Το 2022 -και όχι το 2019- θα είναι, πλέον, το έτος ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό μετά τη φετινή τουριστική χρονιά τόνισε σήμερα ο γενικός γραμματέας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού Δημήτρης Φραγκάκης, μιλώντας στο Φόρουμ, με θέμα “CREaTE: Ένα βιώσιμο μέλλον για τον τουρισμό”, που διοργάνωσαν στο θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης”, ο Δήμος Χανίων και η Bespoke Communications, με την καθοριστική υποστήριξη του ΕΟΤ.
Ο κ. Φραγκάκης σημείωσε ότι αυτό θα συμβεί καθώς “τα ρεκόρ του 2019 θα καταρριφθούν όλα”. Και τα έσοδα θα αυξηθούν κατά πολύ έως το τέλος του έτους, αλλά και “σε 2 χρόνια και 4 μήνες καταφέραμε την πλήρη ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Ο κ. Φραγκάκης τόνισε ότι ο στόχος αυτός επιτεύχθηκε “γιατί υπήρχαν σχέδιο, συντονισμός και συνεργασία και όλοι τάχθηκαν στον ίδιο στόχο”. Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα κρίσιμο ζήτημα είναι “τι κάνουμε από εδώ και πέρα, πού πάμε”. Πλέον, όπως ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ, “είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε δύο πράγματα: να αναμετρηθούμε με τις αδυναμίες και με το πώς θα πάμε σε ένα βιώσιμο μέλλον του τουρισμού, το οποίο θα περιλαμβάνει την προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων και το δεύτερο πώς θα φέρουμε τις τοπικές κοινωνίες πιο κοντά στον τουρισμό και τις τοπικές κοινωνίες πιο κοντά στον τουρισμό”.
Ο κ. Φραγκάκης αναφέρθηκε στη βραχυχρόνια μίσθωση, ειδική αναφορά στην οποία είχε κάνει λίγο νωρίτερα ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, κάνοντας λόγο για ένα φαινόμενο “πολύ έντονο”, επισημαίνοντας ότι ολόκληρες γειτονιές είναι αποκλεισμένες για τους μόνιμους κατοίκους… “Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί, αυτό το καταλαβαίνουμε όλοι”, σημείωσε και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί, επίσης, να συνεχιστεί ότι υπάρχουν περιοχές της χώρας που δεν ξέρουν τι είναι τουρισμός. Συνεπώς, σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει ανάγκη για διάχυση τουριστικού προϊόντος σε περισσότερες περιοχές της χώρας και σε περισσότερους ανθρώπους.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ τόνισε ότι ο στόχος της Ελλάδας -και στον τουρισμό- για τα επόμενα χρόνια είναι η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και η ένταξη – αύξηση του αριθμού των “πράσινων” τεχνολογιών. Στόχος ειδικά για τον τουρισμό, σύμφωνα με τον ίδιο, “είναι η μείωση έως 30%, ίσως και λίγο παραπάνω, του ενεργειακού αποτυπώματος. Δεν θα είναι εύκολο και θα είναι εξαιρετικά κοστοβόρο και για τις επιχειρήσεις και για το κράτος. Προφανώς αξίζει, αλλά ενδεχομένως μέχρι το 2030 να πρέπει να αναθεωρήσουμε ορισμένους στόχους ή να αναθεωρήσουμε τα εργαλεία με τα οποία θα το κάνουμε”, είπε και πρόσθεσε ότι σημαντικό εργαλείο προς την κατεύθυνση της βιωσιμότητας είναι το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Αναφερόμενος ειδικότερα στον ΕΟΤ, υπογράμμισε ότι “οι καμπάνιες μας είναι όλες digital, το χαρτί το έχουμε σχεδόν καταργήσει”, ενώ γνωστοποίησε ότι “η μεγάλη καμπάνια του 2023, που θα έχει ολοκληρωθεί εντός δύο – τριών μηνών, είναι βασισμένη στη βιωσιμότητα, προβάλλει πώς θα φτάσουμε εκεί και τι έχουμε κάνει ήδη”.
Καταλήγοντας, ο κ. Φραγκάκης τόνισε ότι η Ελλάδα δεν είναι “ψωροκώσταινα του τουρισμού”, είναι το 3ο πιο ισχυρό brand στην Ευρώπη και 13ο πιο ισχυρό brand στον κόσμο, επισήμανε ότι πλέον “δεν συζητάμε για πολύ περισσότερες αφίξεις, που και αυτές καλοδεχούμενες είναι, αλλά για πολύ μεγαλύτερο εισόδημα” και πρόσθεσε ότι κρίσιμο ζήτημα είναι να διατηρήσουμε ως προορισμός τη βιωσιμότητα και την αυθεντικότητά μας.
Η AEGEAN
Η Corporate Communications Manager της AEGEAN, Μαρίνα Σπυριδάκη, αναφερόμενη στα ζητήματα της βιωσιμότητας στον τουρισμό, υπογράμμισε ότι τα δεδομένα έχουν αλλάξει για τρεις λόγους: ο πρώτος είναι ότι πλέον δεν μιλάμε για κλιματική αλλαγή αλλά για κλιματική κρίση. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι η συμπεριφορά του καταναλωτή, του επιβάτη, του πελάτη ενός ξενοδοχείου έχει αλλάξει γιατί έχει ανέβει πολύ πιο ψηλά στην ατζέντα του το τι κάνουν οι επιχειρήσεις αναφορικά με τα ζητήματα της προστασίας και της διαχείρισης του περιβάλλοντος. Και ο τρίτλος λόγος, όπως είπε η κα Σπυριδάκη, είναι ότι οι επενδυτές θέτουν ως προϋπόθεση να είσαι περιβαλλοντικά φιλικός, να είσαι βιώσιμος.
