Νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις (Airbnb), με συγκεκριμένες προτάσεις, εισηγείται η Ένωση Ξενοδοχείων Ηρακλείου σε υπόμνημα που κατέθεσε στην υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, με κοινοποίηση στον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη.
Η Ενωση Ξενοδοχείων Ηρακλείου προτείνει, μεταξύ άλλων, τον περιορισμό του αριθμού ακινήτων τύπου Airbnb, ανά Δήμο, συγκεκριμένο όριο στον αριθμό των ακινήτων που μπορεί να εκμισθώνει ένας ιδιοκτήτης και απαγόρευση της παράνομης – αδήλωτης βραχυχρόνιας μίσθωσης των κατοικιών που αγοράζονται από αλλοδαπούς στην Ελλάδα, με σκοπό την περαιτέρω εκμετάλλευση των ακινήτων τους, για την απόκτηση μη φορολογητέων εισοδημάτων σε βάρος των Ελληνικών ξενοδοχείων.
Αναλυτικά η πρόταση της Ενωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου:
«Το θέμα έχει ήδη τεθεί από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος στη σωστή του βάση και δεν χρήζει μεγαλύτερης ανάλυσης από εμάς. Ενδεικτικά και μόνο σημειώνουμε πως στο Ηράκλειο ήδη ανακύπτουν σοβαρά προβλήματα λόγω της αδυναμίας εύρεσης στέγης, ειδικότερα για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Μεσογειακού Πανεπιστημίου, καθώς η πόλη αποτελεί τουριστικό προορισμό αλλά και η αύξηση στις τιμές των ενοικίων και η έλλειψη ακινήτων επιδεινώνουν το πρόβλημα.
Είναι πρωτίστως κοινωνικό ζήτημα και θίγει σε βάθος, τόσο τη φέρουσα ικανότητα του προορισμού, όσο και το βιοτικό επίπεδο των ντόπιων, που ακόμη και σε τουριστικούς προορισμούς αποτελούν προτεραιότητα. Το θεσμικό πλαίσιο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις του 2016 δεν αντιμετωπίζει τελικά το πρόβλημα. Τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν υιοθετηθεί αυστηρότερα μέτρα όπως η ειδική άδεια λειτουργία, ο περιορισμός του χρόνου ενοικίασης και η καταβολή φόρου ενοικίασης.
Ενδεικτικά στο Σαν Φρανσίσκο, οι ημέρες μίσθωσης βραχυχρόνιων καταλυμάτων πρέπει να ξεπερνούν τις 30 μέρες και το 2021, η Βαρκελώνη έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή πόλη που απαγόρευσε τη βραχυπρόθεσμη ενοικίαση ιδιωτικών δωματίων. Οι οικοδεσπότες δεν επιτρέπεται να νοικιάσουν δωμάτιο για λιγότερο από 31 ημέρες. Στη Νέα Υόρκη, οι κανονισμοί απαιτούν από τους οικοδεσπότες να εγγραφούν στο Γραφείο Ειδικής Επιβολής του Δημάρχου της Νέας Υόρκης (OSE) και να δεσμευτούν ότι θα συμμορφώνονται με όσα προβλέπονται στο νόμο περί πολυκατοικιών, τον κώδικα συντήρησης κατοικιών καθώς και τον κατασκευαστικό κώδικα.
Αν και αναγνωρίζουμε την τάση, η δημιουργία ενός νέου ρυθμιστικού πλαισίου για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις (Airbnb) πρέπει να απαντάει στο κοινωνικό ζήτημα και να αντιμετωπίζει το φαινόμενο του αθέμιτου ανταγωνισμού με όρους ισονομίας.
Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να εξεταστούν μέτρα όπως:
- Απαγόρευση της παράνομης – αδήλωτης βραχυχρόνιας μίσθωσης των κατοικιών που αγοράζονται από αλλοδαπούς στην Ελλάδα, με σκοπό της περαιτέρω εκμετάλλευση των ακινήτων τους, για την απόκτηση μη φορολογητέων εισοδημάτων σε βάρος των Ελληνικών ξενοδοχείων.
- Ο περιορισμός του αριθμού ακινήτων Airbnb, ανά δήμο.
- Συγκεκριμένο όριο στον αριθμό των ακινήτων που μπορεί να εκμισθώνει ένας ιδιοκτήτης.
