Οι καμπύλες και το λευκό των Κυκλάδων, στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη μυκονιάτικη αρχιτεκτονική, παραμένουν σε αυτό το ιδιαίτερο πρότζεκτ που παρουσίασε ο διάσημος για τα φουτουριστικά του έργα Έλληνας αρχιτέκτονας Παύλος Χατζηαγγελίδης.
Στα εντυπωσιακά ομολογουμένως σχέδια για το νέο ξενοδοχείο The Whale Hotel στη Μύκονο, το οποίο θα ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις μέσα στο 2024, οι καμπύλες δεν είναι οι κλασικές γλυπτές που συναντούμε στα τυπικά οικήματα και παραδοσιακά resorts της Μυκόνου, αλλά είναι εντελώς φουτουριστικές, βγαλμένες από sci-fi χολιγουντιανή ταινία.
Όλο το σύνολο του ξενοδοχειακού συγκροτήματος, εξωτερικά, δανείζεται το σχήμα μιας φάλαινας και την κίνηση των κυμάτων. Το έργο, το οποίο σχεδιάστηκε από το πρωτοπόρο αρχιτεκτονικό γραφείο 314 Architecture Studio και βραβεύθηκε στα φετινά αμερικανικά βραβεία αρχιτεκτονικής A+Awards, έχει ήδη γίνει viral στο εξωτερικό και έχει κλέψει τις εντυπώσεις με το χιούμορ, την ευρηματικότητα και το ιδιαίτερο αεροδυναμικό στυλ που χαρακτηρίζουν το ντιζάιν του.
Το πρότζεκτ βρίσκεται ήδη στο στάδιο της κατασκευής, με εκτιμώμενο χρόνο παράδοσης έως τις αρχές της επόμενης σεζόν. Το The Whale Hotel θα είναι ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων, εμπνευσμένο τόσο από τη θάλασσα όσο και από τα πλάσματα που ζουν μέσα της.
Ο πάντα δημιουργικός και ευφάνταστος Παύλος Χατζηαγγελίδης, που τον γνωρίσαμε από εμβληματικά έργα της σύγχρονης ελληνικής αρχιτεκτονικής του 21ου αιώνα, όπως η κατοικία διαμάντι στην Βούλα, τα σχέδια για την κατοικία πεταλούδα στη Βουλιαγμένη, η φουτουριστική πολυκατοικία στη Γλυφάδα με τα κυματιστά μπαλκόνια ή το κυματιστό resort στην Επίδαυρο που κρύβεται σαν χαμαιλέοντας μέσα στη γη, επιστρέφει αυτή τη φορά με ένα ξενοδοχείο που θα αλλάζει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τον τουρισμό, την αρχιτεκτονική και την καθημερινότητα στην Ελλάδα.
Χρησιμοποιώντας και εδώ τα κύματα ως κεντρικό άξονα στον σχεδιασμό του, ο βραβευμένος δημιουργός επανέρχεται σε ένα μοτίβο που έχει γίνει το σήμα κατατεθέν του.
«Η κύρια ιδέα της σύνθεσης βασίστηκε στην διηνεκής κίνηση των κυμάτων της θάλασσας», εξηγεί ο ίδιος ο Παύλος Χατζηαγγελίδης και συμπληρώνει: «Μέσα από μια σειρά αρχιτεκτονικών χειρισμών, όπως η αφαιρετική διάρθρωση των στερεών όγκων, η μίμηση των μορφών διαφορετικών φυσικών στοιχείων καθώς και η επαναδιατύπωση του λεξιλογίου της παραδοσιακής μυκονιάτικης αρχιτεκτονικής, η φάλαινα πήρε την τελική της μορφή. Η συνολική σύνθεση θυμίζει τις καμπύλες των κυμάτων της θάλασσας, ενώ ολόκληρο το κτίριο φαίνεται να είναι σε μια διαρκή κίνηση, ενσωματώνοντας την ρευστότητα ως δομικό στοιχείο του πυρήνα του. Σαν ένα γιγαντιαίο κύτος να αναδύθηκε από την γη, δημιουργώντας όγκους με την ουρά και το σώμα του, διαμορφώνοντας την τελική σύνθεση».
