Η κρητική διατροφή, ο τρόπος ζωής των Κρητικών και τα μοναδικά τοπικά προϊόντα αναγνωρίζονται διεθνώς ως η «βάση» καλής υγείας, μακροζωίας και ευεξίας, κάτι που ο όμιλος Grecotel από πολύ νωρίς ανέδειξε μέσα από καινοτόμες δράσεις διεθνούς εμβέλειας. Πλέον, η προσπάθεια μετρά χειροπιαστά αποτελέσματα, διευρύνοντας τους άξονες υποστήριξης των «θησαυρών» που διαθέτει η Κρήτη, αλλά και ολόκληρη η Ελλάδα.
Χάρη στη συστηματική προσπάθεια, τις διαρκείς δράσεις, την πολυετή παρουσία της βιολογικής φάρμας Agreco, ο όμιλος Grecotel, που βρίσκεται στην κορυφή της καινοτομίας στον ελληνικό τουρισμό, είναι πλέον ο «πυρήνας» διεθνών επιστημονικών δράσεων, προσελκύοντας επιστήμονες από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, με σκοπό να αναδείξει τον Κρητικό τρόπο ζωής και το ρόλο του στην υγεία και την ευεξία. Παράλληλα, η προσπάθεια αυτή αναπτύσσεται, αφού εντάσσονται νέες δράσεις που επεκτείνονται σε όλη την «γκάμα» των ελληνικών προϊόντων, τα οποία αναμφίβολα αποτελούν μοναδικούς «θησαυρούς».
Το Ρέθυμνο, «γενέτειρα» της Grecotel, έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην όλη προσπάθεια φιλοξενώντας την περυσινή χρονιά με απόλυτη επιτυχία στις εγκαταστάσεις της, το 1ο διεθνές επιστημονικό συνέδριο με επίκεντρο τον κρητικό τρόπο ζωής, εγκαινιάζοντας έτσι τις δράσεις του Κέντρου Αριστείας για την Υγεία και την Ευεξία που δημιουργήθηκε με τη συμμετοχή κορυφαίων καθηγητών και της Grecotel.
Τη φετινή χρονιά, στο τέλος της τουριστικής περιόδου, η καρδιά της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας θα «χτυπήσει» και πάλι στο Ρέθυμνο με τη διεξαγωγή του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου, όπου θα παραστούν κορυφαίοι καθηγητές των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων του κόσμου.
Για δεύτερη χρονιά στο Ρέθυμνο η συνάντηση κορυφαίων επιστημόνων
Η προσπάθεια αυτή που ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη την περυσινή χρονιά, όπως εξήγησε μιλώντας στον ΤΕΑΜ FM 102 ο διευθυντής Λειτουργικού του Grecotel Hotels & Resorts, Δημήτρης Καλαΐτζιδάκης, συνεχίζεται με ακόμη πιο πλούσιες δράσεις ανάγοντας το Ρέθυμνο και την Κρήτη σε κέντρο βιωματικών και επιστημονικών συνεδρίων των μεγαλύτερων πανεπιστημίων του κόσμου και αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τον πλούτο των τοπικών προϊόντων.
Μιλώντας για το συνέδριο ο κ. Καλαΐτζιδάκης τόνισε: «Θα έχουμε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενήσουμε στο Ρέθυμνο το 2ο Διεθνές Συνέδριο, που είναι το αποτέλεσμα του Ελληνικού Κέντρου Αριστείας για την Υγεία και Ευεξία, μετά το κλείσιμο της φετινής σεζόν. Το Ελληνικό Κέντρο Αριστείας για Υγεία και Ευεξία είναι μια πρωτοβουλία του Έλληνα καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του φημισμένου Πανεπιστημίου του Harvard Στέφανου Κάλη. Είναι Έλληνας γιατρός τρίτης γενιάς. Αφού καταξιώθηκε με τη βαθμίδα του καθηγητή στο πιο φημισμένο πανεπιστήμιο του κόσμου και μάλιστα στην Ιατρική Σχολή, όπως κάνουν οι Έλληνες που διαπρέπουν στο εξωτερικό, πάντα έχουν στο μυαλό τους ότι θέλουν να κάνουν κάτι στην Ελλάδα. Συνειδητοποίησε ότι ο καλύτερος συνεργάτης θα ήταν η Grecotel. Έτσι καταφέραμε τον Δεκέμβριο του 2021 και υπογράψαμε ένα μνημόνιο συνεργασίας. Ο καθηγητής, μαζί με την Grecotel, στη γενέτειρα στο Ρέθυμνο. Μέτρησαν πάρα πολύ τα 40 ξενοδοχεία της Grecotel, με τους συνεδριακούς χώρους και το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών. Ιδιαίτερα στο Ρέθυμνο όμως, ήταν η μοναδικότητα του βιολογικού κτήματος Agreco. Το πολύ σημαντικό, επίσης, είναι ότι τα ξενοδοχεία της Grecotel, βρίσκονται σε δώδεκα περιοχές της Ελλάδος. Έτσι, λοιπόν, καταφέραμε, και είχαμε μια επίσκεψη επιφανών επιστημόνων και τότε υπογράφηκε τον Μάιο του 2022 που ήρθαν στην Κρήτη. Αμέσως βάλαμε ως στόχο το πρώτο συνέδριο, που έγινε με μεγάλη επιτυχία και εξαντλήθηκαν οι θέσεις».
