Οι λεπτομέρειες της στήριξης ύψους 89 εκατ. ευρώ στους κτηνοτρόφους για την αντιμετώπιση της αύξησης στις τιμές των αγροεφοδίων λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία καθορίζονται στην απόφαση που υπεγράφη από τον αρμόδιο υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Στύλιο, ύστερα από συνεργασία με τον υπουργό, Γιώργο Γεωργαντά.
Ειδικότερα, το πλαίσιο εφαρμογής, διαχείρισης και παρακολούθησης του Μέτρου 22 «Έκτακτη προσωρινή στήριξη σε γεωργούς και ΜΜΕ που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία» μέσα από τους πόρους του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας (ΠΑΑ) 2014-2020, προβλέπει τα εξής:
Δικαιούχοι

Ως δικαιούχοι της ενίσχυσης ορίζονται οι κτηνοτρόφοι των ακολούθων κλάδων:
• αιγοπροβατοτροφίας
• βοοτροφίας
• πτηνοτροφίας
• χοιροτροφίας.
Δράσεις
Η ενίσχυση αφορά δύο δράσεις:
• Δράση 1: εκτατική κτηνοτροφία στους τομείς της αιγοπροβατοτροφίας και βοοτροφίας.
• Δράση 2: εντατική κτηνοτροφία σε τομείς όπως η αιγοπροβατοτροφία, η βοοτροφία, η πτηνοτροφία και η χοιροτροφία.
Προϋπόθεση
Οι εκμεταλλεύσεις που διαθέτουν πάνω από 100 αιγοπρόβατα και οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που διαθέτουν πάνω από 15 βοοειδή πρέπει να τεκμηριώνουν την παραγωγική δραστηριότητά τους βάσει κύκλου εργασιών μεγαλύτερου ή ίσου των 2.000 € στον εν λόγω τομέα (όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ τα οποία θα περιγράφονται αναλυτικά στην πρόσκληση). Το εν λόγω κριτήριο θα τηρηθεί και για τις νησιωτικές περιοχές που θα λάβουν την αυξημένη κατά 15% ενίσχυση, ενώ για τις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας το κριτήριο αυτό δεν θα ισχύσει σε καμία κλάση.
Ύψος ενίσχυσης
Το ύψος της ενίσχυσης υπολογίζεται με βάση τον τομέα, την κλάση των επιλέξιμων ζώων και την έδρα της εκμετάλλευσης.
Ειδικότερα στο τομέα της εκτατικής γεωργίας (Δράση 1) και για κάθε κλάση αριθμού ζώων η ενίσχυση προσδιορίζεται ως εξής:
• στη αιγοπροβατοτροφία το εφάπαξ ποσό στήριξης κυμαίνεται από 100€ έως και 5.480€.
• στη βοοτροφία το εφάπαξ ποσό στήριξης κυμαίνεται από 120€ έως και 7.000€.
Για τον τομέα της εντατικής κτηνοτροφίας (Δράση 2) το ύψος της ενίσχυσης στις κατηγορίες:
• της πτηνοτροφίας κυμαίνονται για:
– την ωοπαραγωγό από 700€ έως 15.000€.
– την κρεατοπαραγωγό από 2.000€ έως 15.000€.
• της χοιροτροφίας από 1.000€ έως 15.000€.
Ενώ για την αιγοπροβατοτροφία τα ποσά ενίσχυσης ανά κλάση διαμορφώνονται όπως στη Δράση 1.
Αναλυτικοί πίνακες με τα ενδεικτικά ποσά ανά κλάση και θέση της έδρας της εκμετάλλευσης μπορούν να βρεθούν στο σχετικό ΦΕΚ 5873/Β /18-11-2022.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς επισήμανε: «Για δεύτερη φορά μέσα στο έτος η κυβέρνηση στέκεται αρωγός στους κτηνοτρόφους μας. Σε πρώτη φάση είχαν διατεθεί 50 εκατ. και τώρα επιπλέον 89 εκατ. ευρώ προκειμένου να αντιμετωπισθεί, στον βαθμό του δυνατού, το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί λόγω της παγκόσμιας κρίσης, με την αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών. Η συνεπής και συνεχής στήριξη του πρωτογενούς τομέα και των παραγωγών μας, αποτελεί πολιτική επιλογή της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, γιατί έτσι στηρίζουμε την ελληνική περιφέρεια και ενδυναμώνουμε την ελληνική οικονομία».
Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στύλιος σημείωσε: «Ένα ακόμα βήμα για την στήριξη των παραγωγών μας στη σημερινή δύσκολη συγκυρία γίνεται πράξη. Η δέσμευση του Πρωθυπουργού για στήριξη των παραγωγών μας υλοποιείται. 89 εκατ. ευρώ κατευθύνονται στους κτηνοτρόφους μας για την κάλυψη των αυξήσεων στις τιμές των ζωοτροφών. Με πράξεις είμαστε δίπλα στους παραγωγούς μας».