Η ίδια υπογράμμισε ότι τα θέματα αυτά της βιωσιμότητας η AEGEAN τα έχει εντάξει στη στρατηγική της εδώ και αρκετά χρόνια. Η κα Σπυριδάκη επισήμανε ότι η εταιρεία επενδύσει σε νέο στόλο, υπενθυμίζοντας ότι η AEGEAN θα παραλάβει τα επόμενα χρόνια 46 νέα αεροσκάφη, με έως και 20% λιγότερες εκπομπές, ενώ πρόσθεσε ότι έχει ήδη επενδύσει σε βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα. “Εκτελούμε όλες τις πτήσεις που αναχωρούν από τη Θεσσαλονίκη με βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα”, σημείωσε.
Στις ενέργειες που έχει κάνει στον τομέα της βιωσιμότητας η Sani Resort / IKOS Resorts αναφέρθηκε -μέσω διαδικτυακής σύνδεσης- η Ελένη Ανδρεάδη, Group ESG Director της εταιρείας, για τον κρίσιμο ρόλο της βιωσιμότητας και στο τουριστικό προϊόν μίλησε ο Σταύρος Τσομπανίδης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Phee, ενώ μαγνητοσκοπημένο χαιρετισμό απηύθυνε η Natalia Bayona, director of the innovation του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO). Ακολούθησαν άλλες δύο ενότητες συζήτησης με εκπροσώπους τουριστικών και επιχειρηματικών φορέων και επιχειρηματίες.
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ
Ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης αναφέρθηκε στον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη βελτίωση των υποδομών, επισήμανε ότι πλέον η βιωσιμότητα καθίσταται ένα κρίσιμο ζήτημα και αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει ένα “ρυθμιστικό πλαίσιο για τη βραχυχρόνια μίσθωση”, με στόχο “να αντιμετωπίσουμε την έξαρση του φαινομένου με έναν πιο αποδοτικό, για τους δημότες μας, τρόπο”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής υπογράμμισε ότι “το 50% -και περισσότερο ίσως- του ΑΕΠ που παράγεται στο νησί μας προέρχεται από τον τουρισμό. Όλοι επομένως πρέπει να συμβάλλουμε στη διασφάλιση και τη βιωσιμότητα του συγκεκριμένου προϊόντος”.
Ο κ. Καλογερής σημείωσε ότι ο ΒΟΑΚ βρίσκεται σε στάδιο υλοποίησης, τόνισε ότι χθες βρέθηκε μία γόρμουλα για το φράγμα του Πλατύ Ποταμού, έχει προκηρυχθεί ήδη το φράγμα Ταυρωνίτη, 260 εκατ. ευρώ, μέσω ΣΔΙΤ, που θα μας εξασφαλίσουν το νερό για πολλά χρόνια. Στόχος είναι να διασφαλίσουμε την αειφορία, σημείωσε ο κ. Καλογερής και πρόσθεσε ότι “ολοκληρώνονται οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες σε Μπάλο, Φαλάσαρνα και Ελαφονήσι, για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε με άρτιο τρόπο αυτά τα διαμάντια που έχουμε στην Κρήτη”.
Ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Χανίων Κυριάκος Παπαδάκης απηύθυνε ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους φορείς, σε όλους τους δημόσιους λειτουργούς, “γιατί αντιμετωπίσαμε μία μεγάλη κρίση, μία κρίση που συμβαίνει μία φορά στα εκατό χρόνια, με τον καλύτερο τρόπο”. Ο κ. Παπαδάκης ευχαρίστησε και τον γενικό γραμματέα του ΕΟΤ Δημήτρη Φραγκάκη, “γιατί το φετινό αποτέλεσμα του τουρισμού δεν είναι τυχαίο, έχει να κάνει με τη στρατηγική…”, όπως ανέφερε.
ΤΟ ΦΟΡΟΥΜ
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τους διοργανωτές, το CREaTE στοχεύει να αποτελέσει μια ετήσια συνάντηση της διεθνούς κοινότητας με τα καινοτόμα τοπικά projects που αναπτύσσονται στην Κρήτη. Επίσης, ευελπιστεί να λειτουργήσει ως μια «θερμοκοιτίδα» ιδεών επικεντρωμένη στον βιώσιμο τουρισμό και τη δυναμική του πράσινου μέλλοντος της τουριστικής βιομηχανίας, σε ένα τόπο με πλούσια παράδοση στις υπηρεσίες φιλοξενίας.
Χορηγοί της διοργάνωσης ήταν ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού, η AEGEAN και η Nespresso. Υποστηρικτές του Forum ήταν η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, η Περιφέρεια Κρήτης, η ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ, η Alpha Bank και η Phee. Στρατηγικός εταίρος ήταν η Ένωση Ξενοδόχων Ν. Χανίων. Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του ΕΟΤ.