Μακροζωία και ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων
Το φετινό διεθνές συνέδριο, που θα διεξαχθεί στο Ρέθυμνο από 13 έως 18 Νοεμβρίου, θα περιλαμβάνει σημαντικές ενότητες με έμφαση στη μακροζωία και την ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων. Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει και στις περιοχές της λεγόμενης «Μπλε Ζώνης» ανά τον κόσμο, γνωστές για τη μακροζωία των κατοίκων τους.
Όπως εξήγησε ο κ. Καλαΐτζιδάκης: «Θα έχετε ακούσει σίγουρα, ότι στον κόσμο υπάρχουν οι λεγόμενες μπλε ζώνες. Είναι περιοχές, όπου οι άνθρωποι ζουν πολύ παραπάνω από τον μέσο όρο που ζει ο άνθρωπος και ουσιαστικά πλησιάζουν ή έχουν ξεπεράσει την ηλικία των 100 ετών. Επίσης, χαρακτηρίζονται από ένα πολύ καλό επίπεδο ζωής. Αυτές οι περιοχές είναι η Οκινάουα στην Ιαπωνία, η Σαρδηνία στην Ιταλία, η Χερσόνησος Νικόγια στην Κόστα Ρίκα, είναι μια μικρή πόλη 24.000 κατοίκων, η Loma Linda, στην Καλιφόρνια της Αμερικής -που δεν είχε να κάνει προφανώς με τον δυτικό αμερικανικό τρόπο ζωής, αλλά με μια φιλοσοφία των ανθρώπων αυτών- και η Ελλάδα εκπροσωπείται με την Ικαρία. Όλοι έχουμε ακούσει για τους χαλαρούς ρυθμούς της ζωής στην Ικαρία και την ποιότητα ζωής».
Διατροφή, άσκηση και κοινωνική ζωή, κοινή συνισταμένη των περιοχών που βρίσκονται στη «Μπλε ζώνη».
Όπως εξήγησε ο κ. Καλαΐτζιδάκης οι περιοχές αυτές βρέθηκαν στο «μικροσκόπιο» της επιστημονικής έρευνας και έγινε καταγραφή των χαρακτηριστικών τους με στόχο να εντοπίσουν τις «κοινές συνθήκες».
Όπως περιέγραψε ο ίδιος: «Αυτό που ξεχωρίζει στη ζωή αυτών των ανθρώπων που ζουν σε αυτές τις περιοχές, δεν είναι μόνο η διατροφή, που σίγουρα είναι το λάδι, τα όσπρια, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί. Οι άνθρωποι αυτοί, έχουν στενούς στενούς δεσμούς με την οικογένεια, μια έντονη κοινωνικότητα και εμπλοκή στις τοπικές κοινωνίες, όπου υπάρχει αλληλοϋποστήριξη. Θα δούμε τους ανθρώπους αυτούς να έχουν ένα πρόγραμμα ήπιας αλλά καθημερινής άσκησης ,να τους χαρακτηρίζει η κίνηση και εννοείται ότι δεν υπάρχει στρες. Κάποιες περιοχές διακρίνονται για μια θρησκευτική πίστη στην οποιαδήποτε φιλοσοφία υπάρχει και τους χαρακτηρίζει μια θετική σκέψη. Ουσιαστικά στις κοινότητες αυτές, άτομα και ιδιαίτερα γυναίκες, προτρέπονται σε έκθεση στον ήλιο και ενασχόληση με την κηπουρική ή και το μποστάνι. Πιο συγκεκριμένα, στην Ιαπωνία, στην Οκινάουα, η φιλοσοφία του φαγητού είναι ότι το φαγητό είναι φάρμακο. Καταναλώνουν πολλά φύκια, ψάρια, λαχανικά και η φιλοσοφία της ζωής τους έχει επίκεντρο την επίγνωση, την πνευματική ολοκλήρωση και τη σωματική ευεξία».
