Οι πρώτες πτήσεις στο Αεροδρόμιο Χανίων «Δασκαλογιάννης» για τη φετινή τουριστική και αεροπορική περίοδο άρχισαν το Σαββατοκύριακο 25-26 Μαρτίου.
Ο Διεθνής Αερολιμένας Χανίων την περασμένη περίοδο αυξημένων διεθνών συνδέσεων 2022, γνώρισε πολύ σημαντική αύξηση σε επιβάτες, της τάξης του 83,3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Συνολικά το 2022 διακινήθηκαν μέσω του αεροδρομίου Χανίων 3.290.802 επιβάτες, έναντι 1.795.236 που είχαν διακινηθεί το 2021.
Ισχυρή ανάκαμψη κατέγραψε η κίνηση στις πτήσεις εξωτερικού, που σημείωσε αύξηση 95% καθώς το 2022 ανήλθε σε 2,611,957 επιβάτες, έναντι 1,340,938 το 2021. Με πτήσεις εσωτερικού διακινήθηκαν 678,845 επιβάτες, έναντι 454,298 το 2021, αριθμός αυξημένος κατά 49,4%.
Συνολικά το 2022 μέσω του αεροδρομίου Χανίων πραγματοποιήθηκαν 23,273 πτήσεις, έναντι 16.157 το 2021, αριθμός αυξημένος κατά 44%.
Ο καλύτερος μήνας του 2022 σε ό,τι αφορά την κίνηση επιβατών ήταν ο Ιούλιος με 620,419 επιβάτες, ενώ τον ίδιο μήνα καταγράφηκαν και οι περισσότερες πτήσεις του χρόνου συνολικά 4.006.
Το 2022 επιπλέον, υπήρξε αύξηση τόσο σε νέες αεροπορικές εταιρείες που επιχείρησαν στο «Δασκαλογιάννης» όσο και σε δρομολόγια, νέους προορισμούς καθώς και στις συχνότητες των πτήσεων.
Επισκόπηση πτητικής δραστηριότητας για το 2022
Η περασμένη περίοδος πτήσεων και δραστηριοποίησης των αεροπορικών εταιρειών, για τον Αερολιμένα Χανίων «Δασκαλογιάννης» ήταν μία από τις καλύτερες, αν όχι η καλύτερη για τον αερολιμένα Χανίων, τόσο σε σύγκριση με τις δυο περασμένες χρονιές της πανδημίας (2021, 2022) όσο και γενικά. Ξεπέρασε τα επίπεδα του 2017-2019 που το «Δασκαλογιάννης» σημείωσε εξαιρετικούς αριθμούς πτήσεων και επιβατών και έτσι, έγραψε ιστορία ως το καλύτερο τρίμηνο (μήνες Ιούνιος – Ιούλιος – Αύγουστος) στην ιστορία του αερολιμένα.
Η πλειοψηφία των αεροπορικών εταιρειών, αποκατέστησε το πρόγραμμα και τις συνδέσεις που διατηρούσε και στο παρελθόν καθώς και πριν την πανδημία, ενώ ξεκίνησαν και αρκετές νέες συνδέσεις από πολλούς νέους και μη αερομεταφορείς.
Πολλές αεροπορικές εταιρείες, επίσης, αύξησαν τόσο τους προορισμούς όσο και τα δρομολόγια προς ήδη υπάρχοντες συνδέσεις, όπως η Ryanair, η Corendon, η SAS, η easyJet, η Sunclass, η Condor, η TUI, η Sunclass, η Norwegian, η Aegean, κλπ.
Για το χρονικό διάστημα Νοέμβριος – Μάρτιος (εκτός περιόδου υψηλής κίνησης), η μοναδική διεθνής απευθείας σύνδεση προς τον αερολιμένα Χανίων, παρέμεινε αυτή από την Πάφο (Ryanair).
