Τη διάσχιση του Κουρταλιώτη ποταμοφάραγγα πραγματοποίησαν πριν από λίγες μέρες, μέλη και φίλη του Ορειβατικού Συλλόγου Χανίων.
Ο Κουρταλιώτης ποταμός, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο φίλος του Συλλόγου, Αντώνης Καλαϊτζάκη, ένας ένας από τους λίγους ποταμούς της Κρήτης με τρεχούμενα νερά το καλοκαίρι και διασχίζει το ομώνυμο φαράγγι.
Διαβάστε την περιγραφή της βόλτας του Ορειβατικού Χανίων και απολαύστε τις φωτογραφίες και τα βίντεο του Αντώνη Καλατζάκη:
«Στη μαγική κοίτη του παίζαμε όλη την ώρα με τα νερά και κολυμπήσαμε πολλές φορές, στο ποτάμι, στους καταρράκτες με το απόκοσμο περιβάλλον του υδάτινου τούνελ τους και φυσικά στη θάλασσα του Πλακιά όπου πήγαμε για …θαλασσινό κολύμπι. Το επιβλητικό Κουρταλιώτικο φαράγγι είναι αναμφισβήτητα ένα από τα ομορφότερα φαράγγια της Κρήτης είναι στενό με άγρια ομορφιά.
Οι τεράστιες βραχώδεις πλαγιές του φαραγγιού φτάνουν τα 600 μέτρα και είναι γεμάτες ανοίγματα και σπηλιές, όπου ζουν σημαντικά είδη πανίδας . Όταν φυσά δυνατός άνεμος, δημιουργεί σφυρίγματα περνώντας ανάμεσα από τα κοιλώματα των βράχων, που μοιάζουν με χειροκροτήματα (“κούρταλα” όπως λέγονται στην τοπική διάλεκτο) (κρόταλα) που κτυπούν, γι’αυτό ονομάστηκε Κουρταλιώτικο. Μέσα του ρέει ο Κουρταλιώτης ποταμός διασχίζοντας τα 2,5 χιλιόμετρα του σε μήκος.
Το φαράγγι ξεκινάει από το χωριό Κοξαρέ στο νομό Ρεθύμνου ρέει ανάμεσα στα βουνά Κουρούπα (984 μ) και Ξηρό Όρος (904μ) και φτάνει μέχρι τη λίμνη του Πρέβελη αφού ενωθεί με το φαράγγι Φρατί. Στο τελευταίο του κομμάτι ονομάζεται και Μεγάλος Ποταμός λόγω της μεγάλης δυσκολίας και επικινδυνότητας του να το διασχίσεις.
Από το δρόμο Κοξαρέ – Ασωμάτους ξεκινούν πέτρινα σκαλοπάτια τα οποία φτάνουν στο εσωτερικό του φαραγγιού , στο ναό του Αγίου Νικολάου και τις πηγές του Κουρταλιώτη.
Η παράδοση λέει ότι μόλις ο Άγιος άγγιξε το βράχο και αμέσως πετάχτηκε άφθονο νερό από τα σημεία που ακούμπησαν τα δάχτυλά του. Είναι οι πέντε πηγές του Κουρταλιώτη, κοντά στο εκκλησάκι. Το φαράγγι θεωρείται σημαντικός βιότοπος, αφού στις σπηλιές που σχηματίζονται στις πλαγιές του βρίσκουν καταφύγιο σπάνια είδη αρπακτικών πτηνών.
Το Κουρταλιώτικο φαράγγι έχει εξαιρετική αισθητική, βιολογική και οικολογική αξία. Εκτός από τις συστάδες Φοίνικα του Θεόφραστου (Phoenix theophrastii) που αποτελούν το δεύτερο σημαντικότερο φοινικόδασος της Κρήτης στο οποίο καταλήγει , στις ορθοπλαγιές του φαραγγιού συναντάμε πλούσια βλάστηση , ενώ στις εκβολές του ποταμού υπάρχουν αμμοθίνες και διαπλάσεις ποσειδωνίας (Posidonia oceanica), που είναι από τα πλέον προστατευόμενα θαλάσσια φυτά .
Σημαντικά ζώα της ευρύτερης περιοχής του Κουρταλιώτικου φαραγγιού είναι η νεροχελώνα (Mauremys caspica) και το σπιτόφιδο (Elaphe situla) , από τα οποία όμως δεν συναντήσαμε κανένα. Πανευρωπαϊκά αυτά προστατεύονται από την κοινοτική Οδηγία για την τη Διατήρηση των Φυσικών Ενδιαιτημάτων (92/43/ΕΟΚ).» Η συνολική Χρονική διάρκεια που χρειαστήκαμε έως τη Γέφυρα της Πρέβελης ήταν 4 ώρες . Τέλος η υψομετρική διαφορά μεταξύ εισόδου – εξόδου είναι 150 μέτρα».