Σε ό,τι αφορά τις ιδιαίτερες συνθήκες που χαρακτηρίζουν τις εν λόγω περιοχές, όπως εξήγησε ο κ. Καλαΐτζιδάκης, είναι μεταξύ άλλων η ενασχόληση με τη γη και τις καλλιέργειες , η κτηνοτροφία , το υψηλό επίπεδο παραγόμενων προϊόντων και η διαρκής άσκηση. Σημαντικός είναι ο ρόλος της κοινωνικής ζωής στις περιοχές αυτές, όπως διαπιστώνουν οι επιστήμονες, η επαφή με την οικογένεια, την θρησκεία, ο επαρκής ύπνος, η κατανάλωση καλής ποιότητας πόσιμου νερού, αλλά και η στάση ζωής που είναι θετική και η καθημερινότητα έχει πιο ήπιους ρυθμούς,
«Είναι αξίες και θησαυροί που εμείς είχαμε παλιά στην τοπική μας ζωή και κουλτούρα»
Όπως τόνισε ο κ. Καλαΐτζιδάκης πρόκειται ουσιαστικά για τον τρόπο ζωής των παλαιότερων γενεών , που πλέον οι νεότεροι δεν ακολουθούν, κάτι που όπως φαίνεται έχει αντίκτυπο και στην ποιότητα ζωής. Όπως υπογράμμισε ο κος Καλαΐτζιδάκης: “Όλα αυτά τα πράγματα είναι αξίες και θησαυροί που είχαμε μέσα στην τοπική μας ζωή και κουλτούρα και δυστυχώς τώρα είναι το ζητούμενο. Ο καθηγητής, ο Στέφανος Κάλης, έχει πει το εξής και πραγματικά πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε: Ο λιτός και φτωχός τρόπος ζωής των παππούδων μας, είναι το ζητούμενο των πλουσίων σήμερα. Αυτό που είχαμε εμείς, η λιτή ζωή, ήταν δώρο Θεού. Τώρα πλέον είμαστε σε ένα πρότυπο δυτικού τρόπου ζωής, που δυστυχώς οι επιλογές των προϊόντων που υπάρχουν στα σούπερ μάρκετ ή στις πολυεθνικές εταιρείες είναι το αντίθετο από αυτό που γινόταν γύρω στο 1960-70”.
Κορυφαίες προσωπικότητες της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας στο Ρέθυμνο
Οι άξονες της μακροζωίας και της ποιότητας ζωής, θα αναδειχθούν από κορυφαίους ακαδημαϊκούς που θα συναντηθούν στο Ρέθυμνο παρουσιάζοντας επιστημονικά δεδομένα και στοιχεία. Όπως είπε ο κ. Καλαΐτζιδάκης: «Σε σχέση με την ενότητα της μακροζωίας και την ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων, έχουμε καλέσει τον καθηγητή Χριστόδουλο Στεφανάδη, να μιλήσει για το φαινόμενο της Ικαρίας, που είχε ασχοληθεί επιστημονικά σαν καθηγητής, μιας και η καταγωγή του είναι από εκεί. Το φαινόμενο της Οκινάουα θα το παρουσιάσει ο Πρύτανης της σχολής ο Frank Chou, που ήταν και εδώ μαζί μας και προηγούμενες φορές, και πραγματικά ας είναι καλά και ο συντοπίτης μας ο Γιάννης Κανακάκης που μας έκανε την επαφή, θα έχουμε ξανά αυτή τη χαρά. Επιπλέον, πάντα μαζί μας η κυρία Τριχοπούλου, καθηγήτρια, που έχει αφιερώσει τη ζωή της, στην έρευνα αυτή μαζί με τον σύζυγό της, ο οποίος δυστυχώς δεν ζει πλέον».