Αεροπορικές εταιρείες και συνδέσεις για το 2023
• Finnair: Η Φινλανδική αεροπορική εταιρεία αναμένεται να συνδέει το Ελσίνκι με τα Χανιά από 7 Απριλίου έως και 28 Οκτωβρίου 2023.
• Jet2.com: Η βρετανική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους αναμένεται να συνδέσει τα Χανιά με τους εξής προορισμούς στο Ηνωμένο Βασίλειο: Μπέρμιγχαμ (από 02/05 έως και 31/10), Λιντς Μπράντφορντ (από 04/05 έως και 26/10), Λονδίνο Στάνστεντ (από 02/05 έως και 31/10) και Μάντσεστερ (από 02/05 έως και 31/11), ενώ ο νεός της προορισμός από Χανιά, το Μπρίστολ θα εξυπηρετείται από 24/07 έως και 30/10.
• Norwegian: Η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους στις Σκανδιναβικές χώρες, θα συνδέει το Αεροδρόμιο Χανίων με τους εξής προορισμούς.
- Κοπεγχάγη (από 26/03 έως και 28/10)
- Όσλο (από 28/03 έως και 28/10)
- Μπέργκεν (από 08/04 έως και 28/10)
- Ελσίνκι (από 08/04 έως και 28/10)
- Στοκχόλμη (από 08/04 έως και 28/10)
• Wizz Air: Η ουγγρική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους που πέταξε το 2021 πρώτη φορά στα Χανιά, έχει στο πρόγραμμα της, τις εξής διεθνείς διαδρομές από το «Δασκαλογιάννης»: Βιέννη, Βουδαπέστη, Βαρσοβία, Κλουζ – Ναπόκα.
• Transavia: Η θυγατρική χαμηλού κόστους του Ομίλου Air France – KLM, θα συνδέσει τα Χανιά με το Άμστερνταμ και το Παρίσι (αεροδρόμιο Ορλί), όπως σταθερά συνδέει τα τελευταία χρόνια.
• Condor: Η γερμανική αεροπορική εταιρεία έχει εντάξει στο πρόγραμμα της πτήσεις από Φρανκφούρτη, Βερολίνο, Αμβούργο, Μόναχο και Ντίσελντορφ προς Χανιά. Επίσης, εντάσσει φέτος, το Διεθνές Αεροδρόμιο της Λειψίας, όπως φαίνεται στο σύστημα κρατήσεων της.
• British Airways: Η βρετανική αεροπορική εταιρεία, περιλαμβάνει και φέτος στο πρόγραμμα της το «Δασκαλογιάννης», με απευθείας πτήση από το Διεθνές Αεροδρόμιο του Χίθροου. Οι πτήσεις ξεκίνησαν από 1 Απριλίου και διαρκούν έως και 28 Οκτωβρίου 2023. Η εταιρεία θα συνδέει το Λονδίνο με τα Χανιά, με καθημερινές πτήσεις, ενώ κάποιες περιόδους αναμένονται δύο δρομολόγια ημερησίως.
• Lufthansa: Η γερμανική αεροπορική εταιρεία, μέλος της Star Alliance, θα προτιμήσει και φέτος το αεροδρόμιο Χανίων με απευθείας συνδέσεις από Μόναχο και Φρανκφούρτη. Οι πρώτες πτήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου.
• Ryanair: Ο μεγαλύτερος αερομεταφορέας χαμηλού κόστους στην Ευρώπη, αναμένεται και φέτος να είναι ο κορυφαίος χειριστής στο Αεροδρόμιο Χανίων (σύμφωνα πάντα με το πρόγραμμα που έχει και τα στοιχεία των προηγούμενων ετών).
