Η Δημοτική Αρχή επέλεξε στο κλείσιμο ουσιαστικά της θητείας του παρόντος Δημοτικού Συμβουλίου να προβεί σε μια πολιτική ανεντιμότητα.
Φέρνοντας προς ψήφιση εισήγηση αγοράς 52 στεμμάτων από την έκταση του Στρατοπέδου Μαρκοπούλου, προσπαθεί να απαξιώσει για μια ακόμα φορά την παραχώρηση που πετύχαμε ως Δημοτική Αρχή το 2019, η οποία έφερε το στρατόπεδο στον Δήμο Χανίων.
Αναφέρει χαρακτηριστικά η εισήγηση για τη συμφωνία μας, ότι, «επρόκειτο περί μνημονίου και όχι περί συμβάσεως παραχώρησης χρήσης με αντάλλαγμα, ως κατά νόμον απαιτείτο…».
Διαστρεβλώνουν και αποκρύπτουν το γεγονός ότι το μνημόνιο, υπογεγραμμένο από εμένα και τον τότε Υπουργό Εθνικής Άμυνας, ήταν απαραίτητο για να φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα. Προέβλεπε χρονοδιάγραμμα ενεργειών που απαιτούσε ο νόμος για να γίνει η παραχώρηση, την οποία είχε εγκρίνει το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο.
Ουσιαστικά με εντελώς παράλογο τρόπο απαξιώνουν τη διαδικασία που άνοιξε τον δρόμο για την αγορά του Στρατοπέδου.
Για να παραχωρηθεί ή να αγοραστεί το Στρατόπεδο, έπρεπε να καταστεί πρώτα ανενεργό. Και κατέστη ανενεργό λόγω του μνημονίου που υπογράψαμε και το προέβλεπε.
Αντίθετα η Δημοτική Αρχή αδράνησε επί 3,5 χρόνια να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που προέβλεπε η συμφωνία μας για παραχώρηση 99 ετών, έναντι χαμηλού τιμήματος.
Στην προσπάθειά της να απαξιώσει τη συμφωνία μας, και να εμφανίσει εαυτόν ως τον σωτήρα που έφερε το Στρατόπεδο στον Δήμο, ήταν ο βασικός λόγος που επέλεξε τη διαδικασία αγοράς έναντι 2 εκατ. ευρώ.
Επειδή δε ανάλογη συμφωνία είχαμε φέρει με εισήγηση στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, θέλουμε να τους πούμε ότι δεν πρόκειται για επιτυχία αλλά για αποτυχία.
Η αρχική συμφωνία μας με τον Στρατό, και με βάση το νομικό πλαίσιο που και σήμερα ισχύει, προέβλεπε να κρατήσει ο Στρατός μικρό τμήμα της έκτασης για τις ανάγκες του, με αντάλλαγμα τη δωρεάν παραχώρηση του υπολοίπου στον Δήμο Χανίων. Τελικά η σημερινή Δημοτική Αρχή δίνει μεν την έκταση στον Στρατό, αλλά οι δημότες πληρώνουμε 2 εκατ. ευρώ.
Το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, με προεξάρχουσα τη μειοψηφία, ήθελε την παραχώρηση του συνόλου του στρατοπέδου των 54 στεμμάτων και αυτός είναι ο λόγος που στη συνέχεια φέραμε προς ψήφιση το σύνολο της έκτασης, που προέβλεπε παραχώρηση 99 ετών.
Η αλήθεια λοιπόν είναι, ότι:
• Το Στρατόπεδο ήλθε στον Δήμο λόγω της δικιάς μας συμφωνίας.
• Η Δημοτική Αρχή επέλεξε την αγορά έναντι της παραχώρησης, αλλά χρέωσε τους δημότες με 2 εκατ. ευρώ.
• Μπορούσε να δοθεί δωρεάν στον Δήμο από τη στιγμή που ο Στρατός κράτησε ένα μικρό τμήμα για αξιοποίηση.
• Υποχρεώνει τον Δήμο σε σύναψη ισόποσου δανείου με σημαντικό κόστος.
Η Δημοτική Αρχή ξεκίνησε το πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο της θητείας της με παραπλανητικές αναφορές για την ΑΒΕΑ και το ολοκληρώνει με παραπλανητικές αναφορές για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου.
* Ο κ. Τάσος Βάμβουκας είναι τέως δήμαρχος Χανίων