Σε ένα σύγχρονο, βιοκλιματικό κτίριο μεικτών χρήσεων, το οποίο θα διαθέτει χώρους εστίασης, εμπορικά καταστήματα, γραφεία και κατοικίες, μετατρέπεται το ιστορικό ακίνητο του Μινιόν στην Πατησίων.
Δείτε στο video που έδωσε στη δημοσιότητα η Dimand, το πώς θα μεταμορφωθεί το εμβληματικό κτίριο στην υποβαθμισμένη μέχρι πρόσφατα περιοχή της Ομόνοιας.
Υπενθυμίζεται ότι όπως έχει περιγράψει ο επικεφαλής του αρχιτεκτονικού γραφείου Minos Digenis Arquitectos με έδρα την Ισπανία, Μίνωας Διγενής, «το ισόγειο και οι τρεις πρώτοι όροφοι θα προορίζονται για εμπορική χρήση, ενώ οι υπόλοιποι όροφοι θα χρησιμοποιηθούν για γραφεία».
Τα καταστήματα θα βρίσκονται στο ισόγειο και τους χαμηλούς ορόφους, τα γραφεία θα καταλαμβάνουν τους πιο ψηλούς ορόφους, ενώ στο νέο Μινιόν θα υπάρχουν και σπίτια, περίπου 30-40 διαμερίσματα σε επιφάνειες που θα ξεκινούν από τα 60-65 τ.μ. και μέχρι τα 85 τ.μ. το καθένα.
Γιατί το Μινιόν έχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά των Αθηναίων
Από τη δεκαετία του 1950 το πρώτο περίπτερο με το όνομα «Μινιόν», που ίδρυσε το 1934 ο Γιάννης Γεωργακάς με έναν συνεταίρο, εξελίχθηκε σταδιακά σε μεγάλο πολυκατάστημα.
Τη δεκαετία του ’70 το ιστορικό ακίνητο ήταν πια πολυκατάστημα για τα δεδομένα της εποχής και σημείο αναφοράς για όλους τους Αθηναίους.
Οι μεγάλοι πήγαιναν για τα ψώνια τους, τα παιδιά χάζευαν τις κυλιόμενες σκάλες και φωτογραφίζονταν με τον Πινόκιο, τον Κάπτεν Χουκ και ένα σωρό ήρωες κινουμένων σχεδίων, ενώ το Μινιόν ήταν το πρώτο κατάστημα που χρησιμοποίησε ηλεκτρονικούς υπολογιστές σε εποχές που δεν θα το φανταζόταν κανείς. Μάλιστα κάθε Χριστούγεννα μια επίσκεψη στο Μινιόν ήταν εξίσου επιβεβλημένη με τον στολισμό του σπιτιού και την ανταλλαγή δώρων.
Ωστόσο, τα ξημερώματα της 19ης Δεκεμβρίου 1980, εν μέσω της εορταστικής περιόδου, μια μεγάλη φωτιά, που αποδείχτηκε πως οφειλόταν σε εμπρησμό, κατέστρεψε το πολυκατάστημα. Εμεινε μόνον ο σκελετός, ενώ οι ζημιές ανήλθαν σε δισεκατομμύρια δραχμές.
Το Μινιόν κατάφερε να αναγεννηθεί από τις στάχτες του και άνοιξε ξανά τις πύλες του 1983, έχοντας περάσει στα κρατικά χέρια. Παρά τις όποιες προσπάθειες, το πολυκατάστημα δεν κατάφερε να χαράξει με χρυσά γράμματα τη συνέχειά του.
Ο σκληρός ανταγωνισμός και οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες οδήγησαν το Μινιόν το 1998 στη χρεοκοπία, αλλά του έδωσαν θέση στις καρδιές των Αθηναίων.
Για πολλά χρόνια το κτίριο παρέμενε σε αχρησία, μέχρι που, κατόπιν διαγωνισμού, πέρασε στην Dimand. Ο Όμιλος επενδύει δυναμικά στην Ομόνοια, με πιστή στη στρατηγική τους να ανακατασκευάσουν κτίρια ιστορικής σημασίας, συμβάλλοντας στην αναγέννηση και οικονομική επαναδραστηριοποίηση της τοπικής αγοράς.
Με πληροφορίες από iefimerida.gr/ dimand.gr