Μεγάλα προβλήματα και τεράστιες οι καταστροφές έχει δημιουργήσει από τα ξημερώματα η κακοκαιρία Daniel στο παραθαλάσσιο μέτωπο του Πηλίου και συγκεκριμένα στο παραλιακό χωριό του Αγίου Ιωάννη.
Ο όγκος του νερού που έχει πέσει στην περιοχή είναι τόσο μεγάλος που παρασύρθηκαν ακόμα και τα αυτοκίνητα που ήταν παρκαρισμένα σε κεντρικό πάρκινγκ της περιοχής. Δείτε βίντεο σοκ με αυτοκίνητο να έχει παραδοθεί στα κύματα.
BREAKING: Cars are now being washed into the sea in Agios Ioannis, Pelion. Flooding disaster ongoing in Thessaly, Greece. pic.twitter.com/uRr80Da0sB
— Nahel Belgherze (@WxNB_) September 5, 2023
Όπως ενημερώνει με ανάρτηση του στο Facebook ο αντιπρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Βασίλης Καραουλάνης η περιοχή είναι χωρίς ρεύμα και τηλέφωνο ενώ η στάθμη του νερού έχει ξεπεράσει το 1,5 μέτρο μέσα σε σπίτια και ξενοδοχεία.
«Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στον Άγιο Ιωάννη Πηλίου έχουν σπάσει τα ποτάμια και έχουν μπει μέσα στα ξενοδοχεία και η στάθμη ανεβαίνει επικίνδυνα μέσα σε αυτά, πάνω από 1.5 μέτρο, που έχουν κόσμο τουρίστες μέσα τεράστια ζημιά κομμένα τηλέφωνα και ρεύμα ,παρακαλώ ειδοποιείστε την πυροσβεστική άμεση ανάγκη να ανέβουν επάνω τεράστιες καταστροφές…».
Λέκκας: Τα πρωτοφανή ύψη βροχοπτώσεων στην ανατολική Θεσσαλία συνιστούν ένα ακραίο φαινόμενο
«Ένα ακραίο φαινόμενο συνιστούν τα πρωτοφανή ύψη βροχοπτώσεων στον ευρύτερο χώρο της ανατολικής Θεσσαλίας», αναφέρει ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας. Όπως τονίζει, ειδικά στο Πήλιο, καταγράφηκε μέσα σε περιορισμένο χρονικό διάστημα πάνω από 500mm ύψος βροχής με εξαιρετικά μεγάλη ραγδαιότητα.
«Το μέγεθος της βροχόπτωσης παρ’ ότι πρωτοφανές, δικαιολογείται απόλυτα με βάση τα νέα δεδομένα της κλιματικής κρίσης αφενός, και αφετέρου λόγω της γειτνίασης με τη θάλασσα και της εγκάρσιας επιμήκους διάταξης του Πηλίου προς το μέτωπο της κίνησης του συστήματος», σημειώνει και προσθέτει ότι «παρά το γεγονός ότι ο κίνδυνος ήταν εξαιρετικά υψηλός και ακραίος, εντούτοις η πρώτη εικόνα από τις επιπτώσεις στις υποδομές στην περιοχή του Πηλίου, είναι θετική».
Ο κ. Λέκκας τονίζει ότι «οι υποδομές στον ορεινό όγκο του Πηλίου είναι ιδιαίτερα ανθεκτικές σε αντίστοιχα καιρικά φαινόμενα, δεδομένου ότι μετά τις βροχοπτώσεις του 2017 και τις καταστροφές που προκλήθηκαν, έγινε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας μία συστηματική προσπάθεια για την κατασκευή των υποδομών με βάση νέα δεδομένα, που συνέβαλε στην αυξημένη ανθεκτικότητα των έργων».
Παράλληλα υπογραμμίζει ότι «εξαιρετικά απροσδιόριστος παράγοντας στον πλημμυρικό κίνδυνο ωστόσο παραμένει το ποσοστό της στερεοπαροχής, δηλαδή η ποσότητα των φερτών υλικών που παρασύρονται από τη βροχή και τα ορμητικά νερά, η οποία στο Πήλιο και ευρύτερα είναι σημαντική, λόγω του ευαποσάθρωτου χαρακτήρα των γεωλογικών σχηματισμών και ιδιαίτερα των σχιστολιθικών σχηματισμών, που απαντούν στην περιοχή».
«Επισημαίνεται τέλος ότι σημειώθηκε πλήθος περιπτώσεων μη συμμόρφωσης προς τις οδηγίες δια μέσου του 112, γεγονός το οποίο κυρίαρχα αποδίδεται στην άγνοια ή στη μειωμένη αντίληψη κινδύνου», καταλήγει ο κ. Λέκκας.
Φωτογραφίες: Christos Martzos
Με πληροφορίες από protothema.gr / ΑΠΕ-ΜΠΕ