Στο πρόγραμμα της από το «Δασκαλογιάννης» περιλαμβάνονται τουλάχιστον 34 προορισμοί: Ανατολικά Μίντλαντς, Βαρσοβία Μόντλιν, Βενετία Τρεβίζο, Βερολίνο, Βουκουρέστι, Βρέμη, Βρότσλαβ, Βρυξέλλες Σαρλερουά, Γκντανσκ, Δουβλίνο, Κρακοβία, Λιντς Μπράντφορντ, Λονδίνο Στάντσεντ, Μάλτα, Μάντσεστερ, Μασσαλία, Μέμμιγκεν, Μιλάνο Μπέργκαμο, Μπάρι, Μπολόνια, Νάπολη, Νιουκαστλ, Ντίσελντορφ NRN, Νυρεμβέργη, Πάφος, Πίζα, Ρώμη Φιουμιτσίνο, Ρώμη Τσιαμπίνο, Τορίνο, Φρανκφούρτη HHN, Σόφια, Στοκχόλμη, Τελ Αβίβ και Βιέννη.
Φέτος, η Ryanair, δεν περιέλαβε τους εξής προορισμούς (που εκτέλεσε το 2021): Μπίλουντ Δανία, Μπρίστολ Ηνωμένο Βασίλειο, Κολωνία Γερμανία, Βίλνιους Λιθουανία, ενώ επανέφερε το Γκντάντσκ (Πολωνία). Συνολικά, το πρόγραμμα της εταιρείας παραμένει όπως και το 2022, για το 2023.
• Brussels Airlines: Η αεροπορική εταιρεία του Βελγίου επανήλθε στην αεροπορική αγορά της Δυτικής Κρήτης το 2022 και αναμένεται να συνδέει το Διεθνές Αεροδρόμιο Βρυξελλών (BRU) με το «Δασκαλογιάννης».
• TUI: Ο κολοσσός ταξιδιών και πτήσεων, αναμένεται να συνδέσει το «Δασκαλογιάννης» με την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη με πτήσεις τόσο από το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και από το Βέλγιο και τη Γερμανία.
• easyJet: Η χαμηλού κόστους αεροπορική εταιρεία, έχει στο πρόγραμμα της τα Χανιά, με συνδέσεις από σημαντικούς και προσοδοφόρους προορισμούς. Οι προορισμοί που εξυπηρετεί φέτος είναι οι παρακάτω.
Με αστέρι, οι προορισμοί που εξυπηρετεί αποκλειστικά η εταιρεία από και προς Χανιά.
- Βερολίνο
- Γενεύη *
- Γλασκόβη *
- Λονδίνο Γκάτγουικ
- Λονδίνο Λούτον *
- Λυών *
- Μάντσεστερ
- Μιλάνο Μαλπένσα *
- Μπρίστολ
- Νίκαια *
Το 2021, εκτέλεσε και πτήσεις από το Διεθνές Αεροδρόμιο Παρισιού, Σαρλ Ντε Γκωλ, καθιστώντας την επίσης, την μοναδική εταιρεία από το πρώτο αεροδρόμιο του Παρισιού, προς Χανιά.
Σημαντικές συνδέσεις αναμένονται, τόσο από την Scandinavian Airlines (SAS) όσο και από την Aegean (πτήσεις τσάρτερ) από/προς τις εξής διαδρομές:
• Όσλο, Νορβηγία
• Ελσίνκι, Φινλανδία
• Κοπεγχάγη, Δανία
• Στοκχόλμη, Σουηδία
• Μπίλουντ, Δανία
• Όουλου, Βόρεια Φινλανδία
• Νόρσεπινγκ, Σουηδία
• Ουμέα, Βόρεια Σουηδία
• Βίσμπυ, Σουηδία
• Στάβανγκερ, Νορβηγία
• Τρόντχαϊμ, Νορβηγία
Επιπλέον, σημαντική συνδέσεις με τη Δυτική Κρήτη και τα Χανιά, προσφέρουν η Austrian Airlines από τη Βιέννη, η LOT από Πολωνία, η Corendon από Γερμανία και Ελβετία (σύμφωνα πάντα, με το σύστημα κρατήσεων της) καθώς και η Sunclass Airlines από τις Σκανδιναβικές χώρες.
