Το ενδιαφέρον προσωπικά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του νέου υπουργού Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη προκάλεσε η χθεσινοβραδινή ανάρτηση – παρέμβαση της 20χρονης Χανιώτισσας Ραφαέλας Πιτσικάλη, η οποία δίνει, τα τελευταία τρία και πλέον χρόνια, μία δύσκολη «μάχη» με μία σπάνια μορφή καρκίνου (σάρκωμα Ewing).
Σε ανάρτησή της στην προσωπική της σελίδα στο Facebook η Ραφαέλα Πιτσικάλη έγραψε:
«ME ΔIΩXNΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠAIΔΩN AΓIA ΣOΦIA, ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ ME YΠOTPOΠH TΗΣ ΝΟΣΟΥ KAI ΞAΦNIKA ΨAXNΩ ΓIA NOΣOKOMEIO NA ΣYNEXIΣΩ. TΩPA ΠΛEON OTAN ΔEN AIΣΘANOMAI KAΛA ΘA ΠPEΠEI KAΘE ΦOPA NA AΛΛAZΩ NOΣOKOMEIO ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΠΟΙΟ ΕΦΗΜΕΡΕΥΕΙ. APA ΣTHN OYΣIA ΠOY BPIΣKOMAΣTE; ΠOYΘENA! ΠOY ANHKΩ EΓΩ; EIMAI ΠΑΙΔΙ; EIMAI ΕΦΗΒΗ; EIMAI ENHΛIKAΣ; ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΜΑΙ; EINAI TOΣO ΠEPIΠΛOKA TA ΠΡΑΓΜΑΤΑ… KAI EΓΩ ΛIΠOΘYMHΣA TPEIΣ ΦOPEΣ ΠΡΟΧΘΕΣ. ΔEN NIΩΘΩ KAMIA AΣΦAΛEIA… MOY THN ΠHPANE TΩPA ΠOY THN EIXA ΠIO ΠΟΛΥ ANAΓKH AΠO ΠOTE. ΔEN HΘEΛA NA XAΛAΣΩ ΛEΦTA ΓIA NA ΠAΩ ΣTO IΔIΩTIKO, ΔΙΟΤΙ TA XPEIAZOMAI ΓIA TO TAΞIΔI ΠOY ΘA KANOYME ΣTHN AMEPIKH. ΔYΣTYXΩΣ OMΩΣ EIΣAI ΔIKAΣMENOΣ KAΠOIEΣ ΦOPEΣ ΚΑΙ ANAΓKAZEΣAI NA KANEIΣ ΠPAΓMATA OTAN ΔEN EXEIΣ THN AΣΦAΛEIA ΠOY ΠPEΠEI. ΔΕΝ ΕΧΩ IΔIΩTIKH AΣΦAΛEIA, ΔΕ ΜΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ… EXΩ OMΩΣ ΕΟΠΥΥ =?»
Η ανάρτηση αυτή προκάλεσε την άμεση παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, οι οποίοι επικοινώνησαν σήμερα με τη Ραφαέλα Πιτσικάλη, διαβεβαιώνοντάς τη ότι η Ελληνική Πολιτεία θα είναι στο πλευρό της.
Την εξέλιξη αυτή γνωστοποίησε το μεσημέρι η Ραφαέλα Πιτσικάλη, γράφοντας τα εξής:
«Θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα έγιναν σήμερα, ευχαριστώντας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, που επικοινώνησαν μαζί μου τηλεφωνικά και ενδιαφέρθηκαν προσωπικά για τη μεγάλη περιπέτεια της υγείας μου. Το ειλικρινές ενδιαφέρον τους και η διαβεβαίωση ότι θα είναι διαρκώς στο πλευρό μου, μου δίνουν δύναμη και αισιοδοξία να συνεχίσω τον αγώνα για ζωή, μαζί με τους ανθρώπους μου που είναι από την αρχή δίπλα μου. Ευχαριστώ μέσα από τα βάθη της ψυχής μου όλους τους ανθρώπους που με σκέφτονται, νοιάζονται, προσεύχονται για εμένα και δίνουν χρήματα για το μεγάλο ταξίδι στο Χιούστον. Ελπίζω κι εύχομαι ανάλογη στήριξη και βοήθεια από το κράτος να έχουν διαρκώς και τα άλλα παιδιά και οι άλλοι άνθρωποι. Πρέπει να καλυφθεί θεσμικά, στον τομέα υπηρεσιών υγείας, το κενό περίθαλψης και φροντίδας της εφηβικής – πρώιμης νεαρής ηλικίας. Των παιδιών δηλαδή που αντιμετώπισαν ένα σοβαρό θέμα υγείας ή ένα χρόνιο θέμα, και όταν μεγαλώνουν “χάνονται” μεταξύ διαφορετικών γιατρών, νοσοκομείων, ιατρικών ιστορικών και επαναλαμβανόμενων εξετάσεων χωρίς ένα κοινό σημείο αναφοράς».
ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Υπενθυμίζεται ότι η Χανιώτισσα Ραφαέλα Πιτσικάλη δοκιμάζεται από μία σπάνια μορφή καρκίνου τα τελευταία τρία χρόνια. Η πρώτη διάγνωση έγινε τον Ιούνιο του 2020 και αφού η 17χρονη, τότε, Χανιώτισσα είχε εισαχθεί στο Νοσοκομείο Αττικόν με έντονους πόνους και μικρή απόκριση στα αναλγητικά. Η διάγνωση άλλαξε όλη της τη ζωή: σάρκωμα Ewing.
Έκτοτε δίνει με θάρρος και την αμέριστη στήριξη της οικογένειάς της, αλλά και συμπολιτών μας, μια πολύ δύσκολη «μάχη». Χημειοθεραπείες, νοσηλεία – διαμονή για μεγάλο χρονικό διάστημα στο Ογκολογικό Νοσοκομείο «Ελπίδα», εγχείρηση στην Ελλάδα για την απομάκρυνση του όγκου.
Τον Οκτώβριο του 2021 υπήρξε η πρώτη υποτροπή, που αντιμετωπίστηκε με δεύτερη επέμβαση και με ακτινοβολίες.
Τον Μάιο του 2023 υπήρξε, δυστυχώς, δεύτερη υποτροπή. Η οικογένεια τής Ραφαέλας Πιτσικάλη, μετά την απόφαση των θεραπόντων γιατρών ότι δεν μπορεί να γίνει νέα επέμβαση στην Ελλάδα, αποφάσισε να απευθυνθεί σε Αντικαρκινικά Κέντρα του εξωτερικού και έχει ήδη προγραμματιστεί, στις 8 Αυγούστου 2023, η επίσκεψή της Ραφαέλας στο εξειδικευμένο MD-Anderson Cancer Center, στο Χιούστον των ΗΠΑ, ενώ ξεκίνησε μία μεγάλη προσπάθεια συγκέντρωσης χρημάτων, με την ανταπόκριση των πολιτών να είναι πραγματικά συγκινητική.
Διαβάστε ακόμη: Χανιά | «Ποτάμι» αγάπης και αλληλεγγύης για τη Ραφαέλα Πιτσικάλη (εικόνες)



1 Σχόλιο
ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΘΡΩΠΙΑ ΤΟΥ. ΥΠΕΡΟΧΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