Καινοτόμο βιωματικό συνέδριο με τη μοναδική μέριμνα της Grecotel
Σημαντικές διαφοροποιήσεις θα έχει φέτος και το βιωματικό συνέδριο που μετατρέπεται σε μια ξεχωριστή εμπειρία με την μέριμνα της Grecotel, όπως περιέγραψε ο κ. Καλαΐτζιδάκης. «Συνήθως στα συνέδρια, επειδή τα ιατρικά γίνονται σε μεγάλες πόλεις, σε μεγάλα συνεδριακά κέντρα, ή ξενοδοχεία που έχουν τεράστια συνεδριακά κέντρα, ο συμμετέχων καθηγητής ή ενδιαφερόμενος από το αεροδρόμιο θα πάει στο ξενοδοχείο, θα ζήσει το περιβάλλον του ξενοδοχείου, ένα τελείως τυπικό πρωινό, ένα επίσης αδιάφορο φαγητό με διεθνείς επιλογές και θα παρακολουθήσει το συνέδριο τις ημέρες αυτές. Mετά θα πάρει το αεροπλάνο από το αεροδρόμιο, και θα γυρίσει. Αυτό που κάνει τη διαφορά σε εμάς, στο βιωματικό συνέδριο, είναι ότι οι διαλέξεις σταματάνε περίπου στις 13:30 και μετά έχουμε κάνει ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα, θεματικό, ανάλογα με την μέρα».
Οι συμμετέχοντες, σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει διαμορφώσει ο Όμιλος, θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν την εμπειρία της Κρήτης και να γευτούν τα μοναδικά τοπικά προϊόντα με την επίσκεψή τους στη Βιολογική Φάρμα Agreco, να δουν από κοντά την τοπική παράδοση μέσα από την εμπειρία που προσφέρει ο Όμιλος Βρακοφόρων που συμμετέχει στις δράσεις, ενώ έχουν προγραμματιστεί και επισκέψεις σε μοναστήρια της Κρήτης όπου θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν την νηστίσιμη κουζίνα , να επισκεφτούν αρχαιολογικούς χώρους της Κρήτης, οινοποιεία αλλά και μια ακόμη ξεχωριστή εμπειρία που έχει σχεδιαστεί για το φετινό συνέδριο.
Όπως τόνισε ο κ. Καλαΐτζιδάκης: «Μέσω των συνεργατών μας, έχουμε καταφέρει να προγραμματίσουμε να τους πάμε σε ένα μέρος όπου όχι μόνο θα δουν παραδοσιακό ελαιοτριβείο με πέτρες, αλλά και μια παράλληλη σύγχρονη γραμμή. Θα ραβδίσουν ελιές, θα μαζέψουν με τα χέρια τους, όπως μαζεύανε παλιά, χωρίς δίχτυα, θα δοκιμάσουν φρέσκο λάδι, θα ζήσουν γευσιγνωσία λαδιού και θα δοκιμάσουν την τοπική κουζίνα. Όλα αυτά τα πράγματα, ήταν που έκαναν τον πρύτανη Frank Chou της Ιατρικής Σχολής να πει και να χαρακτηρίσει την εμπειρία που έζησε πέρυσι, μοναδική εμπειρία ζωής. Λυπάμαι που τα συγγράμματα, είπε, δεν δίνουν αυτή τη δυνατότητα σε κάποιον που διαβάζει, να νιώσει αυτά που ένιωσα εγώ είπε και πρόσθεσε πως από δω και πέρα, θα χρησιμοποιεί φωτογραφίες στις διαλέξεις του για να προσπαθήσει να περάσει αυτό που έζησε».
Νέα τάση τα υγιεινά μεσογειακά γεύματα
Οι βιωματικές δράσεις έχουν φέρει ήδη σημαντικά οφέλη και σε σχέση με τη χρήση των Ελληνικών προϊόντων στην διεθνή κουζίνα , αφού όπως τόνισε ο κ. Καλαΐτζιδάκης οι συμμετέχοντες στο συνέδριο που ζουν από κοντά την μοναδική αυτή εμπειρία, μεταφέρουν και στη χώρα τους την εμπειρία, επιλέγοντας και στηρίζοντας ακολούθως τα ελληνικά προϊόντα.
