Όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά και η Ισπανία θέλει να προσελκύσει τον χειμώνα συνταξιούχους ή εργασιακούς νομάδες από τη Βόρεια Ευρώπη με το δέλεαρ της εξοικονόμησης καυσίμων.
Η ενεργειακή κρίση ανησυχεί… πολλαπλώς τον 57χρονο Κάρλος Μπερνάτ. Ο ίδιος ζει στη Μαδρίτη και εργάζεται για μία γερμανική εταιρεία, έχει συγγενείς στη Γερμανία και, ως έμπειρο στέλεχος στις υπηρεσίες της εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics), γνωρίζει καλά τις συνέπειες που έχει ο πόλεμος στην Ουκρανία για τη γερμανική οικονομία, αλλά και τα σενάρια τρόμου για τους λογαριασμούς της ενέργειας, τόσο στη Γερμανία, όσο και στην πατρίδα του.
Θέλοντας να περιορίσει το κόστος της θέρμανσης στο σπίτι του, ο Κάρλος Μπερνάτ αποφάσισε να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά στη στέγη. αλλά ακόμη δεν είναι βέβαιος για το αποτέλεσμα. «Για να δούμε τι θα φέρει ο χειμώνας…» λέει. Σε κάθε περίπτωση, πιστεύει ότι για τους Γερμανούς η οικονομική επιβάρυνση θα είναι πολύ μεγαλύτερη. Λογικό, γιατί η Γερμανία δεν έχει εγγυημένη ηλιοφάνεια 3.000 ωρών τον χρόνο. Κατά συνέπεια, η πρότασή του είναι ξεκάθαρη: «Όποιος μπορεί, καλύτερα να ξεχειμωνιάσει στον Νότο για φέτος». Δεν είναι μόνο η Ελλάδα λοιπόν, που επιχειρεί να προσελκύσει επισκέπτες για έναν χειμώνα χωρίς …θέρμανση.
Αυξημένο ενδιαφέρον για αγορές
Είναι γνωστό και δεδομένο το ενδιαφέρον των Γερμανών για εξοχικές κατοικίες στην ηλιόλουστη Ισπανία. Σύμφωνα με στοιχεία του Κτηματολογίου (Colegio de Registradores de la Propiedad) οι Γερμανοί ήταν πέρσι οι πιο «δραστήριοι» ξένοι επενδυτές στην ισπανική αγορά ακινήτων, εστιάζοντας κυρίως στις Βαλεαρίδες Νήσους, στις Κανάριες Νήσους, αλλά και στην περιφέρεια της Βαλένθια, στην ηπειρωτική Ισπανία. «Δεν επιτρέπεται να χρηματοδοτούμε εμμέσως τον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία, πληρώνοντας για το φυσικό αέριο», υποστηρίζει ο Κάρλος Μπερνάτ.
Δεν είναι βέβαια ο μοναδικός που είχε την ιδέα αυτή. Οι Κανάριες Νήσοι, η μεσογειακή ακτή της Ισπανίας (Costa del Sol) και άλλες περιοχές έχουν ξεκινήσει διαφημιστικές εκστρατείες, σε μία προσπάθεια να προσελκύσουν «επισκέπτες διαρκείας» από τον κρύο, ευρωπαϊκό Βορρά. Είχε προηγηθεί ένα καλοκαίρι που έσπασε όλα τα ρεκόρ για τον ισπανικό τουρισμό.
Τώρα όλοι προσδοκούν αντίστοιχα ρεκόρ και για τον χειμώνα. Ακόμη δεν είναι σαφές, εάν η απειλή των υπέρογκων λογαριασμών έχει αυξήσει τις κρατήσεις προς τον Νότο. Σε μία πρώτη εκτίμηση πάντως, τόσο η TUI, ο μεγαλύτερος τουρ-οπερέιτορ της Ευρώπης, όσο και η γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa, προβλέπουν έναν «ασυνήθιστα αυξημένο αριθμό κρατήσεων» για τους χειμερινούς μήνες.
