Ένα σημαντικό τοπικό ζήτημα που μας απασχολεί για χρόνια χωρίς να έχει ουσιαστικά βρεθεί λύση, είναι το ζήτημα της έλλειψης χώρων απαραίτητων για την εύρυθμη λειτουργία των δικαστηρίων.
Επί σειρά ετών δικαστές, υπάλληλοι, δικηγόροι, υποφέρουν και διαμαρτύρονται και μαζί με αυτούς δυσκολεύεται και η ίδια η απονομή δικαιοσύνης στον τόπο μας.
Επιπλέον, ιδιαίτερα σημαντική είναι και η εικόνα των δικαστηρίων σε μία πόλη και η δικιά μας εικόνα δεν είναι η αρμόζουσα.
Κατά τη γνώμη μου η στέγαση των δικαστηρίων σε εμβληματικά κτήρια σε κεντρικά σημεία, έχει ισχυρό συμβολισμό γιατί υποδηλώνει την αξία και την ισχύ της δικαιοσύνης σε μια δημοκρατία.
Υπήρξε παλαιότερα πρόταση και υποσχέσεις μεταφοράς των δικαστηρίων στο παλαιό ψυχιατρείο, αλλά όπως φαίνεται δεν πρόκειται να προχωρήσει και θεωρώ ότι δεν είναι η ορθότερη λύση με βάση τα όσα υποστηρίζω ανωτέρω.
Αυτό που επίσης έχει ζητηθεί από τους ανθρώπους που υπηρετούν τη δικαιοσύνη, Δικηγορικό Σύλλογο, Σύλλογο Εργαζομένων, δικαστικούς, είναι η αποσυμφόρηση με τη χρήση του παλιού κτηρίου των Δικαστικών Φυλακών, που μπορεί να φιλοξενήσει σημαντικό μέρος του αρχείου, ώστε να ελευθερωθεί πολύτιμος χώρος και να διευκολυνθεί η διαδικασία απονομής της δικαιοσύνης.
Το κτήριο αυτό έχει παραχωρηθεί άνευ ανταλλάγματος στο Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία «Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτηρίων» (ΤΑΧΔΙΚ), με το ΦΕΚ 201/12/12/2019 για να χρησιμοποιηθεί γι’ αυτό τον σκοπό. Το παραχωρητήριο περιέχει όμως τον όρο ότι, εάν εντός δεκαετίας δεν έχει εκπληρωθεί ο σκοπός για τον οποίο παραχωρήθηκε, η παραχώρηση ανακαλείται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.
Όπως όμως πληροφορούμαι υπάρχει ένα σημαντικό αγκάθι στην υπόθεση αυτή, που εμποδίζει την πραγματοποίηση αυτής της σημαντικής αξιοποίησης και αυτό είναι ότι με βάση το υφιστάμενο σχέδιο πόλης, το κτήριο ρημοτομείται από μη διανοιγμένο δρόμο ο οποίος σταματάει στον αύλειο χώρο της εκκλησίας Πέτρου και Παύλου.
Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα δρόμο που δεν εξυπηρετεί κάποια ουσιαστική ανάγκη, αλλά αν δεν τροποποιηθεί το σχέδιο πόλης και δεν καταργηθεί ο δρόμος, είναι αδύνατο να μπορέσει να αξιοποιηθεί το κτήριο, διότι με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία δεν μπορεί να εκδοθεί η απαιτούμενη οικοδομική άδεια.
Προτείνω λοιπόν η Δημοτική Αρχή να κινηθεί γρήγορα και σε συνεννόηση με τους αρμόδιους φορείς και τον δικαστικό κόσμο της πόλης μας, ώστε να μη χαθεί μια ακόμα ευκαιρία.
* Ο κ. Τάσος Βάμβουκας είναι τέως δήμαρχος Χανίων