Σε πέντε εβδομάδες από σήμερα ολοκληρώνεται η απορρόφηση των ελληνικών δραστηριοτήτων της HSBC από την Παγκρήτια και αποτελεί ορόσημο για την κρητική τράπεζα καθώς διευρύνει την παρουσία της πανελλαδικά, την γκάμα των προϊόντων της, το πελατολόγιο και ενισχύει τα κεφάλαια της, αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό της, με τους περίπου 280 εργαζόμενους της HSBC, η οποία αναμένεται ότι θα «ανοίξει» άμεσα πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για όσους θέλουν να αποχωρήσουν (περί τα 35 άτομα).
Το μεσημέρι της 28ης Ιουλίου λήγει τυπικά και ουσιαστικά η παρουσία της HSBC στην Ελλάδα και «τη Δευτέρα 31 Ιουλίου οι εργαζόμενοι της, δε θα συνδεθούν με τη Λονδίνο αλλά με Ηράκλειο και στα 15 καταστήματα η επιγραφή θα είναι Παγκρήτια» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος Αντώνης Βαρθολομαίος.
Το μεγάλο στοίχημα για τους ανθρώπους της Παγκρήτιας που δουλεύουν πυρετωδώς εδώ και πολλές εβδομάδες είναι η μεταφορά όλων των δεδομένων της HSBC και η εισαγωγή τους στα συστήματα. Πριν από μερικές ημέρες πραγματοποιήθηκε επιτυχώς το πρώτο τεστ πριν από μερικές ημέρες και θα γίνουν δύο ακόμα – ένα αμέσως μετά τις εκλογές – ώστε στα τέλη του επόμενου μήνα να είναι όλα έτοιμα για να υποδεχθεί του 90.000 «νέους» πελάτες της. Στο πλαίσιο αυτό δημιουργούνται προϊόντα και υπηρεσίες που δε διέθετε η Παγκήτρια, ώστε η μόνη αλλαγή που θα δουν οι πελάτες της ΗSBC να είναι η αλλαγή στο λογότυπο. Εκτιμάται ότι περί τα 1,4 δισ ευρώ καταθέσεων που σήμερα βρίσκονται στην HSBC θα περάσουν στην Παγκρήτια, που είναι τεράστια ρευστότητα, όπως ανέφερε ο Chief Financial Officer της Παγκρήτιας κ. Γιώργος Ξιφαράς.
Έτσι από 1η Αυγούστου το δίκτυο της τράπεζας θα αριθμεί 61 καταστήματα και στο τέλος του 2023, με την ενσωμάτωση της Συνεταιριστικής Κεντρικής Μακεδονίας που θα ολοκληρωθεί το φθινόπωρο, 50-52 καταστήματα πανελλαδικά καθώς η διοίκηση της τράπεζας προχωρά στον εξορθολογισμό του δικτύου στην Κρήτη – με μεγαλύτερα καταστήματα που θα παρέχουν το σύνολο των υπηρεσιών και προϊόντων.
«Από μια τραπεζούλα, σήμερα διεκδικούμε μια μεγάλη θέση στην Ελλάδα. Μετά τα ζόρια του 2015 και του 2018 για να βρεθούν κεφάλαια, σήμερα υπάρχει αισιοδοξία» είπε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής CEO και εκ των παλαιότερων συνεταιτέρων της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας, Γιώργος Κουρτελάκης.
Σημειώνεται ότι business plan με ορίζοντα το 2027 προβλέπει νέες εκταμιεύσεις ύψους 3 δισ. ευρώ, την προσεχή τριετία, υψηλή παρουσία ρευστότητας και είσοδο σε νέους τομείς (πχ. wealth management) αξιοποιώντας την εμπειρία και την τεχνογνωσία της ΗSBC, αλλά και είσοδο στο Χρηματιστήριο.
Το προσεχές φθινόπωρο μπαίνει στις …ράγες και το project της συνένωσης με την Attica Bank. Η Παγκρήτια θα διενεργήσει due diligence στην Attica και το ΤΧΣ, ως μεγαλύτερος μέτοχος της Attica την αντίστοιχη διαδικασία στην Παγκρήτια. Με βάση κοινό business plan που θα καταρτιστεί από σύμβουλο και θα υποβληθεί στην ΤτΕ θα καθοριστεί η σχέση ανταλλαγής μετοχών για τη δρομολογούμενη συγχώνευση που βάσει χρονοδιαγράμματος θα ολοκληρωθεί σε περίπου ένα χρόνο από σήμερα.
Η στρατηγική για τα «κόκκινα» δάνεια
Με βάση το πενταετές business plan που έχει καταρτίσει η Παγκρήτια Τράπεζα ανεξάρτητα από τα όσα δρομολογούνται, ο δείκτης ΝPE θα μειωθεί σε 11% το 2027 από 64% που είναι σήμερα και τα «κόκκινα» δάνεια από 1 δισ. ευρώ (το 90% αφορά επιχειρηματικά) σε 280 εκατ. ευρώ. Η τράπεζα θα προχωρήσει σε τιτλοποίηση ΝPEs ύψους 300 εκατ. ευρώ το β΄εξάμηνο του 2024 και θα πρέπει να να «κάψει» περί τα 60 εκατ. ευρώ και θα χρειαστεί αντίστοιχη κεφαλαιακή ενίσχυση. Τα υπόλοιπα 700 εκατ. ευρώ έχουν ανατεθεί προς διαχείριση στην Qquant.
Βέβαια σε ότι αφορά την τιτλοποίηση, η Παγκρήτια αλλά και οι άλλες μη συστημικές τράπεζας μεταξύ των οποίων και η Αttica Bank, περιμένουν τη εξέλιξη σε ότι αφορά το αίτημα για έναν νέο «Ηρακλή» και κυρίως το ύψος της προμήθειας που θα πρέπει να καταβάλουν για την παροχή κρατικής εγγύησης.
Πηγή: imerisia.gr
Αρτεμις Σπηλιώτη