Στο εξωτερικό είναι σύνηθες να παροτρύνονται οι νέοι να πραγματοποιούν ταξίδια, άλλοτε κοντινά όπως το Πειραιάς Ίος, άλλοτε πιο μακρινά. Συχνά όμως με τη λογική, ότι έχουν όλη τη ζωή μπροστά τους θέτουν σε δεύτερη μοίρα τα ταξίδια.
Παρόλα αυτά όσο πιο νωρίς ζει κανείς την εμπειρία των ταξιδιών, τόσο το καλύτερο καθώς βγαίνει ωφελημένος από τα πολύτιμα μαθήματα που παίρνει. Άλλωστε ένα μεγάλο προτέρημα του να ταξιδεύει κανείς σε νεότερη ηλικία είναι η ευελιξία. Ακολούθως θα δούμε τους 6 σημαντικότερους λόγους για να κάνει κάποιος ταξίδια από μικρή κιόλας ηλικία.
1. Θα βγείτε από τη ζώνη άνεσης
Προαπαιτούμενο κάθε σύγχρονης παιδαγωγικής είναι η διασφάλιση μιας ζώνης ασφαλείας για τα παιδιά, ώστε να νιώθουν σιγουριά. Έχοντας μια σταθερή βάση αισθάνονται πίστη στον εαυτό τους για να δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους και να τολμούν να εξερευνήσουν. Έτσι στην αρχή είναι η μαμά και ο μπαμπάς. Στη συνέχεια οι φίλοι, το σχολικό περιβάλλον, οι δραστηριότητες σχηματίζουν το ασφαλές περιβάλλον, που χρειάζεται κάθε παιδί. Έρχεται όμως η στιγμή που καθένας πρέπει να σπάσει αυτή τη ζώνη ασφαλείας όσο τρομακτικό κι αν μοιάζει αυτό.
Το πρόβλημα είναι ότι οι άνθρωποι μαθαίνουν μέσα από τις δυσκολίες. Το να βρεθούμε σε ένα διαφορετικό μέρος, με διαφορετικούς ανθρώπους, με διαφορετικές αξίες διώχνει κάθε αίσθηση οικειότητας. Αυτή η συνθήκη μέσω της οποίας συνδεόμαστε με ανθρώπους, που δεν έχουμε κοινούς δεσμούς, μας εξελίσσει. Μας κάνει εξυπνότερους και ικανότερους.
2. Πειραιάς Σαντορίνη: Ένα ταξίδι που χτίζει την αυτοπεποίθηση
Ένας ταξίδι, όπως το Πειραιάς Σαντορίνη ή και ένα ακόμη πιο μακρινό, χτίζει την αυτοπεποίθησή μας. Μικρά εμπόδια όπως το να κατατοπιστεί κανείς με τις αστικές συγκοινωνίες, να κάνει τα ψώνια σε ένα τοπικό κατάστημα ή να ζητήσει οδηγίες για να βρει έαν σημείο ενδιαφέροντος μοιάζουν ασήμαντα. Κι όμως πρόκειται για εμπειρίες που μας κάνουν να ξεπερνάμε μικρά εμπόδια, όπως η ανασφάλεια, η χαμηλή αυτοπεποίθηση και η έλλειψη εμπιστοσύνης στον εαυτό μας.
Ακόμη και η μικρότερη δυνατή πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει κανείς, μοιάζει σαν μια νίκη. Ένα σκαλοπατάκι που ανεβαίνει για να οδηγηθεί στην καλύτερη εκδοχή του εαυτού του.
3. Αναπτύσσετε πολιτισμική ενσυνείδηση
Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης η πολιτισμική ενσυνείδηση είναι καίριας σημασίας. Δεν αρκεί να λέει κανείς, ότι «οι άνθρωποι αυτής της χώρας είναι έτσι». Είναι σημαντικό να κατανοεί κανείς τις υποβόσκουσες αξίες, που οδήγησαν στη «χ» νοοτροπία ενός λαού. Ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα είναι η μεσημεριανή σιέστα –ιδίως στον Νότο- των Ισπανών. Πολλοί το εκλαμβάνουν ως τεμπελιά. Ωστόσο με αυτόν τον τρόπο οι Ισπανοί εξασφαλίζουν κοινό χρόνο με την οικογένεια.