Για την επόμενη θερινή περίοδο αυξημένης αεροπορικής συνδεσιμότητας και απευθείας διεθνών συνδέσεων, έχουν ήδη ανακοινωθεί κάποιοι προορισμοί από αεροπορικές εταιρείες. Ενδεικτικά, η Luxair, εθνικός αερομεταφορέας του Λουξεμβούργου, επιστρέφει στον αερολιμένα Χανίων, έπειτα από μία διακοπή 13 χρόνων (από το 2010), με απευθείας σύνδεση από το Λουξεμβούργο. Η Jet2.com, έχει ανακοινώσει – και σε εκδήλωση που παρευρέθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της στα Χανιά – νέα σύνδεση από Μπρίστολ το 2023, ενώ ακόμη δύο νέους προορισμούς από το 2024 (Ανατολικά Μιντλαντς και Νιούκαστλ). Επίσης, η Animawings, θυγατρική αεροπορική εταιρεία της Aegean Airlines στη Ρουμανία, θα ξεκινήσει πτήσεις από το Βουκουρέστι στις 23 Ιουνίου 2023, εγκαινιάζοντας έτσι τις συνδέσεις της προς Χανιά. Σε αυτό το σημείο, τονίζεται και η νέα σύνδεση που εγκαινιάζει και η Eurowings, από το Γκρατς της Αυστρίας. Τέλος, η BRA Braathens Regional Airlines (BRA), αεροπορική εταιρεία με έδρα τη Στοκχόλμη, θα αρχίσει πτήσεις από Άλμποργκ και Κοπεγχάγη προς Χανιά.
Τέλος, η Air Serbia, θα συνδέει το Βελιγράδι με τα Χανιά, τρεις φορές την εβδομάδα., ξεκινώντας από τις 4 Ιουνίου 2023. Οι πτήσεις θα πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα, Πέμπτη και Κυριακή με αεροσκάφος τύπου Airbus A320. Σε αυτό το σημείο, χρήσιμο είναι να τονιστεί ότι ο σερβικός αερομεταφορέας, συνέδεσε και το 2022 το Βελιγράδι με τα Χανιά. Η σύνδεση όμως, δεν ήταν τακτική (scheduled), αλλά ναυλωμένη (charter). Επιπλέον, η TUS Airways, θα συνδέει τα Χανιά με την Λάρνακα (η γραμμή δεν εξυπηρετούνταν από το 2020, όποτε και η Aegean είχε εκτελέσει κάποιες πτήσεις Ιούλιο – Αύγουστο). Ακόμη μία αεροπορική εταιρεία θα συνδέσει το Τελ Αβίβ με τα Χανιά, αφού μετά την Ryanair, στην διαδρομή μπαίνει και η Aegean.
Συνδέσεις που αναμένονται το 2023 στο «Δασκαλογιάννης», έπειτα από διάστημα απουσίας. (BRS = Μπρίστολ, LUX = Λουξεμβούργο, GRZ = Γκρατς, KEF = Reykjavik, BEG = Βελιγράφι, TLV = Τελ Αβίβ, LEJ = Λειψία, LCA = Λάρνακα)
(Εικόνα φτιαγμένη από το Western Crete Aviation Observatory στο Great Circle Mapper)
Από την άλλη, υπάρχει και μία αφαίρεση σύνδεσης. Πιο συγκεκριμένα, της διαδρομής Μπάρι – Χανιά από την Wizz Air για το 2023. Η συγκεκριμένη σύνδεση εκτελέστηκε το 2021 και το 2022 από την ουγγρική εταιρεία χαμηλού κόστους.
Η σύνδεση με Ισλανδία
Σε τακτική σύνδεση μετατρέπει την ήδη υπάρχουσα τα προηγούμενα καλοκαίρια ως τσάρτερ, Κέφλαβικ – Χανιά, ο εθνικός αερομεταφορέας της Ισλανδίας, Icelandair.
Σύμφωνα με την εταιρεία, οι πτήσεις ξεκινούν 26/05 και θα εκτελούνται εβδομαδιαίως, κάθε Παρασκευή. Η σύνδεση, αναμένεται να διαρκέσει έως και 29 Σεπτεμβρίου.