- Όσον αφορά τους ισχύοντες κανονισμούς πολυκατοικιών, να θεσπιστεί, ότι τεκμαίρεται η απαγόρευση χρήσης των διαμερισμάτων σε βραχυχρόνια μίσθωση. Οι ιδιοκτήτες μπορούν να επιτρέψουν την βραχυχρόνια μίσθωση ψηφίζοντας στο Συμβούλιο Ιδιοκτητών και αποφασίζοντας με αυξημένη πλειοψηφία την αλλαγή χρήσης των διαμερισμάτων από οικιστική σε εμπορική. Ως προς τους νέους κανονισμούς , θα πρέπει να υπάρχει ρητή αναφορά και πρόβλεψη για εμπορική χρήση των κατοικιών ή των διαμερισμάτων. Σχετική Νομολογία ΜΠΘ 16158/2018.
- ‘Έλεγχος αδειοδότησης. Να ενταθεί η προσπάθεια εντοπισμού των παράνομων καταλυμάτων και να προβούν οι αρμόδιες υπηρεσίες στην επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων Ο έλεγχος των ανωτέρω καταλυμάτων είναι ευχερής – μπορεί να γίνει και μέσω διαδικτύου. Σχετικά προτείνεται όταν από τους ελέγχους της ΑΑΔΕ διαπιστώνεται η παροχή τουριστικών υπηρεσιών να αποστέλλονται τα στοιχεία στο Υπουργείο Τουρισμού για να γίνει έλεγχος σε σχέση με την εφαρμογή της τουριστικής νομοθεσίας. Ομοίως θα πρέπει τα στοιχεία να αποστέλλονται και στο Υπουργείο Εργασίας για έλεγχο της τήρησης της εργατικής νομοθεσίας.
- Έλεγχοι ως προς την τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στα ακίνητα Airbnb, ανάλογα εκείνων για τα τουριστικά καταλύματα. Επιβολή εφαρμογής περιβαλλοντικών προτύπων.
- Επιβολή ασφαλιστικής κάλυψης τόσο των ακινήτων όσο και των επισκεπτών.
- Επιβολή φορολογικών κλπ βαρών (δημοτικά τέλη, τέλη παρεπιδημούντων, φόρος διαμονής κλπ) ανάλογων με τα κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα.
Επίσης με δεδομένο ότι από το 2025 σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα ισχύει η επιβολή ΦΠΑ στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, προκύπτει ζήτημα για τον τρόπο με τον οποίο θα χειριστεί το ζήτημα το Υπουργείο Οικονομικών.
Διαχωρισμός ανάμεσα στον πολίτη ο οποίος νοικιάζει βραχυχρόνια το δεύτερο ακίνητο που διαθέτει και τις εταιρείες που διαθέτουν προς βραχυχρόνια μίσθωση πολλαπλά ακίνητα η κάθε μία. Στην τελευταία περίπτωση έχουμε να κάνουμε με μια κατεξοχήν οικονομική δραστηριότητα που θα πρέπει να αντιμετωπίζεται από άποψη φορολογικών κλπ επιβαρύνσεων και υποχρεώσεων ως τέτοια».
Με πληροφορίες από tornosnews.gr
8 Σχόλια
Είναι άξιο απορίας από που προκύπτει οι Ξενοδόχοι της Κρήτης που σίγουρα είναι πολύ καλά αμοιβόμενοι να μιλάνε για τα Airbnb όλων των περιοχών της Ελλάδας. Υπάρχουν περιοχές που οι πολίτες βιοπορούν από τα Airbnb και έχουν ξοδέψει αρκετά χρήματα για ανακαινήσεις. Πως προτείνουν μέτρα που τους βολεύουν, πως συγκρίνουν με άλλες χώρες. Όταν είχαν πολύ υψηλές τιμές τα ξενοδοχεία και δεν τολμούσαν οι Έλληνες να κάνουν διακοπές τότε τους βόλευε; Να αρχίσουμε να γράφουμε ως πολίτες για τα ξενοδοχεία για να πάρει μέτρα η πολιτεία και γι’ αυτά; Γνωρίζουν ότι αν πάρουν μέτρα αυστηρά θα πληγεί ο τουρισμός; Γιατί δεν αναφέρονται στο booking; Είναι το ίδιο με τα Airbnb. Διότι εκεί έχουν ενταχθεί ξενοδοχεία. Ναι να πάρει κάποια μέτρα η πολιτεία αλλά με τέτοιο τρόπο που να σέβεται και όσως στηρίζουν το εισόδημά τους σε αυτό τον τρόπο ενοικίασης και να μην προτείνει ο καθένας ότι τον βολεύει. Με εκτίμηση από την Θράκη η οποία δεν έχει την τύχη να βγάζει Πρωθυπουργούς, να στηρίζεται οικονομικά όπως η Κρήτη, αλλά και να έχει το υπέροχο κλίμα της Κρήτης. Η άποψη ενός πολίτη.