Παράλληλα, πρόσθεσε στο πλαίσιο του συνεδρίου θα γίνει μια ξεχωριστή αναφορά στο πως η επαγγελματική κουζίνα μπορεί να προσφέρει υγιεινά γεύματα κάτι που θα παρουσιαστεί από μεγάλες εταιρίες της Αμερικής. Ταυτόχρονα ,όμως , υπογράμμισε αντίστοιχες προσπάθειες γίνονται και σε τοπικό επίπεδο: «Έχουμε καλέσει και από την Ελλάδα. Την εταιρεία Γευσήνους που ασχολείται με την τροφοδοσία και τον Μανώλη Μανουράκη, τον συμπολίτη μας εδώ που πραγματικά έχει μεγαλουργήσει τα τελευταία χρόνια και τροφοδοτεί με γεύματα νοσοκομεία, σχολεία και εταιρείες, όπως επίσης και την εταιρεία Δείπνο Σοφιστήριο, που εκτός από τις δραστηριότητες του catering, έχει αναλάβει τη διαχείριση πολλών εστιατορίων στα επίλεκτα μουσεία της Αθήνας. Θα περάσουν και θα δείξουν στους ξένους ποια είναι η φιλοσοφία τους ως προς τη σίτιση των πελατών τους, με υγιεινά ελληνικά μεσογειακά γεύματα».
Ωστόσο, το συνέδριο δεν θα περιοριστεί στη διατροφή αλλά και το πως πρέπει να τρώμε. Όπως πρόσθεσε ο κος Καλαΐτζιδάκης στο επίκεντρο θα βρεθεί «ο υγιεινός τρόπος ζωής και το να τρώμε ευσυνείδητα. Mindful eating είναι έννοιες όπως και το lifestyle, σύγχρονες που πλέον τις βλέπουμε παντού».
Στο επίκεντρο τα μοναδικά προϊόντα της Κρήτης και της Ελλάδας
Τα τοπικά προϊόντα έχουν παραδοσιακά εξέχουσα θέση και όπως περιέγραψε ο κ. Καλαΐτζιδάκης, στο πλαίσιο αυτό θα διεξαχθεί μια ενδιαφέρουσα παράλληλη συνάντηση στη διάρκεια του συνεδρίου. «Μέχρι στιγμής υπάρχουν διάφορες πρωτοβουλίες στην Ελλάδα για το λάδι, αλλά αυτές όλες μεμονωμένες και ίσως δεν έχουν το αποτέλεσμα της προσπάθειας που θα γίνει φέτος παράλληλα με το συνέδριο, για τη δημιουργία νέου δικτύου των Πανεπιστημιακών Ινστιτούτων, που ασχολούνται με το ελαιόλαδο, και την ελιά. Μια πρωτοβουλία του Παγκοσμίου Κέντρου Ελαιόλαδου, που είναι και αυτή μέρος της πρωτοβουλίας του Ελληνικού κέντρου Αριστείας».
Παράλληλα, ο ίδιος μίλησε και για την προσπάθεια προβολής των Ελληνικών Superfoods που θα γίνει φέτος, σε συνέχεια της περυσινής έκθεσης κρητικών προϊόντων. «Φέτος λοιπόν, αφού κάναμε πέρυσι την έκθεση και γνωρίσαμε τα προϊόντα, θα κάνουμε μια προσπάθεια προβολής των ελληνικών Superfoods. Όχι μόνο τα κρητικά, αλλά και προϊόντα από την υπόλοιπη Ελλάδα που είναι το αυγοτάραχο του Τρικαλινού, ο κρόκος Κοζάνης, η Σπιρουλίνα, η μαστίχα Χίου, το δίκταμο προφανώς της Κρήτης, τα φιστίκια Αιγίνης, το σουσάμι με το παστέλι, η κάπαρη Σαντορίνης και εννοείται το κρητικό ελαιόλαδο, το χαρούπι, η σταφίδα, το μέλι το κρητικό, τα κλαψόσυκα, το ρόδι, τα αμύγδαλα. Φανταστείτε ότι περιμένουμε τέτοιες ευκαιρίες για να συνειδητοποιήσουμε τους θησαυρούς που έχουμε στα πόδια μας ή για να σκεφτούμε λίγο ότι έχουμε τέτοιους θησαυρούς και τους έχουμε σε χύμα κατάσταση, ενώ μπορούμε να κάνουμε θαύματα. Βέβαια έχουν γίνει πολλά πράγματα τα τελευταία χρόνια».
