση του αεροδρομίου κατά την άφιξη είναι πολύ κατώτερη της συνολικής εικόνας του αεροδρομίου. Μικρές σκάλες, αντίστοιχες οικιακής εγκατάστασης και όχι αεροδρομίου. Θα υπάρξει βελτίωση; Για τα στατιστικά: δεν είδαμε τις πολιτικές που θα αναλάβετε για να γίνει πιο ενεργό το αεροδρόμιο τα επόμενα χρόνια. Τα θέματα που τίθενται από αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους για την τιμολογιακή πολιτική τους χειμερινούς μήνες. Υπάρχει μία μελέτη για το πώς η μείωση ή η ολική κατάργηση, όπως μαξιμαλιστικά ενδεχομένως ζητούν κάποιοι, επηρεάζει τα έσοδα της Fraport αλλά και πώς μεταφράζεται σε αριθμό επιβατών; Ιούλιο – Αύγουστο φτάνουμε σχεδόν σε σημεία κορεσμού. Αν θέλουμε να αυξήσουμε την παρουσία επισκεπτών είναι μονόδρομος η επέκταση της τουριστικής περιόδου με τη μείωση των τελών. Το 55% και πλέον της οικονομικής δραστηριότητας του τόπου μας εξαρτάται άμεσα ή έμμεσα από τον τουρισμό”, επισήμανε ο κ. Σημανδηράκης.
Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής είπε ότι “μας ενδιαφέρει αυτή η συνεργασία να είναι win win, όπως λέμε και στο χωριό μου. Φαίνεται ότι το αεροδρόμιο των Χανίων είναι ένα από τα πιο κερδοφόρα αεροδρόμια. Θα ήθελα να ξέρω ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια. Θα μιλήσουμε για τη Ryanair; Είναι ένας σημαντικός πελάτης για εμάς και για εσάς και θα σας ενδιαφέρει φαντάζομαι το ίδιο κι επειδή είχαμε την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Γουίλσον και το αίτημα για τον μηδενισμό των τελών – μηδενισμός δεν μπορεί να είναι γιατί δεν μπορεί να δουλεύει κανείς τζάμπα. Αυτός ο προορισμός δεν είναι δυνατόν να επιβαρυνθεί ιδιαίτερα παραπάνω τους θερινούς μήνες. Και οι υποδομές μας δοκιμάζονται, μας ενδιαφέρει λοιπόν η επιμήκυνση. Είδατε την απάντηση του Υπουργού, που ήταν κάθετα αρνητική. Εσείς, με την αύξηση της κίνησης, με μια μείωση του τέλους, θα μπορούσαμε να βλέπουμε περισσότερα αεροπλάνα στο αεροδρόμιο Χανίων; Ποιο είναι το νούμερο με το οποίο θα μπορούσατε να κερδίσετε κι εσείς;”
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων Αντώνης Ροκάκης επισήμανε ότι “περίμενα να ακούσω κάτι πιο ουσιαστικό για την προοπτική σήμερα από τη Fraport. Γνωρίζουμε κι εσείς κι εμείς ότι τα Χανιά και η Κρήτη πουλάνε. Θα θέλαμε να τα δείτε κάπως διαφορετικά από τα άλλα αεροδρόμιά σας. Είμαστε ένα νησί με δύο αεροδρόμια. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να αλλάξει, είναι κάτι που συμβαίνει. Οι επενδύσεις που γίνονται από τους επιχειρηματίες στα Χανιά είναι τεράστιες και θα συνεχίσουν να είναι. Το αεροδρόμιο Χανίων είναι η βασική πύλη εισόδου του 55% των χρημάτων των Χανιωτών, αλλά και πολύ μεγάλου ποσοστού του Ρεθύμνου, το οποίο εξυπηρετεί σε μεγάλο βαθμό. Εσείς είστε μια ιδιωτική εταιρεία. Να υπάρξει μια διαβούλευση, όχι για να σας πούμε τι θα κάνετε εσείς στην επιχείρησή σας, αλλά για να προτείνουμε κάποια πράγματα που μπορεί να τα δείτε με θετικό μάτι. Η σημερινή παρουσίαση μού δίνει την αίσθηση ότι έγινε λίγο βιαστικά”, είπε ο κ. Ροκάκης και υπενθύμισε τα τρία βασικά αιτήματα που έχει θέσει από το παρελθόν ως πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων: “πρώτον, να υπάρξει υποδομή cargo, ώστε τα χανιώτικα προϊόντα να μεταφέρονται αεροπορικώς. Δεύτερον, να έχουμε ένα χώρο μέσα στο αεροδρόμιο, ώστε να εκτίθενται προϊόντα και το τρίτο που θέλουμε να δούμε αφορά το κεφάλαιο εταιρική κοινωνική ευθύνη. Θα θέλαμε να δούμε κάτι και από εσάς στα Χανιά, ως ανταπόδοση. Αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει μια αντιπαράθεση (;) με τη Ryanair. Δεν μας ενδιαφέρει. Εμείς θέλουμε το καλό των Χανίων. Είναι κρίσιμο το τετράμηνο της χειμερινής περιόδου. Μπορούν να μειωθούν πιστεύω τα κόστη σε κάτι που δεν το έχουμε και αν το αποκτήσουμε θα είμαστε καλύτερα”.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης Μιχάλης Βλατάκης καταφέρθηκε, εν πολλοίς, εναντίον των αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους και απευθυνόμενος στους τοπικούς φορείς των Χανίων είπε, μεταξύ άλλων: “Πλανάστε κύριοι αν νομίζετε ότι κατεβάζοντας τους φόρους των αεροδρομίων θα έρθουν εδώ αεροπλάνα και επιβάτες. Όποτε και όσο και αν μειώσουν τους φόρους σε αυτό το αεροδρόμιο, κανείς δεν θα έρθει”, υποστήριξε ο κ. Βλατάκης και πρόσθεσε ότι “όπου πάνε οι αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους, φεύγουν οι άλλες εταιρείες και οι tour operators”.
Τέλος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Γραφείων Δυτικής Κρήτης Μιχάλης Κυριακάκης σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι “θέλουμε να έχουμε φθηνή πρόσβαση, ως Χανιώτες, στην Αθήνα και στο εξωτερικό”, ενώ απάντησε στον κ. Βλατάκη, λέγοντας ότι το ζήτημα είναι να υπάρξει κίνηση και τον χειμώνα, που θα αφορά την πόλη των Χανίων και όχι τα μεγάλα ξενοδοχεία εκτός της πόλης των Χανίων.