Τις προτάσεις της για τα Νεώρια, τα οποία «αφήνουμε να καταρρέουν», αναδεικνύει με επιστολή της προς τον Αντιπεριφερειάρχη και τον Δήμαρχο Χανίων, την οποία κοινοποιεί και στο Υπουργείο Πολιτισμού αλλά και τους βουλευτές της Π.Ε. Χανίων, η Ένωση Τουριστικών Καταλυμάτων Ν. Χανίων.
Όπως επισημαίνει, «το πόσο μπροστά βλέπει μια κοινωνία και πως αυτή εκφράζεται μέσα από από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, φαίνεται από τις διεκδικήσεις της. Τι αναπτυξιακό προσανατολισμό έχουν και πως μπορούν από κοινού να πάνε μπροστά τον τόπο.
Μπορεί να αγωνιζόμασταν χρόνια να μη φύγει ένα τμήμα του Εφετείου από την πόλη μας, αλλά σφυρίζαμε αδιάφορα για την επέκταση του αεροδρομίου Δυτικής Κρήτης “Δασκαλογιάννης”, που κινδύνεψε να ναυαγήσει και ο μόνος που στήριξε ήταν ο τότε Αντιπρόεδρος της Βουλής.
Μπορεί να πανηγυρίζουμε για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου περιφερειακά της πόλης μας και να αφήνουμε τα Νεώρια να καταρρέουν, κλειστά με τσιμεντόλιθους, μικρές πέτρες να κινδυνεύουν να πέσουν σε διερχόμενους τουρίστες, φωλιές περιστεριών και αυτοφυή βλάστηση στην οροφή, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία, κανείς δεν συγκινείται».
Σύμφωνα με όσα αναφέρει στην επιστολή της η Ένωση, «τα αντίστοιχα Νεώρια στη Βενετία έχουν μετατραπεί σε αίθουσες πολιτισμού και φιλοξενούν κάθε φθινόπωρο, στα πλαίσια της Μπιενάλε, πλήθος εκδηλώσεων.
Τα δικά μας Νεώρια μοναδικά σωζόμενα στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσόγειου, θα μπορούσαν με ευρωπαϊκά χρήματα να έχουν μετατραπεί σε πόλο έλξης.
Τόσο σαν συνεδριακοί χώροι, όσο και σαν τόπος που μέσα από θεματικές ενότητες θα προέβαλε την επίδραση της Αναγέννησης στην Κρήτη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κρήτη ήταν το μοναδικό μέρος του ελλαδικού χώρου που τον 16ο και 17ο αιώνα η αναγεννησιακή πνοή της Ευρώπης έφτασε μέσω της αρχιτεκτονικής της ζωγραφικής του θεάτρου της λογοτεχνίας και του τρόπου ζωής στις πόλεις, μας όταν την υπόλοιπη χώρα τη σκέπαζε η βαθιά οθωμανική νύχτα. Οι γαλέρες που ναυλοχούσαν στα Νεώρια δεν προστάτευαν μόνο τις θαλάσσιες οδούς του εμπορίου στην Ανατολική Μεσόγειο, μετέφεραν και πολιτισμό και αυτό θα έπρεπε να αναδείξουμε μέσω των προγραμμάτων Intereg της Ε.Ε. σε συνεργασία με την περιφέρεια του Βένετο Ιταλίας.
Παράλληλα, η ενοποίηση της δυτικής τάφρου των βενετσιάνικων τειχών με τη νότια τάφρο δεν έγινε ποτέ παρά τις αρχικές εξαγγελίες, όπως δεν υπήρξε ηλεκτροφωτισμός και φύτευσή της με γρασίδι προκειμένου να μετατραπεί σε χώρος περιπάτου.
Αλλά εδώ δεν μπορούμε να εκμεταλλευτούμε κονδύλια της Ε.Ε. για τη δημιουργία μόνιμων υπόγειων θέσεων πάρκινγκ στην πόλη μας και το κυκλοφοριακό κυριολεκτικά θα μας πνίξει το επόμενο χρονικό διάστημα απωθώντας τους τουρίστες», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η Ένωση Τουριστικών Καταλυμάτων Ν. Χανίων.
1 Σχόλιο
Πολύ καλή τοποθέτηση για σοβαρά θέματα που άπτονται με τον βασικό πυλώνα της οικονομίας μας.
Ως διπλωματούχος ξεναγός, έρχομαι σε δύσκολη θέση όταν παρουσιάζω τα νεώρια των Χανίων στην κατάσταση που σήμερα βρίσκονται. Ευτυχώς που υπάρχει και το Μεγάλο Αρσεναλι.
Το ίδιο και με την απέραντη αφιλόξενη επιφάνεια της δυτικής τάφρου, από την οποία συχνά ξεκινάμε της περιηγήσεις μας…