Την αντίδραση του μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου Αμφιλόχιου προκάλεσε η απόφαση της Κεντρικής Υπηρεσίας των Ελληνικών Ταχυδρομείων Α.Ε. περί αναστολής λειτουργίας (από 23.10.2023) «του Ταχυδρομικού Καταστήματος Καντάνου Χανίων.
Σε δήλωσή του, ο κ. Αμφιλόχιος δηλώνει τα εξής: «Έκπληξη, έντονο προβληματισμό και δυσαρέσκεια προκαλεί η απόφαση της κεντρικής Υπηρεσίας των ΕΛΤΑ αναστολής λειτουργίας, δηλαδή οριστικού κλεισίματος, από 23/10/2023, του καταστήματος ΕΛΤΑ στην Κάντανο, στον Δήμο Καντάνου – Σελίνου.
Κατάστημα, το οποίο εξυπηρετεί τόσο τους κατοίκους του ιστορικού πρώην Δήμου Καντάνου, (μαρτυρικό χωριό έχει εξονομαστεί η Κάντανος), όσο και τους κατοίκους όλου του ορεινού και δυσπρόσιτου όγκου του Ανατολικού Σελίνου, πρ. Δήμου Ανατολικού Σελίνου. Γεγονός που δυσκολεύει, ακόμα περισσότερο, τη ζωή και καθημερινότητα των κατοίκων τόσο του πρ. Δήμου Καντάνου, όσο και του πρ. Δήμου Ανατολικού Σελίνου. Κατοίκων που, εν μέσω πολλών δυσκολιών και δυσχερειών, αντιξοοτήτων και ανισοτήτων, παραμένουν στις πατρογονικές τους εστίες, ποτίζουν με τον τίμιο ιδρώτα τους τη γη των πατέρων και προγόνων τους, αντιστέκονται στην ερημοποίηση της υπαίθρου και δίνουν ζωή και ψυχή σε τόπους ιστορικούς, μαρτυρικούς και ηρωικούς• τόπους εν πολλοίς ξεχασμένους, λησμονημένους και αδικημένους από πρόσωπα και φορείς της κεντρικής εξουσίας.
Η απόφαση αναστολής, δηλ. οριστικού κλεισίματος, του καταστήματος ΕΛΤΑ Καντάνου επικαλείται: «Την ανάγκη αναδιοργάνωσης του Δικτύου των Ταχυδρομικών Καταστημάτων της Περιφερειακής Διεύθυνσης Κρήτης και Δωδεκανήσου».
Προφανώς, οι έχοντες την ευθύνη κλεισίματος του καταστήματος ΕΛΤΑ Καντάνου, ως “ανάγκη αναδιοργάνωσης” αντιλαμβάνονται την ακόμα περισσότερη συρρίκνωση της ενδοχώρας, την εξώθηση των εναπομεινάντων κατοίκων των δύο αυτών ιστορικών πρώην Δήμων Καντάνου και Ανατολικού Σελίνου σε αναζήτηση άλλων τόπων διαμονής, σε τόπους δηλαδή όπου δεν θα νιώθουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας, με αποτέλεσμα τον ακόμα περισσότερο υδροκεφαλισμό των ήδη κορεσμένων αστικών κέντρων.
Η ασύστολη συρρίκνωση παροχής υπηρεσιών στους όντως ηρωικούς αυτούς κατοίκους της ενδοχώρας που, παρά τις πλείστες αντιξοότητες και δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους, εμμένουν και επιμένουν να κρατούν αναμμένο το καντήλι της ελπίδας στις πατρογονικές εστίες, η ασύστολη αυτή συρρίκνωση δεν μπορεί παρά να προκαλεί έντονη ανησυχία και προβληματισμό ως προς το πώς αντιλαμβάνονται «οι αρμόδιοι» την “αναδιοργάνωση” της υπαίθρου;
Μήπως ως υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων της; Τέτοιου είδους ενέργειες που προτάσσουν το οικονομικό κέρδος και όφελος έναντι του κοινωνικού χρέους και της ευθύνης στήριξης των κατοίκων ορεινών και δυσπρόσιτων περιοχών, όπως αυτές των πρώην Δήμων Καντάνου και Ανατολικού Σελίνου, ενέργειες αποτρεπτικές για κάθε νέο της ευρύτερης περιοχής να σκέφτεται την μόνιμη εγκατάσταση του και την δημιουργία οικογένειας στη γενέθλιο γη, μόνο ελπίδα, προοπτική και μέλλον δεν προσφέρουν στον τόπο, τους ανθρώπους του, την ύπαιθρο στο σύνολό της.
Καλούμε λοιπόν τους “αρμοδίους” όπως επανεξετάσουν το θέμα, λαμβάνοντες υπ’ όψιν ότι η συρρίκνωση και κατ’ επέκταση η ερημοποίηση της υπαίθρου, είναι θέμα Εθνικής εμβέλειας και σημασίας και θα πρέπει τα κριτήρια των πάσης φύσεως δράσεων, ενεργειών και αποφάσεων που λαμβάνουν και αφορούν την ύπαιθρο να μην εξαντλούνται στα οικονομικά μεγέθη, αλλά να λαμβάνουν υπ΄ όψη τους τις καταστροφικές συνέπειες ερημοποίησης και εγκατάλειψης της υπαίθρου για το παρόν και το μέλλον, όχι μόνο των τοπικών κοινωνιών, αλλά του Έθνους στο σύνολό του. Τους θεσμικούς φορείς και πρόσωπα του τόπου και του Νομού καλούμε και αναμένουμε όπως αναλάβουν πρωτοβουλίες και δράσεις προς την κατεύθυνση αυτή. Τούτο επιτάσσει το χρέος και η ευθύνη».