Εξαιρετικό το σχόλιο σας!!
Όλα για τους Ξενοδόχους!
Σχεδόν όλα τα χρηματοδοτουμενα πρόγραμματα Leader Espa είναι προσανατολισμενα σε ξενοδοχεία. Αν θέλουν ισοτιμία τότε να περιλαμβάνουν και τα βραχυχρόνια μίσθωσης ακίνητα.
Μήπως η ανάπτυξη της βραχυχρόνιας μίσθωσης έφερε και ενίσχυση στον οικοδομικό κλάδο;
Μήπως να απαγορευτεί η δυνατότητα “all in clusive” στα ξενοδοχεία ώστε να ωφεληθεί η τοπική οικονομια;
Μήπως να μπει πλαφόν στην επέκταση και τον αριθμό των ξενοχειων σε μια περιοχη;
Μήπως οι ξενοδόχοι να αμειβουν καλύτερα τους υπαλλήλους;
Μήπως να απαγορευτεί η δυνατότητα από τους Ξενοδόχους να μην δίνουν ρεπό στους εργαζόμενους;
Όσο για τη Βαρκελώνη στις παραλίες απαγορεύεται η τοποθέτηση μόνιμης ομπρέλας και ξαπλωστρας και δεν υπάρχουν προνόμια στα ξενοδοχεία που είναι μπροστά στην παραλία.
Μήπως το κράτος πρέπει να φτιάξει ξενώνες για τους φοιτητές για να τους βοηθήσει;
Μήπως μαζί με τα προγράμματα espa που φτιάχνουν για τα ξενοδοχεία να βγάλουν και προγράμματα για την ανέγερση κατοικίας; ( περιορισμό της χρήσης αφού είναι χρηματιδοτουμενο). Προγράμματα για όλους και όχι με χιλιάδες προϋποθέσεις!
Μήπως το κράτος να προχωρήσει στην ανάπτυξη σχεδίων πόλης;
Μήπως…
Μήπως…
Από πού κι ως που οι μονοφαγαδες ξενοδόχοι μιλάνε? Ελεύθερη αγορά δεν έχουμε κύριοι? Η φοροδιαφυγή θα έλεθει? Πηγαίνουν στα σούπερ μάρκετ και αγοράζουν οτιδήποτε και τα βάζουν στα έξοδα. Θα έλθουν οι ξενοδόχοι επιτέλους. Δηλαδή εγώ έχω δύο μικρά διαμερίσματα και τα νοικιάζω μέσω πλατφόρμας και αυτό τους ενοχλεί? Έχουν μάθει χρόνια να τρώνε με δύο μάσκες ΚΑλομαθημενοι. Όσοι έχουν ρβνβ να φτιάξουν σωματείο και να προτείνουν κι αυτοί μέτρα κατά των ξενοδοχειων
Το κράτος να ελέγξει πρώτα την ακρίβεια (καύσιμα τρόφιμα κ.τ.λ) και μετά να ελέγξει και τα υπόλοιπα.Αφου θέλουν ελεύθερη αγορά θα είναι ελεύθερη για όλους όχι μόνο για λίγους
Το φαινόμενο της βραχυχρόνιας μίσθωσης ολοένα αυξάνεται και θα αποτελέσει την ταφόπλακα της μέσης ελληνικής οικογένειας και της ελληνικής οικονομίας.Σε λίγα χρόνια θα είναι πλέον αδύνατη η εξεύρεση στέγης για μια νέα οικογένεια που ξεκινά την δημιουργία της και σιγά σιγά το εργατικό δυναμικό της χώρας θα αναγκαστεί να φύγει μην μπορώντας να ζήσει πλέον στην Χώρα μας.Οι μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις δεν θα μπορούν να βρούν εργατικό δυναμικό για να εργαστεί σε αυτές.Αυτή την χρονική περίοδο πράγματι κάποιοι είναι ωφελημένοι ( και το κράτος 600 εκατ απο τον φόρο στην βραχ μίσθωση ) αλλά η πολιτεία πρέπει να λάβει μέτρα για την επιβίωση των νέων για να κάτσουν στον τόπο τους . . .
Οι ξενοδόχοι έχουν το πρόβλημα όχι ο πολίτης.Ο κάθε φουκαρας που έφτιαξε ένα η δύο δωμάτια να περνει νόμιμα ένα εισόδημα δεν ενοχλεί κανέναν μόνο αυτούς που ζηλεύουν
Όλοι που έχουν Airbnb πρέπει να φωνάζουν για τους ξενοδόχους που θέλουν να τρώνε μόνο αυτοί και να δίνουν ψίχουλα στους υπαλλήλους τους