Την χρονιά που μας πέρασε, σύμφωνα με τα στοιχεία που σύλλεξε το Western Crete Aviation Observatory, η Icelandair επισκέφτηκε τον αερολιμένα Χανίων, εκτελώντας 12 πτήσεις τσάρτερ από το Κέφλαβικ της Ισλανδίας. Το ευρείας ατράκτου αεροσκάφος Boeing 757 εξυπηρέτησε αυτή την διαδρομή σε όλη τη διάρκεια της. Η συχνότητα των τσάρτερ, ήταν περίπου ανά δέκα ημέρες .
Έτσι, πλέον, ο εθνικός αερομεταφορέας της Ισλανδίας μετέτρεψε αυτή τη σύνδεση σε τακτική σύνδεση, διαθέσιμη προς κράτηση από όλους τους δυνητικούς επιβάτες.
Η εταιρεία, με ανακοίνωση της, απευθύνεται σε ταξιδιώτες από Ισλανδία που θέλουν να επισκεφτούν τα Χανιά και την Κρήτη, σε επιβάτες από την Βόρεια Αμερική (ΗΠΑ, Καναδάς) όπου με ενδιάμεσο σταθμό το Κέφλαβικ, μπορούν να πετάξουν προς το νησί, καθώς και σε Έλληνες ταξιδιώτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Ισλανδία. Το Κέφλαβικ, είναι ο αερολιμένας που εξυπηρετεί τις πτήσεις εξωτερικού για την Ισλανδία ενώ ο αερολιμένας του Ρέικιαβικ, εξυπηρετεί τις συνδέσεις του εσωτερικού καθώς και με την Γροιλανδία.
Τονίζεται σε αυτό το σημείο, ότι ο Διεθνής Αερολιμένας Χανίων, ήταν ο μοναδικός που επισκέφτηκε η Icelandair, για το καλοκαίρι του 2022 στην Ελλάδα (για εμπορικές πτήσεις).
Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο για τον αερολιμένα Χανίων, είναι ότι δεν διατηρεί απευθείας σύνδεση με την Ισπανία και την Πορτογαλία.
Οι πτήσεις, οι αεροπορικές εταιρείες που επιχειρούν στον Διεθνή Αερολιμένα Χανίων καθώς και εν γένει ο αεροπορικός κλάδος, μελετώνται και παρακολουθούνται ενδελεχώς από το Western Crete Aviation Observatory (WCAO), ερευνητικού παραρτήματος του ιστότοπου aviationlife.gr.
Έρευνα και ανάλυση Western Crete Aviation Observatory
Οι πτήσεις, οι αεροπορικές συνδέσεις, οι αεροπορικές εταιρείες που επιχειρούν στο Διεθνές Αεροδρόμιο Χανίων καθώς και γενικά η αεροπορική αγορά των Χανίων αποτελούν αντικείμενο έρευνας και μελέτης του Παρατηρητηρίου Αεροπορικού Κλάδου Δυτικής Κρήτης (Western Crete Aviation Observatory – WCAO), ερευνητικού παραρτήματος του επιστημονικού ιστότοπου aviationlife.gr.
Η ανάλυση πτήσεων διεξάγεται στο πλαίσιο της ετήσιας έρευνας τουρισμού του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων (MAICh) και του Πολυτεχνείου Κρήτης (Financial Engineering Laboratory).
Photo copyright: Dimitris Zopounidis/aviationlife.gr
* Ο κ. Δημήτρης Ζοπουνίδης είναι τελειόφοιτος τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ιδρυτής aviationlife.gr και επικεφαλής Έρευνας Παρατηρητηρίου Αεροπορικού Κλάδου Δυτικής Κρήτης (WCAO), αναλυτής αεροπορικού κλάδου, Editor Air Letter, Ελληνική Αεροπορική Ένωση.