Ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να πάρει θέση για όλα όσα συμβαίνουν στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία το τελευταίο χρονικό διάστημα επισημαίνει ο τέως, πλέον, συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής Χανίων του κόμματος, Ανδρέας Παπανδρέου.
Ο κ. Παπανδρέου παραχώρησε συνέντευξη, σήμερα, Δευτέρα, το πρωί, στον ΑΝΤ1 Δυτικής Κρήτης και τους δημοσιογράφους Μανώλη Κονσολάκη και Γιώργο Γεωργακάκη (εκπομπή «Μικρόφωνο για 2»), στη διάρκεια της οποίας αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., συνυπογράφοντας, την Κυριακή 12 Νοεμβρίου, το σχετικό κείμενο που εστάλη στη Γραμματέα και τον αναπληρωτή Γραμματέα, με κοινοποίηση στο γραφείο του Προέδρου του κόμματος, μαζί με 45 ακόμη μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που εντάσσονται στην «Ομπρέλα».
«Είναι απελπιστικά δύσκολο. Τραγικό», σημείωσε ο κ. Παπανδρέου, περιγράφοντας τη δυσκολία που είχε η απόφασή του να αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Κάποιος με ρώτησε τις προάλλες και του είπα είναι σαν να ξέρεις ότι έχεις καρκίνο, να έχεις αποφασίσει ότι θα κάνεις ευθανασία και να έρχεται η στιγμή να πρέπει να τραβήξεις το καλώδιο από την πρίζα. Είναι πολύ δύσκολο. Δυστυχώς ή ευτυχώς ήταν και παραμένει μονόδρομος. Εγώ είμαι 44 χρόνια οργανωμένος στην Αριστερά, είμαι 12-13 χρόνια συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά. Είναι δύσκολο. Είναι μονόδρομος. Ειδικά όταν ακούς την εισήγηση του Στέφανου Κασσελάκη στην Κεντρική Επιτροπή το Σάββατο», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς για το αν αναμένεται να αποχωρήσουν και άλλα μέλη του κόμματος από τα Χανιά, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε: «Είναι πολλές οι αποχωρήσεις. Είναι περίπου η μισή Νομαρχιακή Επιτροπή, η οποία έχει αποχωρήσει και νομίζω ότι από σήμερα θα αυξηθεί το κύμα αποχωρήσεων, με την έννοια ότι όλοι περιμένουν κάτι συντεταγμένα. Ήδη έχετε δει ονόματα που έχουν βγει από το ίδιο βράδυ της εκλογής του Στέφανου Κασσελάκη. Είναι πολλοί και πολλές αυτοί και αυτές που έφυγαν, φεύγουν και θα φύγουν».
«Γιατί έφυγα από τον ΣΥΡΙΖΑ»
«Είναι ξεκάθαρο ότι ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε αρχικά ο κ. Παπανδρέου, συμπληρώνοντας ότι «δεν αντιδρούμε για την εκλογή του, παρόλο που εγώ και όλοι όσοι συνυπογράψαμε την αποχώρησή μας είχαμε μειοψηφήσει στον τρόπο εκλογής προέδρου. Υπάρχει ένας παραλογισμός όταν λες ότι για να γίνει κάποιος μέλος της Επιτροπής Δεοντολογίας πρέπει να είναι πέντε χρόνια μέλος του κόμματος ενώ μπορεί να εκλεγεί πρόεδρος του κόμματος κάποιος ο οποίος γράφτηκε πριν ένα μήνα. Αλλά αυτά είναι περσινά, ξινά σταφύλια, δεν αντιδράμε γι΄αυτό. Ήταν μια λάθος απόφαση του Συνεδρίου, αλλά δεν είναι εκεί το πρόβλημα», εξήγησε ο κ. Παπανδρέου.