Τέλος υπογράμμισε πως τα υψηλού επιπέδου προγράμματα που διοργανώνει ο Όμιλος έχουν σημαντική συνεισφορά στην επιστήμη , αλλά ταυτόχρονα στα τοπικά προϊόντα και τον προορισμό της Κρήτης συνολικά. Άλλωστε όπως είπε: «Το χρωστάμε στην Grecotel, το χρωστάμε στην Κρήτη, στο Ρέθυμνο και σε όλους αυτούς που υποστηρίζουν όλη αυτή τη προσπάθεια που πάντα είναι αρωγοί».
Διασύνδεση Ιατρικής Σχολής Π.Κ με το Τμήμα Δημόσιας Υγείας του Harvard
Όπως πρόσθεσε ο κ. Καλαΐτζιδάκης ο διακεκριμένος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Κρήτης Χρήστος Λιονής θα συμμετέχει στις δράσεις του συνεδρίου εισφέροντας πολύτιμα στοιχεία που μπορούν να συμβάλλουν στην επιστημονική διασύνδεση μεταξύ της πρωτοβουλίας, της Ιατρικής Σχολής του ΠΚ και του τμήματος δημόσιας υγείας του Harvard. «Πλέον ο κύρος Λιονής θα συντονίζει τη σχέση των δύο Πανεπιστημίων» ανέφερε ο κ. Καλαΐτζιδάκης.
Υποτροφίες και φέτος για νέους επαγγελματίες υγείας και ερευνητές
Στο πλαίσιο του συνεδρίου, θα δοθούν και φέτος υποτροφίες στους νέους επαγγελματίες υγείας ή ερευνητές και όπως εξήγησε ο κ. Καλαΐτζιδάκης: «Ο καθηγητής κ. Κάλης επειδή πάντα πιστεύει στους νέους, από πέρυσι, είχε παραχωρήσει πέντε υποτροφίες στην ιατρική σχολή, για αριστούχους φοιτητές, καθώς επίσης και πέντε υποτροφίες στο ΕΛΜΕΠΑ, στο τμήμα διατροφολογίας. Ανάλογα με τις ακαδημαϊκές τους επιδόσεις, θα παρακολουθήσουν το συνέδριο στο περιβάλλον της Grecotel και θα συμμετέχουν σε όλες τις δραστηριότητες αυτές. Επίσης, ο καθηγητής, μέσα από χορηγίες από το εξωτερικό, περίπου υπολογίζει άλλες 20 υποτροφίες σε νέους επαγγελματίες υγείας ή ερευνητές, που θα καταθέσουν μια περίληψη του έργου τους μέχρι περίπου 15 Σεπτεμβρίου, θα αξιολογηθούν από μια επιτροπή και οι καλύτεροι θα έχουν την δυνατότητα να το παρουσιάσουν στους κορυφαίους ακαδημαϊκούς».
Στην κορυφή της φιλοξενίας διεθνών συνεδρίων ο Όμιλος Grecotel
Η εμπειρία του συνεδρίου στις εγκαταστάσεις του Ομίλου Grecotel στο Ρέθυμνο, όπως τόνισε ο κ. Καλαΐτζιδάκης, έχει οδηγήσει πολλούς συμμετέχοντες να επιθυμούν να διεξάγουν συνέδρια με τις παράλληλες βιωματικές δράσεις. Πρόκειται για κορυφαία ακαδημαϊκά ιδρύματα του κόσμου και συγκεκριμένα όπως επισήμανε: «Υπάρχει προοπτική και θα μας απαντήσουν στο τέλος της πρώτης εβδομάδας του Νοεμβρίου, ότι την προηγούμενη εβδομάδα του συνεδρίου του Harvard, θέλει να έρθει το Yale, το φημισμένο Πανεπιστήμιο με διαφορετικό κοινό, φέρνοντας επαγγελματίες του χώρου τους. Θέλουν να ζήσουν τον κρητικό τρόπο ζωής. Επιπλέον των 25-30 επαγγελματιών του Yale, θέλει να φέρει και μια ομάδα 30 Κινέζων, ώστε να υπάρξει η εμπλοκή και η σχέση με συναδέλφους από εδώ».
Πηγή: goodnet.gr
Κωνσταντίνα Κλαψινού