Πράγματι, όπως βλέπουμε στις φωτορεαλιστικές μακέτες του ξενοδοχείου, οι καμπύλες του συγκροτήματος θυμίζουν φάλαινα σε ταινία κινουμένων σχεδίων ή σε χολιγουντιανή παραγωγή με ειδικά εφέ. Η φάλαινα καθώς βγαίνει στην επιφάνεια του «νερού» εντυπωσιάζει τους θεατές με τη στιλπνότητα και τον όγκο της, αλλά και το εντυπωσιακό, τέλει σχήμα της.
Από τη μια η όλη κατασκευή θα έχει κάτι το εξωπραγματικό, σαν τρισδιάστατο εφέ δημιουργημένο στο μυαλό ενός δημιουργού με απίστευτο χιούμορ, από τη άλλη όμως στην οργανική φύση της μορφής του κτιρίου θα υπάρχουν αφαιρετικά όλα εκείνα τα τυπικά σχήματα, οι μορφές, οι τυπολογίες που χαρακτηρίζουν την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική. Τα λευκά μικρά σπιτάκια που ενώνονται μεταξύ τους σε ένα οργανικό σύνολο, έχοντας την μυκονιάτικη, νησιώτικη αυλή στην καρδιά τους, υπάρχουν και εδώ, σε αυτόν τον ιδιαίτερο σχεδιασμό του The Whale Hotel.
Μόνη διαφορά είναι ότι εδώ οι καμπύλες γίνονται ακόμα πιο θηλυκές και αποκτούν έναν λίγο τεχνολογικό, φουτουριστικό χαρακτήρα σαν να έχουν βγει από το γιγαντιαίο καλούπι μιας μηχανής που κατασκευάζει διαστημικά ιπτάμενα αντικείμενα.
Λίγο βγαλμένο από μυθιστόρημα του Ray Bradbury, λίγο από κόμικ με υπερήρωες και λίγο από παραμύθι, το ξενοδοχείο αυτό θα κόβει την ανάσα και ολοφάνερα θα μοιράσει ξανά την τράπουλα στην αρχιτεκτονική των Κυκλάδων.
Στόχος του αρχιτέκτονα ήταν να συνδυάσει τα χαρακτηριστικά ταυτοτικά στοιχεία του Μυκονιάτικου τοπίου με το αναπάντεχο σχέδιο μιας φάλαινας που αναδύεται μέσα από τα κύματα. Έτσι, στον περιβάλλοντα χώρο του κτιρίου θα υπάρχει μια σύνθεση από φυτά που ευδοκιμούν στην περιοχή καθώς και με φοίνικες που θα δίνουν έναν τροπικό ανέμελο ύφος σε αυτό το πολύ μοντέρνο λευκό όγκο του ξενοδοχείου.
Περιτριγυρισμένο από φοίνικες και φυτά χαμηλής βλάστησης, το ξενοδοχείο, παρά το αναπάντεχο ντιζάιν του, θα συνομιλεί με το φυσικό περιβάλλον αρμονικά.
«Αυτό που αντικρίζει κανείς όταν βρεθεί στο τοπίο της Μυκόνου είναι ξερολιθιές, βράχοι και ξηρά βλάστηση. Όλα αυτά τα στοιχεία ενσωματώθηκαν ως λεπτομέρειες στο έργο, παρέχοντας διαφορετικές υφές και χωρικές εμπειρίες. Η ξηροφυτική βλάστηση διασκορπίστηκε στο ξενοδοχείο, ανάμεσα σε φοίνικες συνομιλώντας με τον αρχιτεκτονικό όγκο και το ξηρό τοπίο», εξηγεί ο αρχιτέκτονας Παύλος Χατζηαγγελίδης.
Πηγή: iefimerida.gr
Μάνος Λειβαδάρος