Και συνέχισε: «Το πρόβλημα είναι ότι από το ίδιο βράδυ της εκλογής του Στέφανου Κασσελάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μια συνεχή κρίση ταυτοτική. Και να το κάνω λιανά: Όταν ο Στέφανος Κασσελάκης, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, πηγαίνει στον Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων και μιλάει για συνεργασία, ξεχνά ότι πριν δύο χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ, διά του Αλέξη του Τσίπρα, είχε αρνηθεί αυτή τη λογική, ξεχνά ότι αυτό δεν είναι αριστερή πολιτική και ξεχνά ότι εμείς είμαστε σταθερά στο πλευρό της εργασίας και όχι του κεφαλαίου, χωρίς να στοχοποιούμε το κεφάλαιο. Όταν λέει ο Στέφανος Κασσελάκης ότι η νίκη του είναι το φως που νίκησε το σκοτάδι, θέλει να πει κάτι για τον σύντροφο Τσίπρα και όλους αυτούς που έφτιαξαν τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι αυτοί ήταν μέσα στο σκοτάδι και ότι αυτός έφερε το φως; Όταν βγαίνει η κα Τζάκρη και ζητά συγνώμη για τον τρόπο που πολιτεύτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2011 με το 2015, δεν αισθάνεται ο ίδιος ή ο περίγυρός του ότι πρέπει να τη διορθώσουν; Ο Παύλος Πολάκης δεν αισθάνεται κάτι; Ας τοποθετηθεί ο ίδιος. Είναι εύκολο λοιπόν να λένε ότι φύγαμε γιατί είμαστε κακιασμένοι άνθρωποι, μίζεροι, φουκαράδες και θα πάμε στο 0,3%. Εγώ έχω ζήσει στο 0,3%, γιατί δεν μπήκα προχθές στον ΣΥΡΙΖΑ και ευτύχησα να δω τον ΣΥΡΙΖΑ να γίνεται και κυβέρνηση. Την εποχή εκείνη ο Στέφανος Κασσελάκης ήταν απασχολημένος με το να γράφει κείμενα υποστήριξης του Μητσοτάκη. Για να μην ξεχνιόμαστε», επισήμανε ο κ. Παπανδρέου.
Ο ίδιος σημείωσε ότι «δεν φεύγουμε γιατί κακιώσαμε ή είμαστε μουρμούρηδες. Φεύγουμε γιατί η ταυτοτική αυτή κρίση μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ τον οδηγεί σε άλλες θέσεις. Δεν μπορεί μια μερίδα των στελεχών του κόμματος -και του Στέφανου Κασσελάκη συμπεριλαμβανομένου- να μιλάει όχι για τη Ριζοσπαστική Αριστερά, αλλά για την πατριωτική Αριστερά. Έχει αποδείξει η Αριστερά αν είναι πατριώτες ή όχι. Το όνομα του κόμματος είναι Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Αν θέλουμε, όμως, να αλλάξουμε το όνομα του κόμματος, οφείλουμε να κάτσουμε μέσα στο κόμμα, να πάρουμε και τη γνώμη των απέξω, αλλά εμείς να αποφασίσουμε. Όχι ξαφνικά να έρχεται μια ηγετική ομάδα ή ένας μεσσίας και να αλλάζει την ονομασία του κόμματος, ακόμα και αν ισχυριστούμε ότι είναι εν τη ρύμη του λόγου», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.
Η παρατεταμένη σιωπή του Αλέξη Τσίπρα
Κληθείς να σχολιάσει την παρατεταμένη σιωπή του Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Παπανδρέου, ανέφερε τα εξής: «Μέχρι ένα σημείο θεωρούσα ότι είναι απόλυτα σωστή και λογικό εκ μέρους του, έχοντας και την πικρία της μεγάλης ήττας των διπλών εκλογών, η αφωνία αυτή. Πλέον, θεωρώ ότι θα πρέπει να πάρει θέση και θέλω να πιστεύω ότι σιγά-σιγά θα πάρει την απόφαση να τοποθετηθεί σε όλα αυτά τα μεγάλα ερωτήματα που ταλανίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ».
Κληθείς να σχολιάσει τα σενάρια που θέλουν πίσω από όλες τις τελευταίες εξελίξεις να βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να επιστρέψει ως «μεσσίας» της Κεντροαριστεράς, ο κ. Παπανδρέου είπε τα εξής: «Δεν μπορώ να το πιστέψω και δεν θέλω να το πιστέψω, διότι το να επιστρέψεις ως “μεσσίας” σε κάτι που θα έχει τόσο πολύ απαξιωθεί είναι δώρο άδωρο. Αδιαμφισβήτητος ήταν ο Αλέξης Τσίπρας και νομίζω ότι πέραν της οποιασδήποτε κριτικής που μπορεί να γίνει στο πρόσωπό του, παραμένει πολύ ψηλά στη συνείδηση και των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του ελληνικού λαού. Βγείτε στην κοινωνία και ρωτήστε τώρα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που τουλάχιστον εγώ αντιμετώπιζα, ας μου επιτραπεί να πω και κάτι προσωπικό, είναι οι μισοί να γελάνε και οι άλλοι μισοί να λυπούνται. Είναι τραγικό».
Οι δηλώσεις του Νίκου Παππά για τους Ανδρέα Ξανθό και Παύλο Πολάκη
Σχολιάζοντας τις σημερινές αναφορές του κ. Νίκου Παππά, στους Ανδρέα Ξανθό και Παύλο Πολάκη για το ποιος «στοίχισε πολύ περισσότερο στον ΣΥΡΙΖΑ» την περίοδο της πανδημίας, ο κ. Παπανδρέου ήταν σαφής: «Νομίζω ότι στην περίοδο της πανδημίας ο Αλέξης Τσίπρας, εξαιτίας άλλων, ερχόταν σε δύσκολη θέση, όταν τον ρωτούσαν οι δημοσιογράφοι “τι γίνεται με τον εμβολιασμό του Παύλου Πολάκη” και όταν η κοινωνία έλεγε “επίτηδες το κάνετε, έχετε πάρει θέση υπέρ του εμβολιασμού και αφήνετε τον Παύλο Πόλακη για να ψαρεύετε στα θολά νερά”.
Οι συζητήσεις για ένα νέο πολιτικό φορέα
«Εγώ είμαι πλέον εκτός. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να υπάρχει Αριστερά στη χώρα, αυτό που με ενδιαφέρει είναι να υπάρχει ουσιαστική αντιπολίτευση για να εκφράζει τις αγωνίες του πολίτη. Του πολίτη που συνειδητοποιεί ότι στις 20 το μήνα δεν του φτάνουν τα λεφτά του να πάει στο σούπερ μάρκετ. Του πολίτη που αρχίζει να τρέμει για το αύριο, του νεολαίου, ο οποίος αναγκάζεται να φύγει στο εξωτερικό», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.
Και πρόσθεσε: «Δυστυχώς έχουμε μια άφωνη αντιπολίτευση. Και είναι άφωνη γιατί μετά την ήττα του 2019, εμείς λέγαμε να καθίσουμε να δούμε γιατί ηττηθήκαμε. Το λέγαμε αυτοί που χθες υπογράψαμε, αλλά και άλλοι που δεν έχουν υπογράψει. Δεν ήταν πλειοψηφική άποψη. Πλειοψήφισε η λογική “θα τα βρούμε στην πορεία”. Η λογική που μας έφερε στο 2023 να λέμε “γυρίζουμε την πλάτη στην τοξικότητα της ΝΔ και του Μητσοτάκη”».
Στο ερώτημα για το αν επίκειται δημιουργία νέου πολιτικού φορέα, μετά και την αποχώρηση της «Ομπρέλας» από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε: «Τα κόμματα οφείλουν να είναι ζωντανοί οργανισμοί, πολύ περισσότερο τα αριστερά κόμματα. Οφείλουμε να κάνουμε συζητήσεις με όλες και με όλους πάνω σε αυτά στα οποία συμφωνούμε και είναι περισσότερα από αυτά για τα οποία διαφωνούμε. Δεν ξέρω τι θα γίνει τώρα. Αυτό που ξέρω είναι ότι είμαστε υποχρεωμένοι να μπούμε σε διάλογο. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε έναν φορέα διαλόγου. Και αν αυτό οδηγήσει σε κόμμα, ευχής έργο. Δεν έχουμε σκοπό αύριο να ανακοινώσουμε την ύπαρξη νέου κόμματος. Αυτό που μας βιάζει είναι να βρεθούμε σε πορεία διαλόγου και με τους συντρόφους και τις συντρόφισσες που έχουν μείνει στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και με πολλούς εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Αν αυτό φτάσει στην εκπροσώπηση αυτού του χώρου στις ευρωεκλογές ή κάπου αλλού, καλοδεχούμενο. Αλλά δεν είναι αυτός ο κύριος στόχος. Ο στόχος είναι να ξαναβρούμε το νήμα από εκεί που κόπηκε. Αυτός ο διάλογος δεν πρέπει να ανοίγει ούτε με κραυγές, ούτε με εξοστρακισμούς, ούτε με “ανόητες” προτάσεις περί διαγραφής από τη βάση. Δεν έχει γίνει πουθενά και ποτέ στον πλανήτη Γη αυτό».