Η κατανόηση των πολιτισμικών διαφορών μας βοηθά να κατανοήσουμε διεθνή θέματα και σημεία ερίδων. Κατ’ επέκταση και στη δουλειά μπορούμε να καταλάβουμε τη νοοτροπία κάποιου αλλοεθνή συνεργάτη χτίζοντας μια σωστή επικοινωνία.
4. Πειραιάς Ίος: Το βάπτισμα του πυρός στην παγκοσμιοποίηση
Όσο αμελητέο κι αν ακούγεται με το ταξίδι Πειραιάς Μήλος παίρνει κάποιος το βάπτισμα του πυρός στην παγκοσμιοποίηση. Στη διάρκεια του ταξιδιού θα συναντήσει κανείς νέους από όλο τον κόσμο με ένα κοινό ενδιαφέρον: τις διακοπές. Άλλοι πάνε για την ξέφρενη διασκέδαση, άλλοι για να απολαύσουν υπέροχες παραλίες. Όλοι με διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο σχηματίζουν ένα ενδιαφέρον πολυπολιτισμικό ψηφιδωτό.
Πως αυτό μπορεί να φανεί χρήσιμο σε έναν νέο άνθρωπο; Μα ζούμε στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, όπως προαναφέρθηκε. Με το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι πολύ πιθανό να βρει κανείς μια εργασία, που θα περιλαμβάνει συχνά ταξίδια ή τηλεδιασκέψεις με πελάτες από το εξωτερικό. Είναι λοιπόν χρήσιμο να έχει αναπτύξει κανείς πολιτισμική ενσυνείδηση και τα ταξίδια είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία για τον σκοπό αυτό.
Στην αγορά εργασίας το να έχει ζήσει κανείς στο εξωτερικό προσφέρει σε κάθε επαγγελματία το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Χρησιμοποιήστε την αυτοπεποίθηση και την πολιτισμική ενσυναίσθηση, που σας προσφέρουν τα ταξίδια του εξωτερικού και δείτε την επαγγελματική σταδιοδρομία σας να παίρνει την ανιούσα.
5. Εξοικειωθείτε με μια ξένη γλώσσα
Στο πλαίσιο ενός ταξιδιού μπορεί κανείς να εξασκήσει τις γνώσεις τους με μια δεύτερη ξένη γλώσσα. Καλώς ή κακώς τα αγγλικά είναι μια διεθνής γλώσσα και όλοι σχεδόν τα μιλούν άπταιστα. Ωστόσο είναι ενδιαφέρον αν γνωρίζει κι άλλες γλώσσες των συγκατοίκων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με αυτόν τον τρόπο γνωρίζει κάποιος και τις ιδιαιτερότητες μιας κουλτούρας. Ταυτόχρονα όμως μην ξεχνάμε, ότι ο άνθρωπος είναι ον κοινωνικό. Είναι πολύ ωραίο να μπορείς να επικοινωνείς με άλλους ανθρώπους σε άλλες γλώσσες.
6. Πειραιάς Σέριφος: Ευκαιρία για δικτύωση ή για κοινωνικοποίηση
Είθισται να πιστεύουμε, ότι όποιος κάνει το ταξίδι Πειραιάς Σέριφος επιδιώκει την ηρεμία. Αυτό εν μέρει είναι αληθές. Έχει να κάνει με τις προτιμήσεις καθενός. Εκείνος που θέλει να εξερευνήσεις τα τοπία και να περιηγηθεί στο νησί μπορεί να το κάνει χωρίς τη «βαβούρα» άλλων νησιών και να μοιραστεί με άλλους συνταξιδιώτες αυτές τις όμορφες εμπειρίες. Το ίδιο και ο λάτρης των σπορ ή ο φυσιοδίφης. Κάθε προορισμός έχει να προσφέρει διαφορετικά πράγματα στον επισκέπτη.
Κάθε ξεχωριστό σημείο ενδιαφέροντος προσελκύει διαφορετικούς ανθρώπους από όλο τον κόσμο, που μοιράζονται όλοι ένα κοινό: το σημείο που επισκέπτονται. Τι πιο ωραία αφορμή για επικοινωνία λοιπόν με ανθρώπους από κάθε γωνιά του πλανήτη;