Τρεις στους τέσσερις Γερμανούς θέλουν να ταξιδέψουν
Πρόσφατη έρευνα της βρετανικής YouGov έδειξε ότι το 75% των Γερμανών επιθυμεί να κάνει ένα ταξίδι και μέσα στον χειμώνα, με τις Κανάριες Νήσους να βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεών τους. Ρεκόρ αφίξεων στην Ισπανία προσδοκά και η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Ryanair. Από τον Απρίλιο του 2022 ως τον Μάρτιο του 2023 «αναμένονται 50 εκατομμύρια επιβάτες, ενώ πριν από την πανδημία, σε ένα αντίστοιχο διάστημα, είχαμε 44 εκατομμύρια», λέει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Έντι Γουίλσον. Για τον χειμώνα η Ryanair προγραμματίζει 52 νέα δρομολόγια για την Ισπανία.
Η παραθαλάσσια πόλη Μπενιντόρμ, παραδοσιακό προπύργιο Άγγλων παραθεριστών, έχει αναπτύξει μία δική της στρατηγική, με «σημαντικές προσφορές» για επισκέπτες άνω των 50 ετών, που θέλουν να παραμείνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ήδη «τρέχει» μία διαφημιστική καμπάνια, που απευθύνεται κυρίως σε Βρετανούς και Βέλγους επισκέπτες. Ο κορυφαίος τουρ-οπερέιτορ Hosbec ανακοίνωσε ότι για πρώτη φορά το 80% των ξενοδοχείων που συνεργάζονται μαζί του θα παραμείνουν ανοιχτά για όλον τον χειμώνα.
Ήπιος χειμώνας με 1.000 ευρώ τον μήνα
«Πρέπει να βοηθάμε ο ένας τον άλλον στην Ευρώπη», λέει ο Κάρλος Μπερνάτ. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι περίπου 1.000 ευρώ τον μήνα είναι αρκετά για μία άνετη διαμονή στις Κανάριες Νήσους, στη Μπενιντόρμ ή στο Αλικάντε, σε μικρότερο διαμέρισμα. Αν συνυπολογίσουμε βέβαια κάποια έξοδα που «τρέχουν» και στη Γερμανία, καθώς και τα αεροπορικά εισιτήρια, τα μηνιαία έξοδα μάλλον θα έφταναν γύρω στις 2.000 ευρώ, για μία οικογένεια. Και πάλι όμως συμφέρει, εκτιμά η Μαρία Λίνχοφ, πρόεδρος της Ένωσης Ταξιδιωτικών Γραφείων στη Γερμανία. Με μία εξαίρεση, ίσως: Στις Βαλεαρίδες Νήσους, που επίσης περιλαμβάνονται στους αγαπημένους προορισμούς των Βορειοευρωπαίων, ο χειμώνας είναι συνήθως πολύ κρύος, όπως επισημαίνει.
Η «βιωσιμότητα» της τουριστικής ανάπτυξης
Οικολογικές οργανώσεις, αλλά και το αριστερό κόμμα Podemos, βλέπουν ωστόσο με δυσπιστία την απότομη επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν και υποστηρίζουν ότι δεν είναι «βιώσιμη», καθώς πολλαπλασιάζονται τα αεροπορικά δρομολόγια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις εκπομπές ρύπων. Από την άλλη πλευρά το Ινστιτούτο Ερευνών για τον Τουρισμό, με έδρα την πόλη Χάϊντε της Γερμανίας, προβλέπει …αναγκαστικές και δραστικές αλλαγές στο τουριστικό μοντέλο της Ισπανίας, λόγω κλιματικής αλλαγής. Οι Γερμανοί ειδικοί εκτιμούν ότι, καθώς τα καλοκαίρια οι θερμοκρασίες θα είναι υπερβολικά υψηλές, πολλοί Βορειοευρωπαίοι θα προτιμούν να επισκεφθούν την Ισπανία την άνοιξη, το φθινόπωρο ή ακόμη και τον χειμώνα.
Τί λέει για όλα αυτά ο Κάρλος Μπερνάτ; «Αυτό θα ήταν τέλειο», υποστηρίζει. «Το καλοκαίρι θα είχαμε όλες τις παραλίες μόνο για μας, ενώ τον υπόλοιπο χρόνο, με τις αφίξεις από τη Βόρεια Ευρώπη, θα διασφαλίζαμε χιλιάδες θέσεις εργασίας στα ξενοδοχεία μας…»
Πηγή: dw.com
Στέφανι Μίλερ, Μαδρίτη / Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδημητρίου